Liesbeth List kandidaat kwakzalversprijs

GezondheidZangeres Liesbeth List en onderzoeksinstituut TNO-Pharma in Amsterdam zijn kandidaat om er met de Meester Kackadorisprijs vandoor te gaan. Die prijs is bedoeld voor een persoon of instelling die zijn best doet de kwakzalverij te bevorderen.

De jury liet vrijdag weten zich grote zorgen te maken over de vele uitglijders die hij in de medische wereld constateert. List en de gepensioneerde reumatoloog J.J. Rasker maken regelmatig reclame in roddelbladen voor een 'nutteloos middel' tegen gewrichtsslijtage. TNO-Pharma stelt als gerenommeerd instituut 'zonder bewijs' dat kruiden zeer geschikt zijn als medicijn.

'Naam'
De jury noemt het opvallend dat dit jaar veel instituten met naam op de kandidatenlijst komen. Dat geldt ook voor onder andere het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en het RIVM in Bilthoven. Dat overheidsinstituut voor gezondheid begon een website die 'onkritische' informatie geeft over zaken als iriscopie, bio-elektrische methoden, en homeopathie.

De jury kandideert verder columniste Annemarie Postma van het AD, onder andere omdat ze 'gespeend van enige medische kennis' stelling neemt tegen chemotherapie bij kanker. De jury vindt dat een columniste met een zo groot bereik zich bewust moet zijn van haar verantwoordelijkheid tegenover lezers.

De prijs wordt 4 november uitgereikt tijdens het jaarlijkse symposium van de Vereniging tegen Kwakzalverij.



List genomineerd voor Meester Kackadorisprijs.