Taxipassagiers klagen over dure ritten

Drie op de vier taxipassagiers vinden taxi's duur tot zeer duur. Dat meldt de Consumentenbond woensdag op basis van een onderzoek onder 1280 mensen, van wie 860 taxigebruikers en 420 niet-gebruikers.

De Consumentenbond meldt dat 28 procent van de mensen die nooit met de taxi gaan, dat niet doet vanwege de prijs. Bijna tachtig procent gaf aan vaker de taxi te nemen als de prijzen lager zouden zijn.

Naast de peiling maakte de bond 120 anonieme ritten. De service en de kwaliteit zouden te wensen overlaten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een slechte rijstijl, een gebrek aan stratenkennis en taxichauffeurs die korte ritten weigeren. De taxi's in de vier grote steden zijn over het algemeen wel schoon en comfortabel.

Sinds 1 februari is een nieuw taxistelsel van kracht. Hierbij betaalt iedereen een maximum starttarief van 7,50 euro voor de eerste twee kilometer, ook al is de rit korter. Vervolgens mag per kilometer maximaal 2,20 euro worden gerekend. De tijdsduur van de rit speelt geen rol. Volgens de bond hanteren 'vrijwel alle taxi's' in de vier grote steden het maximumtarief. Hierdoor zou voor passagiers weinig te kiezen zijn.

Bij meer dan de helft van de taxi's is de verplichte tariefkaart volgens de bond aan de buitenkant niet zichtbaar of onleesbaar. Consumenten zouden bovendien niet kunnen kiezen voor een bepaalde auto doordat dit op standplaats door chauffeurs onmogelijk worden gemaakt. Klanten zouden vaak worden gedwongen de eerste taxi in de rij te nemen.

Volgens de bond pakken consumenten geen taxi's als de tarieven niet goed worden gecommuniceerd en er te weinig te kiezen is. Als de prijzen omlaag gaan, zouden volgens het onderzoek meer mensen in de taxi stappen.