Albert Heijn scoort

De meeste Welpies zullen Oranjes nederlaag tegen Rusland waarschijnlijk niet hebben overleefd. Toch waren zij wel de meest gewaardeerde EK-promotie van 2008, zo blijkt uit de Oranje Promotie Barometer van onderzoeksbureau Trendbox.

De Trom-Pet van Heineken kende ook een hoge waardering, maar de deelnamebereidheid lag een stuk lager. Dat de Welpies het zo goed deden, is niet zo vreemd: of je nu wilde of niet, wanneer je boodschappen deed bij Albert Heijn, kreeg je ze. De bekendheid van de Welpies ligt dan ook op 95 procent. Bovendien scoorden de harige oranje, rode, witte en blauwe plakbeestjes het hoogst op aspecten als aantrekkelijkheid en sympathie.

Minder deelnemers
De consument kon ook veel waardering opbrengen voor de acties van Heineken (de Trom-Pet), M&M's (de Peanutbal), Blokker (het Brulshirt) en Nuon (de Nederlamp). Hun campagnes waren vernieuwend en dat werd door consumenten op waarde geschat. De deelnamebereidheid bij deze acties lag lager, omdat de consument voor deelname zelf in actie moest komen, terwijl hij voor een Welpie maar weinig hoefde te doen.

EK van 2000
Ten opzichte van voorgaande grote voetbaltoernooien scoort de gemiddelde bekendheid van de Oranjepromoties dit jaar ongeveer gelijk. Ditzelfde geldt voor de bereidheid om aan een of meer acties mee te doen. Alleen tijdens het EK in 2000, dat in Nederland en België plaatsvond, was de actiebereidheid veel hoger.

Missers
Ook dit jaar kende de Oranjepromotie weer een aantal missers. Consumenten knapten bijvoorbeeld af op de acties van Mastercard, Page en Bavaria. Hun acties werden beoordeeld als niet aantrekkelijk, niet of nauwelijks vernieuwend, niet sympathiek of niet passend bij het merk.