Stopt Rusland bij Oekraïne?

Nu het erop begint te lijken dat de 21ste-eeuwse tsaar Vladimir niet zal stoppen totdat grote delen van Oost-Oekraïne in de Russische Federatie zijn opgeslokt, is de vraag niet meer of 'we' als EU of NAVO daar nog wat aan gaan doen, maar wanneer het stopt.

Houdt Vladimir op, of niet vanzelf? Vanzelfsprekend is het even uitgesloten dat de Russen Warschaupactlanden die inmiddels in de EU en/of de NAVO zitten, zal proberen te annexeren. Zij zullen ongetwijfeld net zo weinig zin hebben in een direct conflict tussen met kernwapens bewapende supermachten als wij dat hebben.

Maar de voormalige Sovjet-Unie had een grotere invloedssfeer dan het Warschaupact alleen. Er zijn ongeveer een dozijn landen die ooit onder het Sovjetjuk vielen en die tot op heden nog geen militair-economische alliantie hebben afgesloten met het Westen. Landen die voor Poetin kortom voor het grijpen zouden liggen.

Er is de laatste (toch al zeer pro-Russische) communistische dictatuur van Europa, Wit-Rusland. Daarnaast is er de regio waar Rusland al een decennium of langer destabiliserend bezig is, met de landjes Georgië, Armenië en Azerbeidzjan als potentiële te veroveren gebieden.

Vervolgens is er nog de lang niet gestreden strijd om het Noordpoolgebied, waar tig landen claims op hebben maar waar Rusland wellicht wat meer daad bij het woord zou kunnen (en willen) voegen. Om het rijtje af te sluiten met de talloze -stannetjes die tussen China en de Kaspische Zee geparkeerd zijn: Kazachstan, Oezbekistan, Turkmenistan en ga zo maar door.

Nogmaals, er zal weinig twijfel meer zijn of Rusland binnen afzienbare tijd een flink deel van Oekraïne opslokt. De enige vraag die rest is of Poetin zijn zinnen ook heeft gezet op de andere ex-Sovjetstaten. Hij heeft al meermalen aangegeven dat hij zijn land terug wil brengen naar de glorie van de oude Sovjet-Unie.

Het is niet uitgesloten dat de bovenstaande landen als dominostenen zullen vallen en Rusland met elke nieuwe Grote Bosatlas de komende tijd weer iets is gegroeid. Tegelijkertijd zagen de VS dit risico al in en zijn er enorme militaire bases gebouwd in verschillende van de genoemde staten.

De volgende keer dat Russische troepen militaire bases omsingelen zullen dat, kortom, wellicht geen Oekraïense meer zijn, maar Amerikaanse. Dat dat de wereldvrede weinig goed zal doen is duidelijk. De enige vraag is óf de Russen hun oude gebieden weer terug willen hebben.

En de enige die tot dusver antwoord op die vraag kan geven, is tsaar Vladimir zelf.