Pronk wordt VN-gezant

Minister Pronk (VROM) wordt de speciaal gezant bij de Verenigde Naties voor duurzame ontwikkeling. Het gaat om een tijdelijke parttime functie die Pronk zal uitoefenen naast zijn ministerschap.

De functie is te vergelijken met Pronks voorzitterschap van de Klimaatconferentie, dat hij volgende week overdraagt aan zijn opvolger. De Verenigde Naties zullen de benoeming van Pronk naar verwachting maandag bekendmaken.

Vorig jaar ging de post van hoogste baas bij de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR nog aan Pronks neus voorbij. Hoewel het Nederlands kabinet Pronk had voorgedragen bij VN-secretaris-generaal Kofi Annan, koos die voor oud-premier Lubbers.

Het gezantschap voor duurzame ontwikkeling is door Annan in het leven geroepen ter voorbereiding op de VN-top over duurzame ontwikkeling, volgend jaar september in Johannesburg in Zuid-Afrika. Pronk zou geknipt zijn voor de functie wegens zijn jarenlange ervaring met ontwikkelingssamenwerking en zijn in de afgelopen jaren verworven deskundigheid op het gebied van milieu en klimaat.