Vieze kinderen worden gezonder

Ouders die hun kroost lekker in de modder laten spelen en op de grond gevallen snoepjes geven, dragen mogelijk bij aan de gezondheid van het kind als hij wat ouder is. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Voornamelijk hart- en vaatziekten kunnen voorkomen worden.

De baas van het onderzoek, Thomas McDade, liet weten dat een ultrahygiënische leefomgeving voor kinderen zorgt voor een lage weerstand, ook op latere leeftijd. De onderzoekers hebben kinderen die in de jaren ´80 geboren zijn op de Filippijnen actief gevolgd tot hun twintigste levensjaar. Kinderen op de Filippijnen leven een ´viezer´ bestaan dan kinderen in de VS en komen vaker in aanraking met planten en dieren.

Statistieken wijzen uit dat de Filippijnse kinderen een hogere weerstand hebben dan de Amerikaanse, een verschil van bijna 80 procent. En dat terwijl de kinderen op de Filippijnen veel vaker worden blootgesteld aan besmettelijke ziektes. De onderzoekers willen trouwens niet dat alle Amerikaanse gezinnen nu een varken in huis nemen om wat extra bacteriën in huis te halen. Ze hopen dat de uitslag van het onderzoek mensen bewust maken van het feit dat juist in de jonge jaren van een kind ze blootgesteld moeten worden aan bacteriën. Op die manier wordt het kind gezonder.