Crimineel Populisme

Het ergert mij geweldig dat de laatste tijd de zichzelfverklaarde "rechtse" populisten er in elke peiling of verkiezing zo op vooruit gaan. In België krijgt het "Vlaams Belang" momenteel met de "MP3-moord" het nodige spek in de bek geworpen. In Nederland is het na de Fortuynisten en Wilders nu vooral "ijzeren" Rita Verdonk die deze rol wil vervullen.

Het favoriete thema van tegenwoordig is uiteraard de toegenomen criminaliteit. Of nog meer nog, het favoriete thema is de toegenomen allochtonencriminaliteit of problematiek. Waarbij je ze de meest wilde maatregelen of "symbolische dossiers" ziet opduiken. Het is zo bij de "Zaak Kalou" waar de minister voor haar reputatie 'voet bij stuk' moet houden, het is in België zo waar je na de MP3-moord opeens de regering ziet aankondigen dat er méér jeugdgevangenissen komen. En wel nu meteen!
Een van de problemen van die populisten, of ze nu links of rechts of averechts zijn is dat ze de cijfers nooit juist voorstellen en zich nooit informeren bij degenen die deze wél hebben bestudeerd. Ik las onlangs nog een artikel over een professor die de evolutie van de criminaliteit in Centraal-Europa en meer bepaald Nederland in de voorbije vijftig jaar had bestudeerd. Die beweerde dat je enkel met een gegeven budget voor veiligheid de criminaliteit het beste in toom kan houden. Dat je met alle beschikbare middelen (zoals de politiesterkte, de preventie, de strafduur, de strafkans, ...) de criminaliteit hooguit met 20% kan terugschroeven.
Als we alle allochtone criminelen, al dat krapuul, die de voorbije tien jaar één tot tien jaar cel zijn veroordeeld het land uitzetten zoals mensen als Verdonk of Wilders schreeuwen dan zou dat ons volgens hetzelfde model maar liefst 20 procent méér kosten dan het hele veiligheidsbudget. Je moet immers die mensen niet enkel op het vliegtuig zetten, je zou ook alle grenzen moeten bewaken. Immers, wat helpt het om misdadigers buiten te gooien als ze de volgende dag weer naar binnen kunnen glippen? Als die politici eerlijk waren zouden ze moeten zeggen: "Wij willen inderdaad alle allochtone criminelen het land uit, maar dan zal iedereen wél méér dan 20 % méér belasting moeten betalen. En veel helpen zal het niet, want voor je het weet komen die mannen gewoon ergens door de mazen in het net van de grensbewaking terug." Maar dat hoor je hun niet zeggen, integendeel. De VVD en Verdonk hebben het tegenwoordig vooral over lastenverlagingen ...

De criminaliteit tegenwoordig is natuurlijk een gigantisch probleem, ik ben ook niet (s)links, iedereen met een beetje verstand voor rede moet het daar mee eens zijn. In Nederland is de misdaad de voorbije vijftig jaar méér vervijftienvoudigd. Zelfs als je rekening houdt met de bevolkingsstijging (een van de meest klassieke tegenargumenten van de "vrij linkse partijen") is die nog altijd vertienvoudigd.
Een van de belangrijkste oorzaken is volgens mij de emancipatie van de vrouw. Doordat vrouwen uit werken kunnen ze terugvallen op een eigen inkomen en hoeven ze niet langer in een huwelijk blijven zitten waarin ze zich niet goed voelen. Natuurlijk is dat op zich een positieve zaak, maar in de jaren vijftig was een echtscheiding nog een schande, vandaag is het bijna abnormaal dat je niet gescheiden bent. Vroeger hielden vader en moeder, en dikwijls nog grootvader(s) en grootmoeder(s) de kinderen in het gareel. Tegenwoordig pendelen kinderen véél meer tussen hun gescheiden ouders, en raken ze sneller op het verkeerde pad. Of bij de allochtone gezinnen, is de enige 'controle' een analfabete moeder die door haar sociale verdrukking geen flauw besef heeft van de situatie in de buitenwereld. Daar zit je dan weer met de omgekeerde "emancipatie".
Maar ouders en grootouders waren vroeger niet de enigen die een oogje in het zeil hielden, ook de school deed dat. Van de "grote hand" van "Meester Patrick" had ik vroeger schrik. Van de lineaal van "Zuster Rita" nog véél meer. Als we naar de "prefect" moesten zaten we te beven … Tegenwoordig houdt het onderwijs zich niet meer bezig met opvoeden. Leraars brengen hun leerlingen alleen nog maar vaardigheden bij, zodat ze later in een bedrijf aan de slag kunnen. Voor zover die bedrijven nog niet naar Oost-Europa of China zijn natuurlijk.
Daar komt bij dat ouderen zich méér en méér spiegelen aan de jeugd: ze kleden zich jong, ze laten hun borsten liften of hun rimpels weghalen. Ze gaan uit, ze doen aan avontuurlijke sporten. Oude mensen vechten tegen hun leeftijd. Leraars laten zich met de voornaam aanspreken, uit angst om voor oude zakken versleten te worden. Het gevolg is duidelijk: het natuurlijke gezag voor ouderen is weggeëbd. Jongeren hebben geen respect meer voor een generatie die zich net zo kleedt en gedraagt als zichzelf.
Door het wegvallen van die sociale controle proberen we andere maatregelen te nemen om die controle te vergroten: meer blauw op straat, langere gevangenisstraffen, meer repressie, … Dat is helaas géén oplossing. Van de honderd criminele feiten die in Nederland door de politie worden vastgesteld geven er maar twintig aanleiding tot vervolging. Maar vier van die twintig leiden effectief tot een uitgezeten gevangenisstraf. Waarom zou je bang moeten zijn om over de schreef te gaan als er maar 4 % kans is dat je in de gevangenis belandt? De reden hiervoor is ook simpel, de strafkans is te laag, de gevangenissen zitten door de uitgesproken lange straffen (over)vol. Zoals het nu gaat zijn de gevangenissen heuse kweekscholen voor recidivisten. Wie erin zit komt eruit zonder een nagel om aan zijn gat te krabben, zonder een dak boven zijn hoofd. En dan is zijn vrouw er ook nog eens vandoor met een andere man. Wie niet in dat geval is, wordt vrijwel altijd in de praktijk "vrijgesproken". Korte gevangenisstraffen worden in Europa vrijwel nergens nog frequent uitgevoerd. Om nog maar te zwijgen van het aantal gedetineerden die wél in de gevangenis belanden, maar daar helemaal niet thuishoren. Zoals fraudeurs of andere 'papieren' misdadigers. Voor die mensen zou je het TBS moeten gebruiken. Geef die mensen een alternatieve straf en een enkelband. Dan zouden we onze gevangenissen kunnen gebruiken voor het tuig dat werkelijk een gevaar voor de maatschappij is. Zoals kinderverkrachters, en roofmoordenaars.