Erdofans steken gebouw in de fik in Apeldoorn

De Turkse Kristallnacht zet zich vrolijk door. Waar afgelopen weekend al een pand van de Gülen-beweging in Deventer door -vermoedelijk- Erdofans in de hens werd gezet, was vandaag Apeldoorn aan de beurt.

Het gaat om een gebouw waar de Unie voor Betrokken Ouders gehuisvest is. Deze organisatie zet zich in om radicalisme onder jongeren tegen te gaan. Dit doen ze door middel van onderwijs en cultuur. Door Ottomannetjes en -vrouwtjes worden ze echter gezien als een onderdeel van de Hizmet. En dus Gülen. En dus niet pro-Erdogan. En dus coupplegers. En dus terroristen.

"Wij Gülen-aanhangers worden door president Erdogan afgeschilderd als terroristen", bevestigt de secretaris van de UVBO. "Erdogan maakt al meer dan twee jaar stemming tegen ons. Na de mislukte coup is het erger geworden. Vorige week hebben wij de politie al ingelicht over berichten op sociale media waarin wordt opgeroepen gebouwen van Gülen te vernielen".

De intimidatie van de Euraziaten werkt prima. De secretaris bijvoorbeeld, durft al een week nog nauwelijks de straat op te gaan. "Afgelopen vrijdag ben ik ook niet naar de moskee gegaan, het is beter de confrontaties met Erdogan-aanhangers te vermijden. Ik weet niet hoe dit gaat eindigen. Er is een stijgende lijn te zien in de bedreigingen".

Het bestuur van de Deventerse Gouden Generatie, dat zaterdagochtend al met emmers water in de weer kon, heeft uit angst voorlopig een einde gemaakt aan alle activiteiten. "Dit is de tweede keer dat we zijn aangevallen. De situatie is te bedreigend. Er worden elke dag nog mensen opgepakt in Turkije, de hetze tegen Gülenisten loopt op".

Ook ander clubs gelieerd aan Gülen hebben met geweld en intimidatie te maken. In Rotterdam, Zaandam, Eindhoven en Utrecht sneuvelden wat ramen in het afgelopen weekeinde.

Een gesprek tussen beide partijen lijkt onmogelijk te zijn, ontdekte een ambtenaar Veiligheid van de gemeente Deventer. "Je hebt gezien hoe bijvoorbeeld in Rotterdam bepaalde Turkse organisaties vanwege de spanningen niet met elkaar in overleg wilden. We willen daarom eerst goed inschatten hoe we dit moeten aanpakken. Welke acties zijn slim, welke niet? Moet je wel allerlei organisaties bij elkaar uitnodigen? Misschien moeten we de spanningen proberen weg te nemen met gesprekken met invloedrijke mensen in de Turkse gemeenschap".

Dat het pand in Apeldoorn niet een ongelukje was, bewijzen deze beelden. Maar dat zijn geen terroristen. De getroffenen schijnen dat juist te zijn.