[Vuelta] Moncoutie wint etappe, Gesink vierde

David Moncoutie heeft de dertiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Fransman bleef over uit een uitsnapping en kwam solo aan. Robert Gesink werd vierde en steeg naar de tweede plek van het klassement.

Een kopgroep van negen man slaagde erin een grote voorsprong te pakken op het peloton. Drie Nederlanders maakten deel uit van deze groep: Pieter Weening, Koos Moerenhout en Johnny Hoogerland. Uit die groep reden drie renners weg, David Moncoutie, Rein Taaramae en Moerenhout. Taaramae kon het tempo niet aan en moest de andere twee laten gaan. De andere renners uit de groep van negen vielen terug in een achtervolgende groep die daardoor uit 25 man ging bestaan. In de etappe waren toen al veel renners afgestapt, waaronder Tom Boonen en Oscar Freire.

In het peloton besloot Euskaltel te gaan achtervolgen toen de achterstand op de koplopers opliep tot meer dan dertien minuten. Even later werd de achtervolging overgenomen door Liquigas. Voorin moest Moerenhout Mouncoutie laten gaan. Het peloton werd na het begin van de slotklim naar de Sierra Nevada (buiten categorie) snel kleiner tot een select groepje favorieten, nog altijd aangevoerd door de knechten van Basso. Samuel Sanchez en Tom Danielson, die hoog stonden in het klassement, moesten uit de groep lossen met nog 20 kilometer tot de finish.

Op 15 kilometer van de finish was er materiaalpech voor Cadel Evans. Het verwisselen van het wiel door de neutrale materiaalwagen duurde een eeuwigheid en uiteindelijk kreeg hij een fiets van zijn eigen wagen. Het tijdsverlies bedroeg ongeveer een minuut en Evans viel terug tot de groep met Sanchez. Gesink kon even profiteren van de vroegere vluchters Weening, Garate en Moerenhout, die hem konden helpen. Uiteindelijk bleven er achter Moncoutie vier renners over: Valverde, Gesink, Basso en Mosquera. In de groep daarachter slaagde Sanchez erin Evans te lossen.

Moncoutie behield zijn voorsprong tot de streep en won zo de etappe. Mosquera slaagde er in de slotkilometers nog in te ontsnappen en reed naar de tweede plek. Valverde won de sprint om de derde plek inclusief acht bonificatieseconden. Gesink werd vierde en steeg naar de tweede plek in het klassement door het terugvallen van Evans.

Uitslag:

#NaamploegTijd
1David MoncoutieCofidis5:09.22
2Ezequiel MosqueraXacobeo-Galicia +0.52
3Alejandro ValverdeCaisse d'Epargne+1.16
4Robert GesinkRabobank+1.17
5Ivan BassoLiquigasz.t
6Samuel SanchezEuskaltel+1.37
7Joaquin RodriquezCaisse d'Epargne+2.09
8Cadel EvansSilence-Lotto+2.24
9Paolo TiralongoLampre+3.31
10Amaël MoinardCofidis+3.37

Algemeen klassement:

#NaamploegTijd
1Alejandro ValverdeCaisse d'Epargne56:23.08
2Robert GesinkRabobank+0.27
3Ivan BassoLiquigas+1.02
4Cadel EvansSilence-Lotto+1.23
5Samuel SanchezEuskaltel+1.32
6Ezequiel MosqueraXacobeo-Galicia +1.46
7Joaquin RodriquezCaisse d'Epargne+5.02
8Paolo TiralongoLampre+5.33
9Tom DanielsonGarmin+6.42
10Daniel NavarroAstana+8.21
Submitter:  Bron: FOK!sport