Vaticaan: "condooms beschermen niet tegen aids"
De katholieke kerk zou aan mensen in landen waar aids veel voorkomt vertellen dat condooms geen bescherming bieden tegen HIV. Deze beschuldiging wordt geuit in het Panorama-programma Sex and the Holy City, dat zondag op BBC One te zien zal zijn.
Volgens het programma zeggen kardinaals, bisschoppen, priesters en nonnen in vier werelddelen dat het HIV-virus door kleine gaatjes in condooms kan. De World Health Organization (WHO) heeft de uitspraken afgekeurd en de kerk gewaarschuwd dat het op deze manier levens op het spel zet.
Elke 14 seconden een jong mens geïnfecteerd
Deze beschuldiging komt net een dag na het uitkomen van een onderzoeksrapport waarin staat dat er elke 14 seconden een jong mens wordt geïnfecteerd met HIV. Volgens het United Nations Population Fund krijgen elke dag ongeveer 6000 mensen tussen 15 en 24 jaar oud het virus. Van alle nieuwe geïnfecteerden is de helft jonger dan 25 en het merendeel afkomstig uit een ontwikkelend land.
Gezondheidsexperts waarschuwen dan ook overal ter wereld dat mensen condooms moeten gebruiken om zich te beschermen tegen aids en andere seksueel overdraagbare ziekten. De katholieke kerk wil dit soort uitspraken echter niet ondersteunen. De kerk is tegen het gebruik van voorbehoedsmiddelen en vindt dat mensen beter hun gedrag aan kunnen passen.
"Aids verspreidt zich sneller door gebruik condooms"
Volgens Panorama wil de kerk het gebruik van voorbehoedsmiddelen ontmoedigen door mensen te vertellen dat condooms niet werken. Soms zou ook beweerd worden dat het gebruik van condooms de verspreiding van aids juist in de hand werkt. Gordon Wambi, uitvoerder van een aids-testprogramma, zei dat sommige priesters zelfs beweren dat condooms het HIV-virus bevatten.
Catherine Hankins, wetenschappelijk adviseur van UNAids, weerlegt de uitspraken van de kerk. Volgens haar zijn latex-condooms ondoordringbaar, ook voor het HIV-virus. Een woordvoerster van de WHO noemde dit soort uitspraken gevaarlijk.
Meer uitspraken van de katholieke kerk zijn te vinden op de site van de BBC.