Dader bomaanslag Ansbach = terrorist, zwoer trouw aan IS

Bij de bomaanslag zondag in het Beierse Ansbach zijn vijftien gewonden gevallen. Vier van hen zijn ernstig gewond, maar verkeren niet in levensgevaar. Dit heeft een politiewoordvoerder maandag gezegd. Het aantal gewonden werd eerder op twaalf gesteld. De dader was een 27-jarige asielzoeker uit Syrië die zich met zijn rugzak met explosieven en stukjes metaal tot ontploffing bracht voor de ingang van een muziekfestival. Hij is omgekomen.

Joachim Herrmann, de Beierse minister van Binnenlandse Zaken, gaat ervan uit dat de bomaanslag een islamitische terreuractie is geweest. Omdat de rugzak gevuld was met scherpe metale objecten, wijst het er volgens Herrmann op dat de dader erop uit was zoveel mogelijk mensen te verwonden. Ook sluit hij niet uit dat Islamitische Staat erachter zit.

De dader was twee jaar geleden naar Duitsland gekomen, maar zijn asielaanvraag werd vorig jaar afgewezen. Waarom de man nog niet was uitgezet, weet het ministerie van Binnenlandse Zaken niet. Hij stond wel op het punt uitgezet te gaan worden naar Bulgarije. Hij was wegens drugscriminaliteit een bekende van de politie. Hij was psychisch in de war en deed eerder al twee zelfmoordpogingen.

Update 15.55 uur:
Net na het plaatsen van dit item, werd door de Beierse politie bekend gemaakt dat op de telefoon van de dader een video is gevonden, waarin hij trouw zwoer aan Islamitische Staat. De video, waarin de dader ook zegt wraak te nemen tegen Duitsers om dat ze moslims hebben gedood, bewijst duidelijk dat de bomaanslag in Ansbach een terroristische aanslag is. In de kamer van de terrorist zijn meer spullen gevonden die voor het maken van bommen dienen. 

Vijftien gewonden na bomaanslag Ansbach
Vijftien gewonden na bomaanslag Ansbach (Foto: ANP)