De heksenjacht op pester Kacey

Ik heb geen idee wat ik hiermee moet. In een Belgisch dorpje zit een dertienjarig, licht autistisch meisje, te wachten op de bus. Terwijl ze zit te wachten, komt er een groepje jongeren aangelopen, aangevoerd door ene Kacey. Ze schelden het kind uit, trekken aan haar haren, schoppen en slaan haar. Alles wordt gefilmd. Iemand roept: ‘Een herinnering voor later.’ Niet veel later wordt het filmpje op YouTube geslingerd, maar niet lang daarna weer verwijderd. De moeder van het gepeste meisje weet de beelden te bemachtigen en post ze op Facebook, met als doel aandacht te vragen voor de manier waarop haar dochter gepest wordt.

Verschrikkelijk, werkelijk verschrikkelijk hoe dit meisje behandeld wordt. Ik werd echt misselijk van de beelden in het filmpje. In een primaire gedachte zou je die pestende Kacey op een marktplein zetten en eenzelfde behandeling willen geven. Maar kwaad met kwaad vergelden, is nooit goed. Dat het werkelijk vreselijk is wat er gebeurd is, is een mening die gedeeld wordt. Net als het filmpje overigens, het wordt eindeloos geshared voor 'het goede doel' en is ondertussen door honderdduizenden bekeken.

De pesters zijn van school gestuurd, de politie is een onderzoek gestart en mogelijk hangt de kinderen een jaar opsluiting in een jeugdinstelling boven het hoofd. Terecht, verdiende loon. Wie iemand zó het leven zuur durft te maken, kan op weinig sympathie van mij rekenen. De zaak is echter niet voorbij na deze maatregelen. Er is via internet een heuse heksenjacht ontstaan op Kacey. Op Facebook werd de ene na de andere haatgroep opgericht; het adres en telefoonnummer van Kacey kwamen online terecht; ze ontving een stroom aan doodsbedreigingen en moest met haar familie het huis ontvluchten.

En dit is het punt waar ik de draad kwijtraak. Die Kacey heeft haar straf dubbel en dwars verdiend. Dat zal ik geen moment bestrijden. Van school getrapt? Prima, ga het ergens anders maar proberen. Politieonderzoek, vind ik ook terecht. Die mogelijkheid van hechtenis in een jeugdinstelling, daar durf ik mijn vingers niet aan te branden. Ik weet niet hoe systematisch dit gepest en deze mishandelingen zijn.
Wat er vervolgens via internet gebeurt, is buitenproportioneel. Kacey wordt door half België opgejaagd en herhaaldelijk met de dood bedreigd. Dat is nogal een straf. Je kunt zeggen, dan moet ze maar niet zo stom zijn haar gepest online te zetten, maar dat is ook een vreemde gedachtegang. Zeggen dat ze het dan maar niet online had moeten zetten, gaat voorbij aan de stap die ervoor zit en waar het eigenlijk om gaat: het pesten.

Ik weet niet hoe je pesten moet stoppen. Maar een meisje kapotmaken omdat ze gepest heeft, lijkt me ook niet de manier. Je zou kunnen zeggen dat hiermee een voorbeeld gesteld wordt, zodat anderen niet gaan pesten, maar waarschijnlijk bereik je alleen dat ze hun pesterijen niet online plaatsen, als je dat al bereikt.
De moeder van het gepeste meisje zette de film online om aandacht te vragen voor het stelselmatig beschadigen van haar kind. En nu is het in handen van het publiek, van de internetters die allemaal schreeuwen hoe vreselijk het is, om vervolgens anoniem te doen waar ze zo hard tegen ageren: iemand stelselmatig beschadigen.

---

Klik hier voor de volledige flyer