FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 juli 2016

Niet vaak gevolgen punten beginnersrijbewijs

Het komt niet vaak voor dat beginnende bestuurders opnieuw rijexamen moeten doen, omdat zij strafpunten hebben gekregen voor overtredingen. Volgens cijfers van het Openbaar Ministerie is dit vorig jaar negen keer gebeurd en in de eerste maanden van dit jaar zes keer. In 2014 was dit elf keer.

De strafpunten voor de beginnende bestuurders kunnen worden gegeven voor bijvoorbeeld bumperkleven, ernstige snelheidsovertredingen of het veroorzaken van een ernstig ongeval.

De cijfers zijn opgevraagd door BNR Nieuwsradio. Cindy Esseling van Veilig Verkeer Nederland zegt tegen BNR dat de organisatie "onaangenaam verrast" is. "De beginnende bestuurders zijn erg kwetsbaar in het verkeer omdat ze nog heel onervaren zijn. Dat is nou juist de reden dat dit systeem is bedacht", aldus Esseling. Ze noemt het "zorgwekkend" dat het systeem niet lijkt te functioneren.

Verbeteringen
Tweede Kamerlid Salima Belhaj (D66) laat aan BNR weten dat zij het belangrijk vindt dat er genoeg wordt gehandhaafd. Ze wil van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) weten hoe het kan dat het aantal zo opvallend laag is. Ook de VVD en de PvdA willen opheldering.

Het Openbaar Ministerie voert intussen verbeteringen door. Inmiddels is besloten dat bestuurders die een eerste strafpunt hebben gekregen, voortaan een waarschuwingsbrief krijgen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat weten het plan van het OM af te wachten. "Dit is voor ons geen reden aan het puntenrijbewijs als instrument te twijfelen", aldus een woordvoerder.

Niet vaak gevolgen punten beginnersrijbewijs
Niet vaak gevolgen punten beginnersrijbewijs (Foto: ANP)

Wereldjongerendagen van start in Krakau

Tienduizenden katholieken uit de hele wereld zijn maandag in het Poolse Krakau voor het begin van de Wereldjongerendagen. In de historische binnenstad en rond het centraal station van de stad wemelt het van de jonge katholieken. Gedurende de week worden honderdduizenden belangstellenden verwacht. Paus Franciscus arriveert later in de week.

Veel mensen droegen vlaggen van hun thuisland en vaandels met zich mee of waren gehuld in speciaal voor de gelegenheid gemaakte t-shirts en mutsen. In totaal hebben meer dan een half miljoen katholieke jongeren zich aangemeld voor het festijn, dat in 1985 voor het eerst werd georganiseerd. Voor dinsdag staat een massale manifestatie gepland om alle bezoekers officieel welkom te heten.

De gelovigen krijgen gedurende de week enkele kansen om de kerkvader te ontmoeten. Franciscus brengt vrijdag een bezoek aan nazivernietigingskamp Auschwitz. Op zondag nemen de katholieken weer afscheid van elkaar in een enorme bijeenkomst in de buitenlucht, even buiten Krakau.

'Lindsay Lohan vlucht uit Londen'

Lindsay Lohan heeft de benen genomen. Volgens TMZ verliet de actrice Londen maandagochtend, nadat ze in het weekeinde knallende ruzie met haar verloofde had gehad.

Volgens Lindsay probeerde haar vriend Egor Taravasov haar te vermoorden. Desondanks droeg ze maandag haar peperdure verlovingsring toen ze via de luchthaven Heathrow de stad verliet. Waar Lindsay nu is, is niet bekend.

De actrice schopte zaterdagochtend zo'n scène op haar balkon, dat de politie haar deur intrapte. "Hij heeft me net gewurgd, hij probeerde me te vermoorden", gilde Lindsay rond 05.00 uur 's ochtends. Buren belden de politie, maar toen die niet veel later op de stoep stond en de deur intrapte, waren Lindsay en Egor weg.

'Lindsay Lohan vlucht uit Londen'
'Lindsay Lohan vlucht uit Londen' (Foto: BuzzE)

Bowie-musical Lazarus naar Londen

Lazarus, de musical van David Bowie en regisseur Ivo van Hove, komt naar Londen. Dat meldt theaterwebsite London Theatre. De productie is van 25 oktober 2016 tot en met 22 januari 2017 te zien in King's Cross Theatre. De wereldpremière van de productie was eind 2015 in New York.

David Bowie werkte voor zijn dood nauw samen met Van Hove, de Belgische regisseur die onder meer bij Toneelgroep Amsterdam werkt. De musical, gebaseerd op Bowies cultfilm The Man Who Fell to Earth, bevat bestaande songs en nieuw werk dat Bowie speciaal voor de productie schreef.

David Bowie, die op 11 januari op 69-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker, kon nog de wereldpremière van Lazarus eind 2015 in New York bijwonen. De zanger wist zijn ziekte voor de buitenwereld geheim te houden. Van Hove was een van de weinigen die op de hoogte was.

Bowie-musical Lazarus naar Londen
Bowie-musical Lazarus naar Londen (Foto: BuzzE)

Rob Kardashian wist verloofde van Instagram

Rob Kardashian heeft alle foto's van zijn zwangere verloofde Blac Chyna van zijn Instagram-pagina gehaald. Amerikaanse media speculeren volop over een breuk, maar Rob en Blac laten zich daar niet over uit.

Rob en Blac spreidden hun relatie veelvuldig tentoon via social media. Ook Blac is de afgelopen dagen stil. De laatste foto die zij plaatste van haar geliefde stamt van begin deze maand. De foto's die ze eerder al van hem plaatste, heeft ze vooralsnog laten staan.

Rob, de broer van Kim Kardashian, heeft niet alleen alle foto's van Blac verwijderd, hij volgt haar ook niet langer op Instagram. Hij zou afgelopen weekeinde 'verdachte berichtjes' hebben gevonden op haar telefoon.

Rob Kardashian wist verloofde van Instagram
Rob Kardashian wist verloofde van Instagram (Foto: BuzzE)

Dochtertje Ice-T maakt debuut op rode loper

Chanel, het acht maanden oude dochtertje van Ice-T, heeft haar rodeloperdebuut al achter de rug. De baby verscheen zondag op de arm van haar moeder Coco op de loper.

Coco vloog met Chanel naar San Francisco, waar ze nieuwe producten moest aanprijzen tijdens een beurs. "Een vlucht van zes uur en iemand wil niet gaan slapen, maar zit middenin Kung Fu Panda", schreef Coco op Twitter bij een foto van haar en Chanel in het vliegtuig.

Zondag deelde de realityster een kiekje van haar en Chanel op de loper. "Hoera voor Chanel, die er de hele dag voor me was."

Dochtertje Ice-T maakt debuut op rode loper
Dochtertje Ice-T maakt debuut op rode loper (Foto: BuzzE)

Google helpt de hulpdiensten

Google heeft een nieuwe feature toegevoegd aan Android: de Emergency Location Service. Als iemand een alarmnummer belt, geeft Android nauwkeurig de locatie door, zodat politiemensen, ambulancemedewerkers of brandweerlieden nauwkeuriger weten waar ze naartoe moeten gaan.

De feature is te vinden in de Google Play Services. "Dit is alleen bedoeld voor gebruik door de hulpdiensten, je locatie wordt nooit gezien of verwerkt door Google", laat Google maandag weten. Google werkt voor de feature onder meer samen met Tele2 en Vodafone.

Google helpt de hulpdiensten
Google helpt de hulpdiensten (Foto: BuzzT)

President Kiir vervangt zijn rivaal Machar

De president van Zuid-Sudan Salva Kiir heeft zijn rivaal Riek Machar, die eind april was aangetreden als vicepresident, bij decreet vervangen door generaal Taban Deng. Die maatregel legt mogelijk een bom onder het vredesakkoord dat vorig jaar door de strijdende partijen met veel moeite werd gesloten. Kiir maakte zijn besluit maandag bekend via de nationale tv-zender.

President Kiir vervangt zijn rivaal Machar
President Kiir vervangt zijn rivaal Machar (Foto: ANP)

Katt Williams weer gearresteerd

Katt Williams is weer eens in de boeien geslagen. De Amerikaanse komiek en rapper zou in een hotel in Los Angeles een van zijn medewerksters hebben mishandeld.

"Toen de agenten aankwamen troffen ze het slachtoffer aan, die zei dat ze was mishandeld door haar werkgever", zei een politiewoordvoerder tegen People. In welke hoedanigheid de dame voor Katt werkt, is niet bekendgemaakt.

Volgens de politie heeft Katt de vrouw geslagen, wat 'zichtbare verwondingen' achterliet. Uit rechtbankdocumenten blijkt dat de 44-jarige komiek vastzit, in ruil voor een borgsom van 20.000 dollar (ruim 18.000 euro) mag hij gaan.

Drugs

Katt komt de laatste maanden geregeld in aanraking met justitie. Begin deze maand nog werd hij gezocht in de staat Georgia nadat hij niet was komen opdagen in de rechtbank. In Georgia wordt Katt verdacht van openlijke geweldpleging.

In februari raakte de komiek slaags met de verkoper in een winkel voor zwembadbenodigdheden, in maart sloeg hij een zeventienjarige. Diezelfde maand vonden agenten drugs en vuurwapens bij een huiszoeking.

Katt Williams weer gearresteerd
Katt Williams weer gearresteerd (Foto: BuzzE)

N.E.C. legt Owusu-Abeyie voor één seizoen vast

Quincy Owusu-Abeyie keert terug op de Nederlandse velden. Voor het eerst doet hij dat als speler van een Eredivisieclub. Hij is vastgelegd door N.E.C. De Nijmeegse club maakt de komst van Owusu-Abeyie wereldkundig via de officiële kanalen. De Nijmegenaren hebben hem voor één seizoen aangetrokken. De 30-jarige Owusu-Abeyie probeerde eerder tevergeefs een contract af te dwingen bij sc Heerenveen.

"Na een succesvolle periode waarin we Quincy twee weken aan het werk hebben kunnen zien, zijn we blij dat we nu tot een overeenkomst zijn gekomen", aldus technisch directeur Danny Hoekman op de officiële website van N.E.C.

"Hij is gemotiveerd om in de Eredivisie aan de slag te gaan, en voor ons is het een welkome versterking in de aanval die veel ervaring heeft opgedaan in diverse voetballanden."

Owusu-Abeyie is afkomstig uit de jeugdopleiding van Ajax. Hij werd daar opgepikt door Arsenal, waardoor hij op het hoogste Nederlandse niveau nooit een officiële wedstrijd speelde. Verder in zijn carrière speelde hij voor Spartak Moskou, Celta de Vigo, Birmingham City, Cardiff City, Portsmouth, Al-Sadd, Málaga, Panathinaikos en Boavista.

Quincy Owusu-Abeyie een paar weken geleden in actie voor N.E.C. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)
Quincy Owusu-Abeyie een paar weken geleden in actie voor N.E.C. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

De leukste sporttweets van week 29

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Al die berichten over de appartementen die nog niet af zijn voor de Spelen in Rio...... hier is het echte probleem van het olympisch dorp: er zijn geen Pokémons:

Je mag dan wel in het geel rijden, dat wil nog niet zeggen dat je het goed voor elkaar hebt:

Indrukwekkend:

Mooi effect:

De samenwerking tussen Manchester City en NAC begint wel bijzondere vormen aan te nemen:

Ook in Duckstad zit de belangrijke wielerwedstrijd erop:

Beste fanartikel ooit:

Arme Roy Curvers:

Bij Red Bull zitten ze er weer bovenop:

Gezellig:

Wel een geweldige naam:

Bram Tankink heeft de Tour op de bank goed doorstaan:

Zo reageert men bij Sporting als ze 3-0 achterstaan tegen PSV:

Niet iedereen is fan van de Tour:

Daarom altijd uitkijken met Max Verstappen:

Bij Etixx-Quickstep namen ze een frisse duik tijdens de rustdag:

Wow:

En we sluiten af met een lofzang op Thomas de Gendt:

Documentaire over Michael Hutchence op komst

Bijna twintig jaar na zijn dood wordt INXS-zanger Michael Hutchence onderwerp van een documentaire. De Australische filmmaker Richard Lowenstein gaat de docu over zijn landgenoot maken, meldt Billboard.

De charismatische Hutchence is geen onbekende voor Lowenstein. Hij werkte vele jaren met INXS en draaide onder meer de videoclip voor 'What You Need'. "Ik heb jaren gewerkt aan de documentaire reis naar het hart en de ziel van deze complexe, verlegen, poëtische en uitzonderlijk charismatische man", zei Lowenstein in een verklaring.

Hutchence werd in november 1997 dood aangetroffen in een hotelkamer in Sydney. De zanger had zelfmoord gepleegd. Zijn twintigjarige dochter Tiger Lily zal volgens de makers delen in de opbrengsten van de docu.

In de jaren 80 en 90, was de Australische band INXS een van de grootste rockbands ter wereld, met hits als 'The One Thing', 'Original Sin', 'What You Need', 'Need You Tonight' en 'Never Tear Us Apart'.

Auto John Lennon wordt geveild

Een klassieke auto die van John Lennon is geweest wordt binnenkort in Londen geveild. De Austin Princess Limousine zal naar verwachting maximaal 265.000 pond (317.000 euro) opbrengen, meldt The Telegraph.

De ex-Beatle kocht de Austin in augustus 1971 en gebruikte hem in een promotiefilm voor zijn album Imagine. In het filmpje is Lennon te zien met zijn vrouw Yoko Ono en de auto, waarin hij vijf vliegtuigstoelen had laten monteren. Die stoelen zitten er nog steeds in.

De vorige eigenaar van de Austin doneerde hem in 2008 aan het Austin rock and roll car museum in Texas. Een deel van de opbrengst van de veiling op 7 september, waar de 'Imagine' auto deel van uitmaakt, gaat naar Unicef en Make A Wish America.

De koper van het bijzondere voertuig krijgt er de originele papieren bij én de aankoopnota met John Lennons handtekening.

Auto John Lennon wordt geveild
Auto John Lennon wordt geveild (Foto: BuzzE)

Uber ging over de schreef tegen klager

Uber heeft maandag een flinke tik op de vingers gekregen van een rechter in New York. De taxidienst heeft een illegale privédetective ingezet tegen iemand die een proces was begonnen. De detective loog tegen vrienden en kennissen van de man zodat Uber informatie zou krijgen om hem zwart te maken of te intimideren.

Een federale rechter heeft Uber nu verboden om de informatie te gebruiken in de rechtszaak. Volgens de rechter accepteert Uber dat. "Het is een trieste dag wanneer een bedrijf zich genoodzaakt voelt om niet-erkende privédetectives in te huren om geheime achtergrondonderzoeken naar de klager en zijn advocaat uit te voeren", schreef de rechter.

De klacht was ingediend door Spencer Meyer. Die beschuldigt Uber en topman Travis Kalanick van verboden prijsafspraken met chauffeurs. De dienst zou de prijs in piekuren opdrijven. Omdat chauffeurs een deel van de ritprijs moeten afstaan aan Uber, kan het bedrijf zo extra verdienen.

Uber ging over de schreef tegen klager
Uber ging over de schreef tegen klager (Foto: BuzzT)

Bosz: "Ik heb geen angst"

Peter Bosz staat voor zijn eerste officiële duel als trainer van Ajax. Het is direct zijn belangrijkste. Bosz moet proberen met Ajax het hoofdtoernooi van de Champions League te bereiken. "We hebben ze uiteraard bekeken. Tegen FC Twente en laatst nog tegen Limassol. Ze maken op mij een goede indruk", zegt de trainer over tegenstander PAOK op een persconferentie.

"Je kijkt natuurlijk naar de manier van spelen, maar ook naar individuele spelers. We hebben het in de voorbereiding natuurlijk over PAOK gehad, maar ook weer niet te veel. Je zult het uiteindelijk zelf moeten doen."

De coach staat gelijk voor een enorm belangrijk duel. "Ik hoop niet dat dit de belangrijkste wedstrijd van het jaar wordt, maar dat die nog moet komen. Als we verder gaan, is de volgende ronde de belangrijkste wedstrijd", legt Bosz uit.

Volgens hem is zijn ploeg er klaar voor, ondanks dat hij pas enkele weken aan de slag is in Amsterdam. "Je hebt een idee over hoe je druk wil zetten. Dat moet goed op elkaar afgestemd zijn. Dat ging tegen Marseille het eerste halfuur goed. Dan zie je dat je het tegen zo'n ploeg kan, en dat je ze het voetballen onmogelijk kan maken."

Bosz streeft in elk geval het hoogste na. "Je bent nooit tevreden als trainer, omdat het altijd beter kan. De perfecte wedstrijd zal je nooit spelen." Afsluitend werd hem gevraagd was zijn grootste angst is voor het duel van dinsdag. "Ik heb geen angst", klinkt het vastberaden.


Erdofans steken gebouw in de fik in Apeldoorn

De Turkse Kristallnacht zet zich vrolijk door. Waar afgelopen weekend al een pand van de Gülen-beweging in Deventer door -vermoedelijk- Erdofans in de hens werd gezet, was vandaag Apeldoorn aan de beurt.

Het gaat om een gebouw waar de Unie voor Betrokken Ouders gehuisvest is. Deze organisatie zet zich in om radicalisme onder jongeren tegen te gaan. Dit doen ze door middel van onderwijs en cultuur. Door Ottomannetjes en -vrouwtjes worden ze echter gezien als een onderdeel van de Hizmet. En dus Gülen. En dus niet pro-Erdogan. En dus coupplegers. En dus terroristen.

"Wij Gülen-aanhangers worden door president Erdogan afgeschilderd als terroristen", bevestigt de secretaris van de UVBO. "Erdogan maakt al meer dan twee jaar stemming tegen ons. Na de mislukte coup is het erger geworden. Vorige week hebben wij de politie al ingelicht over berichten op sociale media waarin wordt opgeroepen gebouwen van Gülen te vernielen".

De intimidatie van de Euraziaten werkt prima. De secretaris bijvoorbeeld, durft al een week nog nauwelijks de straat op te gaan. "Afgelopen vrijdag ben ik ook niet naar de moskee gegaan, het is beter de confrontaties met Erdogan-aanhangers te vermijden. Ik weet niet hoe dit gaat eindigen. Er is een stijgende lijn te zien in de bedreigingen".

Het bestuur van de Deventerse Gouden Generatie, dat zaterdagochtend al met emmers water in de weer kon, heeft uit angst voorlopig een einde gemaakt aan alle activiteiten. "Dit is de tweede keer dat we zijn aangevallen. De situatie is te bedreigend. Er worden elke dag nog mensen opgepakt in Turkije, de hetze tegen Gülenisten loopt op".

Ook ander clubs gelieerd aan Gülen hebben met geweld en intimidatie te maken. In Rotterdam, Zaandam, Eindhoven en Utrecht sneuvelden wat ramen in het afgelopen weekeinde.

Een gesprek tussen beide partijen lijkt onmogelijk te zijn, ontdekte een ambtenaar Veiligheid van de gemeente Deventer. "Je hebt gezien hoe bijvoorbeeld in Rotterdam bepaalde Turkse organisaties vanwege de spanningen niet met elkaar in overleg wilden. We willen daarom eerst goed inschatten hoe we dit moeten aanpakken. Welke acties zijn slim, welke niet? Moet je wel allerlei organisaties bij elkaar uitnodigen? Misschien moeten we de spanningen proberen weg te nemen met gesprekken met invloedrijke mensen in de Turkse gemeenschap".

Dat het pand in Apeldoorn niet een ongelukje was, bewijzen deze beelden. Maar dat zijn geen terroristen. De getroffenen schijnen dat juist te zijn.

'Politie stormt woning Lindsay Lohan binnen'

De politie heeft afgelopen weekeinde op de stoep gestaan bij Lindsay Lohan. De actrice zou knallende ruzie hebben gehad met haar aanstaande Egor Taravasov. Boulevardkrant The Sun publiceerde een video van het voorval.

In de video van drie minuten is te zien hoe Lindsay vanaf haar balkon om hulp roept. "Alsjeblieft. Hij heeft me net gewurgd. Hij probeerde me te vermoorden", roept de dertigjarige actrice, gevolgd door naam en adres.

Vervolgens is te zien dat Lindsays verloofde, de 22-jarige Egor, het balkon op komt lopen. "Doe het dan. Ik daag je uit het nog eens te doen. Je bent gestoord. Je hebt hulp nodig. Dit is mijn huis, verlaat het." Ook is te horen dat Lindsay zegt 'klaar' te zijn met de Russische miljonair. "Ik hou niet meer van je."

In verwachting

Volgens The Sun trapte de politie de deur van Lindsays appartement in, maar troffen agenten niemand meer aan in de woning.

Lindsay trok zaterdag op social media flink van leer tegen haar verloofde. Volgens de actrice bedroog hij haar met een Russische prostituee. Lindsay suggereerde bovendien in verwachting te zijn van Egor.

'Politie stormt woning Lindsay Lohan binnen'
'Politie stormt woning Lindsay Lohan binnen' (Foto: BuzzE)

Van Halst: "FC Twente heeft drie jaar nodig"

FC Twente wacht nog een lange periode tot de club er weer helemaal bovenop, stelt algemeen directeur Jan van Halst. De oud-speler denkt dat de club uit Enschede drie jaar nodig heeft om weer mee te doen om een plaats in de bovenste helft van de Eredivisie.

"Wat hier de afgelopen jaar heeft plaatsgevonden was misschien wel het ernstigste uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis", vertelde Van Halst tegen BNR Nieuwsradio. "De regels werden gewoon stelselmatig overtreden. Zo zijn ze zelfs in de voetbalwereld niet met elkaar getrouwd. Dan is het niet zo dat je daar na één strafje klaar mee bent."

"FC Twente heeft geknokt voor haar rechten en uiteindelijk hebben we onze licentie kunnen behouden, maar het neveneffect is wel dat de bijna driekwart jaar helemaal stil heeft gelegen. Dat maakt het juist moeilijk in de meest drukke periode van een voetbalclub."

De bestuurder van de Enscheëders beseft zich dat een hoop werk te verrrichten valt. "Er moeten allemaal nieuwe sponsorcontracten gemaakt worden, de selecties moeten samengesteld worden, dus we hebben een hoop te doen. We zijn nu nog de pleisters aan het plakken."

"We hebben ballen, shirts en een paar spelers. Dat is de essentie om een voetbalclub te beginnen. We kunnen vanaf nul af aan weer een club opbouwen en deze club heeft drie jaar nodig om terug te komen in de subtop van Nederland."

Waterpolovrouwen definitief niet naar Rio

De FINA, de internationale zwembond, heeft gezegd dat de Russische waterpolovrouwen naar de Olympische Spelen volgende maand in Rio mogen. Voor Nederland, dat eerste reserve staat, is hiermee de kans vervallen om alsog mee te doen.

Het Internationaal Olympisch Comité besloot gisteren dat individuele sportbonden mochten beslissen over de deelname van Russische sporters. Zeven Russische zwemmers zijn door de FINA uitgesloten van deelname aan de Spelen, het vrouwenwaterpoloteam hoort daar dus niet bij.

Dubbele knieoperatie veldrijder Van der Poel

Veldrijder Mathieu van der Poel is aan beide knieën geopereerd en zal drie weken uitgeschakeld zijn. De Nederlander kreeg in de voorbereiding op het nieuwe seizoen last van de gewrichten, al kon de wereldkampioen van 2015 tot nu toe nog wel blijven trainen en wedstrijden rijden.

In overleg met de doktoren besloot Van der Poel tot de operatie. In zijn rechterknie is een scheurtje in het dekblad verholpen, terwijl links een ontsteking tussen een pees en het kraakbeen verholpen is. Medio augustus mag de Brabander weer fietsen.

'Concert grootste rockband ter wereld'

Meer dan duizend artiesten speelden zondagavond in het Italiaanse Cesena een ode aan ruim zestig jaar rockgeschiedenis, berichtten Italiaanse media maandag. Het lukte de organisatie Rockin'1000 om 250 drummers, 250 gitaristen, 250 bassisten en 250 zangers, bijgestaan door violisten en toetsenisten, in twee uur tijd vijftien nummers te laten spelen.

Vorig jaar speelden duizend amateur artiesten in Cesena het nummer Learn to Fly van The Foo Fighters om de Amerikaanse band over te halen tijdens hun Europese tour ook naar Cesena te komen. Dat lukte.

Onder de noemer That's Live was dit het eerste optreden van de enorme gelegenheidsband. Er volgt nog een cd.

Helaas, ik kon geen betere video vinden.

'Concert grootste rockband ter wereld'
'Concert grootste rockband ter wereld' (Foto: BuzzE)

Partijvoorzitter Democraten uitgejouwd

De voorzitter van de Amerikaanse Democratische partij is maandag uitgejouwd in de aanloop naar de Democratische conventie. Debbie Wasserman Schultz ligt onder vuur vanwege uitgelekte e-mails waaruit blijkt dat zij achter de schermen Hillary Clinton probeerde te bevoordelen in de voorverkiezingen, ten koste van Bernie Sanders. Ze heeft haar ontslag ingediend, maar vertrekt pas na de conventie.

Wasserman Schultz nam maandag het woord bij een ontbijt voor alle gedelegeerden uit Florida, de staat waarvoor zij ook in het Congres zit. Een deel van het publiek stak zijn onvrede over de partijvoorzitter echter niet onder stoelen of banken. "Schande, schande", was een van de dingen die werden gescandeerd. Wasserman Schultz wil echter van geen wijken weten en gaf aan tussen nu en de verkiezingsdag op 8 november elke dag te willen inzetten voor de verkiezingen.

Partijvoorzitter Democraten uitgejouwd
Partijvoorzitter Democraten uitgejouwd (Foto: ANP)

Berlijn wil debat gewelddadige spelletjes

In plaats van te kijken naar de werkelijke oorzaak van aanslagen en schietpartijen, komen politici weer met belachelijke ideeën. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, heeft namelijk gezegd dat hij snel een debat wil over de 'gevaren' van gewelddadige computerspelletjes die in omloop zijn. Aanleiding is de schietpartij vrijdag in een winkelcentrum in München, waar een achttienjarige scholier willekeurig negen mensen doodschoot.

Volgens Hermann Utz van de politie van de Beierse hoofdstad "bewoog de dader zich zoals in een computergame". De moorden leken 'afgekeken van bepaalde spellen'. Meerdere slachtoffers zijn met schoten door het hoofd geëxecuteerd, aldus de politie.

Berlijn wil debat gewelddadige spelletjes
Berlijn wil debat gewelddadige spelletjes (Foto: BuzzT)

Dader bomaanslag Ansbach = terrorist, zwoer trouw aan IS

Bij de bomaanslag zondag in het Beierse Ansbach zijn vijftien gewonden gevallen. Vier van hen zijn ernstig gewond, maar verkeren niet in levensgevaar. Dit heeft een politiewoordvoerder maandag gezegd. Het aantal gewonden werd eerder op twaalf gesteld. De dader was een 27-jarige asielzoeker uit Syrië die zich met zijn rugzak met explosieven en stukjes metaal tot ontploffing bracht voor de ingang van een muziekfestival. Hij is omgekomen.

Joachim Herrmann, de Beierse minister van Binnenlandse Zaken, gaat ervan uit dat de bomaanslag een islamitische terreuractie is geweest. Omdat de rugzak gevuld was met scherpe metale objecten, wijst het er volgens Herrmann op dat de dader erop uit was zoveel mogelijk mensen te verwonden. Ook sluit hij niet uit dat Islamitische Staat erachter zit.

De dader was twee jaar geleden naar Duitsland gekomen, maar zijn asielaanvraag werd vorig jaar afgewezen. Waarom de man nog niet was uitgezet, weet het ministerie van Binnenlandse Zaken niet. Hij stond wel op het punt uitgezet te gaan worden naar Bulgarije. Hij was wegens drugscriminaliteit een bekende van de politie. Hij was psychisch in de war en deed eerder al twee zelfmoordpogingen.

Update 15.55 uur:
Net na het plaatsen van dit item, werd door de Beierse politie bekend gemaakt dat op de telefoon van de dader een video is gevonden, waarin hij trouw zwoer aan Islamitische Staat. De video, waarin de dader ook zegt wraak te nemen tegen Duitsers om dat ze moslims hebben gedood, bewijst duidelijk dat de bomaanslag in Ansbach een terroristische aanslag is. In de kamer van de terrorist zijn meer spullen gevonden die voor het maken van bommen dienen. 

Vijftien gewonden na bomaanslag Ansbach
Vijftien gewonden na bomaanslag Ansbach (Foto: ANP)

Heerenveen versterkt zich met Schaars

Sc Heerenveen heeft zich versterkt met Stijn Schaars. De 32-jarige middenvelder komt transfervrij over van PSV en heeft in Friesland een contract voor twee seizoenen getekend. Eerder speelde hij voor Vitesse, AZ en voor Sporting Portugal.

Heerenveen was al lange tijd op zoek naar een ervaren middenvelder en technisch manager Gerry Hamstra denkt die in Schaars gevonden te hebben. "We zijn trots dat we een speler met zo’n gerespecteerde carrière kunnen toevoegen aan onze selectie. Stijn is een zeer ervaren middenvelder, die ons zowel binnen als buiten het veld verder kan helpen. Hij is een echte leider die in top van zowel binnen- als buitenland veel ervaring heeft opgedaan en diverse prijzen heeft gewonnen. We zijn planmatig te werk gegaan en hebben zorgvuldig gezocht naar versterking. We hebben een jonge, enthousiaste selectie met veel potentie, Stijn kan deze jonge groep verder helpen om zich door te ontwikkelen."

30 Fans gearresteerd bij show Guns N' Roses

Een show van de Amerikaanse rockband Guns 'N Roses in het MetLife stadion in New Jersey is zaterdagavond uitgelopen op een totale chaos. Uiteindelijk werden dertig fans gearresteerd wegens wangedrag.

De legendarische band treedt voor het eerst sinds lange tijd weer op in originele formatie. Zanger Axl Rose, gitarist Slash en bassist Duff McKagan toeren langs Amerikaanse stadions met hun Not in This Lifetime Tour. Volgens Mirror ging het zaterdag in New Jersey helemaal mis. Volgens lokale autoriteiten werden na de wanordelijkheden in het stadion in totaal dertig fans gearresteerd wegens onder meer het beledigen van agenten, het verstoren van de openbare orde, onzedelijk gedrag, verzet tegen aanhouding en het bezit van drugs.

30 Fans gearresteerd bij show Guns N' Roses
30 Fans gearresteerd bij show Guns N' Roses (Foto: BuzzE)

Toekomstplannen Pokémon GO

Veel beloftes werden gemaakt door Niantic op afgelopen Comic-Con. De Pokémon-ontwikkelaar had tijdens het jaarlijkse evenement een eigen panel waar enkele details over toekomstplannen van Pokémon GO werden onthuld.

Pokémon GO-developer Niantic onthulde de drie Pokémon-teamleiders tijdens een panel op Comic-Con in San Diego afgelopen weekend. Leden van team Valor zullen geleid worden door Candela, Blanche leidt team Mystic en Spark is de leider van team Instinct.

Niantic vertelde bezoekers van het panel dat de drie team leaders nog niet klaar waren voor de launch eerder deze maand, maar nu zijn ze officieel op weg naar de inmiddels gigantisch populaire game. Hier zullen zij spelers voorzien van advies en verder nog op onbekende manieren interactie hebben met de spelers.

Alhoewel nieuwe features onderdeel zijn van Niantics toekomstplannen voor Pokémon GO, melden ze dat server-stabiliteit en bugfixes prioriteit hebben. Zij zijn tevens op zoek naar manieren om ongewenst speler gedrag zoals het jatten van nieuw veroverde gyms tegen te gaan.

 Pokemon GO Teamleiders
Pokemon GO-Teamleiders

Niantic wil wanneer er meer tijd is om nieuwe features te ontwikkelen voor Pokémon GO kijken naar het toevoegen van nieuwe Pokémon en het veel verzochte ruilen als functie implementeren. Tevens willen ze kijken naar meer customization-opties voor Pokestops en misschien zelfs het introduceren van Pokémon Centres.

Community-ideeën zoals het kweken van Pokémon is een mogelijkheid maar daar is nog geen officiële statement over uitgebracht.

Ontwikkelaars Halo Wars 2 leggen verhaal uit

Ontwikkelaars Creative Assembly en 343 Industries hebben in hun laatste Halo Wars 2-video elementen van het verhaal onthuld. In de beelden wordt uitgelegd welk nieuwe gevaar er loert voor de troepen van UNSC.

De game is een vervolg op Halo Wars (gereleased in 2009). Dertig jaar zijn gepasseerd wanneer de bemanning van de UNSC Spirit of Fire ontwaakt uit cryoslaap. Zij worden in dit deel geconfronteerd door een nieuwe vijand genaamd de Banished. Deze covenant splinterfactie onder leiding van een nogal badass brute genaamd Atriox zal elementen van de huidige covenant factie combineren met meer duistere elementen. De video toont de developers terwijl zij het verhaal uit de doeken doen.

Halo Wars 2 komt 21 februari uit voor Windows 10 en Xbox One. Halo Wars 2 zal tevens de Xbox Play Anywhere functie ondersteunen.

Europol helpt slachtoffers ransomware

De Nederlandse politie, Europol en twee bedrijven hebben een website opgezet voor slachtoffers van ransomware. Op nomoreransom.org zijn programma's te vinden die in sommige gevallen kunnen helpen bij het terugkrijgen van gegijzelde data of om weer toegang te krijgen tot vergrendelde systemen.

Doel van de website is slachtoffers te helpen hun gegijzelde data terug te krijgen, zonder dat ze de criminelen die erachter zitten hoeven te betalen. Ransomware is malware waardoor computers en mobiele apparaten op slot gaan of die elektronische bestanden versleutelt. Slachtoffers wordt door criminelen vervolgens voorgehouden dat ze hun data niet terugkrijgen, tenzij ze losgeld betalen. Dat de data na betaling ook echt vrij worden gegeven, is echter nooit zeker. Slachtoffers wordt dan ook aangeraden nooit te betalen.

Zodra de ransomware is losgelaten op een apparaat, kan vaak weinig worden gedaan. In sommige gevallen is het toch mogelijk om weer toegang te krijgen tot versleutelde bestanden of vergrendelde systemen zonder te moeten betalen. Niet voor iedere vorm van ransomware is op dit moment echter een oplossing. De website richt zich dan ook eveneens op het voorkomen van de problemen door gebruikers voor te lichten over hoe ransomware werkt en wat voor preventieve maatregelen kunnen worden getroffen.

Behalve Europol en de Nederlandse politie werkten ook Kaspersky Lab en Intel Security er aan mee.

Europol helpt slachtoffers ransomware
Europol helpt slachtoffers ransomware (Foto: BuzzT)

Juncker: Turkije op korte termijn geen EU-lid

Turkije is niet in de positie om op korte termijn lid van de EU te kunnen worden. Als het land bovendien de doodstraf herinvoert, stopt de EU onmiddellijk met de onderhandelingen over toetreding. Dat zei Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, maandag op radiozender France 2.

President Recep Tayyip Erdogan zei vorige week in een interview met televisiezender al-Jazeera naar aanleiding van de mislukte staatsgreep dat als het Turkse parlement het wil, hij herinvoering van de doodstraf niet zal blokkeren, ook niet als dat het EU-lidmaatschap kost. De EU accepteert de doodstraf niet.

"De wereld is niet enkel de Europese Unie. Bestaat de doodstraf in de VS, Rusland, China en veel andere landen? Ja", zei Erdogan in het tv-gesprek. Turkije schafte de doodstraf in 2004 af om lid te kunnen worden van de EU.

Juncker: Turkije op korte termijn geen EU-lid
Juncker: Turkije op korte termijn geen EU-lid (Foto: ANP)

Vader Lindsay Lohan gelooft dochter

De vader van Lindsay Lohan, Michael Lohan, laat zondag aan US Weekly weten dat hij zijn dochter gelooft. Lindsay vermoedt dat haar verloofde vreemd is gegaan.

De actrice ging afgelopen zaterdag los op sociale media tegen haar verloofde, de Russische miljonair Egor Taravasov. Ze beschuldigt hem van bedrog en vreemdgaan met een Russische hoer. Ook beweerde Lindsey in verwachting te zijn van Egor.

"Ik sta voortdurend in contact met haar", vertelt Michael het Amerikaanse tijdschrift. "Ze zegt dat hij vreemd is gegaan. Ik denk niet dat ze dit zou zeggen als het niet waar is", aldus Michael.

Lindsay verloofde zich afgelopen april met de vermogende Rus. Volgens vader Michael was Lindsay zielsgelukkig met haar Egor: "Ik heb haar in lange tijd niet zo gelukkig gezien." Sinds de ruzie afgelopen weekend is er geen contact geweest tussen Lindsay en Egor. Ook vader Michael zegt niets van de Rus te hebben gehoord. "Ik denk ook niet dat hij met me gaat praten. Zeker niet na wat ik nu gezegd heb", aldus Michael.

Vader Lindsay Lohan gelooft dochter
Vader Lindsay Lohan gelooft dochter (Foto: BuzzE)

Pokemon Go gelanceerd in thuisland; aandeel Nintendo ingestort

Pokemon Go is eindelijk gelanceerd in thuisland Japan. De Japanners konden tot vrijdag echt geen Pokemon Go spelen. Was het in Europa nog zo dat mensen buiten de officiële wegen om konden, als je dit in Japan deed kreeg je enkel een lege plattegrond te zien. Maar eindelijk kunnen de mensen in het land waar Pokemon ooit is ontstaan, het spel eindelijk spelen.

Het is nu al direct druk in Japan, al enkele uren na de lancering was het spel 10 miljoen keer gedownload. Ook in Japan kent de lancering de problemen met te drukke servers.

Maandag vond Nintendo het nodig een verklaring uit te geven om de verwachtingen in het aandeel van het bedrijf af te koelen. In de verklaring maakte het duidelijk niet de maker van Pokemon Go te zijn. Nintendo gaf aan slechts voor 32% eigenaar te zijn van The Pokemon Company en dat de resultaten uit het spel Pokemon Go en de nog te verschijnen Pokemon Go Plus-armband al in de verwachtingen zijn verwerkt. Het aandeel verloor hierop veel waarde aan de beurs van Tokyo tot zelfs 17% op een bepaald ogenblik, wat gelijk staat aan $6,5 miljard bedrijfswaarde.

Pokémon GO Plus (Foto: Pokemon Company)

'Verwarde man' verziekt herdenking München

Een 'verwarde Duitse man' heeft een aanslag gepleegd op een slachtofferherdenkingsbijeenkomst voor het Olympia-winkelcentrum in München. Het ging hier om de aanslag die door een andere 'verwarde Duitse man' in de omgeving van dat Olympia-winkelcentrum was gepleegd.

Gelukkig is de Duitse politie alert en neemt de verwarde 'Duitser' snel in bescherming tegen een lelijke Duitse racist.

Signalement verwarde man: Getinte Duits sprekende niet-westerse 'verwarde man' met opgeschoren kapsel en nektasje.

Belangrijk detail: Het heeft allemaal niets, écht totaal niets, maar dan ook helemaal niets met vluchtelingen, islam en of moslims te maken.

Update 12.45 uur
Naar aanleiding van klachten over storende strepen in het bericht is het bericht gezuiverd.
Met vriendelijke groet Harry.

 

Kylie Jenner laat tattoo zetten op haar bil

Kylie Jenner heeft een tatoeage op haar kont laten zetten. De Amerikaanse televisiester, bekend van de serie Keeping Up With The Kardashians, publiceerde zaterdagavond op haar Instagram-account een korte video. Te zien is dat ze op haar linkerbil een tatoeage laat zetten.

Wat Jenner precies heeft laten tatoeëren op haar achterwerk is niet bekend.

Het is niet Kylies eerste tattoo. In februari liet ze de naam van haar oma in het handschrift van haar opa op haar linkerbovenarm tatoeëren. Ook heeft ze een oog op haar rechterwijsvinger en een tattoo in de vorm van een hartje op haar rechterbovenarm.

Kylie Jenner laat tattoo zetten op haar bil
Kylie Jenner laat tattoo zetten op haar bil (Foto: BuzzE)

Rihanna wil geen Pokémon Go tijdens concert

Rihanna wil niet dat haar fans Pokémon Go spelen tijdens haar concert. Dat meldde de Barbadiaanse zangeres bij aanvang van haar concert zaterdagavond in de Franse stad Lille. Het verzoek werd gefilmd en getweet door een bezoeker. Ook sms'en tijdens het optreden is wat Rihanna betreft taboe.

"Ik wil niet zien dat je berichtjes stuurt aan je vriend of vriendin. En ik wil je ook geen Pokémons zien vangen", deelde de zangeres mee aan haar fans.

Rihanna toert op dit moment door Europa als onderdeel van haar wereldtournee ANTI.

Vorige week deelde een fan van Beyoncé nog een filmpje van een andere concertganger die tijdens Beyoncé's show in Parijs Pokémon aan het spelen was. "Kijk eens waar ze is, ze staat naast het podium", was de verbaasde reactie.

Rihanna wil geen Pokémon Go tijdens concert
Rihanna wil geen Pokémon Go tijdens concert (Foto: BuzzE)

Japanse vissers doden ruim 100 walvissen

Japanse walvisvaarders zijn met meer dan honderd gedode walvissen teruggekeerd van de jaarlijkse walvisjacht. Dat meldde het Japanse ministerie van Visserij maandag.

Ieder jaar maken Japanse walvisvaarders vanaf mei jacht op de zeezoogdieren, officieel voor wetenschappelijke doeleinden. Dit is formeel toegestaan, ondanks het sinds 1986 geldende verbod op de walvisjacht. De op twee na grootste economie ter wereld heeft als expliciete doelstelling de commerciële jacht op walvissen weer toe te staan.

Japanse vissers doden tientallen walvissen
Japanse vissers doden tientallen walvissen (Foto: ANP)

Turkije haalt ambassadeurs weg na couppoging

Turkije zal een aantal ambassadeurs van hun post halen in verband met de mislukte militaire staatsgreep. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu maandag in een interview met Haberturk TV.

De Turkse autoriteiten hebben al meer dan 60.000 militairen, politiefunctionarissen, rechters, leraren en ambtenaren gearresteerd, geschorst of ontslagen sinds de poging tot staatsgreep op 15 juli. Ook vaardigden de autoriteiten maandag arrestatiebevelen uit voor 42 journalisten.

Turkije haalt ambassadeurs weg na couppoging
Turkije haalt ambassadeurs weg na couppoging (Foto: ANP)

Malariamedicijnen teruggehaald uit apotheken

De farmaceutische bedrijven Sandoz en Teva halen hun malariamedicijnen terug bij Nederlandse groothandels en apotheken. Dat doen ze op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De reden is dat er is geknoeid met onderzoekgegevens die zijn ingediend bij de vergunningsaanvraag.

Het gaat om de twee zogeheten generieke medicijnen, Atovaquon/Proguanil HCl Sandoz en Atovaquon/Proguanil Teva. Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zijn er geen aanwijzingen dat er iets mis is met de werkzaamheid en veiligheid van deze producten zelf. Ook zijn er volgens het college voldoende andere medicijnen tegen malaria beschikbaar.

Een generiek medicijn is een middel met dezelfde werkzame stof als het oorspronkelijke op de markt gebrachte merkmedicijn. Om het te mogen verkopen is eerst een gelijkwaardigheidsonderzoek verplicht. Sandoz en Teva lieten dit doen door het bedrijf Semler Research Center in het Indiase Bangalore. Maar volgens internationale toezichthoudende instanties heeft Semler bloedmonsters "verwisseld en gemanipuleerd".

Ongeveer 100.000 Nederlanders gebruiken jaarlijks een malariamedicijn, van wie ongeveer de helft een van de betreffende middelen.

Het CBG adviseert mensen die een van de betreffende malariamiddelen gebruiken, hun kuur altijd af te maken. "Als u hiermee stopt, loopt u het risico om malaria te krijgen", aldus de instantie. Sandoz en Teva zijn al ongeveer drie jaar op de Nederlandse markt.

Malariamedicijnen teruggehaald uit apotheken
Malariamedicijnen teruggehaald uit apotheken (Foto: ANP)

Microsoft verlaagt opnieuw prijs Xbox One

In de Verenigde Staten heeft Microsoft opnieuw de prijs van de Xbox One-console verlaagd. In dit geval gaat het om een tijdelijke prijsverlaging 'zolang de voorraad strekt', en heeft alles te maken met de komst van de nieuwe Xbox One S.

De consoleprijs is verlaagd naar 249 dollar. De prijsverlaging geldt ook voor de combi-deals, zoals de Gears of War: Ultimate Edition-bundel, de witte Quantum Break-uitvoering en de Name Your Game-bundel, waarbij de consument een game naar keuze met de console kan bundelen.

Het is de derde prijsverlaging die Microsoft doorvoert binnen twee maanden. Eind mei werd de prijs permanent verlaagd van 349 dollar naar 299 dollar, en half juni nogmaals naar 279 dollar. Microsoft maakte geen europrijzen bekend, maar een aantal Nederlandse webshops, waaronder CoolBlue, heeft de prijs van een 'kale' Xbox One inmiddels ook op 249 euro gezet. Prijsverlagingen voor eerdergenoemde bundels zijn nog niet gesignaleerd in Nederlandse winkels.

Volgende week dinsdag komt officieel de Xbox One S uit. Die nieuwe, compactere versie van Xbox One S met allerlei extra's zoals UHD- en HDR-ondersteuning, komt in eerste instantie alleen uit in een 2TB-versie en gaat 399 euro kosten. In de weken daarna zullen ook de 1TB- en 500GB-versies uitkomen, voor respectievelijk 349 en 299 euro. De Xbox One S beschikt naast 4k-ondersteuning nog over een aantal andere verbeteringen. Voor de volledige specificaties kun je onze special over nieuwe Xbox-consoles nog even teruglezen.

Doden en gewonde bij schietpartij Florida

Bij een schietpartij op een parkeerterrein naast een discotheek in Fort Myers in het zuidwesten van Florida zijn maandag twee doden en vijftien gewonden gevallen, meldden lokale media. Er waren veel tieners op het speciale feest in de nacht van zondag op maandag in de Club Blue Bar and Grill in Fort Myers, 185 kilometer ten noordwesten van Miami.

De dader zou zijn ontkomen. De politie heeft een persoon voor ondervraging aangehouden.

Doden en gewonde bij schietpartij Florida
Doden en gewonde bij schietpartij Florida (Foto: ANP)

Haase stijgt op wereldranglijst

Robin Haase is op de nieuwste editie van de ATP-wereldranglijst naar de 76e plek gestegen. De Hagenees steeg daarmee negentien plaatsen.

Haase wist bij het ATP-toernooi in Gstaad de finale te bereiken. Daarin verloor hij van de Spanjaard Feliciano López. Komende week doet hij mee aan de challenger op de Scheveningse Metsbanen.

In de top van de wereldranglijst veranderde er niets. Novak Djokovic blijft aan de leiding voor Andy Murray en Roger Federer.

De Jongh gaat met Contador naar Trek

Na dit seizoen is het zo goed als zeker dat Alberto Contador en Steven de Jongh naar Trek-Segafredo vertrekken. De Jongh zei dit gisteren na afloop van de laatste etappe van de Tour.

"Er is nog niets getekend, maar ik ga met Alberto Contador mee. We gaan naar Trek," aldus de coach die twee weken geleden al zei dat hij naar dezelfde ploeg als Contador zou gaan.

Bij Trek wordt Contador ploeggenoot van Bauke Mollema.

Nieuwe Star Trek-serie gaat 'Star Trek: Discovery' heten

De naam van de nieuwe Star Trek-serie die Netflix gaat uitzenden is bekend. De serie gaat Star Trek: Discovery heten, vertelde uitvoerend producent Bryan Fuller dit weekend tijdens de internationale conventie Comic-Con in het Amerikaanse San Diego. De serie volgt de avonturen van de bemanning van de USS Discovery die het heelal gaat verkennen.

De opnames beginnen in september in de Canadese stad Toronto. Het is nog niet bekend wie in de nieuwe serie gaan spelen.

In afwachting van de nieuwe serie kunnen liefhebbers alle 727 afleveringen van eerdere Star Trek series vanaf eind dit jaar kijken via Netflix.

Naam nieuwe Star Trek-serie bekend
Naam nieuwe Star Trek-serie bekend (Foto: BuzzE)

Turkije: arrestatiebevel voor 42 journalisten

De Turkse autoriteiten hebben maandag een arrestatiebevel uitgevaardigd voor 42 journalisten. Dat meldde de Turkse omroep NTV. Het is de zoveelste arrestatiegolf na de mislukte coup door een deel van het leger.

De bekende commentator en voormalig parlementariër Nazli Illicak is een van de journalisten voor wie een aanhoudingsbevel is uitgevaardigd. De Turkse autoriteiten hebben inmiddels meer dan 60.000 militairen, politiefunctionarissen, rechters, leraren, ambtenaren en anderen aangehouden, geschorst of ontslagen in de dagen na de poging tot staatsgreep.

Turkije: arrestatiebevel voor 42 journalisten
Turkije: arrestatiebevel voor 42 journalisten (Foto: ANP)

VR-bedrijf Jaunt opent kantoor in Amsterdam

Virtual reality-bedrijf Jaunt opent een kantoor in Amsterdam. Het in 2013 opgerichte Jaunt ontwikkelt hardware, software, en applicaties op het gebied van virtual reality. Onder meer Walt Disney en Google Ventures zijn investeerders in het bedrijf met een hoofdkantoor in het Californische Palo Alto. Het Amsterdamse kantoor komt op de voormalige marinebasis.

Mede-oprichter van Jaunt, Arthur van Hoff, stelt dat Nederland de ideale plek is voor de geavanceerde technologie van de onderneming. "Als een echt internationale stad is Amsterdam een broeinest voor ontwikkelaars die erom bekendstaan de grenzen van de technologie op te rekken."

Volgens prins Constantijn, speciaal gezant van het Nederlandse programma voor start-ups StartupDelta, zal de aanwezigheid van Jaunt in Nederland het innovatieve en technologische ecosysteem van Amsterdam stimuleren. Op zijn beurt zal Jaunt kunnen putten uit de grote vijver van creatieve geesten en goede software- en VR-ontwikkelaars, zegt de prins.

VR-bedrijf Jaunt opent kantoor in Amsterdam
VR-bedrijf Jaunt opent kantoor in Amsterdam (Foto: BuzzT)

Evacuaties door brand op Grieks eiland Chios

Op het Griekse eiland Chios woedt sinds maandagochtend een brand die door sterke wind, extreme hitte en droogte wordt aangewakkerd. De plaatsen Lithi, Elata en Mesta in het zuidwesten van het eiland zijn uit voorzorg geëvacueerd, meldden lokale media.

Drie blusvliegtuigen, twee helikopters en vijftien brandweerauto's proberen de brand te bestrijden. De rook van de brand is op satellietbeelden te zien en wordt door de sterke wind over zee naar Kreta gedreven.

Vier jaar geleden heeft een brand op Chios meer dan 12.700 hectare natuurgebied in de as gelegd, waaronder bijna 40 procent van de economisch belangrijke mastiekbomen. De hars van de bomen wordt gebruikt in de farmaceutische industrie, voor de bereiding van kauwgom, dranken en voedsel.

Griekenland kampt momenteel als gevolg van de hitte met meerdere bosbranden, zowel op diverse eilanden als op het vaste land.

Evacuaties door brand op Grieks eiland Chios
Evacuaties door brand op Grieks eiland Chios (Foto: ANP)

Hackers willen vaak losgeld van overheid

Overheidsinstellingen en grote bedrijven in Nederland hebben regelmatig te maken met een cyberaanval waarbij hackers om losgeld voor documenten vragen. Elke tien dagen maakt een gemeente, ministerie of een bedrijf melding van een poging tot 'gijzelen' van digitale documenten. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) die het AD via de Wet Openbaarheid van Bestuur heeft opgevraagd.

Bij dit centrum kunnen gemeenten, ministeries en ook financiële instellingen en nucleaire en chemische bedrijven, die onderdeel uitmaken van de vitale infrastructuur van Nederland, de hulp inroepen als ze een cyberaanval op hun systemen zien. Bij het centrum kwamen van 1 juni 2015 tot eind mei van dit jaar zo'n vierhonderd meldingen van cyberdreigingen binnen. Dit aantal is de afgelopen jaren fors gestegen en lijkt nu stabiel te blijven.

Hacker wil losgeld overheid voor documenten
Hacker wil losgeld overheid voor documenten (Foto: ANP)

Man dood na steekpartij in Amsterdam

Bij een steekpartij in Amsterdam is maandagochtend een man om het leven gekomen. Volgens de politie mondde een ruzie in de Jacob van Lennepstraat uit in een gevecht en daarbij is gestoken.

Het slachtoffer is aan zijn verwondingen overleden. Reanimatie mocht niet meer baten.

De politie heeft een verdachte aangehouden en onderzoekt wat er is gebeurd.

 

Brandweerman gewond na val bij blussen brand

Bij een grote brand in de Spaarndammerstraat in Amsterdam is een brandweerman gewond geraakt, toen hij tijdens het blussen van een uitbouw is gevallen. Dat meldt de brandweer op Twitter. De man is naar het ziekenhuis gebracht.

In de Spaarndammerstraat stonden zondagavond drie panden aan de achterzijde in brand. De brandweer was met meerdere voertuigen uitgerukt en had omliggende woningen ontruimd. Rond 00.30 uur werd het sein brand meester gegeven.

 

Zwarte Cross: nu eens geen pech met 't weer

Het festival Zwarte Cross in het Gelderse Lichtenvoorde is volgens de organisatie geslaagd. Sinds donderdag kon het publiek genieten van een mix van motorcross, theater, spektakel en muziek. Verdeeld over 31 podia waren er ruim 150 muziekacts.

"Het was alle dagen prachtig weer. In eerdere jaren hadden we nogal eens pech met het weer", aldus de organisatie zondag. Op de laatste dag traden onder meer Jovink, Direct en Yentl en De Boer op. SP-leider en muziekfanaat Emile Roemer trok veel publiek met een heuse heavy metal-set.

"Domper was wel dat een jonge deelnemer aan de 125cc-motorrace bij een val een lichte hersenschudding opliep", aldus de woordvoerder. "De race werd stilgelegd en aangezien hij voorop reed, heeft de jury hem tot winnaar uitgeroepen."

Uitverkocht
De hoofdstunt van deze editie ging uit veiligheidsoverwegingen niet door. "Een Amerikaanse stuntman zou met een katapult 30 meter hoog en 80 meter ver worden weggeschoten om te landen in een enorme berg kartonnen dozen. Maar tijdens het testen in de uiterwaarden van de IJssel liep het gevaarte waterschade op." Als het aan de organisatie ligt, komt er volgend jaar een herkansing.

Met 220.000 bezoekers was Zwarte Cross vrijdag uitverkocht. Dat is voor het eerst in het twintigjarige bestaan van het festival. Het bezoekersaantal is bovendien een record: vorig jaar kwamen er 197.450 mensen naar het evenement in de Achterhoek.

Volgend jaar is de Zwarte Cross op 14, 15, 16 juli.

Zwarte Cross: nu eens geen pech met 't weer
Zwarte Cross: nu eens geen pech met 't weer (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: kans op regen, later opklaringen

In de ochtend heeft de bewolking de overhand en kan er plaatselijk wat regen vallen. In de middag kan het vanuit het westen opklaren en klimmen de temperaturen weer op tot 20 graden op de Wadden en 25 graden in het oosten van het land. De wind draait richting het westen en is zwak tot matig van kracht. 

Zon op 05:52
Zon onder 21:40
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

StateOfMind was in de Efteling, die tot middernacht open was, en maakte daar deze prachtige foto! Dank je wel !!

De efteling by night  (Foto: StateOfMind)
De efteling by night (Foto: StateOfMind) 

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1952 Het verdrag over de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal werd van kracht.
1978 Louise Brown, de eerste reageerbuisbaby, werd geboren.
1980 Een treinbotsing bij het Groningse Winsum eiste negen mensenlevens.
1982 De Franse wielrenner Bernard Hinault won voor de vierde keer de Ronde van Frankrijk.
2010 Een Italiaanse onderhoudstrein denderde door een stootblok op het station van Stavoren in de Nederlandse provincie Friesland en doorboorde een watersportwinkel. De ravage was enorm, maar slechts twee medewerkers van de trein raakten lichtgewond.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Dader die vrouw met machete doodde ligt op ic

De 21-jarige Syrische asielzoeker die zondag in het Zuid-Duitse Reutlingen een vrouw heeft doodgestoken is zwaargewond geraakt toen hij door een chauffeur van een BMW omver werd gereden. Dat maakte de politie zondagavond bekend. Vijf mensen raakten gewond.

De man ligt op de intensivecareafdeling. "Hij wordt momenteel niet verhoord en wordt bewaakt door de politie", deelt een woordvoerder mee. De dader doodde een vrouw en verwondde nog eens vijf andere mensen. Eerder was er sprake van twee gewonden. Uiteindelijk werd hij omver gereden en kon de politie hem boeien.

Volgens de politie handelde de dader alleen en was hij eerder bij gewelddaden betrokken. Er wordt niet uitgegaan van een terreuractie.

Dader die vrouw met machete doodde ligt op ic
Dader die vrouw met machete doodde ligt op ic (Foto: ANP)

Asielzoeker pleegt zelfmoordaanslag bij Duits cafe

Bij een bomexplosie bomaanslag op een wijnrestaurant in de Duitse stad Ansbach is zondagavond één persoon, de aanslagpleger, een 27-jarige asielzoeker uit Syrië, om het leven gekomen. Ook raakten twaalf mensen bij de ontploffing gewond, waarvan drie ernstig.

De explosie vond om ongeveer 22.00 uur plaats. In eerste instantie werd nog gedacht dat er sprake was van een gasontploffing. Carla Seidel, burgemeester van Ansbach, zou tegen verslaggevers hebben bevestigd dat er sprake was van een bom, aldus de nieuwswebsite Nordbayern.de. De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann is inmiddels onderweg naar Ansbach.

Eerder deze maand kwam Duitsland nog in het nieuws met een met een bijl om zich heen hakkende verwarde treinreiziger, een om zich heen schietende verwarde Iraniër en gisteren nog een verwarde man met een kapmes.

Update 04.17 uur: De aanslagpleger is een 27-jarige asielzoeker uit Syrië.  Dat werd bekend gemaakt tijdens de persconferentie. De asielzoeker was twee jaar geleden naar Duitsland gekomen. Zijn asielaanvraag werd geweigerd, maar hij werd niet uitgezet. De man zou al twee keer eerder zelfmoord hebben willen plegen.

Update 03.15 uur: Bij de 'mislukte bomaanslag' vielen in totaal 12 gewonden, waarvan 3 nog in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. De persconferentie van de politie laat nog op zich wachten. Geheel in de lijn der verwachtingen wil de Duitse politie nog niet speculeren of er sprake is van een terroristische aanslag.
Op de sociale media uiten ondertussen veel Duitsers hun ongenoegen over het feit dat ze via de Britse zender BBC moeten vernemen wat er in hun eigen land is gebeurd.

Update 02.44 uur: Volgens nog onbevestigde bronnen zou de bom in de rugzak van de zelfmoordterrorist te vroeg zijn afgegaan. Om 03.00 uur zal de politie een persconferentie geven.

Update 02.07 uur: Het enige dodelijke slachtoffer van de ontploffing is een man die zichzelf opblies met een bom! De man had eerder op de avond een poging gedaan om een lokaal muziekfestival te bezoeken maar mocht vanwege zijn rugzak niet naar binnen. Het motief van de ongetwijfeld verwarde man is nog niet bekend.

Turken eensgezind de straat op

Tienduizenden Turken hebben zondag op het Taksimplein in Istanbul gedemonstreerd 'tégen de couppoging en vóór de democratie'. De sociaaldemocratische oppositiepartij CHP had tot de bijeenkomst opgeroepen. De regeringspartij AKP van president Erdogan had zich daar bij aangesloten.

De aanwezigen scandeerden langdurig de leus 'wij verdedigen de republiek en de democratie'. Tijdens het staaltje van politieke saamhorigheid werd alom met de Turkse vlag gezwaaid en werden talloze portretten meegedragen van de oprichter van de Turkse republiek, Mustapha Kemal Atatürk, meldden de media. Veiligheidstroepen die bij het plein aanwezig waren, kwamen niet in actie.

Er werden weinig slogans gescandeerd die zich rechtstreeks tegen de regering van Tayyip Erdogan richtten. De president kondigde zondag aan dat hij maandag in Ankara oppositieleider Kemal Kilicdaroglu van de CHP ontvangt om hem te bedanken voor zijn steun tijdens de couppoging. Ook de leider van de ultrarechtse MHP, Devlet Bahceli, schuift aan tijdens de ontvangst.

Turken eensgezind de straat op
Turken eensgezind de straat op (Foto: ANP)

Politie pakt Afghaanse vriend van schutter München op

De Duitse politie heeft een zestienjarige Afghaanse jongen opgepakt die zij bestempelt als "een vriend van de schutter" in München. De achttienjarige Duitse Iraniër Ali David Sonboly schoot daar vrijdag in een winkelcentrum negen mensen dood en verwondde 35 anderen.

De politie deelde zondagavond mee dat de aangehouden Afghaanse jongen wist van het moorddadige voornemen van zijn vriend, maar daarvan geen aangifte bij de politie deed. Hij meldde zich pas na de schietpartij bij de politie. De zestienjarige Afghaan heeft mogelijk ook meegeholpen met het maken van de valse Facebookberichten waarmee de moordenaar mensen naar het winkelcentrum lokte om zo meer slachtoffers te kunnen maken.

Van de gewonden verkeerden er volgens de politie zondagavond nog drie in levensgevaar.

Politie pakt vriend van schutter München
Politie pakt vriend van schutter München (Foto: ANP)

'Oranje Generaal' Witjes (58) overleden

Winfried Witjes, beter bekend als de 'Oranje Generaal' is op 58-jarige leeftijd aan een hartstilstand overleden. Hij was één van de bekendste supporters van het Nederlands Elftal.

Witjes stierf in het harnas, hij was namelijk vanochtend onderweg naar Schiphol om de Nederlandse Olympische ploeg uit te zwaaien. Het vliegveld zou hij echter niet meer bereiken. 

Witjes was sinds 1988 op elk groot voetbaltoernooi aanwezig en haalde regelmatig de TV met zijn generaalskostuum. De KNVB heeft bedroefd gereageerd op zijn overlijden en noemt hem 'een markant supporter'.


Witjes als generaal aanwezig op het WK voetbal van 2014 (Pro Shots / Jasper Ruhe)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.