De Grootste Nederlander is... Mental Theo

Omdat de Nederlandse publieke omroepen zelf geen programma’s kunnen bedenken halen ze die maar uit het buitenland. Zo ook het concept van De Grootste…, in dit geval Nederlander. Een verkiezing waarbij ‘het volk’ iemand mag kiezen die voor Nederland shet meest heeft betekend. Uiteraard wordt er weer op safe gespeeld en kiest de Nederlander voor namen die iedereen kent maar waarvan niemand weet wat ze eigenlijk hebben betekend. Het liefst zou men stemmen op André Hazes, Daan Schuurmans of Jim. Maar ja, daar kun je niet mee voor de dag komen op het werk of in de sportclub.

Maandenlang werd de verkiezing van de Grootste Nederlander door de KRO aangekondigd en gepromoot met dat dit toch de meest uitgebreide maar ook meest integere verkiezing was. Eentje van Nationaal Belang, want het ging wel om de meest invloedrijke Nederlander.
Maar was het heel erg toevallig dat net voor de eerste uitzending Anne Frank de verkiezing nog even een enorme boost gaf?
Moet Anne worden genaturaliseerd om in aanmerking te komen voor de titel, zo vroeg zich men af. De discussie laaide op en haalde alle kranten en het nieuws. Maar zoiets kun je niet echt integer noemen. Anne Frank is niet alleen het gezicht achter de verschrikkingen van de holocaust, ze staat ook voor elk meisje dat opgroeit. Anne is een vrouw van de wereld geworden, maar ze is nog steeds een meisje uit Amsterdam.
Anne Frank mocht in de lijst en haalde de top 10. Was ze de grootste Nederlander? Dat niet, juist omdat ze met haar dagboek Nederland ver is ontstegen. Maar van mij mag ze zo op nummer 1.

Het leuke aan de top 10 is dat er amper mensen in staan waarmee iemand iets heeft. En toch staan ze in de top 10. Opmerkelijk nietwaar? Erasmus? Vraag het de gemiddelde Nederlander in de straat en ze zullen zeggen dat hij een brug heeft gebouwd. En heeft Antoni van Leeuwenhoek geen ziekenhuis in elkaar gemetseld?
Erasmus was een Rooms-katholieke geestelijke die de vertegenwoordiger werd van het humanisme. Van Leeuwenhoek deed onderzoek naar bloedcellen en ontdekte zelfs de spermacel. Stel je voor dat hij dat niet had ontdekt, dan hadden Sylvia Saint en Jenna Jameson nooit zulke mooie facials gehad in hun films.
Van Leeuwenhoek en Erasmus waren pioniers op meerdere vlakken. Maar daar win je geen competitie mee, zo blijkt uit diverse polls. Want het merendeel van de Nederlanders kent ze van naam, niet van faam.

Hetzelfde lot valt Michiel de Ruyter ten deel. Deze zeeman was een groot strateeg die meerdere zeeslagen won. Je ziet de schepen met hun masten en kanonnen al voor je, door de golven beukend naar een nieuwe victorie. Maar wat hij ook alweer allemaal gewonnen heeft, dat blijft wat vaag. En wie op zoek gaat naar een biografie merkt al snel dat deze schuinsmarcheerder niet alleen vrouwen versleet, maar ook Nederlanders de dood injoeg met zijn continue honger naar oorlog. Lekker voorbeeld. Maar goed, de Nederlander kiest.
Zo staat er een compleet krankzinnige gek in de top 10. Vincent van Gogh kon mooie schilderijen maken, maar wat doet deze wereldvreemde idioot in de top 10? Ik bedoel, als er dan toch een gekke kunstenaar in moet staan, waarom dan niet Herman Brood? Of Peter Klashorst, die kan de prijs zelfs nog komen ophalen. Rembrandt hetzelfde laken een pak. Mooie plaatjes hoor, maar iemand die zichzelf niet kan onderhouden met kunst en zonder een cent op zak sterft is niet echt de grootste Nederlander. Eerder de grootste sukkel, zeker nu zijn werk miljarden euro's waard is.
Wordt Johan Cruijf dan de meest belangrijke Nederlander ooit? Al is hij de enige levende Nederlander in de top 10, die bal zal aan hem voorbij rollen. Zou de verkiezing gaan over de grootste voetballer dan had hij het gewonnen, maar ja, niet iedereen houdt van voetbal. De voetbalweduwen die elke zondagavond op een oud zwartwitteeveetje op zolder naar Caroline Tensen moet kijken zullen juist niet op Cruijf stemmen.

Wie gaat er dan winnen? We hebben nog drie politici, waarvan er twee werden vermoord. Willem Drees stierf van ouderdom en was de verpersoonlijking van het socialisme. Die krijgt natuurlijk nooit de stemmen van rechts. Want was links niet de kant waar de kogel voor Pim vandaan kwam? Dus de andere helft van de stemmen zijn voor Fortuyn. God verhoede dat Pim de Grootste Nederlander wordt. Want Pim heeft niets bereikt. Toch staat hij in diverse polls tweede. Waarom? Omdat Nederlanders dom zijn en niet graag nadenken over welke mensen echt iets voor Nederland hebben betekend. Dat heeft Pim niet. Hij kwam met zijn oubollige gedachtegoed snel op, maar kon zijn populistische geblaat niet omzetten in daden, hij werd vermoord door Volkert, die heel vreemd niet terug is te vinden in de top 10. Dat was wel leuk geweest, als Volkert zijn prijs kwam ophalen met een balkje voor zijn ogen.
Pim kun je overigens vergelijken met James Dean. Hij maakte drie films en verongelukte toen. Niemand kijkt die films ooit, maar iedereen praat elkaar na en zegt hoe belangrijk de man wel niet was voor de filmindustrie. Terwijl als hij nog had geleefd ongetwijfeld was veroordeeld om te spelen in films als Police Academy 41 en The Naked Gun 103.

Blijft over die andere vermoorde politicus. Willem van Oranje. Wedden dat hij straks De Grootste Nederlander aller tijden wordt? En terecht dunkt me: als je iets aan politiek doet, een beetje rondneukt, je de tyfus vreet en zuipt en toch de hoofdpersoon bent in een volkslied, dan ben je de Grootste Nederlander aller tijden. Willem van Oranje was eigenlijk de Mental Theo van de zestiende eeuw. Theo zelf staat niet in de top 10, maar als over 200 jaar deze verkiezing weer wordt gehouden, scoort hij ongetwijfeld hoog. Hij hoeft alleen nog maar vermoord te worden, want zijn volkslied hebben we natuurlijk al: Wonderfull Days!