NOS meldt abusievelijk dood burgemeester Utrecht

Annie BrouwerDe gemeente Utrecht doet aangifte bij de politie nadat enkele media vanochtend abusievelijk melding hebben gemaakt van het overlijden van burgemeester Annie Brouwer. BNR Nieuwsradio meldde de dood van Brouwer, maar rectificeerde korte tijd later. Ze hadden het bericht gebaseerd op de NOS, dat de dood op teletekst meldde. Volgens een NOS-woordvoerster is het bericht op NOS Teletekst 20 tot 30 seconden te zien geweest.

De gemeente Utrecht beschikt over een e-mail waarin iemand 'bekendmaakt' dat de burgemeester is overleden aan de gevolgen van legionellabesmetting. Het persbericht wemelt van de tik- en spelfouten en is afkomstig van een Hotmail-adres. Het is nog niet bekend of de NOS het Teletekst-bericht baseerde op dit mailtje. De NOS-zegsvrouw spreekt van "meerdere bronnen" die aan het bericht ten grondslag lagen. "Eén daarvan was een mail, maar ik kan niet zeggen of het dezelfde mail is als die waarover de gemeente beschikt."

De woordvoerster van de publieke omroep zegt dat haar organisatie niet zorgvuldig genoeg is geweest bij het controleren van de bronnen. "Dat is heel slordig en daarvoor bieden we onze excuses aan aan de familie Brouwer en aan de gemeente Utrecht. In het vervolg zullen we bronnen nog zorgvuldiger checken." Of de NOS gaat rectificeren kan de woordvoerster nog niet zeggen.

Volgens een woordvoerder van Utrecht neemt de gemeente de zaak zeer hoog op en is de politie gevraagd uit te zoeken wat er is gebeurd. Brouwer werd donderdag in het Diakonessenhuis in Utrecht opgenomen wegens een legionellabesmetting. De gemeente verwacht dat zij binnen enkele dagen naar huis mag.