Urbanus bekendste Vlaming in Nederland

Icoon MediaDe komiek, acteur en zanger Urbanus is in Nederland verreweg de bekendste Vlaming. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.600 Nederlanders door de Vlaamse overheid.

Urbanus wordt in bekendheid gevolgd door de band Clouseau, wielrenner Eddy Merckx, zanger en televisiepresentator Bart Peeters, kleuterpopgroep K3 en de vroegere doelman van België, Jean Marie Pfaff.

Dezelfde vraag werd gesteld aan een aantal opinieleiders in Nederland. Die noemden de schrijver Hugo Claus als bekendste Vlaming, gevolgd door Merckx, de Vlaamse Barok-schilder Peter Paul Rubens, tennisster Kim Clijsters, oud-premier Jean-Luc Dehaene en de huidige premier Guy Verhofstadt.

De Vlaamse regering wilde graag weten hoe Nederlanders over hun zuiderburen denken. Een van de conclusies is dat Nederlanders maar weinig weten over Vlaanderen. Zo wordt het onderscheid tussen de Belgische gewesten Wallonië, Vlaanderen en het hoofdstedelijk gewest Brussel maar moeizaam gemaakt.

De Nederlanders hebben een positief, maar wel clichématig beeld van de Vlaming van vriendelijkheid, gezelligheid en een Bourgondische levenswijze. Tegelijkertijd denken veel Nederlanders bij Vlaanderen ook aan negatieve aspecten als racisme, sociale onrust en Vlaams Belang.

Nederlanders zijn vooral positief over de gezondheidszorg en het onderwijs in Vlaanderen.


Bekendste Vlaming in 'Olland', 'he land juuste ten nôorden va Belgie'