'Stevige aanpak topsalaris semipublieke sector'

De Tweede Kamer wil topsalarissen in de semipublieke sector duidelijker aanpakken dan het kabinet voorstelt. Bestuurders in de zorg en bij woningcorporaties moeten bijvoorbeeld onder de Balkenendenorm blijven.

Het kabinet heeft vlak voor het zomerreces een voorstel gedaan voor beloning bij semipublieke organisaties, waarover de Kamer zich morgenochtend buigt. Daarin staat dat zorgsector en woningcorporaties zelf een code moeten opstellen waarin het salarisplafond voor bestuurders staat. Een Kamermeerderheid laat alvast weten dat de beloning in de zorg en bij woningcorporaties niet hoger mag zijn dan de Balkenendenorm, ofwel 171.000 euro per jaar.

PvdA-Kamerlid Paul Kalma wil ook de top van stedelijk vervoerbedrijven en de Nederlandse Spoorwegen binden aan de Balkenendenorm. Zijn opvatting betreft vervoerbedrijven die buiten de aanbesteding zijn gehouden.

De meest ingrijpende veranderingen worden voorgesteld door de SP. Kamerlid Ronald van Raak vindt dat alle semipublieke organisaties zich moeten houden aan de Balkenendenorm. "Ze zijn met publiek geld gefinancierd en moeten dus ook onder publieke controle komen." Hij verzet zich tegen beloningscodes die de sectoren zelf opstellen. "Dat werkt niet. Bestuurders hebben bewezen dat ze geen verantwoordelijkheid nemen en elkaar steeds hogere salarissen gunnen."

Het kabinetsvoorstel gaat ervan uit dat organisaties meer vrijheid behouden naarmate ze verder van de overheid af staan. Dat betekent in de praktijk dat onderwijsinstellingen zich allemaal aan de Balkenendenorm moeten houden en bijvoorbeeld energiebedrijven vrij zijn een eigen beloningsbeleid te voeren.

CDA'er Marleen de Pater tekent aan dat martkwerking meestal bedoeld is om kosten te drukken en niet om de salarissen van bestuurders te stuwen. Zij wil daarom dat bestuurders in de zorg linksom of rechtsom onder de Balkenendenorm blijven. "Het gaat ook om het morele besef. Cliënten en werknemers in de zorg weten dat het management met publiek geld betaald wordt."

De PvdA is blij dat topsalarissen in de semipublieke sector worden aangepakt. "Dit is een trendbreuk met het verleden. Maar het kabinet moet goed kijken of het op een aantal punten niet een stap verder kan zetten."

Willibrord van Beek (VVD) schaart zich op hoofdlijnen achter de voorgestelde aanpak, maar vindt dat minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken zich erg concentreert op de kosten van beloning. "We doen een sector geen recht als we uitsluitend naar het bedrag kijken. Het gaat ook om de verhouding tussen prijs en kwaliteit. We missen in het voorstel de aandacht voor kwaliteit."