Piraterij in mijn hoofd

Tot kortgeleden trof ik elke ochtend de nrc.next op de mat. Het financieel zware weer trok echter ook over huize drulovic, waardoor de krant er aan heeft moeten geloven. Geen ramp hoor; Teletekst, het NOS-Journaal, SBS 6 Shownieuws, DriekOplopers en Astro-tv houden me immers ook wel op de hoogte van vallende banken, 6-jarige ballonvaarders, de nieuwe onderbroek van Dries Roelvink of het feit dat ik vandaag niet te veel risico’s moet nemen omdat er op lichtjaren afstand drie hemellichamen ruzie met elkaar hebben. 
De tien minuten waarin ik ’s ochtends mijn twee sneetjes brood verorber, vulde ik de afgelopen tijd, bij gebrek aan een krant, met het kijken naar de televisie. Menig maal heb ik Jan Slagter op onnavolgbare wijze aan seniele vrouwen zien vragen om één soepstengel, twee pakken light hagelslag, een pot halfvolle mayo, acht winterpenen, anderhalve kilo rode bieten, een stuk of wat afgeprijsde pedaalemmerzakken en een pak Kellogg’s Special K met extra veel ijzer te onthouden. Met alle respect voor Jan, maar de Max Geheugentrainer gaat op een gegeven moment toch wel een beetje vervelen. Dus ben ik verder gaan kijken.

Nederland 3 gaf ook een teken van leven. Ene Piet Piraat bleek dagelijks vroeg uit de veren te zijn. Nietsvermoedend volgde ik een paar dagen lang het wel en wee van de goedmoedige zeerover en zijn knechten. Tot voor kort had ik nimmer van Piet Piraat gehoord (het zal wel aan de leeftijd liggen), maar inmiddels gaat er geen dag meer voorbij of ik hoor hem. Luid en duidelijk welteverstaan.

Piet Piraat, Piet Piraat, schip ahoy hoy hoy
Dat is jouw kameraad, schip ahoy hoy hoy

Juist: de openingstune van het kinderprogramma gaat met geen mogelijkheid meer uit mijn hoofd. Ik zit inmiddels al twee weken met Piet Piraat Piet Piraat, schip ahoy hoy hoy in mijn harses. De volumeknop is onvindbaar. Zolang ik geconcentreerd bezig ben, blijft Piet even voor anker liggen. Maar als mijn concentratie ook maar één moment verslapt, dan komt onmiddellijk zijn scheve schuit op volle kracht mijn hoofd binnen varen.
Het blijft onduidelijk wat het nou precies oproept. Soms is het de naam. Als ik Piet Paulusma zijn weersvoorspelling zie mummelen, of als Jan Piraat weer een ridicule reactie achterlaat op FOK!, dan schiet schip ahoy weer door m’n kop. Maar ook wanneer ik een halve noot hoor die op de piratencompositie lijkt, dan begint het riedeltje weer van voren af aan. Vaak komt het ook echt door helemaal niks.

Met zijn schip de Scheve Schuit
vaart hij alle dagen uit
Piet Piraat Piet Piraat Piet Piraat

Een oorwurm, zo heet dat.
Een liedje dat rond blijft zingen in je hoofd tot je er horendol van wordt. De oorwurm is een agressief virus dat zich onmogelijk in quarantaine laat plaatsen zodra het zich eenmaal in je brein genesteld heeft. In de auditieve cortex, om precies te zijn. Het blijkt dat de oorwurm dat hersendeel net zo sterk activeert als het liedje zelf. De muziek stopt, maar je hersenen blijven zingen.
Wat maakt mij zo aantrekkelijk voor oorwurmen?
Ten eerste schijnen ze nogal vatbaar te zijn voor neuroticisme. Nou heb ik altijd al op gespannen voet geleefd met druppelende kranen, achtergrondmuziek en knipperende banners, dus in dat opzicht kan Pietje in zijn piratenhanden wringen. Wat verder van grote invloed blijkt te zijn, is de context of situatie waarin het liedje wordt gehoord. Vooral de eerste melodie van de dag wurmt zich vaak een weg naar binnen... Wel eens een piraat een vreugdedans zien doen?
Eigenlijk is het enige wat in mijn voordeel spreekt dat ik geen muzikant ben, want die schijnen ook extra vatbaar te zijn voor oorwurmen. Al zal dat in hun geval eerder inhouden dat Mozart de hele dag prachtige pianoconcerten ten gehore zal brengen, dan dat er een mislukte Idols-auditie op repeat staat.

Maar belangrijker dan het ontstaan van de oorwurmen, is hoe ik ervan af kom. Wat kan ik doen tegen de piraterij in mijn hoofd? 
Niet zoveel ben ik bang. De beste tip die door de wetenschappers wordt gegeven, biedt mij althans weinig hoop. Ik zal het liedje moeten verdrijven door een ander deuntje. Het grote nadeel daarvan is echter dat vrijwel uitsluitend de meest verschrikkelijke deuntjes zich in mijn hoofd lijken te verankeren. Zit ik straks opgescheept met Elly en Rikkert, Ovide en z’n vriendjes, Lady Gaga of Frans Bauer. Nee, bedankt.
Een andere tip die wordt gegeven, is om het probleem te delen met anderen. Maar dat zou ik al helemaal nooit doen. Stel je voor dat iedereen kennis heeft van mijn piratenavontuur! Ik wacht nog liever tot ik een ons weeg.

Komt het bovenstaande je trouwens bekend voor? Dat is niet zo vreemd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat 99% van de mensen zo nu en dan last hebben van oorwurmen. Iedereen heeft één of andere Piet Piraat op zijn iBrein staan. Veel sterkte de komende tijd. Mocht Piet zich inmiddels ook een weg naar jouw hoofd hebben gebaand, dan heb ik hier de ultieme oplossing! 


P.s. Het mooiste resultaat uit een onderzoek naar oorwurmen vind ik wel dat de absolute nummer 1-oorwurm, hoe toepasselijk, Can't Get You Out of My Head van Kylie Minogue is.




Stem nu op de weblog van drulovic