Schaatsen in Sochi

Nederland, schaatsland, heeft het schaatsseizoen prima afgesloten: het WK Afstanden in Sochi was het succesvolste WK ooit voor Nederland. Vorig jaar hadden ‘we’ weliswaar een medaille meer, maar 6 keer goud (op de helft van alle onderdelen dus) is ongeëvenaard. En dat slechts een jaar voor de Olympische Spelen, in dezelfde ijshal, dat belooft wat! Toch? Nee, dit is geen enkele garantie natuurlijk. Sterker nog: Nederland, schaatsland, kwalificatieland, skate-off-land, zou maar zo met een heel andere selectie kunnen komen volgend jaar.

Want zo gaat het toch vaak. De top in Nederland is zo breed dat er op vrijwel iedere afstand meer gegadigden voor een ticket zijn dan het aantal tickets zelf. De gevestigde namen van dit WK, die zijn er volgend jaar zeker niet allemaal bij. Smeekens, Mulder en Mulder werden derde, vierde en vijfde op de 500 meter vandaag, zijn allemaal kanshebbers voor goud volgend jaar, maar zijn nergens zeker van. Een gevestigde naam van 4 jaar geleden, Erben Wennemars, liep Vancouver bijvoorbeeld mis op slechts één honderdste. Terwijl iemand als Wennemars toen natuurlijk gewoon een medaillekandidaat was. Het is dus zeker niet zo dat we met de 6 gouden medailles van dit lange weekend een gouden Olympische Spelen tegemoet gaan.

Tenzij…tenzij Wüst en Kramer volgend jaar net zo goed zijn als nu, of zelfs nog beter. Kramer maakte het op de 5000 meter waar, zal zijn foute wissel van 4 jaar geleden op de 10000 meter willen goedmaken (voor zover dat kan) en met hem in vorm is de ploegenachtervolging eigenlijk ook een garantie op goud. Ja, behalve wanneer hij of iemand anders op een blokje stapt, zoals in 2006. Het kan altijd fout gaan wat dat betreft, en op een of andere manier lukt het de Nederlandse mannen tot nu toe steeds om op de Olympische Spelen in de fout te gaan, terwijl het op het WK eigenlijk altijd goud oplevert.

En Wüst, wat is die beestachtig goed de laatste weken en maanden. Europees kampioen en wereldkampioen allround, en nu in 4 dagen tijd 3 keer goud en 2 keer zilver pakken. Op die manier staat ze volgend jaar als individu gewoon bovenaan de medaillespiegel. Vooral de 1500 meter dit toernooi was belachelijk, zo goed. De concurrentie werd op seconden gereden, op een toch vrij korte afstand. Bij de mannen was van tevoren niet te zeggen wie het goud op de 1500 ging pakken, maar Wüst was voor, tijdens en na de race veruit de beste.

Maar ja, geen garanties. Statistieken laten zien dat het zelfs heel weinig voorkomt dat wereldkampioenen een jaar later ook goud pakken op de Olympische Spelen. En de Russen komen eraan: Fatkulina bij de vrouwen en Yuskov bij de mannen pakten goud, terwijl ook Skobrev piekte op het juiste moment. En zij zijn normaal gesproken zeker van een plek in de selectie, terwijl de Nederlanders nog maar moeten afwachten of ze er volgend jaar bij zijn. Ach, wat maakt het ook uit wie zich weten te plaatsen voor Sochi? Als iemand een Tuitertje doet volgend jaar, dan ben ik al uiterst tevreden.