Een lans breken voor Van Marwijk

Mag Bert van Marwijk aanblijven als bondscoach, dat is de vraag van de dag. Misschien is het zelfs al dé vraag vanaf de eerste speelronde van Oranje. Een volstrekt onterechte vraag als je het mij vraagt. Bert wordt verantwoordelijk gehouden voor het dramatisch verlopen EK. Hij ís natuurlijk ook verantwoordelijk, dat hoort bij zijn baan, maar moet hij daarom weg? Het lijkt de mening te zijn van het overgrote deel van het land. 'Van Marwijks tactiek en magie lijken uitgewerkt. Het is tijd voor een nieuwe en frisse wind.'

Het is natuurlijk prettig om Bert nu de laan uit te jagen. Hij is immers de gedroomde zondebok. Ik durf me af te vragen of dat wel helemaal chic of reëel is. De grijzende voetbalanalytici lieten van het weekend geen spaander heel van de oefenmeester: zijn tactiek was één van de belangrijkste redenen voor de uitschakeling. Voor de aardigheid wil ik wel even aanstippen dat een deel van die analytici geruime tijd voor het EK uitgebreid verkondigden dat een coach weinig tot geen invloed heeft op een team. Het moet immers van de spelers komen. Het bewijst nog maar eens dat die analytici een kunst hebben gemaakt van uit-hun-nek-lullen.

Flauwekul, achterafpraterij en speculaties, niets minder. En zeker niets meer. Een prachtig of bedroevend, zoals u wilt, voorbeeld daarvan waren de reacties op het gesprekje met Robben. De gruwelijk falende spits had gezegd dat het binnen het team wel even geknald had, maar dat ze dat intern hielden. Eindeloos gingen onze voetbalprofessoren hier op in. ‘Robben mag niets zeggen, dat willen ze intern houden. Het rommelt dus duidelijk binnen het team.’ Iedereen die op een aardig niveau heeft gespeeld, weet dat het zo nu en dan op de training wel eens knalt. Zeker als het gewenste niveau niet behaald wordt, schelden spelers elkaar de huid wel eens vol. Dat gebeurt nou eenmaal, zo kan je elkaar op scherp zetten. Dat praat je even kort uit en je wordt er samen beter van. Dat is normaal. Zo werkt het in topsport. En zoiets hou je binnen het team. Dat is ook normaal.

Maar nee, onze alwetende analytici zochten en speculeerden naar de precieze betekenis van Robbens woorden. Om uiteindelijk tot de conclusie te komen, misschien wat kort door de bocht, dat er wat was voorgevallen op het trainingsveld. Dus moet Van Marwijk twijfelen aan zijn toekomst. Hij heeft immers geen controle meer op de groep.

Gelul in de ruimte. Laat ik dan maar stelling innemen en een lans breken voor de bondscoach. Die drie gênante vertoningen op rij zijn niet te verwijten aan Van Marwijk, maar aan het team. En gooit u er dan alstublieft niet het argument tegenaan dat het aan Van Marwijk is om die spelers goed te laten spelen. Kom op zeg, die knakkers zijn allemaal professionals, we hebben hier niet meer te maken met b-junioren. Die knakkers moeten tot op het bot gemotiveerd zijn. Met of zonder coach.

Helpt u mij even? Hoeveel kansen kregen we tegen Denemarken? Vijf? Tien? Vijftien? Al is de sfeer binnen het team niet fantastisch, als je zo veel kansen krijgt, horen er zeker een stuk of vier in te hangen. Dat is falen van spelers. Die Gomez van Duitsland kreeg een kans of vier tegen Nederland, maar joeg er wel twee in de netten. Het spijt me, voor de zondebokaanwijzers, maar wanneer je zo veel kansen creëert en verzuimt om over Denemarken heen te wandelen, valt dat Van Marwijk niet te verwijten. Niet eens een beetje. Daar ging het ook niet om? Het ging om de omschakeling en aansluiting? Díe was niet in orde? Gelul. Iedere debiel weet wanneer je dient om te schakelen en aan te sluiten. Onze oranje-jongens hebben echt geen bondscoach nodig om dat uitgelegd te krijgen.

Het probleem zit hem in de gretigheid van de spelers. En de ongelooflijke berg persoonlijke fouten die ze maakten. Dat afschuiven op Van Marwijk lijkt me niet reëel. Moet hij serieus nog spelers op scherp zetten? Zoals ik al zei, die gasten horen tot op het bot gemotiveerd te zijn. Vanuit zichzelf. Je speelt sodeju een Europees Kampioenschap waar je wil laten zien dat je de beste bent. Moet dan echt een coach zeggen dat je je best moet doen? Natuurlijk niet. Een vrij eenvoudige bal zo beroerd naar een teamgenoot schieten dat hij er meters voorbij zeilt en belandt in de voeten van een Portugees en niet veel later in de oranje netten hangt? Schuld van de coach? De eerste vijftien minuten tegen Portugal zag het er lang niet gek uit. Nederland speelde in een systeem – dat lijkt me wel van de coach te komen – en was rustig doch gretig. Met succes. Dat het nog geen tien minuten later klinkklaar paniekvoetbal is, dat het team simpelweg overlopen wordt, dat mag de spélers aangerekend worden. Persoonlijk geloof ik niet dat in het tactisch plan voor de wedstrijd staat dat er niet doorgejaagd wordt op ballen.

Ik ga hier niet verkondigen dat de coach foutvrij was. Dat is ook niet reëel, maar om de coach volledig verantwoordelijk te houden voor het EK-debacle is evenzogoed irreëel. We worden niet twee keer volledig overklast door de keuzes van de coach. Bert van Marwijk eruit gooien, is te gemakkelijk. Nee, onze jongens moeten eens een serieuze trap voor hun flikker hebben. Dat verdiende Cristiano Ronaldo overigens ook, maar zelfs dat heeft het elftal verzuimd.