FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 7 januari 2017

Djokovic klopt Murray in finale Doha

Novak Djokovic heeft het ATP toernooi van Doha op zijn naam geschreven. Hij klopte in de finale Andy Murray met 6-3, 5-7 en 6-4.

De nummers één en twee van de wereld maakten er in de finale een boeiend gevecht van. Djokovic leek lang op zege af te stevenen met winst in de eerste set en een break voorsprong in de tweede. Hij kreeg op Murray's service zelfs drie matchpoints maar wist deze niet te benutten. Murray knokte zich echter terug won de tweede set alsnog.

In de beslissende derde set leek vermoeidheid Djokovic de das om te doen, maar enkele cruciale fouten van Murray kosten hem alsnog de wedstrijd. Door zijn nederlaag komt er voor Murray ook een einde aan een reeks van 28 gewonnen partijen op rij. Hij won eind vorig jaar de toernooien van Peking, Shanghai, Wenen, Parijs en Londen (World Tour Finals).

Tevredenheid én zorgen over Crewlid-telspel

De leiding van FOK! is naar eigen zeggen erg tevreden over het Crewlid-telspel dat user capuchon_jongen woensdag op FOK! introduceerde. Inmiddels zijn drie nieuwe seizoenen van de succesvolle serie besteld.

'Sinds de start van het telspel is de dagelijkse postcount van FOK! spectaculair gestegen', meldt opperbaas Danny Roodbol enthousiast. 'Zie je wel dat FOK! niet dood is? De cijfers spreken boekdelen. Nul, trouwens.'

Zorgen
Toch zijn er ook zorgen over het spel waarbij 'gewone' users en crew ten strijde trekken. In complete fora wordt nauwelijks nog gemod, het aantal geplaatste nieuwsberichten op de Frontpage keldert. Ook DJMO, Eindredactie Frontpage, geeft dat toe: 'Ik kom niet meer aan nieuwsschrijven toe op deze manier. Tevens: nul.' Nattekat: 'Eerlijk gezegd is dit veel leuker dan berichtjes over sport schrijven. Min 1.' 

Trots
Capuchon_jongen is trots op zijn succesvolste topic ooit. 'Dit is toch echt een kroon op mijn werk hier op FOK! Nul.' Arcee wilde alleen 'één' kwijt. Een Forum Admin die anoniem wil blijven doet zijn beklag: 'Nu de mods massaal in MEN rondhangen, moeten wij als FA's extra werk verzetten om de orde te handhaven. Dit is natuurlijk voor niemand leuk.' Desgevraagd reageert Danny op deze aantijgingen: 'Nul'.

Gewonde na schietpartij bij vol Thialf

Bij een schietincident buiten bij ijsstadion Thialf in Heerenveen is zaterdagavond een man gewond geraakt. Naar de dader wordt nog gezocht, maar de politie vermoedt te weten om wie het gaat. Er zou een conflict aan het schietincident ten grondslag hebben gelegen.

De politie rukte massaal uit na een melding over een man met een vuurwapen bij het stadion. Getuigen meldden daarna aan agenten dat er inderdaad is geschoten. Een deel van het parkeerterrein is afgezet en de zoektocht naar de dader is in volle gang.

Het slachtoffer is niet ernstig gewond geraakt, is aanspreekbaar en naar het ziekenhuis gebracht. In het uitverkochte ijsstadion worden dit weekend de EK allround en EK sprint gehouden.

Gewonde na schietpartij bij vol Thialf
Gewonde na schietpartij bij vol Thialf (Foto: ANP)

Arsenal voorkomt replay in FA Cup dankzij late goal Giroud

Arsenal heeft in extremis een replay-duel met Preston North End in de FA Cup weten te voorkomen. Olivier Giroud bezorgde de Londenaren de 1-2 overwinning in de slotfase. The Gunners begonnen slordig aan de wedstrijd op bezoek bij de Championship-club. De thuisploeg zette de manschappen van Arsène Wenger vroeg vast, en smeten met hun krachten in de beginfase.

De gastheren zagen alle inspanningen vroeg beloond worden. In de zevende minuut vond Jordan Hugill na een loopactie met wat geluk Callum Robinson, die vervolgens het leder achter reservedoelman David Ospina werkte: 1-0.

In de 24e minuut was het Hugill zelf die een niet te missen kans had op de tweede goal. De spits hoefde alleen maar tegen de bal aan te lopen, maar miste wonderbaarlijk genoeg. Namens Arsenal had Olivier Giroud tien minuten later een grote kans op de gelijkmaker. Een prachtige actie van Alex Iwobi, werd besloten met een steekbal op de Fransman, die de kans miste.

Toch zou Preston het hoofd langzaam moeten buigen voor de Londense equipe na de rust. Iwobi was opnieuw architect bij de mogelijkheid die werd gecreëerd in de 46e minuut, waarna Aaron Ramsey de bal binnenschoot: 1-1.

Lang bleef de thuisclub standhouden, en het leek erop dat een replay in Emirates Stadium onvermijdelijk was. Giroud besliste na een een-tweetje met Lucas Pérez alsnog anders. Het betekende zijn vierde goal in zes duels.

De beslissende treffer van Giroud. (Bron: Twitter)

Stam's Reading te licht voor United, Koeman vliegt uit de beker met Everton

Voor Everton is het avontuur in de FA Cup voorbij. De ploeg van trainer Ronald Koeman werd afgetroefd door regerend landskampioen Leicester City. Het werd 1-2. 

Everton kwam na de rust nog wel op voorsprong. Romelu Lukaku prikte in de 63ste minuut de openingsgoal binnen. De inbreng van Ahmed Musa, al na 35 minuten spelen, bleek voor Leicester-trainer Claudio Ranieri een gouden zet.

Drie minuten na de 1-0 trof Musa al doel voor de gelijkmaker. Vijf minuten later maakte hij ook de 1-2 op aangeven van Danny Drinkwater. Koeman probeerde nog wat met de inbreng van oud-PSV'er Arouna Koné, maar dat mocht niet baten. Voor Leicester City is de winst in de beker een opsteker, want in de Premier League gaat het dit seizoen niet zo goed. De club staat op de vijftiende plek in de Engelse competitie. Everton staat zevende en kan zich nu weer op de competitie richten.


Manchester United heeft zich makkelijk door de derde ronde van de FA Cup heen geslagen. Een aantal vaste krachten bleef buiten schot. Het werd 4-0 tegen het Reading. Trainer José Mourinho gaf een paar sleutelspelers rust tegen Reading, dat op het tweede Engelse niveau uitkomt. De ploeg van Jaap Stam hoopte op een stunt, maar moest al snel op de tellen passen na een openingsgoal van Wayne Rooney.

De aanvaller vulde de leegte op die Zlatan Ibrahimovic had achtergelaten. Ook Henrikh Mkhitaryan, die de afgelopen weken veelvuldig uitblonk, zat op de bank. Rooney mocht samen met Marcus Rashford laten zien waarote hij in staat is.

De 31-jarige Engelsman evenaarde een doelpuntenrecord van Bobby Charlton, alvorens United doorging met scoren. Marcos Rojo speelde Rooney in, die op zijn beurt Anthony Martial bediende op weg naar de 2-0. Vervolgens was het woord aan de jonge Rashford. De aanvaller trof in de 75ste en 79ste minuut het net, mede door een grote fout van Reading-doelman Al Habsi. Op het moment van de 4-0 stond ook Nederlander Timothy Fosu-Mensah op het veld.

Uitslagen derde ronde FA Cup

West Ham United (1) 0–5 Manchester City (1)
Manchester United (1) 4–0 Reading (2)
Ipswich Town (2) 2–2 Lincoln City (5)
Barrow (5) 0–2 Rochdale (3)
Hull City (1) 2–0 Swansea City (1)

Sunderland (1) 0–0 Burnley (1)
Queens Park Rangers (2) 1–2 Blackburn Rovers (2)
Millwall (3) 3–0 AFC Bournemouth (1)
Brighton & Hove Albion (2) 2–0 Milton Keynes Dons (3)
Blackpool (4) 0–0 Barnsley (2)

Wigan Athletic (2) 2–0 Nottingham Forest (2)
Birmingham City (2) 1–1 Newcastle United (2)
West Bromwich Albion (1) 1–2 Derby County (2)
Everton (1) 1–2 Leicester City (1)
Wycombe Wanderers (4) 2–1 Stourbridge (7)

Watford (1) 2–0 Burton Albion (2)
Stoke City (1) 0–2 Wolverhampton Wanderers (2)
Bristol City (2) 0–0 Fleetwood Town (3)
Huddersfield Town (2) 4–0 Port Vale (3)
Brentford (2) 5–1 Eastleigh (5)

Bolton Wanderers (3) 0–0 Crystal Palace (1)
Norwich City (2) 2–2 Southampton (1)
Sutton United (5) 0–0 AFC Wimbledon (3)
Accrington Stanley (4) 2–1 Luton Town (4)
Rotherham United (2) 2–3 Oxford United (3)

Preston North End (2) 1–2 Arsenal (1)

Eerste FOK!-kleinkind geboren

Er lopen al diverse FOK!-kinderen rond op de wereld en het was uiteraard een kwestie van tijd voordat het eerste FOK!-kleinkind ter wereld zou komen.

Vandaag is Quinten geboren. De zoon van Brechtje. Zoals vrijwel iedereen weet is Brechtje de dochter van opa Iteejer en oma Yvonne.

Namens de hele Frontpage-crew gefeliciteerd met deze prachtige (klein)zoon!

Zesde etappe in Dakar rally afgelast door regenval

De organisatie van de Dakar rally heeft besloten de zesde etappe af te gelasten. Overvloedige regenval in Bolivia heeft ervoor gezorgd dat grote delen van het parcours onbegaanbaar zijn geworden. Hierdoor rijdt het deelnemersveld nu in kolonne van Oruru naar de hoofdstad La Paz.

Gisteren waren de omstandigheden voor de diverse deelnemers al zwaar, waardoor de vijfde etappe naar Oruru al flink ingekort werd. Flink wat rijders kwamen behoorlijk vast te staan in de modder en konden alleen met de inzet van zeer zwaar materieel en veel graafwerk hun weg met uren achterstand vervolgen. Dit overkwam onder meer de Nederlandse truckers Ton van Genugten en Wuf van Ginkel.

Vandaag stond er een etappe van 786 kilometer met een getimede proef van 527 kilometer op het programma. Omdat de paden onbegaanbaar zijn geworden door de regen is de etappe afgelast. De deelnemers rijden nu naar La Paz waar morgen al een rustdag op het programma zou staan. Maandag gaat het circus weer verder.

Agenten ervaren meer geweld op straat

Politieagenten ervaren steeds meer verbaal en fysiek geweld op straat tijdens hun werk. Geweld zou inmiddels aan de orde van de dag zijn en neemt ook in hevigheid toe. Dat blijkt zaterdag uit een enquête onder 3500 politiemedewerkers door EenVandaag en drie politiebonden. Agenten pleiten voor het gebruik van tasers en het invoeren van een speciaal tuchtrecht voor de politie.

Acht op de tien agenten stellen dat het verbale geweld toeneemt, volgens zeven op de tien neemt ook het fysieke geweld toe. De helft van de agenten die regelmatig op straat werkt, zegt zich daar minder veilig te voelen dan twee jaar geleden.

Ruim 80 procent van de ondervraagde politiemedewerkers meent dat zij te weinig middelen tot hun beschikking hebben om effectief op te treden tegen geweld.

Agenten ervaren meer geweld op straat
Agenten ervaren meer geweld op straat (Foto: ANP)

Kramer leidt na weergaloze vijf kilometer

Sven Kramer staat na de eerste dag van het Europees kampioenschap allround schaatsen aan de leiding. De Fries dankt deze positie aan een weergaloze vijf kilometer die hij in Thialf in 6.10,58 minuten afraffelde. Nummer twee is Jan Blokhuijsen, voor de Noor Sverre Lunde Pedersen. Douwe de Vries staat na twee afstanden zevende.

500 meter
De eerste afstand tijdens het allroundtoernooi werd een prooi voor de Noor Sindre Henriksen in 36,30 seconden. Blokhuijsen werd tweede in 36,43 seconden, een honderdste voor de Rus Denis Yuskov. Kramer werd achtste in een degelijke 36,81 seconden, terwijl De Vries met 37,46 seconden nog veel werk aan de winkel had.

# Schaatser Land Tijd
1 Sindre Henriksen Noo 36.30
2 Jan Blokhuijsen Ned 36.43
3 Denis Yuskov Rus 36.44
4 Konrad Niedzwiedzki Pol 36.50
5 Simen Spieler Nilsen Noo 36.55
6 Sverre Lunde Pedersen Noo 36.73
7 Jan Szymanski Pol 36.75
8 Sven Kramer Ned 36.81
9 Sergey Trofimov Rus 36.91
10 Andrea Giovannini Ita 36.95
16 Douwe de Vries Ned 37.46

5.000 meter
Op de vijf kilometer was het veel spektakel. De Noor Pedersen reed tegen De Vries een degelijke 6.20,17 terwijl De Vries 6.23,00 nodig had voor de 12,5 ronden. Daarna was het de beurt aan Blokhuijsen die zijn beste 5.000 meter sinds jaren reed. Hij vertrok als een komeet en hield het tot de streep vol, waarna de klok op 6.16,86 bleef staan.

Hierdoor leek Blokhuijsen de aanval in te hebben gezet op de eerste plaats in het klassement, maar in de voorlaatste rit sloeg Kramer hard toe. De Fries reed in een vol Thialf een bekeken rit, waarbij hij richting het einde zijn rondetijden zelfs nog af wist te bouwen tot 28,8 seconden, waardoor hij met 6.10,58 een weergaloze tijd reed en de leiding in het klassement greep.

# Schaatser Land Tijd
1 Sven Kramer Ned 6:10.58
2 Jan Blokhuijsen Ned 6:16.86
3 Sverre Lunde Pedersen Noo 6:20.17
4 Andrea Giovannini Ita 6:21.78
5 Bart Swings Bel 6:21.80
6 Douwe de Vries Ned 6:23.00
7 Nils van der Poel Zwe 6:24.57
8 Denis Yuskov Rus 6:26.89
9 Davide Ghiotto Ita 6:28.13
10 Nicola Tumolero Ita 6:29.78

Klassement
Kramer leidt na twee afstanden en heeft voor de 1.500 meter van morgen een voorsprong van 0,75 seconden op Blokhuijsen. Nummer drie Pedersen kijkt al tegen 2,64 seconden achterstand aan, terwijl De Vries de nummer zeven is met 5,68 seconden achterstand.

# Schaatser Land Punten Verschil 1,500 meter
1 Sven Kramer Ned 73.868 -
2 Jan Blokhuijsen Ned 74.116 +0.75
3 Sverre Lunde Pedersen Noo 74.747 +2.64
4 Andrea Giovannini Ita 75.128 +3.78
5 Denis Yuskov Rus 75.129 +3.79
6 Bart Swings Bel 75.510 +4.93
7 Douwe de Vries Ned 75.760 +5.68
8 Sindre Henriksen Noo 75.876 +6.03
9 Simen Spieler Nilsen Noo 76.065 +6.60
10 Nicola Tumolero Ita 76.168 +6.90

Ter Mors wint 1000 meter op EK sprint, Erbanova leidt klassement

Jorien ter Mors heeft op de Europese kampioenschappen sprint de allereerste 1000 meter op haar naam geschreven. Echter door een matige 500 meter gaat ze niet aan de leiding in het klassement. Na de eerste dag is het Karolina Erbanova die aan de leiding gaat. 

500 meter
Op de eerste afstand kon alleen Marrit Leenstra het podium halen. Ze werd derde in 38,55. De Russische Olga Fatkulina won de eerste afstand in 38,16. Erbanova werd tweede op 0,07 van Fatkulina. Ter Mors werd vierde in 38,75 en Sanneke de Neeling moest met 39,14 genoegen nemen met plek tien. 

1000 meter
Ter Mors wist wel de tweede afstand van de dag te winnen in 1.15,58, maar Erbanova gaf maar weinig toe met 1.15,69. Marrit Leenstra werd derde op de kilometer in 1.15,95. Fatkulina, winaar van de eerste afstand, moest genoegen nemen met 1.16,15 en zakte naar de tweede plek in het klassement. De Neeling reed met 1.16,87 de zevende tijd en klom van de tiende naar de achtste plaats in het sprintklassement.

Het eerste EK sprint ooit is geen hoofddoel voor Ter Mors. "Ik zie dit als opstapje naar het WK. Dan wil ik er echt staan en mijn titels verdedigen. Je kan niet overal top zijn." Ze zal zondag op de tweede 500 meter een halve tel goed moeten maken op Erbanova. Leenstra staat er maar ietsjes beter voor, zij moet 0,45 seconden goedmaken. 

Ajax wint wel van RB Leipzig

Ajax speelde vandaag in Portugal twee oefenduels. Het eerste ging met 3-1 verloren tegen Excelsior, maar het tweede werd wel in winst omgezet. De Amsterdammers wonnen met maar liefst 5-1 van de nummer twee van de Bundesliga RB Leipzig.

Bij Ajax was Armin Younes op dreef met maar liefst drie goals. Ook Kasper Dolberg en Anwar El Ghazi troffen doel, terwijl Selke voor de enige tegentreffer zorgde. In tegenstelling tot in het duel tegen Excelsior werd tegen Leipzig wel met het eerste elftal gespeeld.

Ook Feyenoord speelde tegen een Bundesligaclub. De Herbstmeister van Nederland was met 0-2 te sterk tegen de nummer tien van Duitsland FSV Mainz. Steven Berghuis en Jens Toornstra maakten de treffers.

PSV kon het voorbeeld van de nummers een en twee van de Eredivisie niet volgen. De Eindhovenaren verloren met 1-4 van Borussia Dortmund, nummer zes van de Bundesliga. Alleen Luuk de Jong kon bij een 0-3 achterstand nog de eer van PSV redden. Lichtpuntje was wel dat doelman Jeroen Zoet een strafschop stopte.

Ook nummer vier sc Heerenveen oefende tegen een Duitse tegenstander. Bij nummer dertien van de Bundesliga VfL Wolfsburg maakte oud-Ajacied Riechedley Bazoer zijn debuut. De Duitse formatie kwam na hands van Doke Schmidt op een 1-0 voorsprong dankzij een benutte strafschop van Mario Gómez. Na de pauze maakte Reza Ghoochannejhad via een zeer fraaie hakbal te gelijkmaker, terwijl in de slotfase Michel Vlap zelfs nog de winnende maakte.

AZ speelde dankzij een goal van Wout Weghorst met 1-1 gelijk tegen FC Augsburg, nummer twaalf in de Bundesliga.

Win een UMI Z smartphone

De UMI Z en Umidigi Z pro zijn de nieuwste smartphones van het merk UMIDIGI, dat zich met de introductie van de Z Pro dus ook een nieuwe naam aanmeet. De Z zal als UMI door het leven gaan, maar op de Z pro zal de naam UMIDIGI prijken. 

UMI Prijsvraag 4

De UMI Z en Umidigi Z pro zijn de twee nieuwe flagships voor het merk in 2017, met de daarbij behorende specificaties:

UMI Z: 

  • Grijs of goud aluminium unibody behuizing
  • 5.5 inch Sharp scherm
  • Android 6.0, Android 7.0 Via update
  • Touch ID 2.1 (Unlock 0.1 sec)
  • CPU: Helio X27 10 core processor (tot 2.7 GHz) 
  • Mali-T880 MP4 875MHz GPU
  • 4 GB Samsung RAM
  • 32GB Samsung opslaggeheugen 
  • 3780 mAH / 4.35V batterij
  • Quickcharge pump express +
  • Camera 13 MP Samsung S5K3L8 (zowel voor als achter)

De UMIDIGI Z pro is bijna gelijk aan de UMI Z, het grootste verschil zit hem in de camera setup. Waar de UMI Z het moet doen met een enkele Samsung camera aan de achterkant vinden we op de Z pro twee Sony IMX258 sensors. 

Al met al op papier zijn het op papier de twee beste toestellen met een MediaTek processor van de laatste maanden. En om te vieren dat UMIDIGI deze twee toestellen zojuist heeft aangekondigd mogen wij de UMI Z weggeven aan een lezer van FOK!. 

UMI Prijsvraag 1

_______________________________

Winnen?!
In samenwerking met UMIDIGI mogen wij een UMI Z weggeven!

En wat moet je daar voor doen?

Beantwoord de prijsvraag

_______________________________

De prijsvraag loopt tot en met 14 januari, de winaar zal enkele dagen later bekend worden gemaakt. 

Daarna zal het toestel naar de winnaar worden verstuurd, vanuit Nederland.

Disclaimer: crew is uitgesloten van deelname

Verbij eerste Europees kampioen sprint

Kai Verbij mag zich de eerste Europees kampioen sprint noemen. De Nederlander reed in Thialf vier goede sprintafstanden, waardoor nummer twee Kjeld Nuis ruim voorbleef. Hij moest na zijn eerste 500 meter aan een inhaalrace beginnen en slaagde in deze opzet door op de afsluitende 1.000 meter de Duitser Nico Ihle nog naar de derde plaats te verwijzen.

500 meter
De tweede 500 meter werd net als de eerste een prooi voor Ronald Mulder. De rijder van Team Plantina schaatste in Thialf naar 35,08 seconden waarmee hij weliswaar de beste was, maar de tijd stemde hem niet tevreden. Verbij werd keurig tweede in 35,12 seconden, terwijl Alexey Yesin met 35,20 het brons pakte. Nuis werd in 35,40 zevende, terwijl Ihle met 35,51 en een achtste plaats een steekje liet vallen.

# Schaatser Land Tijd
1 Ronald Mulder Ned 35.08
2 Kai Verbij Ned 35.12
3 Alexey Yesin Rus 35.20
4 Mika Poutala Fin 35.27
5 Espen Aarnes Hvammen Noo 35.30
6 Håvard Holmefjord Lorentzen Noo 35.38
7 Kjeld Nuis Ned 35.40
8 Nico Ihle Dui 35.51
9 Piotr Michalski Pol 35.54
10 Pekka Koskela Fin 35.65

1.000 meter
De afsluitende 1.000 meter was net als dezelfde afstand op de eerste dag een prooi voor Nuis. Ditmaal had de rijder van LottoNL-Jumbo 1.08,85 nodig, wat net genoeg was om Ihle, die 1.09,20 reed, te achterhalen. Verbij kwam met 1.09,25 ook nu op het podium. Mulder reed met 1.10,38 een iets betere tijd dan gisteren. Hij eindigde vandaag als achtste.

# Schaatser Land Tijd
1 Kjeld Nuis Ned 1:08.85
2 Nico Ihle Dui 1:09.20
3 Kai Verbij Ned 1:09.25
4 Alexey Yesin Rus 1:09.34
5 Mika Poutala Fin 1:09.45
6 Håvard Holmefjord Lorentzen Noo 1:09.77
7 Sebastian Klosinski Pol 1:09.85
8 Ronald Mulder Ned 1:10.38
9 Piotr Michalski Pol 1:10.93
10 Espen Aarnes Hvammen Noo 1:11.00

Klassement
Verbij mag zich na vier goede afstanden de eerste Europees kampioen sprint noemen. Hij reed een totaal van 139,230 punten bij elkaar en heeft hiermee een ruime voorsprong op Nuis bereikt. Ihle werd kort hierachter derde, voor de Rus Yesin. Mulder kwam tot een zevende plaats en moet over twee weken tijdens het NK sprint nog vol aan de bak om zich te plaatsen voor het WK sprint dat later dit jaar gehouden wordt. Verbij en Nuis zijn hiervoor automatisch geplaatst.

# Schaatser Land Punten Verschil
1 Kai Verbij Ned 139.230 -
2 Kjeld Nuis Ned 139.700 +0.47
3 Nico Ihle Dui 139.785 +0.56
4 Alexey Yesin Rus 139.890 +0.66
5 Håvard Holmefjord Lorentzen Noo 140.040 +0.81
6 Mika Poutala Fin 140.350 +1.12
7 Ronald Mulder Ned 140.370 +1.14
8 Piotr Michalski Pol 141.585 +2.36
9 Espen Aarnes Hvammen Noo 141.730 +2.50
10 Sebastian Klosinski Pol 141.730 +2.50

Oppermachtige Wüst pakt vijfde Europese allroundtitel

Ireen Wüst heeft na 2008, 2013, 2014 en 2015 voor de vijfde keer de Europese kampioenschappen allroundschaatsen gewonnen. Vrijdag was ze al de beste op de 500 en 3000 meter. Zaterdag begon ze met winst op de 1500 meter had genoeg marge om rustig de de vijf kilometer door te komen. 

Wüst wist voor de vijf kilometer dat ze op de slotafstand 11,41 seconden mocht verliezen op Antoinette de Jong en zelfs 17,70 seconden op titelverdedigster Martina Sábliková. Wüst eindigde op de vijf als tweede in 7.03,54. Sablikova was in 6.57,47 de snelste op de langste afstand. De Jong werd met 7.07,33 vierde op de laatste afstand en moest uiteindelijk overall genoegen nemen met de derde plek. 

Yvonne Nauta belandde net naast het podium. De 25-jarige Friezin beëindigde een solide toernooi met de derde plaats op de 5000 meter in 7.05,41, waarmee ze in het klassement nog van de zesde naar de vierde plek steeg. Wüst komt met haar vijfde titel op gelijke hoogte met Sábliková en de Duitse vrouwen Anni Friesinger en Andrea Ehrig-Mitscherlich. De Duitse Gunda Niemann is recordhouder met acht keer continentaal goud.

Wüst was zeer tevreden over haar complete optreden. "Ik heb vier goede afstanden gereden. De tijden zijn misschien niet waanzinnig snel, maar dat geeft een vertekend beeld. Het ijs was zwaar, dus dit zijn prima tijden. Dit geeft veel vertrouwen richting de WK’s." De vijfvoudig Europees kampioene merkt zelfs dat ze haar Sochi-niveau weer heeft bereikt. "Ik zit wel weer op dat niveau, ja. En nu is het zaak om verder te groeien. Volgens het plan dat we hebben uitgestippeld ga ik nog beter worden."

De vijfde titel voor Ireen Wüst. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
De vijfde titel voor Ireen Wüst. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Wegen in oosten en zuidoosten nog spekglad

De wegen in het oosten en zuidoosten zijn zaterdag aan het einde van de middag nog steeds spekglad. Rijkswaterstaat adviseert daar niet de weg op te gaan als het niet nodig is. Tussen 15.30 en 16.00 uur gebeurden op de snelwegen in dat deel van het land 26 ongelukken. De VerkeersInformatieDienst telde in een uur tijd 46 aanrijdingen in Limburg, Oost-Brabant en Twente. Het KNMI houdt code oranje aan voor het oosten en zuidoosten.

Vooral op de snelwegen A1, A2, A35, A67 en A73 zorgt ijzel voor grote problemen. Op sommige plekken geldt een snelheidsbeperking van maximaal 50 kilometer per uur. De A73 tussen Linne en Beesel, de A2 tussen de Belgische grens en Oost-Maarland en een deel van de A50 zijn op last van de politie afgesloten omdat daar teveel auto's in de problemen kwamen.

Rijkswaterstaat probeert al de hele dag met man en macht de gladheid op de wegen te bestrijden. Tot 16.00 uur ging er al ruim 11,8 miljoen kilo strooizout doorheen.

Wegen in oosten en zuidoosten nog spekglad
Wegen in oosten en zuidoosten nog spekglad (Foto: ANP)

Darter Vaes snel klaar op Lakeside

Darter Wouter Vaes kan op op de openingsdag van Lakeside, het officieuze wereldkampioenschap darts van de BDO, al weer naar huis. De Nederlander verloor met 3-0 van de als tiende geplaatste Darryl Fitton. 

Lakeside is toe aan haar veertigste editie. Voor het eerst is dit toernooi niet te zien op de BBC, maar wel op Channel 4, BT Sport en het YouTube-kanaal van de BDO

Vaes kon uiteindelijk in de tweede set nog twee legs pakken, maar was verder kansloos. Waar Fitton gemiddeld 85 gooide, bleef Vaes haken op 79. 

Er waren in de middagsessie nog meer wedstrijd. De als eerste geplaatste Glenn Durrant won met 3-1 van Nick Kenny. In de voorrronde was Ryan Joyce met 3-0 te sterk voor Dennis Nilson en bij de dames won Trina Guilliver haar openingsduel met 2-0 van Claire Brookin. 

Vanavond komt er één Nederlandse in actie. Aileen de Graaf speelt hij eersterondepartij tegen Rachel Brooks. Naast Vaes en De Graaf doen er nog meer Nederlanders mee. Bij de heren zullen Danny Noppert, Wesley Harms, Richard Veenstra, Willem Mandigers en Jimmy Hendriks nog in actie komen. Bij de dames zullen De Graaf Anca Zijlstra en Sharon Prins in actie komen. 

Haye van der Heyden naar Forum voor Democratie

Haye van der Heyden heeft zich aangesloten bij het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Hij gaat zich voor de nieuwe partij inzetten voor de hervorming van de NPO en de subsidiëring van de kunsten, meldt de partij op haar website.

Haye van der Heyden is bekend als muzikant, cabaretier, acteur, presentator, regisseur en schrijver van onder meer de tv-series Divorce en In de Vlaamsche pot. Ook schreef hij (kinder)boeken, toneelstukken en honderden scripts voor allerlei andere series.

Onlangs werd al bekend dat advocaat Theo Hiddema op de tweede plaats staat op de kandidatenlijst van Forum voor Democratie. Lijsttrekker Baudet was een van de initiatiefnemers van het Oekraïne-referendum en doet met Forum voor Democratie mee aan de Tweede Kamerverkiezingen.

Haye van der Heyden naar Forum voor Democratie
Haye van der Heyden naar Forum voor Democratie (Foto: ANP)

Opnieuw koud in Ede door storing

In Ede hebben ongeveer 1500 huizen en bedrijven geen gas. Er is water in de gasleidingen gelopen. Volgens Liander ziet het ernaar uit dat de storing nog het hele weekend duurt.

Het gaat om de wijk Maandereng. Het verhelpen van de storing is een lastige klus, omdat eerst alle gaskranen in de huizen moeten worden dichtgedraaid en daarna alle leidingen moeten worden schoongemaakt.

Vrijdag zaten grote delen van de wijken Veldhuizen en Kernhem zonder verwarming en warm water. In de installatie voor stadsverwarming was een mankement opgetreden. Die storing duurde een groot deel van de dag.

Opnieuw koud in Ede door storing
Opnieuw koud in Ede door storing (Foto: ANP)

Ajax verliest in Portugal van Excelsior

Ajax is er zaterdagmiddag niet in geslaagd om de oefenwedstrijd met Excelsior te winnen. Het duel eindigde in een 3-1 overwinning voor Excelsior.

Trainer Peter Bosz plande voor zaterdag twee oefenwedstrijden in voor Ajax, waarvan de eerste om 13.30 uur begon tegen Excelsior. De oefenmeester maakte van de gelegenheid gebruik om een aantal jeugdspelers aan het werk te zien. Zo begonnen Abdelhak Nouri, Frenkie de Jong en Pelle Clement in de basis. Ook Justin Kluivert mocht vanaf het eerste minuut beginnen en maakte hiermee zijn officieuze debuut in de hoofdmacht van Ajax.

Laag tempo

Ajax greep zoals verwacht het initiatief in de openingsfase, maar het was Excelsior dat tegen het spelbeeld in op voorsprong kwam. Bij de tweede paal wist Nigel Hasselbaink raak te koppen en de score te openen.

Na de treffer bleef het balbezit voor Ajax, maar het tempo lag te laag om goede mogelijkheden te creëren. De Amsterdammers werden amper gevaarlijk voor het doel van Warner Hahn, die de eerste helft geen reddingen hoefde te bieden. De grootste kans kwam op naam van Mateo Cassierra, maar de aanvaller schoot een goede mogelijkheid voorlangs.

Tijdens het tweede bedrijf bleef het spelbeeld ongewijzigd, maar twintig minuten voor tijd kwam Ajax op gelijke hoogte door een treffer van Mitchell Dijks. De verdediger duwde zijn directe tegenstander weg bij een voorzet, waarna hij de ruimte kreeg om de bal binnen te koppen. De scheidsrechter keurde de treffer goed, waarna Ajax op zoek kon naar de voorsprong.

Wereldgoal Hadouir

Die kwam er echter niet. Het was Excelsior dat er met de winst vandoor ging toen invaller Anouar Hadouir schitterend raak schoot. De middenvelder nam de bal rond de middenlijn op zijn slof en verraste doelman Tim Krul: 2-1.

Tien minuten voor tijd was het Jurgen Mattheij die de beslissing bracht. Via een kluts bepaalde de verdediger de eindstand op 3-1.

Irak-veteraan dader schietpartij op vliegveld

De man die vrijdag (lokale tijd) vijf mensen doodschoot op de luchthaven van Fort Lauderdale is zeer waarschijnlijk een Irak-veteraan. Het zou gaan om de 26-jarige Esteban Santiago. Dit meldde een woordvoerder van Bill Nelson, een senator van Florida.

Santiago, die bij zijn arrestatie een militair identiteitsbewijs bij zich droeg, had in november aan FBI-agenten verteld dat zijn geest werd beheerst. Hij werd daarop naar een psychiatrische inrichting gestuurd, aldus een anonieme bron binnen justitie.

De veteraan diende van 2007 tot 2016 in de Nationale Gardes van Puerto Rico en Alaska. In 2010 en 2011 werd hij uitgezonden naar Irak. Daarvan kwam hij terug als "een ander persoon", zo zei een tante op de Amerikaanse omroep MSNBC.

Tijdens zijn diensttijd ontving hij meerdere militaire onderscheidingen. In augustus werd hij overgeplaatst naar de reservisten.

Irak-veteraan dader schietpartij op vliegveld
Irak-veteraan dader schietpartij op vliegveld (Foto: ANP)

Deel A73 dicht om gladheid

Op last van de politie is de A73 tussen Linne en Beesel zaterdagmiddag in beide richtingen afgesloten. Op het stuk snelweg in Limburg is het zo glad en gebeuren zoveel ongelukken, dat het onverantwoord is er overheen te rijden. Dat meldde de Verkeersinformatiedienst zaterdag.

Het KNMI blijft waarschuwen voor gladheid door ijzel op de wegen in het oosten en zuidoosten van het land; daar is code oranje van kracht. Voor de provincies Groningen, Flevoland en Utrecht is zaterdagmiddag afgeschaald van code oranje naar geel. Het weerinstituut wijst er op dat het ook daar plaatselijk nog glad kan zijn.

Deel A73 dicht om gladheid
Deel A73 dicht om gladheid (Foto: ANP)

Dode door gladheid op A15

De gladheid heeft zaterdag een automobilist uit het Gelderse Ochten het leven gekost. Hij was met zijn auto terechtgekomen in een sloot naast de A15 bij IJzendoorn. Waarschijnlijk is hij door de gladheid van de weg geraakt. Hoe lang hij daar heeft gelegen is niet bekend.

De politie vond de man rond 11.00 uur na een melding van een machinist van een passerende trein, die een auto ondersteboven in de sloot had zien liggen. De bestuurder is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij is overleden.

Dode door gladheid op A15
Dode door gladheid op A15 (Foto: ANP)

Amri kocht wapen mogelijk in Zwitserland

Anis Amri kocht het wapen dat hij in Berlijn gebruikte om een vrachtwagen te kapen mogelijk in Zwitserland. Asielzoeker Amri kwam zelf vier dagen later om in een voorstad van Milaan tijdens een vuurgevecht met de politie.

Uit onderzoek is gebleken dat de aanslagpleger voor het drama in Berlijn meerdere keren uitstapjes naar Zwitserland maakte. De Duitse justitie denkt dat er veel voor te zeggen is dat Anis Amri het wapen in Zwitserland op de kop wist te tikken. De Duitse justitie onderzoekt samen met Zwitserse collega's de handel en wandel van de terrorist.

Het Openbaar Ministerie in Zwitserland weigert echter concreet commentaar op de zaak. "Er wordt onderzoek uitgevoerd naar onbekende personen op basis van informatie uit het buitenland", zo luidde zaterdag het algemene commentaar. Die info heeft wel te maken met Amri, aldus het OM.

Amri kocht wapen mogelijk in Zwitserland
Amri kocht wapen mogelijk in Zwitserland (Foto: ANP)

'MacBook Pro redde mijn leven'

Steve Frappier heeft zijn leven te danken aan zijn MacBook Pro. Die hield een kogel tegen toen een man vrijdag om zich heen begon te schieten op de luchthaven van Fort Lauderdale. De laptop in zijn rugtas is kapot, maar Frappier kan het navertellen. "De rugtas heeft mijn leven gered", zei Frappier zaterdag tegen CNN.

Frappier was kort voor de schietpartij geland. Daarbij had hij zijn laptop snel in de tas gestoken. De rits van zijn tas stond een klein beetje open. Toen het schieten begon, dook Frappier op de grond, "als een schildpad met de tas op mijn rug".

De tas was naar de schutter gedraaid. Op een gegeven moment voelde hij iets in zijn rug. Na afloop, toen alles voorbij was, deed hij de tas open en zag hij de kapotte MacBook. De kogel bleek door de kleine opening van de tas te zijn gegaan en door de laptop heen. Toen agenten vervolgens de tas helemaal openden, rolde de kogel eruit.

Bij de schietpartij kwamen vijf mensen om het leven. De dader is een getraumatiseerde Irak-veteraan. Hij is gearresteerd.

'MacBook Pro redde mijn leven'
'MacBook Pro redde mijn leven' (Foto: BuzzT)

Scholieren bouwen VR-interface Overwatch

Een stel middelbare school tieners hebben een virtual reality constructie gebouwd om Overwatch mee te spelen. Indrukwekkend staaltje vernuft. Het apparaat heeft wel nog input lag, maar het is een mooi begin.

In bovenstaand filmpje laten ze uitgebreid zien hoe alles werkt. Zoals je ziet zit er nog een behoorlijke vertraging tussen het springen in het echt en in de game. Opmerkelijk is wel dat je het apparaat vuistslagen herkend en weergeeft in de game. Helaas heeft deze contraptie geen naam en als dit wel zo is, dan kan ik dat niet lezen in Koreaanse karakters. Het is ook niet duidelijk hoeveel het geheel heeft gekost en of ze met het concept verder gaan. De horlogemaker Sada Watch heeft het filmpje gesponsord, dus er is een geldschieter.

Haarlemse VVD-fractieleider naar PVV

De leider van de Haarlemse VVD-fractie, Rob de Jong, heeft de overstap gemaakt naar de PVV. Hij heeft zijn fractievoorzitterschap vrijdagavond neergelegd, zo blijkt uit een verklaring die hij zaterdag heeft uitgegeven.

De Jong schrijft dat hij de afgelopen zeven jaar met veel plezier bij de VVD Haarlem heeft gewerkt. "Een groot aantal ontwikkelingen in ons land vragen echter om een andere koers. Het falende immigratiebeleid, de zinloze overdracht van soevereiniteit aan de Europese Unie, maar bovenal het feit dat onze vrijheden steeds meer onder druk staan, hebben mij ertoe bewogen mijn koers te verleggen. Ik heb in de PVV een partij gevonden die meer recht doet aan mijn visie op Nederland", aldus De Jong.

Hij staat op plaats 31 van de kandidatenlijst die de PVV vrijdagavond heeft gepresenteerd.

Bestuur en fractie van de Haarlemse VVD laten weten verrast te zijn, maar wensen De Jong succes "met de nieuwe politieke uitdagingen die nu op zijn weg zullen komen".

Haarlemse VVD-fractieleider naar PVV
Haarlemse VVD-fractieleider naar PVV (Foto: ANP)

Worley zegeviert opnieuw op reuzenslalom

Alpineskiester Tessa Worley heeft in het Sloveense Maribor al haar derde zege van het seizoen gepakt op de reuzenslalom. De Franse oud-wereldkampioene bleef onder meer door blessureleed lang weg van het podium, maar dit seizoen is ze helemaal terug.

Een zeer sterke tweede run bracht Worley in Maribor voorbij de Italiaanse Sofia Goggia en de Amerikaanse Mikaela Shiffrin, de leidster na de eerste run. Shiffrin viel uiteindelijk zelfs buiten het podium, want ze moest ook de Zwitserse Lara Gut aan zich voorbij laten gaan. 

Worley won met 0,16 seconden voorsprong op Goggia, die dit seizoen haar grote doorbraak maakt. Gut werd op 0,25 seconden derde. Voor Worley is het na de wedstrijden in Killington en Sestrière de derde reuzenslalomzege van het seizoen, terwijl ze in Semmering ook al twee keer tweede werd. 

Golden State Warriors blameren zich in NBA

In de NBA stonden afgelopen nacht acht wedstrijden op het programma. Het meeste spektakel werd geleverd in Oakland, waar de Golden State Warriors de Memphis Grizzlies op bezoek kregen.

De wedstrijd tussen de koploper in de NBA en subtopper uit Memphis kende een bijzonder scoreverloop. De Warriors openden de score met een dunk van Kevin Durant en de ploeg bleef ruim 47 minuten aan de goede kant van de score. Pas acht seconden voor tijd wist Mike Conley met een jump shot de stand weer gelijk te trekken op 111-111 en een verlenging af te dwingen.

Aan die gelijkmaker ging een flinke inhaalslag vooraf. De Warriors wonnen het eerste kwart met 34-27 en gingen rusten met een 67-55 voorsprong. In het derde kwart scoorden de Warriors vrolijk door. Curry maakte in het kwart 17 punten en de voorsprong bedroeg op een gegeven moment 24 punten.

In het vierde kwart waren de rollen echter volledig omgedraaid. De reserves van Golden State kwamen nauwelijks tot scoren en de Grizzlies kwamen in rap tempo terug. Ook de terugkeer van Curry, Durant en Thompson in het veld kon het tij niet keren. De Warriors kwamen niet verder dan 13 punten in het laatste kwart en de fans in de Oracle Arena zagen met afgrijzen hoe de Grizzlies gelijk maakten. Een laatste poging van Curry om de overwinning binnen te slepen faalde.

In de verlenging schoot Memphis zeven op acht en maakte twee vrije worpen. Golden State miste vijf driepuntspogingen en moest met gebogen hoofd en een 119-128 nederlaag de kleedkamer opzoeken.

Voor Memphis was het een zeer welkome overwinning. Sinds de terugkeer van Mike Conley speelt de ploeg erg wisselvallig. De Grizzlies zijn afgezakt naar de zesde plek in de Western Conference. Mike Conley was met 27 punten en 12 assists de architect van de comeback. Ook veteraan Zach Randolph kwam tot 27 punten. Tony Allen, verdedigend specialist, wist zijn tegenstander zes maal de bal te ontfutselen.

Voor Golden State heeft de nederlaag niet veel gevolgen. De ploeg blijft aan de leiding in de Western Conference. Wat wel zorgen moet baren is de manier waarop de ploeg ineenstortte toen het spannend werd én het feit dat de ploeg alle wedstrijden dit jaar tegen de Cavaliers, Spurs, Rockets en Grizzlies heeft verloren.

Stephen Curry was met 40 punten topscorer bij de Warriors. Durant en Thompson noteerden 17 en 27, maar de twee scherspscutter kwamen samen niet verder dan twee op elf driepunters.

Highlights van de Warriors tegen de Grizzlies (Bron: YouTube)

De regerend NBA kampioen, de Cleveland Cavaliers moest op bezoek bij de Brooklyn Nets. Kyrie Irving en Kevin Love keerden terug na een aantal wedstrijden gemist te hebben. De wedstrijd ging één kwart gelijk op, maar de verwachte overwinning van Cleveland kwam nooit in gevaar, 108-116. LeBron James noteerde 36 punten. Mensen die zich afvroegen of Irving nog last had van zijn achillespees hebben hun antwoord. De point guard kwam tot 32 punten.

De Houston Rockets wonnen een dag na de spectaculaire zege op de Oklahoma City Thunder ook van de Orlando Magic, 93-100. James Harden speelde een voor zijn doen matige wedstrijd. Hij miste 10 van zijn 15 schoten en leed zes keer onnodig balverlies. Eric Gordon had zijn vizier ook niet op scherp staan, hij miste liefst dertien van zijn zestien driepuntspogingen. De Magic waren echter niet bij machte gebruik te maken van de off-night van hun tegenstander.

Fans van de Los Angeles Clippers kunnen opgelucht adem halen. Chris Paul keerde terug van een hamstringblessure en leidde zijn ploeg met 14 punten en 12 assists naar een overwinning op de Sacramento Kings, 98-106. Austin Rivers schoof op van de point guard positie naar de plek van Blake Griffin en bleek ook als forward uit de voeten te kunnen. De zoon van coach Doc Rivers maakte 24 punten.

De New York Knicks namen wraak voor een nederlaag twee dagen geleden tegen de Milwaukee Bucks. In Milwaukee werd het 111-116. Bij de Knicks keerde Kristaps ‘the unicorn’ Porzingis terug na drie gemiste wedstrijden. De Letse reus was goed voor 24 punten. Carmelo Anthony noteerde 26 punten en 10 assists. Anthony maakte ook de driepunter die New York met twee minute te spelen op voorsprong bracht. New York maakte de laatste acht punten van de wedstrijden en hielden de Bucks de laatste twee minuten van scoren af.

Uitslagen

Washington Wizards – Minnesota Timberwolves 112-105
Orlando Magic – Houston Rockets 93-100
Boston Celtics – Philadelphia 76ers 110-106
Brooklyn Nets – Cleveland Cavaliers 108-116
Milwaukee Bucks - New York Knicks 111-116
Los Angeles Lakers – Miami Heat 127-100
Golden State Warriors – Memphis Grizzlies 119-128 (OT)
Sacramento Kings – Los Angeles Clippers 98-106

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 27-8
Toronto Raptors 24-11
Boston Celtics 22-14
Charlotte Hornets 20-17
Atlanta Hawks 20-16
Milwaukee Bucks 18-17
Indiana Pacers 19-18
Chicago Bulls 18-18
Washington Wizards 17-18
New York Knicks 17-19
Detroit Pistons 17-21
Orlando Magic 17-21
Miami Heat 11-27
Philadelphia 76ers 9-25
Brooklyn Nets 8-27

Western Conference

Golden State Warriors 31-6
San Antonio Spurs 29-7
Houston Rockets 29-9
Los Angeles Clippers 25-14
Utah Jazz 22-15
Memphis Grizzlies 23-16
Oklahoma City Thunder 21-16
Sacramento Kings 15-21
Portland Trail Blazers 16-22
Denver Nuggets 14-22
New Orleans Pelicans 14-23
Los Angeles Lakers 14-24
Phoenix Suns 12-25
Minnesota Timberwolves 11-25
Dallas Mavericks 11-25

Skiër Hirscher ondanks fenomenale run verslagen

Alpineskiër Alexis Pinturault heeft zaterdag de World Cup op de reuzenslalom in Adelboden gewonnen. De Fransman moest alles uit de kast halen na de tweede run, waarin Marcel Hirscher snoeihard uithaalde.

Pinturault ging na de eerste run aan de leiding en had 0,70 seconden voorsprong op Hirscher. Tussen de twee in stond nog Hirscher's Oostenrijkse landgenoot Philipp Schörghofer, terwijl de gaten daarachter al vrij groot waren.

De drie zouden het in run twee dan ook uitmaken in de strijd om de zege en Hirscher maakte daarbij grote indruk. Met een fenomenale, zeer aanvallende run knalde hij naar beneden in veruit de snelste tijd van de tweede manche. Schörghofer was kansloos en moest genoegen nemen met de derde plek, waarna Pinturault het moest zien te doen. Dat lukte de Fransman wonder boven wonder, hoewel hij met 0,04 seconden weinig marge meer had. Schörghofer eindigde op de derde plek met bijna twee seconden achterstand. 

Cyberaanval op Baltisch nieuws

Het belangrijkste persbureau van Estland, Letland en Litouwen, de Baltic News Service, is doelwit geweest van een cyberaanval. Daardoor lagen het redactiesysteem en de mailboxen plat. Het persbureau kon ongeveer tien uur lang geen berichten publiceren.

De aanval begon vrijdagmiddag en was pas in de nacht van vrijdag op zaterdag voorbij.

Het is niet bekend wie de aanval heeft gepleegd, maar de drie Baltische landen liggen al jaren overhoop met buurland Rusland. Ze waren de eerste landen die uit de Sovjet-Unie stapten en zijn als enige sovjetrepublieken lid geworden van de Europese Unie en de NAVO.

Cyberaanval op Baltisch nieuws
Cyberaanval op Baltisch nieuws (Foto: BuzzT)

Aanpassen Hollywoodbord was 'marihuana-kunst'

De grappenmaker die tijdens de jaarwisseling het beroemde Hollywood-bord in Los Angeles veranderde in Hollyweed, deed dit uit liefde en als een eerbetoon aan zijn voorganger die in 1976 hetzelfde deed als protest tegen het toenmalige verbod op het roken van wiet. In een interview dat hij gaf aan The Hollywood Reporter noemt hij het marihuana-kunst.

"Ik deed het uit liefde en een soort van vrede van binnenuit", zegt de man, die zich Jesus Hands noemt. "2016 was een zwaar jaar voor een heleboel mensen", legt hij uit. "Het was aanvankelijk iets heel persoonlijks en dat is het nog steeds. Het was een privédaad en ook een eerbetoon aan wijlen Daniel Finegood, de kunstenaar die hetzelfde deed in 1976. Ik voelde me aangesproken door zijn boodschap en ik vond dat ik die boodschap moest delen. Het werd gaandeweg gewoon een kunstwerk, maar het werd zoveel meer door de interpretaties die mensen eraan gaven. Marihuana-kunst, dat is wat het is."

De Amerikaanse staat Californië heeft het roken van wiet in november gelegaliseerd, nadat de inwoners zich in meerderheid ervoor hadden uitgesproken tijdens een volksraadpleging. Op de vraag of het moeilijk was de letters te veranderen zegt de dader: "Het was een spirituele ervaring. Het nam nog best veel tijd in beslag. Het duurde een paar uur. Ik had wat te veel hooi op mijn vork genomen." Wel verbaasde hij zich over het zwerfafval. ''Zoveel troep. Ik heb de plek schoner achtergelaten dan het was. Beschouw het maar als vrijheid van meningsuiting, het was geen vandalisme."

De politie van Los Angeles heeft de man nog niet kunnen verhoren, maar de verdachte is niet bang. "Ik was slechts de boodschapper. Het gaat om het verbinden van mensen. Er zat een boodschap achter, eentje van vrede en liefde en kijk eens hoe aanstekelijk het is. Als iemand nu opkijkt, herinnert hij zich mijn boodschap."

Aanpassen Hollywoodbord was 'marihuana-kunst'
Aanpassen Hollywoodbord was 'marihuana-kunst' (Foto: BuzzE)

'Niet strooien kan ook een optie zijn'

"Misschien is het wel beter om geen zout te strooien bij ijzel zoals vandaag." Dat zegt Patrick Potgraven van de VerkeersInformatieDienst (VID) zaterdag. Hij vindt dat de verkeersdiensten gemengde signalen afgeven door enerzijds te strooien en anderszijds mensen op te roepen niet de weg op te gaan. Daar komt bij dat ijzel eigenlijk niet te bestrijden is. "Dus wat is dan het nut van strooien?", vraagt Potgraven zich af.

Hij geeft toe dat de impuls om te strooien heel sterk is en dat er bij gladheid ook direct aan wordt gedacht. "Strooiers willen nou eenmaal strooien. Ik bedoel: geef een timmerman een hamer en elk probleem wordt een spijker. Maar misschien wordt 2017 wel het jaar waarin we beslissen om in sommige gevallen níet te strooien", aldus Potgraven.

Hij zegt het idee zeker te zullen aankaarten bij Rijkswaterstaat, die de afgelopen nacht en ochtend met groot materieel uitrukte om te strooien.

'Niet strooien kan ook een optie zijn'
'Niet strooien kan ook een optie zijn' (Foto: ANP)

Oostenrijk wil hoofddoekverbod voor ambtenaar

Ambtenaren en docenten mogen geen hoofddoek meer dragen als zij in functie zijn. Dat is de kern van een wet die de Oostenrijkse minister van Integratie Kurz gaat indienen bij het parlement. Kurz (ÖVP) heeft de wet samen met de staatssecretaris Muna Duzdar (SPÖ) opgesteld. Duzdar heeft zelf een Arabische achtergrond en is moslim.

Als de wet wordt aangenomen, is deze strenger dan dergelijke wetten in Frankrijk en Duitsland. In Frankrijk is alleen een boerka verboden en in Duitsland hield de hoogste rechter een verbod op hoofddoeken in de klas tegen.

Kruizen en andere katholieke uitingen blijven overigens wel toegestaan omdat ,,Oostenrijk een overwegend katholiek land is en deze kruisbeelden horen bij de historisch gegroeide cultuur", zo laat de minister weten.

In maart adviseerde het Europese Hof van Justitie bedrijven die een hoofddoekverbod willen instellen dat te laten samengaan met een algeheel verbod op religieuze symbolen.

Oostenrijk wil hoofddoekverbod voor ambtenaar
Oostenrijk wil hoofddoekverbod voor ambtenaar (Foto: ANP)

Charles Manson terug naar gevangenis

Massamoordenaar Charles Manson is teruggebracht naar de Corcorangevangenis in Central Valley in Californië, waar hij een levenslange straf uitzit. De inmiddels 82-jarige Manson werd afgelopen week onverwacht opgenomen in een ziekenhuis 'wegens een ernstig medisch probleem'.

De autoriteiten hebben de terugkeer van de beruchte misdadiger naar zijn cel bevestigd, zo meldt de krant Los Angeles Times. Over de aard van zijn aandoening is zowel door het Mercyziekenhuis in de plaats Bakersfield als de justitie-autoriteiten niets bekendgemaakt.

Charles Manson en leden van zijn sekte Manson Family werden schuldig bevonden aan de gruwelijke moord op zeven mensen in 1969, onder wie de bekende actrice Sharon Tate, de hoogzwangere vriendin van de regisseur-acteur Roman Polanski. Manson ontsnapte aan de doodstraf doordat de staat Californië die juist in die periode afschafte. Sinds zijn opsluiting heeft hij twaalf keer tevergeefs om gratie gevraagd.

Charles Manson terug naar gevangenis
Charles Manson terug naar gevangenis (Foto: ANP)

Gladheid oorzaak ruim 300 ongelukken

Op verschillende wegen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag veel ongelukken gebeurd door gladheid, die het gevolg is van sneeuw en ijzel. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). Volgens de dienst stond de teller rond 07.30 op bijna tweehonderd aanrijdingen.

Rond 04.00 uur schaarde een vrachtwagen op de A4 richting Amsterdam, tussen Nieuw-Vennep en knooppunt Burgerveen. Even later reed daar een personenauto tegenaan. Twee inzittenden van de auto zijn gewond geraakt. De weg was tussen Roelofarendsveen en Burgerveen urenlang afgesloten.

Bij knooppunt Westpoort was de verbindingsweg tussen de A10 en de A5 uren afgesloten nadat een bestelbus spinnend tot stilstand was gekomen.

De VID meldde kort voor 06.00 uur ook ongelukken in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Utrecht en Friesland. Op de A15, de A16, de A27 en de A59 is sprake van ongevallen met letsel. Op de A59 kantelde een vrachtwagen die daarna in brand vloog. De A16 richting Rotterdam is dicht bij het knooppunt Zonzeel na een aanrijding tussen een vrachtwagen en een personenauto.

Op de A58 tussen de knooppunten De Stok en Princeville zijn zoveel schuivers en glijpartijen geweest dat de weg mogelijk helemaal dicht gaat, omwille van de veiligheid.

Op de A12 Den Haag-Utrecht reed bij Nieuwerbrug een vrachtwagen de midden-vangrail in. Tussen Reeuwijk en Nieuwerbrug zijn daarom drie rijstroken afgesloten. De andere kant op, bij Harmelen, schaarde een vrachtwagen. Het verkeer moet daar over één rijstrook. Ook op de A1 richting Amsterdam is een vrachtwagen geschaard ter hoogte van Eembrugge.

Update 13:10 uur:
Door de gladheid zijn zaterdagochtend tot 12.30 uur 329 ongevallen gebeurd. Dat meldt Rijkswaterstaat. Aan het begin van de ochtend kwamen vooral meldingen binnen uit het westen van het land, rond het middaguur was dat verschoven naar het oosten en zuiden, aldus een woordvoerster. De ongevalsmeldingen volgen daarmee het weerbeeld. Zaterdagochtend trok een ijzelgebied van west naar oost, waardoor de wegen spekglad werden. Daarachteraan is het in het westen gaan dooien.

Gladheid oorzaak bijna 200 ongelukken
Gladheid oorzaak bijna 200 ongelukken (Foto: ANP)

Problemen op weg, spoor en Schiphol

Ook het treinverkeer heeft hier en daar last van de winterse omstandigheden. Zo rijden er op verschillende trajecten geen treinen door rijp of ijzel aan de bovenleiding. Zo rijden er geen treinen tussen Vlissingen en Roosendaal en op het traject Hoorn-Enkhuizen tussen Kersenboogerd en Enkhuizen. Ook het treinverkeer tussen Dordrecht en Geldermalsen ligt stil.

Ook op Schiphol is sneeuw gevallen. Reizigers moeten rekening houden met vertragingen door het winterse weer. De sneeuwploeg heeft volgens een woordvoerster vannacht de banen op de luchthaven schoongemaakt, maar vluchten kunnen later vertrekken of aankomen.

Schiphol adviseert reizigers om de vluchtgegevens in de gaten te houden.

Ook op de weg zijn de nodige problemen. Om de gladheid te bestrijden is Rijkswaterstaat met groot materieel uitgerukt. Sinds vrijdagavond is er al 4,6 miljoen kilo zout gestrooid op de snelwegen, laat de dienst zaterdag weten.

Ondanks dat er ruim wordt gestrooid, is het nog steeds erg glad. Als er weinig verkeer is, zoals op zaterdag, dan wordt het zout niet goed ingereden. Tegen ijzel helpt het zout overigens niet.

Sinds halverwege de nacht zijn er door het hele land tientallen ongelukken gebeurd. Van de honderden aanrijdingen die zaterdagochtend vroeg zijn gebeurd als gevolg van de gladheid, geven die met vrachtwagens de meeste problemen voor het verkeer. Dat komt doordat ze groot zijn en al gauw de hele weg blokkeren. Dat zegt Patrick Potgraven van de VerkeersInformatieDienst (VID).

Potgraven verwacht dat de situatie op de weg maar heel langzaam beter wordt. Rond 08.00 uur was het alleen in het noordwesten, bij Den Helder, al goed aan het dooien. Pas vanaf 09.00 warmt de grond enigszins op door de zon. In het oosten van het land verdwijnt de gladheid pas zaterdagavond.

Rijkswaterstaat waarschuwt dat mensen beter niet de weg op kunnen gaan als ze het niet per se nodig is. Door de lokale ijzelbuien is het in veel delen van het land heel erg glad.

"Het is echt heel gevaarlijk. Mensen denken misschien dat het wel meevalt als ze de straat op gaan, maar door de ijzel is het echt heel erg glad. We hebben op de snelwegen al 165 ongevallen geteld. Dat is echt heel veel voor een zaterdagochtend, dus ga daarom de weg niet op als het niet nodig is'', aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

Update 13:00 uur:
Het is nu vooral spekglad in het zuiden en oosten van het land. In het westen en noorden lijken de problemen ver voorbij te zjn. Op de A2 (Eindhoven-Maastricht) en de A73 zijn diverse meldingen van ongevallen.

Meer restaurants, minder cafetaria's in 2016

Het aantal restaurants is afgelopen jaar met 5 procent gegroeid tot ruim 15.750 zaken. Het ligt daarmee weer bijna op het niveau van 2010. Het aantal lunchrooms is verdubbeld naar meer dan duizend vestigingen en ook het aantal bezorgrestaurants blijft groeien. Dat blijkt uit gegevens van Datlinq, een database voor de horecabranche.

Een teruggang was te zien in het aantal selfservice-restaurants, dat daalde met een kwart ten opzichte van 2015. Dat kwam vooral door de teloorgang van V&D, waarvan veel vestigingen een La Place-restaurant herbergden.

De daling van het aantal bars en cafés is gestopt. Dat komt vooral doordat er in de grote steden cafés en bars bij zijn gekomen, want buiten de steden daalt het aantal nog wel. Het aantal cafetaria's liep met 3 procent terug.

De koffiebars zetten hun opmars voort. In 2016 kwamen er 75 bij, een stijging van bijna 13 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Meer restaurants, minder cafetaria's in 2016
Meer restaurants, minder cafetaria's in 2016 (Foto: ANP)

FOK! Game of the Year 2016 - Nummer 6

World of Warcraft is inmiddels al bijna 12 jaar oud en de franchise heeft nu zelfs een film erbij. Blizzard heeft sinds Wrath of the Lich King te maken met flinke dalingen van abonnees en op iedere uitbreiding was eigenlijk wel wat van kritiek. Toen dit jaar Legion uitkwam waren de verwachtingen hooggespannen. De hype was immens de mensen die de bèta gespeeld hadden waren lyrisch. De verwachtingen waren zo hoog dat het bijna alleen maar kon tegenvallen toch?

Beroemdheden zwaaien Barack Obama uit

De Amerikaanse president Barack Obama is aan zijn laatste weken in het Witte Huis bezig en in Washington D.C. is vrijdag een besloten afscheidsfeest gehouden. Volgens Variety stonden er een hoop beroemdheden op de gastenlijst. Zo kwamen Paul McCartney, Meryl Streep en George Clooney opdraven.

In de ambtswoning van de Amerikaanse president en first lady Michelle Obama was een drukte van belang. Naast de bovengenoemde gasten waren ook onder anderen Bradley Cooper, John Legend, Steven Spielberg, Chris Rock, Robert De Niro en Lena Dunham van de partij. Heel verrassend is de lijst met namen overigens niet. Veel van de beroemdheden hebben in het verleden een keer aan de campagnes van Obama gedoneerd.

Volgens Variety is het afscheidsfeest door Obama op persoonlijke titel georganiseerd. Dat deed hij in het verleden wel vaker en in die gevallen betaalde hij zelf de rekening.

Obama wordt op 20 januari afgelost door Donald Trump. De Republikeinse miljardair heeft toegezegd het bij zijn aantreden bij een korte speech te houden. En er lijken ook niet veel beroemdheden naar de inauguratie te komen. Trump zou de nodige moeite hebben met het vinden van celebs die bereid zijn op te treden voor de aantredende president.

Beroemdheden zwaaien Barack Obama uit
Beroemdheden zwaaien Barack Obama uit (Foto: BuzzE)

Eerste Apaches geland in Woensdrecht

De eerste twee Nederlandse Apache-gevechtshelikopters zijn zaterdagochtend teruggekeerd uit Mali. De twee toestellen landden in het ruim van een C-17 transportvliegtuig op Vliegbasis Woensdrecht. De helikopters zijn ruim 2,5 jaar ingezet voor VN-missie Minusma in Mali.

De heli's krijgen groot onderhoud. Tijdens een zogenoemde 500 uursinspectie worden ze volledig nagekeken en opgeknapt. Ook krijgen ze een grote update. Over ongeveer een half jaar worden de helikopters weer in gebruik genomen op Vliegbasis Gilze-Rijen.

Het is de bedoeling dat de overgebleven twee Apaches in Mali voor 1 maart naar Nederland terugkeren.

Eerste Apaches geland in Woensdrecht
Eerste Apaches geland in Woensdrecht (Foto: ANP)

Maas-Waalkanaal zondag mogelijk weer open

Schepen kunnen mogelijk zondag weer over het Maas-Waalkanaal bij Nijmegen varen. Het streven is dat het waterpeil dan weer hoog genoeg is voor de scheepvaart. Het peil stijgt met ongeveer een centimeter per uur, liet Rijkswaterstaat zaterdag weten na een bericht van de Gelderlander.

De regionale autoriteiten hakken zaterdag aan het begin van de middag de knoop door. Het is niet bekend hoelaat het eerste schip zondag door het kanaal zou varen.

Het kanaal was gesloten na de aanvaring tegen de stuw in de Maas bij Grave, een eindje verderop. Het waterpeil in het kanaal zakte zo ver, dat er geen schepen meer door het kanaal konden varen.

Maas-Waalkanaal zondag mogelijk weer open
Maas-Waalkanaal zondag mogelijk weer open (Foto: ANP)

Man City verpulvert West Ham in FA Cup

Manchester City heeft vrijdagavond gehakt gemaakt van West Ham United in de vierde ronde van de FA Cup. De Londense club moest thuis een 0-5 nederlaag slikken. The Citizens waren vanaf het eerste fluitsignaal oppermachtig. Het duurde alleen even voordat de manschappen uit Manchester dit op het scorebord wisten te zetten.

Na een half uur kreeg City een strafschop toegekend, waarna Yaya Touré het leder onberispelijk achter doelman Adrián wist te schieten. Het betekende zijn dertiende benutte strafschop voor Manchester City, Een score van 100%, want nog nooit had hij gemist.

Vlak voor de theepauze zorgde een eigen doelpunt van Havard Nordtveit ervoor dat West Ham op een nog grotere achterstand kwam te staan. David Silva deed vervolgens het moraal knakken bij the Hammers met de 0-3.

Na de rust was het hek van de dam in London Stadium. Sergio Agüero maakte in de 50e minuut de 0-4 terwijl vlak voor tijd ook John Stones zijn duit in de zak deed met de 0-5. Het betekende een betrekkelijke eenvoudige avond voor de manschappen van Pep Guardiola, en bovendien een morele opsteker.

Ambtenaren weg na omkoopschandaal auto's

Defensie en de politie hebben vijf ambtenaren ontslagen die betrokken waren bij het omkoopschandaal rond auto-importeurs Pon en Peugeot. Dat hebben de organisaties bevestigd na vragen van het ANP. Onder de ambtenaren is een voormalig wagenparkbeheerder van Defensie, die volgens justitie voor tienduizenden euro's aan giften ontving.

De ambtenaren, drie van Defensie en twee van de politie, moeten dit jaar ook nog voor de strafrechter komen, terwijl Pon en Peugeot afgelopen jaar voor miljoenen euro's strafvervolging hebben afgekocht. In juni wordt een voorbereidende zitting gehouden.

Advocaat Bas Martens en zijn kantoorgenoot Carene van Vliet staan de oud-wagenparkbeheerder en een ex-medewerker van de politie bij. Advocaat Michael Ruperti staat twee burgermedewerkers van Defensie bij die zijn ontslagen, maar daar beroep tegen hebben aangetekend.

Aanbestedingsfraude
Volgens Martens draait de zaak inmiddels niet meer om fraude bij de aanschaf van auto's voor Defensie. "Het onderzoek is ooit begonnen naar vermoedens van fraude met aanbestedingen, maar die beschuldiging is allang van tafel", aldus Martens, wiens cliënt zijn onschuld volhoudt. Het onderzoek draait volgens de advocaat nu om "bijvangsten", zoals onder meer het gebruik van tankpassen en reizen met functionarissen van de auto-industrie.

Ruperti zegt dat Defensie aan paniekvoetbal doet door de medewerkers te ontslaan, nog voordat de rechter heeft bepaald dat ze strafbaar zijn. Hij spreekt van een proefproces, dat duidelijkheid moet geven over de vraag in hoeverre ambtenaren kunnen worden bestraft voor hun contacten met de industrie.

Korting
"Zij hebben een tweedehands privéauto gekocht bij de plaatselijke dealer. De marktconforme kortingen werden buiten hun medeweten om door Pon zelf bekostigd. Mijn cliënten kan dus niet worden verweten dat ze opzettelijk giften van Pon hebben aangenomen", aldus Ruperti.

Het onderzoek naar de ambtenaren en autobedrijven, waaronder ook Renault, begon enkele jaren geleden. In de zaak waren meer dan veertig verdachten. Volgens de advocaten hebben de meesten inmiddels een schikking getroffen of een taakstraf geaccepteerd. Het verbaast advocaat Martens dat justitie weigert te schikken met de paar overgebleven verdachten.

Ambtenaren weg na omkoopschandaal auto's
Ambtenaren weg na omkoopschandaal auto's (Foto: ANP)

Dode bij schietpartij Breda

Bij een schietpartij in Breda is vrijdagavond laat een man om het leven gekomen. Het slachtoffer is waarschijnlijk een 60-jarige Bredanaar, meldt de politie.

Rond 23.30 uur kreeg de politie een melding van getuigen die schoten hadden gehoord op de Lunetstraat. Bij aankomst troffen de hulpdiensten het slachtoffer aan op het fietspad. Ze probeerden hem nog te reanimeren, maar dit bleek tevergeefs.

Over de identiteit van de dader en de aanleiding voor de schietpartij is nog niets bekend. De politie onderzoekt of het om een liquidatie gaat.

Rotterdammer wint eurojackpot van 18 miljoen

Een Rotterdammer heeft vrijdagavond 18 miljoen euro gewonnen. Hij is een van de vijf winnaars van de Eurojackpot van 90 miljoen euro bruto. Dat meldt de Nederlandse Loterij.

De prijs wordt verdeeld over winnaars uit Nederland, Duitsland en Denemarken. Het is voor het eerst dat de hoofdprijs van de Eurojackpot in Nederland valt.

De Rotterdammer kocht zijn lot bij een Primera-filiaal in de Maasstad.

Onder de 35 Europeanen die de tweede prijs van bijna 6 ton wonnen zijn ook twee Nederlanders, uit Weert en Arnhem.

Eurojackpot van 18 miljoen valt in Rotterdam
Eurojackpot van 18 miljoen valt in Rotterdam (Foto: ANP)

'Grote groep burgers faciliteert boeven'

Een grote groep burgers in Nederland laat zich lijdzaam voor de kar van criminelen spannen. Dat zegt Greetje Bos, officier van Justitie te Breda, zaterdag in een interview met de Volkskrant.

Criminelen zouden gebruik maken van de diensten van onder meer autoverhuurders, beheerders van jachthavens en vastgoedondernemers. Bos, die voor haar betrekking in Breda in Rotterdam werkte, schrok van wat ze in Noord-Brabant aantrof. "Ik vind het hier in Brabant een soort Sodom en Gomorra, als ik het heel eerlijk moet zeggen. De diepte en de breedte van de vermenging tussen onder- en bovenwereld is in Brabant wel heel fors."

De verstrengeling tussen onder- en bovenwereld wordt goed zichtbaar gemaakt door witwaspraktijken, dat in Nederland volgens de juriste "extreem makkelijk" is. "Je graaft ergens een gat, flikkert een zak met geld erin en klaar is Klara. Wij denken dat het heel veel gebeurt."

Actie ondernemen blijkt vaak lastig, zegt Bos: "Ik stel wel vast dat mijn middelen beperkt zijn door ontwikkelingen in de rechtsstaat. Efficiency, doelgerichtheid is het stiefkind geworden van het strafrecht." In plaats van een strafproces nemen bestuurders daarom steeds vaker hun toevlucht tot de fiscus, om zo de crimineel kaal te plukken.

"En daar hebben ze gelijk in, daar hebben ze gewoon gelijk in. Een strafproces is een logistieke nachtmerrie geworden, vooral als er meerdere verdachten zijn", aldus Bos in het interview.

'Grote groep burgers faciliteert boeven'
'Grote groep burgers faciliteert boeven' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: code oranje vanwege ijzel

Goedemorgen!
Rond middernacht is het vanuit het westen gaan sneeuwen. De sneeuw is na een paar uur overgegaan in onderkoelde regen of motregen wat op de grond ijzel tot gevolg heeft. Dit sneeuw/ijzelfront is langzaam richting het oosten gegaan. Vandaar dat er in het hele land rekening gehouden moet worden met gladheid. Aangezien het vandaag geen werkdag is wordt het strooizout niet in de sneeuw- en ijzellaag gedrukt waardoor het slecht zijn werk doet. Vandaar code oranje en het advies om niet de weg op te gaan als dat niet nodig is.

Die sneeuw en ijzel valt nog wel even door. De temperatuur loopt vandaag langzaam op tot zo'n 7 graden op de Wadden tot 0 graden in het zuidoosten, waardoor de gladheid in de loop van de dag, zeker in het noorden en westen, verdwijnt. In het oosten en zuidoosten zou de gladheid tot ver in de avond kunnen aanhouden.

Morgen wordt het een bewolkte en droge dag. Vandaf maandag wordt het wisselvalliger met hogere temperaturen, het komt dan niet meer onder 0.

Zon op / onder / zonkracht 
Zon op: 08:45
Zon onder: 16:45
Zonkracht: 1 / 1
 
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1937 Prinses Juliana trouwt met Prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld in de Sint-Jacobskerk in Den Haag.
1958 Laatste stoomlocomotief in reguliere dienst in Nederland.
1973 Eerste uitzending van de Abominabele Top 2000 op de zeezender radio Noordzee, de voorloper van de Dik Voormekaar Show.
2014 Archeologen vinden het graf van de Egyptische farao Sobekhotep I.
2015 Aanslag op het hoofdkantoor van Charlie Hebdo in Parijs. Er vallen 12 doden waaronder twee politieagenten.

Weer een fraaie foto gemaakt door.... (Foto: Luuntje)
Weer een fraaie foto gemaakt door.... (Foto: Luuntje)


Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.