Voor tien euro gepijpt door een Grrristen.

Om inspiratie op te doen voor mijn FOK!-columns luister en kijk ik altijd goed om mij heen. Kleine situaties in de bus; een momentje op de straat; een zin; een beeld op televisie – er is altijd wel iets wat me bezig kan houden. Altijd iets wat opvalt. Altijd wel iets wat kan leiden tot een column.

Deze week was het andersom. Op een vrije avond las ik zo’n beetje alle columns die de laatste weken op FOK! waren verschenen. Naast dat ik overwoog een Driek-fanclub te starten of desnoods een Driek-godsdienst – keer op keer weer rake vinger-op-de-zere-plek-columns - raakte ik gefascineerd door twee columns. Of eigenlijk: de reacties en de views van deze columns.

Eind januari schreef Drulovic: Pijpen voor een tientje. (PveT) Een paar dagen later kwam Jacob met ‘Grrristenen’ op de proppen. Ik ga niet uitleggen waar de columns precies overgingen. Dat kunnen jullie wel teruglezen.

Maar wat ik nou zo fascinerend vind zijn het aantal views. PveT scoorde zoals viel te verwachten – en al werd aangekondigd in de column - een enorm aantal views. Op het moment van schrijven hadden maar liefst 5983 FOKKERS de column gelezen. Grrristenen moest het met veel minder lezers doen: 2055.

Mooie cijfers maar dat is niet wat het zo boeiend maakt. Wat mijn echt fascineerde waren de reacties.
Naar aanleiding van PveT werden, tot dan, 32 reacties geplaatst. Grrristenen leverde een slordige 77 reacties op.
Dat is rúím een keer zoveel. Terwijl, en laten we het ruwweg afronden, PveT driemaal zovaak werd gelezen.

Drulovic opende zijn column met ‘Sex sells.’ Dat is dan misschien waar maar krijg je ook waar voor je geld?
Columns met prikkelende titels scoren een hoop lezers. Waarschijnlijk vinden wij het leuk om seksgerelateerde columns te lezen. Of columns waarvan wij denken dat ze over seks gaan. Wij smullen daarvan.
Maar uiteindelijk, als puntje bij paaltje komt, maakt het geloof een stuk meer in ons los.

Ik had daar nooit zo over nagedacht. Ik durf het zelfs een redelijk schokkende ontdekking te noemen.
Er zullen vast een hoop nuances te plaatsen zijn en met een beetje fantasie en hersens zijn er ook wel verklaringen te vinden. Maar de cijfers liegen er niet om.

Ik ben er nog niet echt uit wat ik nu eigenlijk van deze conclusie vind…
Ik ga in ieder geval wel naar de kerk zondag. Hopend dat er nog wat lekkere vrouwen in de kerk zitten.