Jammer Tzipras, verkeerd gegokt

Griekenland is al vele jaren een ramp, vooral in financiële zin. Er zijn al heel wat miljarden heen gesluisd, maar het is nog lang niet genoeg. Een beetje rekenwerk geeft als uitkomst dat iedere Griek, bijna 11 miljoen in totaal, per persoon 20.000 euro zou moeten meebrengen om het land weer op orde te krijgen. Daarmee kom je dik boven de 200 miljard. Dat hebben ze natuurlijk niet, al zouden ze alle illegale miljarden van de bovenlaag afromen. Dus kloppen ze aan bij de EU, het IMF en de ECB, samen bekend als de Trojka. Die willen best helpen, vooropgesteld dat de Grieken hun Augiasstal schoonmaken. Dus alle douceurtjes als dertiende maanden worden geschrapt, de pensioenleeftijd gaat een heel eind omhoog, het korps ambtenaren wordt drastisch afgeslankt en ga zo maar door. En met name de corruptie en het nepotisme dienen krachtig te worden bestreden.

Je maakt geen vrienden bij het Griekse volk als je dit soort maatregelen moet invoeren. Het kostte daarom nogal wat moeite om iemand te vinden die als premier dit karwei wilde aanpakken. Uiteindelijk vond men Samaras bereid deze klus te doen, geholpen door een club technocraten als ministers. En je kon er natuurlijk op wachten: het verzet tegen de maatregelen groeide exponentieel. Van uiterst links tot uiterst rechts groeiden de protestclubs als kool. Op rechts heb je de neonazi's van Nieuwe Dageraad, op links een verzameling groepen die samen Syriza vormen. Aan het hoofd kwam Tsipras, een jongeman zonder politieke achtergrond. Tsipras deed voor de recente verkiezingen allerlei beloften aan het Griekse volk, wat leidde tot een grote overwinning voor Syriza. Hij haalde net geen absolute meerderheid, maar vond vrijwel meteen een bondgenoot: rechts, maar ook erg tegen de EU.

Een dag later was Tsipras premier. Dat kunnen ze daar heel snel. Tsipras draaide meteen een paar uiterst nare bezuinigingsmaatregelen van Samaras terug: de pensioenleeftijd gaat weer omlaag, er worden weer heel veel ambtenaren aangesteld en de dertiende maand wordt ook weer ingevoerd. Tsipras zou die EU wel eens even gaan zeggen waar het op stond, geholpen door Yanis Varoufakis, de nieuwe MinFin. Trouwens ook al iemand die geen stropdas om wil en geen benul heeft van internationale politiek. Op naar Brussel dus, samen. En naar Parijs, en naar Berlijn. Vol goede hoop over te verwachten steun uit andere Zuid-Europese landen die ook niet al te happy zijn met de trojka. Zoals Spanje waar het linkse Podemos de trom roert.

O, o, wat liep dat beroerd af! Hollande gaf de heren te verstaan dat diplospeak toch echt wel nodig is om ook maar iets te bereiken. Zomaar klatsboem zeggen waar het op staat heeft altijd het verkeerde resultaat. Schäuble gaf Varoufakis in Berlijn te verstaan dat ze toch echt bij de trojka moeten zijn om zaken te doen, en dat de leningen gewoon op de afgesproken tijd moeten worden terugbetaald, anders komt er geen vervolglening. Het komt er dus op neer dat ze een hoop kabaal hebben gemaakt in diverse Europese steden, tegen diverse bobo's waaronder een lichtelijk zatte Juncker, maar helemaal niks hebben bereikt. Misschien zelfs het tegendeel. De protestclubs uit andere landen bleven oorverdovend stil. Die wilden alleen maar weten hoe hun eigen kansen lagen in Europa als ze gaan herrieschoppen.

Ik heb al zo'n idee wat het verhaal zal zijn wanneer ze terug zijn in Athene. Ehh, die gewenste terugdraai-acties ondervinden toch een klein beetje vertraging, en dat is natuurlijk helemaal de schuld van de trojka. We moeten met zijn allen toch nog maar even doorbijten, jammer maar helaas. Grexit? Wordt om allerlei redenen toch niet genoemd als optie. Te gruwelijk? Te onvoorspelbaar? Zeg het maar, niemand heeft eigenlijk een goed idee van de gevolgen. O, dus we gaan verder in de lijn van Samaras? Dat kun je natuurlijk niet zeggen, nee, dat slaat echt nergens op. Een ding staat natuurlijk muurvast in de optiek van zowat alle Hellenen: de EU is de schuldige van alle ellende, Duitsland voorop. Reflecteren, daar doen we niet aan in Griekenland. Beste meneren Tsipras en Varoufakis, wanneer komen die door iedereen hier in Griekenland zo verlangde ingrepen, waardoor we weer lekker ons oude, zinloze, luie, totaal corrupte spelletje kunnen spelen? Kom nou eens met een prognose. Die prognose zullen ze natuurlijk nooit van hun leven geven, ze zouden wel gek zijn. Zoveel politiek besef hebben die twee echt nog wel.

Goed, dan doe ik het wel. Minimaal vijfhonderd jaar na nu. De onderliggende gedachte van de EU was – en is – een gemeenschappelijke markt, munteenheid en politiek naar buiten toe. Dan moet iedereen hetzelfde presteren, anders krijg je ongewenste geldstromen van goed naar kwaad. De goede landen willen niet inleveren op hun welvaart, dus moeten de slechten heel veel stapjes harder gaan lopen. En hun interne rotzooi opruimen. Als dat niet gebeurt klapt de boel, nu of in de toekomst. Hoe hard die klap wordt weet niemand, maar dat het uiterst lawaaiig en pijnlijk zal worden, daarover is iedereen het wel eens.