FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 5 maart 2015

IS sloopt Assyrisch paleis met bulldozer

Na de vernietiging van duizenden jaren oude beelden in het museum van Mosul, heeft Islamitische Staat (IS) het nu gemunt op een Assyrisch paleis in de ruïnestad Nimrud, zo'n 20 kilometer ten zuiden van Mosul.

Archeologen en Iraakse functionarissen beschreven donderdag aan nieuwszender al-Jazeera hoe militanten met een bulldozer het paleis in de stad uit de dertiende eeuw voor Christus te lijf gingen.

Voor IS zijn de overgebleven beelden en monumenten van de Assyrische beschaving geen waardevol cultureel erfgoed, maar een vorm van afgoderij die moet worden vernietigd.

Nimrud is de Arabische naam voor de stad. De Assyriërs spraken over Kalhu. In de negende eeuw voor het begin van onze jaartelling beleefde de stad haar hoogtepunt als hoofdstad van het Nieuw-Assyrische Rijk.

'IS sloopt Assyrisch paleis met bulldozer'
'IS sloopt Assyrisch paleis met bulldozer' (Foto: ANP)

Rios wil alsnog de titel van Korda

Hij is misschien een beetje aan de late kant, maar zeventien jaar na dato probeert de Chileense oud-tennisser Marcelo Rios alsnog de zege te krijgen van de Australian Open in 1998. Rios verloor destijds de finale van de Tsjech Petr Korda, die enkele maanden later werd betrapt op doping. Tijdens Wimbledon werd Korda positief bevonden op nandrolon.

Rios heeft de internationale tennisfederatie ITF verzocht alsnog onderzoek te doen naar Korda’s dopingverleden. Hij krijgt steun van de Chileense bond. Rios speelde destijds in Melbourne zijn enige grandslamfinale. Hij stopte in 2004. Korda gaf er een jaar na zijn spraakmakende positieve dopingplas op Wimbledon de brui aan.

Fiorentina verslaat Juventus in Turijn

Fiorentina heeft een reuzenstap gezet op weg naar de finale van het toernooi om de Coppa Italia. De ploeg van coach Vincenzo Montella versloeg landskampioen Juventus donderdagavond in Turijn met 2-1. De return is op 7 april in Florence.

Fiorentina kwam na een minuut of tien op voorsprong door de 22-jarige Egyptenaar Mohamed Salah. De middenvelder werd deze winter net voor de deadline gehuurd van Chelsea. De Spanjaard Fernando Llorente maakte halverwege de eerste helft gelijk.

Juve slaagde er voor eigen publiek niet in door te drukken. Van die besluiteloosheid profiteerde Fiorentina. Na een klein uur scoorde Salah opnieuw. Zijn tweede treffer zou weleens goud waard kunnen zijn. Minpuntje voor de bezoekers was het geblesseerd uitvallen van de Duitser Mario Gomez.

De mol is bekend, de winnaar ook

Rik van de Westelaken heeft dit jaar het televisieprogramma Wie is de Mol? gewonnen. Margriet van der Linden blijkt de mol.

NOS-presentator Van de Westelaken versloeg in de finale actrice Marlijn Weerdenburg. Zowel Van de Westelaken als Weerdenburg gokten dat Van der Linden de mol was, maar Van de Westelaken gaf één goed antwoord meer tijdens de laatste test.

Margriet van der Linden, oud-hoofdredacteur van Opzij, bedroog haar medekandidaten tijdens het spel om ervoor te zorgen dat ze zo min mogelijk geld in de pot zouden krijgen.

Margriet is de mol, Rik wint programma
Margriet is de mol, Rik wint programma (Foto: ANP)

Aboutaleb: "Klassieker blijft zonder uitsupporters"

Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, vindt dat Feyenoord-Ajax in toekomst zonder uitsuppoters gespeeld moet blijven worden.

Zo’n vijf jaar geleden werd er besloten om alle wedstrijden van De Klassieker, zonder uitpubliek te laten plaatsvinden. Nu is dat termijn verstreken, maar wordt er vanuit Rotterdam gepleit om de duels op huidige manier te laten voortzetten.

In een gesprek met de regionale zender RTV Rijnmond, vertelde Aboutaleb dat wanneer het aan hem ligt, de situatie wordt gehandhaafd zoals de afgelopen jaren. Een aanpassing ziet Aboutaleb niet zitten.

Volgens de burgervader ligt dit aan de problematische verhoudingen tussen de twee Nederlandse topclubs, waardoor hij geen heil ziet in een andere aanpak.

De houding van de PvdA'er heeft te maken met de recentelijke gebeurtenissen rondom de wedstrijden van Feyenoord met AS Roma. In zowel Rome als Rotterdam, maakten de supporters van de bespeler van De Kuip, geen reclame voor zichzelf en de club.

Italiaanse Minister: "Schade door rellen: 5 miljoen"

Feyenoord-hooligans hebben op 19 februari voor meer dan €5 miljoen euro aan schade veroorzaakt in de Italiaanse hoofdstad Rome. De vernielingen van de gewelddadige fans ontstonden vlak voor het Europa League-duel van de Rotterdamse club met AS Roma.

Nu hebben de Zuid-Italianen exact berekend wat de kostenpost is voor de stad, en dat bedrag is niet mals. "We hebben onze berekeningen afgerond van de totale schade die is veroorzaakt door de Feyenoord-fans", vertelde de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Angelino Alfano.

In de stad werd er onder andere een fontein vernield, die nota bene net was gerenoveerd. De schadepost is nu vastgesteld en loopt in de miljoenen. "We komen op een bedrag van 5,2 miljoen euro uit", aldus de Zuid-Europese politicus. Inmiddels zijn er in Nederland initiatieven gestart om te kijken of doormiddel van inzamelingsacties, de schade gefinancierd kan worden.

Studenten de wereld rond op elektrische motor

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) willen volgend jaar met een zelfgebouwde elektrische motorfiets in tachtig dagen de wereld rond. Ze doen mee aan de eerste editie van een race voor uitsluitend duurzame voertuigen. Hun elektrische toermotor werd donderdagavond in Eindhoven gepresenteerd.

Studente Senja Boom legde uit dat ze de eerste elektrische toermotor hebben gebouwd die geschikt is voor langere afstanden. De Eindhovense studenten denken dat de motor 200 tot 380 kilometer kan afleggen zonder bij te laden. De tocht om de wereld is meer dan 40.000 kilometer. "We gaan ervan uit dat we het halen'', aldus Boom.

Het team van TU/e wil met twee, drie of vier motoren meedoen. Wie van de 28 teamleden gaat rijden, is nog niet bekend.

De Eindhovense studenten zijn de eerste officiële deelnemer aan de 80 Day Race, een Nederlands initiatief. Volgens de organisatie zijn er nog vier teams met plannen voor deelname. Deze teams kiezen voor voertuigen met vier wielen, aldus een woordvoerder.

De 80 Day Race vertrekt in april 2016 vanuit Europa en trekt langs acht wereldsteden. De organisatie denkt aan Parijs of Londen als start- en finishplaats.

Quarterback Manning gaat nog jaar door

Peyton Manning, die al vijf keer is uitgeroepen tot waardevolste speler in het American football, heeft besloten zijn profcarrière toch te verlengen. De quarterback van de Denver Broncos, die binnenkort 39 wordt, ondertekende donderdag een contract voor nog een jaar.

Manning levert wel 3,5 miljoen euro salaris in, maar kan het missen. Hij gaat in zijn achttiende NFL-seizoen nog altijd ruim 13,5 miljoen verdienen. De routinier twijfelde na het verlies in de kwartfinale van de play-offs tegen Indianapolis Colts of hij door zou gaan. Na ampel beraad kwam hij tot de slotsom dat het met de fysieke gesteldheid nog altijd goed zit en dat zijn gretigheid ook niet heeft geleden onder de jaren.

'Al-Qaida-leider' gedood in Syrië

Het Syrische leger heeft een bevelhebber van het aan Al-Qaida gelieerde Jabhat al-Nusra gedood. Dat heeft het Syrische staatspersbureau SANA donderdag gemeld.

Volgens SANA werd Abu Homman al-Shami gedood bij een legeroperatie in het dorp Habeet, in de noordelijke provincie Idlib. Het persbureau trad verder niet in detail, maar zinspeelde erop dat Al-Shami door een luchtaanval om het leven kwam. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bevestigde de dood van Al-Shami. Volgens het Observatorium is het echter onduidelijk of de luchtaanval het werk van van de Syrische luchtmacht of de Verenigde Staten.

Serie van films The Expendables in de maak

Sylvester Stallone werkt samen met studio Fox aan een serie van de filmreeks The Expendables. Dat meldt de website Deadline donderdagavond.

De filmreeks, die tot nu toe drie delen beslaat, vertelt over een aantal actiehelden op leeftijd die samen het kwaad bestrijden. In de film spelen actiesterren uit de jaren tachtig en negentig de hoofdrol, zoals Stallone zelf, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Dolph Lundgren en Jean-Claude van Damme.

Het is nog niet duidelijk wie de hoofdrollen in de serie gaan spelen. Ook is nog niet duidelijk wanneer de serie te zien zal zijn. De geruchten over de tv-versie van The Expendables deden al langer de ronde. Maar nadat het derde deel vorige zomer minder had opgebracht dan gehoopt, bleef het lange tijd onduidelijk of het initiatief daadwerkelijk doorging.

In totaal brachten de drie films bijna een miljard dollar op. Er wordt ook gewerkt aan een vierde deel en aan een vrouwelijke variant, The Expendabelles.

Kramer valt tijdens training in Calgary

Sven Kramer klaagde donderdag over een pijnlijke linkerheup nadat hij onderuit was gegaan tijdens de training in Calgary. Hij jaagt vanaf zaterdag op de olympische ijsbaan van de Canadese stad op zijn zevende wereldtitel allround. "Ik haakte in de kussens. In de training is het toch vaak wat drukker op de baan en dan gebeurt dat. Maar ja, dit moet natuurlijk niet", zei hij tegen de NOS.

"Het is niet fijn en na zo'n val rijd je ook echt niet lekker. Ik voel mijn linkerheup. Morgen zal het wel minder zijn en dan hebben we nog een dag", aldus de Fries. Kramer maakte vorige maand in de aanloop naar de WK afstanden in Heerenveen ook al een schuiver, maar die had geen gevolgen voor zijn prestaties. Hij greep het goud op de 5000 meter. "Toen ging het ook goed, dus daar hopen we nu ook maar op."

Rutte: jihadisten mogen daar sneuvelen

Nederlanders die als jihadist naar Syrië of Irak reizen kunnen beter daar sneuvelen dan dat ze terugkomen naar Nederland. Premier Mark Rutte zei dat donderdag in het RTL-verkiezingsdebat. Van de politiek leiders die deelnamen aan het debat was hij de enige die de stelling onderschreef. Alexander Pechtold (D66), Diederik Samsom (PvdA), Sybrand Buma (CDA) en Emile Roemer (SP) keerden zich allemaal tegen de stelling.

Rutte legde uit dat jihadisten uitreizen om de meest vreselijke aanslagen te plegen en dat ook willen als ze terugkomen naar Nederland. Rutte wil dat niet, probeert dat te voorkomen, maar als hij moet kiezen heeft hij liever dat ze in Syrië of Irak sneuvelen.

Rutte werd aangevallen door Pechtold, die zei dat de premier hier eigenlijk het gedachtegoed van PVV-leider Geert Wilders vertolkte. "Ik vind het echt niet kunnen dat je zegt: ga maar dood in de woestijn.''

Aangepaste Manor door crashtests

Het Formule 1-team Manor zal volgende week definitief aan de start staan van de Grand Prix van Australië. Het team heeft via Twitter bekendgemaakt geslaagd te zijn voor de door de FIA verplicht gestelde crashtests.

Het uit de dood opgestane Manor zal het seizoen beginnen met een aangepaste auto uit 2014 die aangedreven wordt door een Ferrari-motor van vorig jaar. De renstal heeft coureur Will Stevens vastgelegd voor het seizoen, maar zijn teamgenoot is nog niet bekend. Al wel duidelijk is dat het een jonge rijder zal gaan worden. Belangrijkste investeerder in het team is Stephen Fitzpatrick, de baas van Ovo Energy.

Monnik verkracht 11-jarig meisje

Niet alleen katholieke priesters zijn goed in het verkrachten van kleine kindertjes, ook boeddhisten kunnen hier schijnbaar aardig bedreven in zijn. In Thailand is een monnik gearresteerd wegens vieze spelletjes met een 11-jarig meisje.

De rat werd gearresteerd in Rat Burana, een district van hoofdstad Bangkok. De verkrachter is de 56-jarige PhraSujinThammatheepo. 'Sujin' voor zijn vrienden, maar eigenlijk noemt niemand hem zo.

De twee hadden al contact met elkaar voordat de geile monnik het klooster in ging. Na zijn intreding kwam het meisje af en toe op visite, waarbij ze regelmatig wat geld toegeschoven kreeg om snoepjes, kleren en een mobieltje te kopen. De monnik legde de eerste verkrachting vast met net zo'n mobieltje. Daarna gebruikte hij het filmpje als chantagemiddel richting het meisje.

De politie trof na de inval dergelijk beeldmateriaal aan. Daarnaast vond men drie zakken met wiet, vier machetes en drie paintballgeweren in de wooncel van de monnik.

Naast de zware straf die hem boven het hoofd hangt, is PhraSujinThammatheepo ook nog eens uit de orde getrapt. De tempelreglementen staan namelijk geen vrouwenbezoek toe in het klooster.

Albinomoordenaars krijgen de doodstraf

In Tanzania zijn vier Tanzanianen ter dood veroordeeld wegens het vermoorden van een albino.

In 2008 hielpen de vier een 22-jarige vrouw zonder huidpigment naar de andere wereld. Een van de daders was de echtgenoot van de vermoordde. Albino's zijn in het Afrikaanse land erg waardevol: lichaamsdelen van hen worden gebruikt om allerlei toverdrankjes van te maken die rijkdom en geluk zouden moeten brengen.

President Jakaya Kikwete is deze folklore echter spuugzat en noemt het een schande voor zijn land. Sinds 2000 zijn er minstens 75 albino's om het leven gebracht. Jakaya wil een eind maken aan deze gruweldaden.

De kans dat de mannen daadwerkelijk worden opgeknoopt , is echter niet heel erg groot. Sinds 1994 zijn er geen mensen meer terechtgesteld in Tanzania.

Naaktfoto's geile juf opgedoken

De carrière van Anita, een bloedmooie juf uit Treviso, heeft even aan een zijden draadje gehangen. Er waren namelijk naaktfoto's van de lerares opgedoken. Gelukkig komt Anita uit Italië, een van de weinige landen die niet moeilijk doen over naakt, vrouwelijk schoon, en mag ze gewoon in functie blijven.

Veel is er helaas niet bekend over Anita. Wel bekend is dat ze docente is op een middelbare school. Ze heeft bruin haar en mooie, uhhh, ogen. Blijkbaar verdient een baantje voor de klas niet genoeg, want Anita staat op pornosite Suicide Girls.

Het kon dan ook niet uitblijven dat een van de ouders van een leerling op de bewuste school achter de bijverdienste van de mooie juf kwam. "Ik ben niet blij dat een vrouw die haar tieten laat zien op een pornosite mijn zoon lesgeeft", jankt een moeder.

Een 45-jarige vader boeit het weinig. "Het is nieteens porno", spreekt de kenner. Ook het schoolhoofd blijft nuchter. "Het zijn oude foto's", oordeelt Antonia Piva. "Daarbij is ze een geweldige leerkracht. Er is geen enkele reden haar te ontslaan."

Volgens het profiel op de bewuste site is ze al tien jaar werkzaam voor de site. De nieuwste kiekjes stammen uit 2011. Zelf houdt ze echter vol dat de pornofoto's zeker 15 jaar oud zijn.

VVD-fractielid blijft in gevangenis

VVD-fractielid Kathalijne de Kruif uit Stichtse Vecht blijft in elk geval nog een week in de gevangenis zitten. De raadkamer van de rechtbank in Utrecht beslist volgende week donderdag of haar voorlopige hechtenis geschorst wordt, zoals haar raadsman donderdag vroeg. Vooruitlopend op dat besluit heeft de raadkamer het verzoek van het Openbaar Ministerie om haar nog dertig dagen gevangen te houden donderdag wel toegewezen, zei een woordvoerster van de rechtbank.

fractievoorzitter De Kruif zit sinds twee weken in de cel op verdenking van hennepteelt en witwassen. Ze werd samen met zeven anderen opgepakt. De recherche is al maanden bezig met een onderzoek naar de verdachten. Door een telefoontap bleek dat de VVD'ster informatie over de benoeming van een nieuwe burgemeester lekte aan een partijgenoot. Ook daarvoor is zij aangehouden.

Burgemeester Marc Witteman van Stichtse Vecht hoopt dat er snel duidelijkheid komt. "Deze kwestie schaadt het aanzien van de politiek en de gemeenteraad", zei hij tegen de raad. In de Utrechtse plaats gonst het van de geruchten over de politica, die al acht jaar voor de VVD in de raad zit.

Overleg docenten met UvA levert weinig op

Ontevreden medewerkers van de Universiteit van Amsterdam verenigd in Rethink UvA hebben donderdag een eerste gesprek gehad met het college van bestuur over hun eisen. Volgens Rethink heeft het overleg "niets concreets opgeleverd". Rethink dreigt met nieuwe acties als het universiteitsbestuur niet in een schriftelijke reactie voor vrijdag 16.00 uur ingaat op de eisen.

Het overleg ging onder meer over rendementen, zeggenschap, onderwijskwaliteit, huisvesting en financiën, aldus het het college. Rethink UvA wil komen tot verdergaande democratisering en decentralisering van de universiteit. Verkoop van gebouwen moet voorlopig worden opgeschort en er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar de financiën van de UvA.

Rethink UvA dreigt met de bezetting van meer gebouwen als de eisen niet worden ingewilligd.

Kim Kardashian is blond geworden

Realityster Kim Kardashian is niet langer een brunette, ze is voortaan een blondine. Ze heeft haar haren platinablond gemaakt, blijkt uit foto's die ze van haar nieuwe look op Instagram plaatste.

''Ik ben nu platinum'', schrijft ze vanuit de kappersstoel bij een van de foto's. ''Ik heb het beste team om me heen. Dank je wel", schrijft Kim erbij. Ze schrijft erbij dat het de kapper in een keer is gelukt haar donkere haren te blonderen. ''Geen gemakkelijke taak!"

Donderdag geen Kamerdebat over Teevendeal

De Tweede Kamer zal donderdag geen debat meer houden met minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie over de 'Teevendeal'. De Kamer had de minister rond de honderd vragen gesteld over de kwestie en het lukte Opstelten en zijn ambtenaren niet om die binnen een paar uur te beantwoorden.

De VVD-minister belooft nu de vragen over de deal die Teeven in 2000 sloot met crimineel Cees H. voor maandag 17.00 uur te beantwoorden. Dan kan er volgende week een debat worden gehouden.

Opstelten zei donderdag dat zijn ambtenaren en het Openbaar Ministerie opnieuw op zoek gaan naar afschriften van de schikking in 2000 met drugsdealer Cees H. Nieuwsuur meldde woensdag dat er in de schikking 4,7 miljoen gulden is betaald, terwijl Opstelten eerder de Tweede Kamer liet weten dat het om 1,25 miljoen gulden ging.

Golfer Huizing in middenmoot Afrika Open

Golfer Daan Huizing bevindt zich na de eerste ronde van het Afrika Open in Zuid-Afrika in de middenmoot. De Nederlandse prof deelt met een groot aantal concurrenten de 44e plaats met een score van 72, level par.

Huizing staat vijf slagen achter op de koplopers Kevin Phelan uit Ierland en Matt Ford uit Engeland. Dit leidende duo ging donderdag de golfbaan van East London rond in 67 slagen (-5).

Huizing raakte vorig jaar zijn speelkaart voor de Europese Tour kwijt. Op uitnodiging kan hij de kleinere toernooien op de Tour wel meedoen, zoals het Afrika Open. De 24-jarige golfer uit Soest stevende in de eerste ronde af een op score ruim boven par, maar hij herstelde zich met drie birdies op de laatste zeven holes.

Wang Hui betreurt vertrek Fontein bij ADO Den Haag

Wang Hui, de Chinese eigenaar van ADO Den Haag, betreurt het vertrek van Maarten Fontein. De algemeen directeur stapte woensdag onverwachts op, omdat hij door zich een reeks nieuwe richtlijnen voelde gedegradeerd tot een veredelde loopjongen.

"Tot mijn spijt heb ik vernomen dat Fontein abrupt gestopt is. Ik wil hem bedanken voor zijn waardevolle bijdrage aan de club en wens hem al het goede voor de toekomst", liet Hui op de website van ADO Den Haag weten.

"Met de raad van commissarissen zullen wij actie ondernemen om de continuïteit in de leiding te verzekeren. Ik kan alle fans, spelers, technische stafleden en werknemers verzekeren dat we niet de intentie hebben om ADO Den Haag - onze club - vanuit de andere kant van de wereld te runnen", aldus Wang.

Hij mist de wedstrijd van zaterdag tegen sc Heerenveen, maar beloofde de ploeg ook in Peking 'gepassioneerd aan te moedigen'.

Trainer Hamburger SV geeft Van der Vaart hoop

Josef Zinnbauer heeft Rafael van der Vaart hoop gegeven voor de aanstaande wedstrijd tegen Borussia Dortmund. "Hij is altijd een man voor het basiselftal", zei de trainer van Hamburger SV donderdag. De Zwitser zwakte dat vervolgens weer af door erop te hameren dat het in de strijd tegen degradatie toch meer aankomt op defensieve kwaliteiten.

Van der Vaart verbeet zich de laatste twee duels op de reservebank. De kans dat hij daar zaterdag toch weer belandt, is niet kleiner geworden door de ruimere keus die Zinnbauer waarschijnlijk heeft. "Met een beetje geluk maken Marcell Jansen, Valon Behrami, Ivica Olic en Cléber hun rentree", aldus de coach. Michel Lasogga is op de weg terug, maar BvB komt voor hem echter te vroeg.

Turkije blokkeert website Charlie Hebdo

Met een beroep op wetten tegen godslastering heeft Turkije de toegang tot de website van het Franse satirische blad Charlie Hebdo geblokkeerd. Ook pagina's van een nieuwssite die spotprenten van het blad had gepubliceerd zijn niet zomaar meer te bekijken door Turkse internetgebruikers. Dat meldde de krant Hürriyet donderdag.

In totaal zijn volgens de krant bijna vijftig websites geblokkeerd, waaronder twee populaire webfora en de site van een vereniging voor Turkse atheïsten. Daarmee komt het aantal sites dat op last van de Turkse Telecomautoriteit niet meer valt te raadplegen op 68.000.

De autoriteiten hadden het vorig jaar voorzien op grote sites als Twitter en YouTube. Het Constitutioneel Gerechtshof oordeelde echter dat het verbod op die sites in strijd was met de grondwet.

Turkije blokkeert website Charlie Hebdo
Turkije blokkeert website Charlie Hebdo (Foto: ANP)

Nieuwe moordpartijen door Boko Haram in Nigeria

Strijders van de Afrikaanse terreurbeweging Boko Haram hebben deze week in een aantal dorpen in het noordoosten van Nigeria bloedbaden aangericht. Vooral de mannen, jongens en leden van een stam uit Tsjaad moeten het ontgelden, zeiden ooggetuigen. Tsjadische strijdkrachten hebben Boko Haram de afgelopen tijd enkele gevoelige nederlagen toegebracht.

Leden van de Shuwa-Arab-gemeenschap werden gescheiden van de Kunari's, de stam waar de meeste leden van Boko Haram bij horen. De afgelopen dagen zijn tientallen Shuwa-Arabs gedood en zijn in tientallen dorpen huizen in brand gestoken. Bij een van de aanvallen werden dinsdag 68 mannen en jongetjes omgebracht.

Tot voor kort was het vooral het Nigeriaanse leger dat Boko Haram bestreed, met wisselend resultaat. De afgelopen maanden hebben buurlanden als Tsjaad zich echter ook in de strijd geworpen. Zo wist het Tsjadische leger verscheidene dorpen bij de grens tussen de twee landen op Boko Haram te heroveren.

Sifan Hassan alleen op 1500 meter

Sifan Hassan loopt bij de EK indoor atletiek in Praag alleen de 1500 meter. De Europees kampioene op deze afstand in de buitenlucht laat de 3000 meter schieten. De Arnhemse nam haar besluit donderdag.

Hassan liep deze winter nog geen 3000 meter, maar ze was op basis van haar vijfde plaats op bij de WK indoor vorig jaar in het Poolse Sopot voorgeselecteerd.

limieten op zowel 1500 als 3000 meter, maar zij laat juist de 1500 meter vallen. Op het programma in Praag staan voor zaterdag de series van de 1500 en de finale van de 3000 meter gepland. "Zaterdag twee keer lopen is een beetje te veel van het goede", twitterde de Boskoopse, die met haar tijd van 8.51.10 derde staat op de Europese ranglijst van dit seizoen.

Overbodige Meleg terug naar Ajax

Dejan Meleg keert per direct terug van SC Cambuur naar Ajax. Dat heeft de Friese eredivisionist donderdag bekendgemaakt. De Servische aanvaller kwam afgelopen zomer op huurbasis over naar Cambuur maar slaagde er niet in een basisplaats te veroveren.

Na overleg tussen club en speler werd ervoor gekozen dat Meleg terugkeert naar Amsterdam. De 20-jarige Meleg kwam in Leeuwarden tot elf officiële optredens en één doelpunt.

Opstelten: niemand zomaar stateloos

Nederland zal mensen niet zomaar stateloos maken en zich dus houden aan internationale afspraken. Deze verdragen houden in dat het Nederlanderschap alleen kan worden ingetrokken van mensen die ook nog een andere nationaliteit hebben.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft dat donderdag gezegd in een debat in de Tweede Kamer over het afpakken van het Nederlanderschap. VVD, CDA en SGP opperden vorige week om van terroristen het Nederlanderschap in trekken, óók als zij geen tweede paspoort hebben. Opstelten gaat daar dus niet in mee.

De minister wil het Nederlanderschap kunnen intrekken van mensen die hebben deelgenomen aan een trainingskamp of op een andere manier kennis hebben verworven over het plegen van terroristische misdrijven. Voor dat voorstel tekent zich een Kamermeerderheid af.

Politie vindt 1,5 miljoen euro in sporttassen

De politie heeft in een woning aan de Wijnhaven in Rotterdam 1,5 miljoen euro in contanten gevonden. Het geld zat in twee sporttassen. De bewoner, een 37-jarige Rotterdammer, is aangehouden, liet de politie donderdag weten.

Een arrestatieteam was de woning woensdagavond binnengegaan na een tip dat de bewoner vuurwapens zou hebben. Onderzoek in het pand leverde informatie op die leidde naar een appartement aan de Mauritsweg in de Maasstad. Daar trof de politie en hennepkwekerij met zevenhonderd planten. Er was niemand aanwezig. De kwekerij is ontmanteld.

Ruim 90% wil vertrek Opstelten en Teeven

Het vertrouwen in de meermaals in opspraak geraakte Minister Ivo Opstelten en zijn sidekick Fred Teeven daalt tot een dieptepunt. Maar liefst 91% van de tot nu toe zo'n 1030 respondenten, een representatieve steekproef, op de peiling op FOK.nl vindt dat beiden hun positie op het Haagse pluche zouden moeten kwijtraken.

Een ruime 3,5% vindt dat alleen Opstelten zou moeten opstappen en voor een vertrek van alleen Teeven is steun van ruim een half procent.

Slechts een kleine 2,9% vindt dat de posities van Teeven en Opstelten gehandhaafd moet worden en gelooft dat beiden de waarheid spreken over de witwasdeel met crimineel Cees H.

Iets meer dan 2% heeft geen mening.

Het duo ligt momenteel opnieuw onder vuur in de Tweede Kamer, nadat gisteren bleek dat de witwasdeal met Cees H. wel degelijk om een bedrag van rond de 5 miljoen gulden ging, en niet - zoals beide heren beweren - om een bedrag van ongeveer 1,2 miljoen euro.

Update

Bericht bijgewerkt om de nieuwe stand weer te geven

 

NL blijkt hardleers: VVD weer de grootste

D66 is niet meer de grootste partij als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. De Democraten verliezen twee zetels en komen uit op 25 zetels, net zoveel als de PVV, die een zetel verliest. Aan kop gaat nu de VVD die stijgt van 25 naar 26 zetels. Dit blijkt uit de Politieke Barometer van Ipsos die donderdag werd gepubliceerd

De PvdA, de coalitiepartner van de VVD, blijft gelijk met 16 virtuele zetels. Het CDA wint een zetel in de peiling en komt uit op 17. Ook 50PLUS krijgt er eentje bij en komt uit op 3. De peiling laat verder geen verschuivingen zien ten opzichte van vorige week.

De Ipsos Politieke Barometer van 5onderzoek onder een representatieve steekproef van circa 1042 stemgerechtigde Nederlanders.

Rusland en Italië vormen investeringsfonds

Rusland en Italië gaan een fonds van een miljard dollar (ruim 900 miljoen euro) oprichten om wederzijdse investeringen aan te moedigen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag na besprekingen met de Italiaanse premier Matteo Renzi in Moskou gezegd.

De Russische president prees de 'actieve politieke dialoog' met Italië en noemde dit land 'een van onze meest bevoorrechte partners in Europa en de wereld'. "Onze handel en economische banden zijn zeer goed gebleven, ondanks enkele verliezen in verband met bekende ontwikkelingen", zei Poetin.

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben economische sancties tegen Rusland getroffen vanwege de Russische steun voor de separatisten in het oosten van Oekraïne. Door de sancties en de gekelderde olieprijzen is de Russische economie dit jaar in een recessie beland en is de waarde van de roebel sterk gedaald. Rusland heeft de sancties beantwoord met een invoerverbod voor westerse voedselproducten, waardoor Italië gedupeerd is. Italië heeft bovendien te maken met een sterke afname van het aantal Russische toeristen dat het land bezoekt.

Renzi zei te hopen dat het vredesakkoord dat op 12 februari in Minsk werd gesloten een eind zal helpen maken aan de crisis in Oekraïne en zal leiden tot normalisering van de betrekkingen. De sancties kunnen alleen worden verlicht als Rusland het akkoord volledig nakomt.

Voor zijn besprekingen met Poetin legde Renzi bloemen op de plek waar vorige week de Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov werd doodgeschoten. Critici van het Kremlin geven de schuld daarvoor aan de regering, terwijl Poetin de moord een provocatie noemt, bedoeld om Rusland te destabiliseren.

Vliegtuig bij landing LaGuardia naast de baan

Een vliegtuig van Delta Airlines is donderdag bij de landing op de luchthaven LaGuardia in New York van de baan geslipt. Volgens de brandweer is niemand gewond geraakt.

Een woordvoerder van de luchthaven liet weten dat het ging om een MD-80. Waar het vliegtuig vandaan kwam en hoeveel mensen aan boord waren was niet meteen bekend.

Domme crimineel zorgt voor eigen aanhouding

Een niet al te snuggere man uit Ohio heeft deze week voor zijn eigen aanhouding gezorgd. Dit omdat hij de internetheld moest uithangen op Facebook.

De politie was al een tijdje opzoek naar de 21-jarige man, omdat hij een reeks van misdaden op zijn geweten had. Zo werd hij gezocht voor onder andere ontvoering, inbraak en geweld.

De politie in Ohio zet elke week op Facebook een opsporingsbericht. Ditmaal reageerde de man zelf op het bericht met 'I ain’t tripping, half of them don't even know me'. In het begin had niemand echt door wat de man bedoelde te zeggen, maar na een paar uur kreeg hij via Facebook van de politie het verzoek zich te melden op het bureau. Ook kreeg de politie tips over de verblijfplaats van de boef.

Hoe stoer de man nou echt was, bleek toen hij zich een dag later al huilend meldde op het bureau.

 

Canadese dominee vast in Noord-Korea

Een Canadese dominee die eerder dit jaar naar Noord-Korea reisde zit daar gevangen. Dat heeft de Canadese regering de familie van de man verteld.

Hyeon Soo Lim was volgens een woordvoerster van zijn kerk om humanitaire redenen naar Noord-Korea getrokken. Hij had ruim een maand geleden terug moeten komen, maar sinds eind januari heeft niemand iets van hem vernomen. Lim werkt in Noord-Korea samen met een verpleeghuis, een kinderopvang en een weeshuis, aldus de woordvoerster. De regering in Pyongyang wil de dominee vervolgen, maar wat de aanklacht precies is wist de woordvoerster niet.

Een woordvoerster van de Canadese regering zei dat het erg lastig is om de dominee te helpen, aangezien Canada geen vertegenwoordiging heeft in het streng communistische land. "Canada raadt al langer alle soorten reizen (...) naar Noord-Korea af. Canadezen moeten onder geen beding naar Noord-Korea reizen. Aangezien de regering geen kantoor heeft in het land zijn de mogelijkheden tot consulaire bijstand extreem beperkt."

Cannondale met drie Nederlanders in Parijs-Nice

Wielerploeg Cannondale-Garmin verschijnt zondag met liefst drie Nederlanders aan de start van Parijs-Nice. Het zijn Tom-Jelte Slagter, Sebastian Langeveld en Dylan van Baarle. Slagter won vorig jaar twee ritten maar zag een goed klassement door een botsing met landgenoot Wilco Kelderman in rook opgaan.

Langeveld stelde zich vooral in dienst van Slagter. Van Baarle, vorig jaar winnaar van de Ronde van Groot-Brittannië, debuteert in Parijs-Nice. Cannondale-Garmin zal daarnaast naar Frankrijk afreizen met de Amerikanen Andrew Talansky, Alex Howes, Ben King en Ted King. De laatste renner van de formatie is de Nieuw-Zeelander Jack Bauer. 

Najib Amhali schrijft naam zoon toch anders

Cabaretier Najib Amhali en zijn vrouw Niama hebben hun pasgeboren zoon op de valreep een iets andere naam gegeven. Het ventje heet Novéll in plaats van Novëlle, maakte Najib bekend nadat hij zijn zoontje had aangegeven bij de burgerlijke stand van de gemeente De Ronde Venen.

Najib "Mijn kind aangegeven, de naam schrijven we nu zo Novéll", schrijft Amhali op Twitter. Novéll werd maandagochtend geboren, een broertje van de tweejarige Noah. 's Avonds trad Najib alweer op in Antwerpen.

Mario vs Donkey Kong: Tipping Stars launchtrailer

Nintendo's experimentele nieuwe game in de Mario vs Donkey Kong-serie blijft de gameplay grenzen verleggen. Deze keer is het de bedoeling levels te bouwen om zo Mario en zijn vrienden in veiligheid te brengen en kun je je creaties delen met vrienden.

Daarnaast is dit ook één van Nintendo's eerst cross-buy games. Spelers die de Wii U-versie van het spel kopen krijgen de 3DS-versie er gratis bij en vice versa. De game is vanaf morgen verkrijgbaar in Noord-Amerika voor $19.99, wij moeten wachten tot 20 maart.

Moeder en zoon gesnapt met half miljoen

Op Schiphol zijn afgelopen maand meerdere verdachten van witwassen opgepakt. Een 42-jarige vrouw en haar 20-jarige zoon liepen tegen de lamp met ruim een half miljoen euro op zak. Ze hadden de biljetten verstopt tussen hun kleding en tijdschriften en worden verdacht van betrokkenheid bij witwassen, maakte de Koninklijke Marechaussee donderdag bekend.

Na de aanhouding van een smokkelaar, die 35.500 euro op zak had, kon een 32-jarige Amsterdammer worden opgepakt die de opdrachtgever zou zijn. Bij doorzoekingen in zijn woning en enkele winkelpanden trof een rechercheteam van het Samenwerkingsverband Liquide Middelen (SVLM) nog eens ruim 200 kilo hasj, 46.000 euro, 10.000 dollar, twee vermoedelijk gestolen Nederlandse paspoorten en diverse creditkaarten aan.

Game Developers Choice Awards 2014

De Game Developers Conference in San Francisco is in volle gang. Tijdens deze conferentie worden ook de  Game Developers Choice Awards uitgereikt. Deze prijs is gekozen door de game developers zelf. Middle-earth: Shadow of Mordor mag de grootste prijs mee naar huis nemen als spel van het jaar.

 gdc

Game of the Year:
Middle-earth: Shadow of Mordor (Monolith Productions/Warner Bros. Interactive Entertainment)


Best Debut:
Stoic Studio (The Banner Saga)

Innovation Award:
Monument Valley (ustwo)

Best Technology:
Destiny (Bungie/Activision)

Best Audio:
Alien: Isolation (Creative Assembly/Sega)

Best Visual Art:
Monument Valley (ustwo)

Best Narrative:
Kentucky Route Zero: Act III (Cardboard Computer)

Best Design:
Hearthstone: Heroes of Warcraft (Blizzard)

Best Handheld/Mobile Game:
Monument Valley (ustwo)

Audience Award:
Elite: Dangerous (Frontier Developments)

Pioneer Award:
David Braben

Ambassador Award:
Brenda Romero

Lifetime Achievement Award:
Hironobu Sakaguchi

Rock Band 4 dit jaar nog naar PlayStation 4 en Xbox One

Een paar weken geleden ging er al een gerucht rond over een nieuwe Rock Band game, vandaag heeft Harmonix dan ook echt bevestigd dat die er komt. De langverwachte game komt dit jaar nog uit op PlayStation 4 en Xbox One.

Rock Band 4 zal al je eerder gedownloade nummers ondersteunen, Harmonix werkt er ook aan om de nieuwe game compitabel te maken met de oude instrumenten, maar nieuwe instrumenten zullen ook verkrijgbaar zijn. Mad Catz ontwerpt de instrumenten en er is een speciale bundel verkijgbaar met de game, gitaar, microfoon en drumkit en een bundel met de game en een gitaar. Mensen die PAX East bezoeken kunnen langs de Harmonix-booth lopen om het spel te pre-orderen en zo een special Penny Arcade-thema gitaar te bemachtigen. Er is een behind the scenes video uitgekomen die te bekijken is.


Penny Arcade-thema gitaar

Ook blinden kunnen nu Van Goghs bewonderen

De schilderijen in het Van Gogh Museum in Amsterdam zijn nu ook te bewonderen door blinden en slechtzienden. Het museum heeft voor bezoekers met een visuele beperking rondleidingen geïntroduceerd met een aanraaksessie, waarbij ze reproducties van werken van de kunstenaar kunnen bevoelen.

Speciaal getrainde rondleiders nemen de bezoekers mee door het museum, waar ze het verhaal van de kunstschilder vertellen aan de hand van zijn schilderijen. Vervolgens kunnen ze in een atelier hoogwaardige reproducties aanraken, waarbij ze de dikke en expressieve verflagen kunnen bevoelen waar de schilderijen van Van Gogh bekend om staan.

Ook op andere manieren kunnen ze kennismaken met het werk van de kunstenaar. Zo is het beroemde schilderij De slaapkamer bijna letterlijk tastbaar door een maquette. Daarnaast worden de zintuigen geprikkeld met bijvoorbeeld de geur van lavendel uit Zuid-Frankrijk (waar Van Gogh woonde) en voorgelezen briefcitaten.

Het museum wil de kunst en het leven van Vincent van Gogh (1853-1890) toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. De rondleiding 'Van Gogh op gevoel', die samen met het Oogfonds is ontwikkeld, vindt vijf keer per jaar plaats.

Tientallen doden na wolkbreuk Tanzania

Overstromingen na een wolkbreuk in een gebied bij het Victoriameer in Tanzania hebben woensdag aan zeker 42 mensen het leven gekost, meldt de Tanzaniaanse meteorologische dienst. Honderdzestig huizen werden verwoest en negenhonderd mensen raakten dakloos.

Tazania kent twee regenseizoenen, het ene van maart tot mei en het andere van november tot december. Meteorologen waarschuwen dat er dit jaar extra veel neerslag kan vallen, wat tot overlast kan leiden in laaggelegen gebieden.

Sportblog: Maradona's lachwekkende facelift & Ivanovic als Catwoman

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke woensdag, deze keer op donderdag, vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Mountainbiken over trappen en smalle paadjes
Jaarlijks wordt in de Chileense stad Valparasio een mountainbike-afdaling georganiseerd. Dit levert altijd spectaculaire beelden op, wat ook dit jaar niet anders is. De Tsjech Tomas Slavik had in deze editie een camera op zijn helm, waardoor men een prima indruk krijgt van wat hij ziet.


Tomas Slavik in actie (Bron: YouTube/Tomas Slavik)

Geldboete voor scheldende Piqué
Gerard Piqué is dinsdag door een Spaanse rechter veroordeeld tot een boete van 10.500 euro, zo laat Novum ons weten. De verdediger van Barcelona schold in oktober enkele agenten uit die zijn broer een parkeerboete wilden geven. De officier van justitie eiste onlangs nog een boete van 'slechts' 900 euro voor de man van zangeres Shakira. De rechter nam het de verdediger echter erg kwalijk dat hij zich agressief tegenover de agenten had gedragen. Piqué, goed voor een jaarsalaris van zes miljoen euro, accepteerde de boete gelaten en bood zijn excuses aan voor zijn gedrag.

Maryland zet stadion op z'n kop met flashmob
De studenten van Maryland namen het op tegen Wisconsin en daarbij kregen ze op een wel heel bijzondere manier steun van het publiek. Tijdens een time out kwam de mascotte van Maryland het veld op en hij zette een enorme flashmob in gang. Het knappe kunststukje zet het stadion in vuur en vlam:


De geweldige flashmob (Bron: YouTube/MarylandAthletics)

Ana Ivanovic steelt de show als sexy Catwoman
Tijdens het WTA-tennistoernooi in Mexicaanse Monterrey was er een verkleedfeestje. De dames trokken uiteenlopende pakjes aan maar vooral Ana Ivanovic stal de show. Gehuld in een sexy Catwoman-pak liet ze vele mannenharten sneller kloppen.

Ivanovic was onder andere op stap met haar collega's Jovana Jaksic (als Wonder Woman), Anastasia Pavlyuchenkova (Captain America) en Kristina Mladenovic (Zwarte weduwe).

Maradona's facelift...... tja.....
Diego Armando Maradona had het lumineuze idee om onder het mes te gaan. Maradona heeft niet bepaald een rustig leven achter de rug en dat leven liet zijn sporen achter in zijn gezicht. Dus besloot hij er wat aan te laten doen. Over het resultaat is niet iedereen even enthousiast, vooral zijn opvallende lippen trekken de aandacht. Dat inspireerde natuurlijk veel mensen op het internet tot de nodige grappen en grollen. We hebben er hier een paar voor jullie:


Het resultaat van Maradona's facelift inspireert (Bron: YouTube)

Otterspeer omver geblazen door muziek
De NOS deed verslag van de Nederlandse sprinters die zich voor aan het bereiden waren op het WK sprint toen daar ineens Hein Otterspeer op het ijs lag. De geluidsinstallatie werd even getest en dat met zo'n herrie dat Otterspeer zich een ongeluk schrok en pardoes viel. "Als er vanuit het niets ineens zo'n oorverdovend geluid komt, dan raak ik afgeleid", aldus een verbouwereerde Otterspeer. "Het was een oorverdovende krijs, het deed pijn aan je oren." Het voorval kun je hier bekijken.

Bal in de kruising! Geen doelpunt!
Een bal in de kruising krijgen is het misschien wel de mooiste manier om een doelpunt te maken. In het voetbal, maar ook bij handbal. Alleen soms heb je er niks aan als je hem in de kruising krijgt, zo ervoer de Franse handbalinternational Kentin Mahé. De Fransman speelde met Hamburger SV tegen Lübbeck en na een prachtige aanval kon Mahé het afmaken, echte de kruising zat hem dwars. Want ook bij handbal moet de bal helemaal over de lijn zijn.


In de kruising! (Bron: YouTube)

Vlieg vs Mark Williams
Tijdens de finale van de Gdynia Open Snooker tussen Neil Robertson en Mark Williams werd het spel verstoord door een indringer. In het derde frame wilde Williams een rode bal potten maar zijn concentratie werd daarbij verstoord door een vlieg die boven de tafel cirkelde. Maar de snookerspeler wist wel raad met de vlieg die hem uit zijn spel haalde. Na een paar mislukte pogingen wist Williams van de vlieg te winnen. De finale verloor hij echter wel.


Vlieg vs Mark Williams (Bron: YouTube)

UCI vernieuwt atletencommissie

De internationale wielrenunie UCI gaat de atletencommissie vernieuwen. Voorzitter Brian Cookson wil de banden met de sporters aanhalen en een democratisch gekozen orgaan samenstellen waarin alle takken van de wielersport vertegenwoordigd zijn. Onder anderen Marianne Vos en baanrenner Teun Mulder maakten deel uit van de voorloper van de nieuw op te richten commissie.

"Ik streef naar een grotere rol voor de sporters. Zij zijn de basis van de wielersport en hun mening over alle facetten van onze sport is zeer belangrijk", aldus Cookson. Nationale bonden kunnen per discipline kandidaten opgeven, waarna een verkiezing volgt. De atletencommissie zal dertien leden tellen; hetzij nog actieve sporters, hetzij net gestopte renners.

Design van de Steam Controller vrijgegeven

Zoals bekend komt de Steam Machine in November uit. De Steam Machines, die moeten gaan concurreren met andere consoles. Valve claimt dat de meest goedkope Steam Machines ongeveer even prijzig gaan worden als een PlayStation 4 en een Xbox One, maar dat deze wel een flink stuk krachtiger zijn dan de huidige consoles.

De Steam Machines worden ontwikkeld door bekende hardwarebedrijven zoals Alienware en Falcon Northwest en zullen gebruik gaan maken van SteamOS, het besturingssysteem van Valve. De releasedatum voor de Steam Machines kunnen we ergens verwachten in november. Nu is er ook bekend hoe de controllers er uit gaan zien. De controller heeft twee touch-pads aan de linker en rechterkant. Daarnaast komen er ook triggers, twee bumpers en twee knoppen aan de achterzijde. Daarnaast is er ook nog een analoge-stick. 

controller

controller

Russisch leger oefent in zuidwesten

Het Russische leger houdt legeroefeningen in het zuiden van het land, in het zogenoemde Zuidelijke Militaire District. Dit gebied grenst aan Oekraïne en het schiereiland de Krim, dat vorig jaar door Rusland werd geannexeerd.

De oefeningen zullen meer dan een maand duren, zei het ministerie van defensie donderdag. Meer dan tweeduizend militairen en vijfhonderd wapensystemen worden ingezet, waaronder luchtafweergeschut.

Het Westen beschuldigt Rusland ervan de opstand in het oosten van Oekraïne te steunen met wapens en troepen, maar dat wordt door het Kremlin ontkend. Ook donderdag herhaalde het ministerie dat er geen Russische troepen in Oost-Oekraïne zijn.

Kramer wil WK-record aanscherpen

Sven Kramer aast komend weekeinde in Calgary op zijn zevende wereldtitel allround. De 28-jarige Fries is al recordhouder in deze discipline van het langebaan schaatsen. Kramer staat op het Canadese ijs echter niet als titelverdediger aan de start. Dat is Koen Verweij, die vorig jaar in Heerenveen profiteerde van de absentie van Kramer, die na Sochi 2014 een operatie aan zijn luchtwegen onderging. Met de Rus Denis Yuskov wordt de titelhouder op de Olympic Oval gezien als de grootste uitdager van de zesvoudige kampioen.

Kramer is al bijna twee weken in Calgary. Hij reisde vervroegd naar Canada vanwege de slechte trainingsfaciliteiten in Nederland. De Europese allroundkampioen kon niet meer in Thialf terecht vanwege de verbouwingswerkzaamheden, die meteen na de WK afstanden half februari in gang werden gezet. Op de ijsbaan in Dronten hield hij het daarna snel voor gezien. Volgens Kramer, die de wereldbekerfinale in Erfurt (22 maart) aan zich voorbij laat gaan, was het in de hal veel te koud en was het ijs van onvoldoende kwaliteit.

Euro zakt naar laagste peil sinds 2003

De waarde van de euro is donderdagmiddag gezakt naar het laagste niveau sinds september 2003. Handelaren reageerden op uitspraken van ECB-president Mario Draghi, die onder meer aangaf dat de Europese Centrale Bank maandag begint met de eind vorig maand aangekondigde opkoop van staatsobligaties.

De euro bereikte rond 15.00 uur een voorlopig dieptepunt van 1,1007 dollar, tegen ruim 1,11 dollar aan het begin van de persconferentie van Draghi een halfuur eerder. De euro was begin september 2003 voor het laatst minder dan 1,10 dollar waard.

Opstelten zoekt weer naar bonnetjes Cees H.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft het Openbaar Ministerie en zijn departement opnieuw gevraagd op zoek te gaan naar afschriften van de schikking in 2000 met drugsdealer Cees H. De VVD-bewindsman maakt zich geen zorgen over zijn positie, zei hij donderdag in de Tweede Kamer.

Nieuwsuur meldde woensdag dat er in de schikking 4,7 miljoen gulden is betaald, terwijl Opstelten eerder de Tweede Kamer liet weten dat het om 1,25 miljoen gulden ging. Onderzoek naar bankafschriften heeft bij het OM en het ministerie niets opgeleverd, vertelde hij de Kamerleden.

Nieuwsuur heeft naar eigen zeggen het afschrift wel ingezien, dankzij bronnen binnen het ministerie en het OM. Opstelten zei dat het "plezierig'' zou zijn als "diegene die de afschriften heeft zich even bekendmaakt''.

Militaire training voor Pools parlement

De leden van het Poolse parlement krijgen binnenkort de mogelijkheid militaire training te ondergaan. Volgens parlementsvoorzitter Radek Sikorski vraagt 'het turbulente tijdsgewricht' daar om.

Sikorski zei dat hij het plan heeft bedacht met minister van defensie Tomasz Siemoniak. Ze zullen een oefenterrein van het leger beschikbaar stellen voor de trainingen, mogelijk al in mei. Met het plan wil Sikorski ook de Poolse jeugd duidelijk maken dat 'de tijd is aangebroken waarin je mogelijk klaar moet staan om je land te verdedigen'.

Polen kijkt al maanden met argusogen naar oosterbuur Rusland en de inmenging van dat land in het oosten van Oekraïne. Siemoniak moedigde onlangs al alle Polen tussen 18 en 50 jaar aan om zich als vrijwilligers op te geven voor militaire training.

Zes jaar voor geradicaliseerde Britse leraar

Een geradicaliseerde Britse scheikundeleraar die naar Syrië wilde reizen om zich aan te sluiten bij de groep Islamitische Staat is donderdag door een rechter in Londen tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Jamshed Javeed, die les gaf in Bolton, wilde in december 2013 zijn jongere broer achterna reizen. Zijn familie voorkwam dit door zijn paspoort te verstoppen.

Javeed verklaarde dat hij alleen maar het Syrische volk wilde helpen en nooit achter 'de doelen van IS die nu naar boven zijn gekomen' heeft gestaan, maar rechter Michael Topolski toonde zich niet overtuigd dat de 30-jarige leraar 'de ultieme doelen van IS' nu verwerpt. Hij prees de 'vastbeslotenheid en moed' van de familie om het vertrek van Javeed te voorkomen. Of Javeed geloofde dat hij voor een rechtvaardige zaak streed was volgens de rechter niet relevant, omdat de wet 'duidelijk is: dit was terrorisme'.

Proces om kut-foto op Facebook

In Parijs dient momenteel een bizarre rechtszaak. Een Fransman heeft Facebook voor de rechter gesleept omdat laatstgenoemde zijn profiel heeft geband. De beste man had namelijk een foto van een wijdopenstaande punani op de profielensite gezet.

De man in kwestie, vader van drie kinderen, zette enige tijd geleden een foto van het schilderij 'L'Origine du Monde' op zijn account. Dit wereldberoemde schilderij werd in 1866 geschilderd door Gustave Courbet. Niets mis mee, ware het niet dat het kunstwerk een levensechte damesbrievenbus voorstelt. Compleet met flinke bossen schaamhaar, uiteraard.

Facebook kon er niet om lachen en gooide het account van de Parijzenaar in de shredder, want 'snoeiharde porno'. Mag niet, dus weg ermee. De man zegt nu dat hij zich ernstig aangetast voelt in zijn vrijheid van meningsuiting.

De poezenliefhebber besloot het er niet bij te laten zitten en is naar de rechter gestapt. Volgens hem heeft Facebook zich namelijk te houden aan de Franse wet. Hij eist dan ook 22.000 euro aan schadevergoeding.

Facebook verdedigt zich echter door te stellen dat de Fransman toch echt zelf akkoord is gegaan met de voorwaarden van het sociale netwerk. De rechter zal later vandaag uitspraak doen in deze geruchtmakende zaak.

Hieronder volgt een foto van het bewuste schilderij. NSFW, uiteraard...

Verdachten cocaïnesmokkel op vrije voeten

Het Openbaar Ministerie (OM) betreurt dat zeven verdachten van cocaïnesmokkel op vrije voeten zijn. De verdachten zaten sinds april vorig jaar in de cel, maar de rechtbank in Amsterdam heeft woensdag geoordeeld dat ze hun proces in vrijheid mogen afwachten. Een woordvoerder van de rechtbank in Amsterdam bevestigde de vrijlating naar aanleiding van een bericht donderdag in het Parool.

Het OM wijst erop dat de verdachten hun paspoort niet hebben moeten inleveren. Het houdt er rekening mee dat ze naar het buitenland vluchten. "De rechter heeft ook gezegd dat het feit dat ze nu vrij zijn, niet uitsluit dat ze hoge celstraffen kunnen krijgen."

Het gaat om in ieder geval vier Colombianen. Ze worden verdacht van het binnensmokkelen van duizenden kilo's cocaïne. Het OM denkt dat er ruim 380 miljoen euro aan is verdiend.

Wozniacki naar laatste acht Kuala Lumpur

Tennisster Caroline Wozniacki heeft donderdag de kwartfinales bereikt van het tennistoernooi van Kuala Lumpur. De Deense nummeréén van de plaatsingslijst was in twee sets te sterk voor de Chinese Zhu Lin: 6-4 6-1.

In de strijd om een plaats in de halve finales neemt Wozniacki het op tegen de Duitse Carina Witthöft, die de als vijfde geplaatste Tsjechische Klara Koukalova uitschakelde.

De Servische tennisster Ana Ivanovic heeft op overtuigende wijze de kwartfinales bereikt van het WTA-toernooi in Monterrey. De als eerste geplaatste titelverdedigster rekende in de tweede ronde af met Pauline Parmentier uit Frankrijk: 6-3 en 6-2. In de kwartfinale wacht met Kristina Mladenovic opnieuw een Française voor Ivanovic. Mladenovic versloeg Vera Zvonareva uit Rusland met 6-4 en 6-2. De als tweede geplaatste Sara Errani uit Italië bereikte eveneens de laatste acht, door de Hongaarse qualifier Timea Babos te kloppen (6-3 en 6-3).

Een dag na haar kansloze nederlaag in het enkelspel tegen Johanna Larsson bereikte Kiki Bertens met haar Zweedse partner wel de tweede ronde van het dubbelspel. Bertens en Larsson versloegen de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands en Monica Puig uit Puerto Rico met 6-4 en 6-4, goed voor een plek in de kwartfinales.

Teamarts Astana verdedigt zich

Volgens de teamarts van wielerploeg Astana is er niets mis met het antidopingbeleid van het team. "We doen alles in de strijd tegen doping", verdedigt de Belg Joost De Maeseneer zich tegen aantijgingen van de UCI dat het onder meer met de antidopingmaatregelen binnen de Kazakse ploeg slecht gesteld is. De internationele wielrenunie UCI wil Astana het liefst weren uit de grote koersen en heeft de licentiecommissie verzocht de ploeg de WorldTour-licentie af te nemen.

"We zijn lid van de MPCC, de vereniging voor geloofwaardig wielrennen, en dat kunnen niet alle ploegen in de WorldTour zeggen. Er worden geen naalden toegelaten, we bannen alle externe supplementen, werken niet meer met externe coaches en gebruiken geen sprays", legt De Maeseneer op de website van de ploeg uit. ,,Onze beste renners testen we vijftig keer per jaar."

De dopinggevallen waarmee het team vorig jaar te maken kreeg, beschouwt de arts als individuele gevallen. "Idioten zijn er overal."

Snel Kamerdebat over Opstelten en Teevendeal

De Tweede Kamer houdt snel een debat over de deal die staatssecretaris Fred Teeven in 2000 als aanklager sloot met een drugshandelaar en de manier waarop minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) de Kamer daarover heeft geïnformeerd.

De regeringspartijen VVD en PvdA willen het liefst dat het debat nog deze donderdagavond plaatsvindt, omdat Kamerlid Louis Bontes heeft gezegd dat de vraag boven de markt zweeft of er nog wel voldoende vertrouwen in VVD-minister Opstelten is.

Maar de oppositie wil dat Opstelten eerst zorgvuldig antwoord geeft op schriftelijke vragen over de kwestie. Dat moet volgens de oppositiepartijen voor maandagavond gebeuren, zodat de Kamer dinsdag met Opstelten in debat kan gaan.

Later deze donderdag moet blijken wanneer de vragen beantwoord kunnen worden en bepaalt de Kamer wanneer het debat plaatsvindt.

Wat vind jij? Moeten Teeven en Opstelten opstappen?

SP-gedeputeerde: Marijnissen moet weg

Het is tijd dat Jan Marijnissen vertrekt als voorzitter van de Socialistische Partij (SP). Hij leidt de partij op een te autoritaire manier, zegt Johan van den Hout donderdag naar aanleiding van een bericht in NRC Handelsblad. Van den Hout is gedeputeerde in Noord-Brabant, een van de twee provinciebestuurders die de partij in Nederland telt.

Van den Hout vindt vooral dat Marijnissen moeite heeft met tegenspraak. "Als leden van de partijraad bijvoorbeeld iets zeggen wat hem niet bevalt, geeft hij ze vanaf het podium van onderuit de zak. Zijn idee is dat als je mensen hard aanpakt en ze niets meer zeggen, ze dan geen argumenten hebben. Het is een selectiemechanisme, maar het schrikt af, er is dan geen debat meer mogelijk'', legt Van den Hout uit. Hij zegt dat de SP zo "al veel goede mensen'' is kwijtgeraakt.

Volgens Van den Hout zijn er meer mensen binnen de partij die er zo over denken als hij. Het gaat volgens hem om "bestuurders, gemeenteraadsleden en Kamerleden''. Namen wil hij niet noemen.

Reizigers na ongeluk vast op vliegveld

Duizenden reizigers zitten vast op de enige luchthaven van Nepal. De landingsbaan van Tribhuwan International Airport is sinds woensdagochtend geblokkeerd door een toestel van Turkish Airlines dat naast de baan terecht is gekomen.

Vanuit India zijn donderdag mensen en materieel ingevlogen om te proberen de Airbus te bergen, maar de luchthaven blijft nog tot vrijdagochtend gesloten.

Doordat alle internationale vluchten zijn opgeschort kunnen duizenden passagiers niet vertrekken. De dichtstbijzijnde internationale luchthavens liggen in het buurland India, op enkele dagen reizen over de weg.

Bij het ongeluk met het toestel van Turkish Airlines raakte niemand ernstig gewond.

Vatbom treft brandstoffenwinkel Aleppo

Bij een bombardement met vatbommen vanuit legerhelikopters zijn donderdag in de Syrische stad Aleppo ten minste tien doden en veel gewonden gevallen. Een van de bommen trof een winkel waar benzine en diesel werden verkocht. De winkel vloog daarop in brand, meldt een activist in Aleppo, Abu Raed.

Het bombardement werd uitgevoerd op de wijk Qadi Askar. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in Groot-Brittannië, dat zijn informatie van een netwerk van activisten ontvangt, maakte eveneens melding van de aanval en sprak van achttien doden.

Het bombardement volgde op een aanval een dag eerder door het met Al-Qaida verbonden Nusra-front en andere radicale islamistische groepen op een kantoor van de Syrische inlichtingendienst in Aleppo.

Noord-Korea juicht aanval op ambassadeur VS toe

De Amerikaanse ambassadeur van Zuid-Korea, Mark Lippert, is bij een aanval door een man met een mes gewond geraakt. De aanvaller haalde met het steekwapen uit naar het gezicht en de pols van de diplomaat. De 55-jarige aanvaller droeg traditionele Koreaanse kleding en riep tijdens zijn daad dat Noord- en Zuid-Korea moeten worden herenigd. Noord-Korea juicht de aanval toe.

Op beelden van het voorval is te zien hoe Lippert zijn rechterhand tegen de wond in zijn gezicht drukt en verschrikt naar zijn bebloede linkerhand kijkt. Lippert kreeg in het ziekenhuis tachtig hechtingen, maar verkeert volgens de ambassade in stabiele toestand. Door schade aan zenuwen en pezen in zijn hand ondervindt hij mogelijk enkele maanden motorische problemen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de aanval, die plaatsvond bij een kunstcentrum in het hart van Seoul. De ambassadeur zou daar een lezing geven over het vooruitzicht op vrede op het verdeelde Koreaanse schiereiland. De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye sprak van een aanval op het Zuid-Koreaans-Amerikaanse bondgenootschap.

De verdachte is door de politie aangehouden. Hij gebruikte voor de aanval een mes van zo'n 25 centimeter lang. De man heeft volgens bronnen bij de politie een verleden van geweldsdelicten.

Update 14.13 uur
Volgens het Noord-Koreaanse persbureau KCNA heeft de aanvaller de ambassadeur een 'douche van rechtvaardigheid' gegeven met zijn mes. Het land spreekt van een 'gepaste straf voor de oorlogszuchtige VS', zo meldt CNN.

Geile Brabo-juf moet schoffelen

Een botergeile lerares, voorheen werkzaam op het Ds. Pierson College in Den Bosch, moet tweehonderd uur schoffelen. Dit heeft de rechter vandaag bepaald.

Eind 2013 werd eindelijk eens een Nederlandse seksjuf wereldnieuws. Een 29-jarige docente Geschiedenis had namelijk zeer pikante sms'jes gestuurd aan minderjarige scholieren. Ook kwam het tot echte seks met de knaapjes, iets dat de geile lerares afdeed als 'stoeien'.

Al snel lekten de pikante berichten als 'ik wil je kussen beneden' uit, waarop de geile juf op staande voet werd ontslagen. De rechtbank in Den Bosch heeft haar vandaag een taakstraf van tweehonderd uur opgelegd. Ook heeft ze een voorwaardelijke celstraf van vier maanden gekregen.

'Dochtertje Chris Brown heet Royalty'

Het dochtertje van zanger Chris Brown luistert naar de naam Royalty. Dat meldt TMZ. De moeder van het kindje heeft de opvallende naam uitgekozen.

Woensdag werd bekend dat Chris (25) in de zomer van 2013 een kind heeft verwekt bij ene Nia, een bevriend model. Uit een DNA-test zou zijn gebleken dat Chris de vader is van het meisje, dat inmiddels negen maanden oud is.

Zijn vriendin Karrueche Tran, die vroeger met Nia heeft gefeest, las op internet dat haar vriend al maanden vader was. Via Twitter liet Karrueche weten dat ze klaar was met de artiest. "Geen babydrama voor mij", schreef het model.

Het is niet duidelijk of Chris mee mocht beslissen over de naam van zijn dochter. Ingewijden zeggen tegen TMZ dat hij graag een rol in de opvoeding van het kind wil.

Mini-productie bij Nedcar stuwt omzet VDL

VDL Groep heeft de omzet afgelopen jaar met bijna de helft zien groeien tot 2,3 miljard euro. Met name de heropening van de autofabriek van VDL Nedcar in Born afgelopen zomer droeg daar aan bij. Dat maakte het industriële concern uit Eindhoven donderdag bekend.

VDL NedCar werd op 17 juli heropend door koning Willem-Alexander. Het bedrijf begon na een pauze van ruim anderhalf jaar met de productie van Mini's in opdracht van de Duitse autofabrikant BMW. Het onderdeel droeg 775 miljoen euro bij aan de omzet, tegen 120 miljoen euro in 2013, en behaalde een licht positief resultaat.

VDL boekte in 2014 een nettowinst van 104,2 miljoen euro, tegen 88,6 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijf is positief over 2015. De omzet stijgt naar verwachting verder, al vertaalt dat zich waarschijnlijk niet in een hogere winst omdat de belastingdruk toeneemt.

Celstraffen voor wapenhandel

Een 23-jarige man uit Utrecht moet 36 maanden de cel in, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, voor wapenhandel, wapen- en XTC-bezit. Volgens justitie is hij de leider van een bende die honderden vuurwapens naar ons land zou hebben gebracht, vermoedelijk uit Bulgarije.

Ook zes andere verdachten zijn veroordeeld tot celstraffen voor illegale handel in vuurwapens en munitie, variërend van 36 maanden tot 180 dagen. Twee anderen zijn donderdag door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor verboden wapenbezit. Ze brachten volgens de rechtbank levensgevaarlijke wapens in omloop door alarmpistolen om te bouwen.

Een 24-jarige man uit Purmerend moet ook 36 maanden de cel in, waarvan 6 voorwaardelijk. Volgens de rechtbank wierf hij klanten en verkocht hij de wapens aan hen.

Overijssel blijft ganzen afschieten

Het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel gaat voorlopig het schieten van ganzen in en nabij natuurgebieden niet stoppen. De Raad van State had de provincie gevraagd voor 1 maart te reageren op een handhavingsverzoek ingediend door Vogelbescherming Nederland.

Volgens de Vogelbescherming heeft de provincie in strijd gehandeld met de Natuurbeschermingswet door het schieten toe te staan zonder vergunning. Het provinciebestuur meent dat het te weinig tijd krijgt van de Raad van State om een afgewogen besluit te nemen, meldde ze donderdag.

De ganzenjacht in de winter is omstreden. De provincie verloor in januari een kort geding. De rechtbank in Zwolle schortte het jagen tot 1 maart op. De Vogelbescherming stapte vervolgens naar de Raad van State.

Tientallen auto's in Zierikzee vernield

In Zierikzee zijn sinds woensdagavond tientallen auto's vernield. Er zijn diepe krassen gemaakt in de voertuigen. Vooral motorkappen en de deuren hebben het moeten ontgelden.

De auto's stonden in het centrum van Zierikzee en in de wijk Plan West. De politie houdt er rekening mee dat het aantal schademeldingen oploopt tot ongeveer honderd auto's. Het is nog niet bekend wie verantwoordelijk is voor de vernielingen.

Kids spelen IS'je: jochie (10) verbrand

In Jemen hebben de kinderen een nieuw spelletje bedacht: ze spelen er de gruwelijke executies van Islamitische Staat (IS) na. Een tienjarig jochie uit Al Dahthath is onlangs zelfs opgesloten in een kooi en door zijn vriendjes in brand gestoken.

De jihadisten van IS worden door menig jochie als held gezien. Waar vroeger posters van Michael Knight en He-Man boven menig jongensbed hingen, worden nu de moslimextremisten op een voetstuk gezet.

Volgens Mohammad Mouzahem spelen de schooljochies vol overgave de executies van IS na. Zo weet hij dat een grote groep kindertjes onlangs de executie van Muath Al Kasaesbeh heeft nagespeeld. Deze Jordaanse piloot werd enkele weken geleden opgesloten in een kooi en in brand gestoken.

Zeven Jemenitische ventjes hebben enkele dagen geleden een tienjarig vriendje opgesloten in een houten kooi. Vervolgens werd het arme kereltje overgoten met benzine. Een van de jongens speelde de leider. Gezeten op een stoel, gaf hij de opdracht het jochie in brand te steken.

Het jongetje schreeuwde en jankte om hulp. Omwonenden zagen het kereltje in brand staan terwijl zijn vriendjes toekeken hoe de vlammen aan hem likten. Gelukkig wisten de dorpsbewoners het vuur te doven en hem naar het ziekenhuis te brengen.

"Hij is naar een lokaal ziekenhuis overgebracht", weet Mouzahem. "Daar is hij behandeld voor ernstige brandwonden aan zijn been." Hoewel het gebeuren plaatsvond in een afgelegen dorp, lekten beelden van de 'executie' al snel uit via social media.

Cel voor Holleeder om bedreiging De Vries

'Topcrimineel' Willem Holleeder is donderdag veroordeeld tot 46 dagen cel voor het bedreigen van misdaadjournalist Peter R. de Vries. De rechtbank in Haarlem sprak hem wegens gebrek aan bewijs vrij voor het afpersen van een vroegere voorman van de Hells Angels, Theo Huisman.

Holleeder moet verder nog negentig van de 1095 dagen gaan uitzitten van een vorige veroordeling voor afpersing. Hij had in een vorige afpersingszaak negen jaar cel gekregen en kwam in januari 2012 na zes jaar zitten voorwaardelijk vrij.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was Holleeder betrokken bij een misdaadnetwerk dat zich onder meer toelegde op geweld en het witwassen van geld. Dit netwerk werd aangevoerd door Danny K. en Dick Vrij. Daarvoor is geen bewijs, aldus de rechtbank.

Rechtshandige gezocht voor studie linkshandige

GRONINGEN Gezocht: rechtshandige mannen voor een onderzoek naar linkshandigen. In oktober vorig jaar riep het Weekend van de Wetenschap samen met de Rijksuniversiteit Groningen mensen op om op internet mee te werken aan een onderzoek naar linkshandigen. Daar is massaal gehoor aan gegeven: meer dan 25.000 mensen hebben tot nu toe meegewerkt.

Maar de verhoudingen lopen scheef, want het zijn vooral linkshandigen en vrouwen die hebben meegedaan. Daarom worden nu met name rechtshandige mannen opgeroepen om een test in te vullen op de website.

Het doel van het onderzoek is te bekijken wat de verschillen zijn tussen links- en rechtshandige mensen. In het najaar moeten de onderzoeksresultaten bekend zijn.

Strandtenthouders duimen voor betere lente

Een betere start van het seizoen is nauwelijks denkbaar voor de strandtenthouders in Nederland. In het weekeinde dat de meeste eigenaren de deuren weer openen, lopen de temperaturen flink op. Op sommige plaatsen in Nederland kan het zondag 16 graden worden, aldus de weerbureaus donderdag. Het fraaie begin voedt de hoop bij de strandtenthouders op een goed voorseizoen. En dat is alweer even geleden.

Zowel in 2013 als 2014 was het voorseizoen voor de ondernemers aan de kust slecht. Twee jaar terug hield de winter lang aan en bleef de lentezon uit. Volgens Paul Zonneveld van de vereniging van strandtentexploitanten NVSN was dat het slechtste voorseizoen voor strandtenthouders in 35 jaar tijd.

Vorig jaar lag het niet aan een strenge winter, maar was het weer juist een beetje wisselvallig.

Leegstand kantorenmarkt neemt verder toe

De vraag naar kantoorruimte voor bedrijven is vorig jaar opnieuw gedaald, terwijl het aanbod verder is toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die makelaarsvereniging NVM Business donderdag heeft gepubliceerd.

Het aanbod nam vooral toe doordat bedrijven inkrompen. Er zijn nauwelijks nieuwe kantoren gebouwd. Eind 2014 stond zo'n 17,5 procent van de kantoren in Nederland te huur of te koop. Dat was een jaar eerder 16,7 procent. Het gaat in totaal om 8,66 miljoen vierkante meter, bijna 250 keer het grondoppervlak van de Amsterdam Arena.

Waar de NVM vorig jaar al klaagde dat de kloof tussen vraag een aanbod nog nooit zo groot was geweest, is die sindsdien alleen maar gegroeid.

De branchevereniging ziet desondanks lichtpuntjes. Zo is na jaren een einde gekomen aan de daling van de huurprijzen en nam de leegstand minder sterk toe dan in 2013.

Cameron weigert debat met belangrijkste opponent

De Britse premier David Cameron wil voordat de campagne voor de parlementsverkiezingen later dit jaar van start gaat niet in debat met zijn belangrijkste opponent, Labour-leider Ed Miliband. Vicepremier en Liberal Democrat Nick Clegg heeft aangegeven de plek van Cameron in te willen nemen.

Labour wil een een-op-eendebat tussen Miliband en Cameron, maar de premier wil daar niets van weten. Zijn Conservatieve partij deed een tegenbod, voor een debat van anderhalf uur waaraan ten minste zeven partijleiders deelnemen, maar dat werd afgewezen.

De Liberale Democraten zeiden donderdag dat Clegg bereid is gehoor te geven aan de invitatie van Labour. “Als de premier het lef niet heeft daar te gaan staan om het beleid van de regering te verdedigen, zullen wij dat met plezier doen”, zei campagnestrateeg Paddy Ashdown.

AH lanceert mobiel zelfscannen

In tweehonderd van de in totaal 850 winkels van Albert Heijn kunnen klanten met een bonuskaart vanaf volgende week woensdag hun boodschappen scannen met de Appie-app op hun mobiele telefoon. Ze kunnen vervolgens afrekenen bij een onbemande betaalpaal.

In de (grotere) winkels waar dat straks mogelijk is, kunnen klanten met een bonuskaart al jaren gebruik maken van een handscanner. Albert Heijn claimt de eerste supermarktketen in Europa te zijn waar klanten op een dergelijke schaal kunnen scannen met een smartphone.

Kabinet: meer bezuinigen onzinnig en onnodig

Het kabinet voelt op dit moment niks voor nieuwe bezuinigingen. Voorstellen van D66 en CDA om nog eens miljarden te bezuinigen werden door de PvdA-ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) donderdag hard afgewezen.

Nieuwe bezuinigingen zijn onzinnig en onnodig, zei Dijsselbloem donderdag in een reactie op positieve CPB-ramingen. Ook vicepremier Lodewijk Asscher trekt in NRC Handelsblad een duidelijke streep: geen nieuwe bezuinigingen op de zorg of de sociale zekerheid om een lastenverlichting en een belastingherziening mogelijk te maken.

Dijsselbloem zei dat de "vervelende" maatregelen die het kabinet eerder nam nu hun vruchten afwerpen en bijdragen aan economisch herstel. Nog eens miljarden euro's bezuinigen zou het consumentenvertrouwen en de koopkracht van grote groepen schaden. "Dan ga je de economie weer afremmen." De ruimte die we zien verschijnen in deze cijfers, kan worden gebruikt voor de verlaging van de belasting op arbeid die in het nieuwe belastingplan is voorzien, aldus de minister.

De positieve cijfers komen natuurlijk ook door de goedkopere euro en olie, maar dat hebben andere landen ook, aldus Dijsselbloem. Het herstel komt dus ook door de maatregelen van het kabinet. "Het is altijd een combinatie". Maar Nederland zit nu weer in de kopgroep, waar ons land enkele jaren geleden nog "onderaan bungelde", zei de minister. Het is nog wel precair allemaal en het herstel van de werkgelegenheid gaat hem nog veel te traag.

Asscher benadrukt dat de opgaande economische lijn "betekent dat we juist nu geen nieuwe onzekerheden moeten creëren. Maar volop doorgaan met onze koers om te werken aan verder herstel en meer werkgelegenheid."

Ook minister Henk Kamp (Economische Zaken) vindt het zaak de ingezette "stijgende lijn vast te houden, zodat ondernemers kunnen zorgen voor extra omzet en werkgelegenheid en steeds meer mensen aan de slag kunnen. Bedrijven investeren meer, de export blijft toenemen en ook consumentenbestedingen leveren een steeds grotere bijdrage aan de groei."

Kabinet: meer bezuinigen onzinnig en onnodig
Kabinet: meer bezuinigen onzinnig en onnodig (Foto: ANP)

Met de baas naar bed

George Orwell had gelijk. Het schrikbeeld dat hij schetste in zijn roman ‘1984’ is allang uitgekomen. Big Brother is watching us. We laten ons in de gaten houden. Op straat, op internet, door de overheid, de NSA, uitkeringsinstanties; enfin, de lijst is haast eindeloos. Hoezeer Orwell ook zijn best heeft gedaan om ons de stuipen op het lijf te jagen met zijn roman die als fictie bedoeld was, we schrikken er allang niet meer van. Wat hij niet kon vermoeden: dat het allemaal nog veel erger kan. Big Brother kijkt niet meer alleen toe, hij kruipt onder je huid. En er zijn nog mensen zijn die er vrijwillig voor in de rij gaan staan ook.

'Tariefsverlagingen orthodontist terecht'

Orthodontisten hebben terecht hun tarieven voor behandelingen moeten verlagen. Dat heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) donderdag bepaald.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelde eerder vast dat de tarieven voor behandelingen bij de orthodontist tussen 2007 en 2013 te hoog waren. De toezichthouder liet hiervoor verschillende onderzoeken uitvoeren. Het College heeft nu geoordeeld dat de doorgevoerde gefaseerde tariefsverlagingen van de toezichthouder terecht waren.

In juli 2011 werden de tarieven met 16 procent naar beneden bijgesteld en in januari 2013 nog eens met hetzelfde percentage. De brancheorganisaties de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT), de Vereniging van Orthodontisten en een aantal individuele orthodontisten gingen in beroep tegen de tariefsverlagingen.

OM eist 3 jaar cel tegen ontuchtige zwemleraar

Hij mag het zelf in alle toonaarden ontkennen, voor het Openbaar Ministerie (OM) staat vast dat zwemleraar Jacob V. zich schuldig heeft gemaakt aan ontucht met leerlingen. Voor de rechtbank in Haarlem eiste de officier van justitie donderdag daarom drie jaar cel tegen de 29-jarige man uit Soest, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Volgens de aanklaagster is bewezen dat V., die werkte in zwembad Spaarnwoude in Velsen-Zuid, zich heeft vergrepen aan achttien jonge kinderen door hen tijdens de lessen onzedelijk te betasten en met zijn hand in hun broekje te gaan. In acht gevallen vroeg zij vrijspraak wegens gebrek aan bewijs.

Ook Teeven houdt leugen witwasdeal vol

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie (*proest*) ontkent dat de Tweede Kamer onjuist is geïnformeerd over een deal die hij jaren geleden als officier van justitie sloot met een crimineel. Hij zei dat donderdag nadat opnieuw ophef is ontstaan over de hoogte van het bedrag dat daarmee gemoeid was.

Het zou niet gaan om 2 miljoen, dat aan de Kamer gemeld is, maar om bijna 5 miljoen gulden. Teeven wilde daar inhoudelijk niet op ingaan. Hij verwees naar een verklaring die minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (*proest*) woensdag naar buiten bracht en waarin hij eveneens tegenspreekt dat hij de Kamer onjuist zou hebben ingelicht.

Teeven benadrukte dat Opstelten de politieke verantwoordelijkheid draagt voor een ambtenaar van het Openbaar Ministerie (OM). Voor zover hij weet, heeft hij de minister goed ingelicht.

De deal bedroeg in werkelijkheid zo'n 5 miljoen gulden. Dit geld werd naar de crimineel overgesluisd. Deel van de deal was uiterste geheimhouding, ook voor de fiscus.

Doe ook even onze poll. Moeten Teeven en Opstelten opstappen?

Vreemdelingen in detentie voortaan door scan

Vreemdelingen die worden opgesloten, hoeven voortaan geen lichamelijk onderzoek meer te ondergaan. In de drie detentiecentra voor vreemdelingen zijn bodyscans in gebruik genomen waarmee hun lichaam kan worden onderzocht. Op Schiphol wordt donderdag de laatste scan in gebruik genomen.

Dat maakte staatssecretaris Fred Teeven, die verantwoordelijk is voor asielbeleid, donderdag bekend in de Tweede Kamer. De andere scans staan in Rotterdam en Zeist.

GroenLinks en D66 vinden de visitaties onacceptabel en wilden dat er een einde aan kwam. GroenLinks sprak van 'aanranding'. Teeven had de scans al toegezegd, maar ze waren nog niet allemaal klaar.

Alleen in incidentele gevallen kunnen betrokkenen alsnog in en op hun lichaam worden onderzocht, zei Teeven. De wet staat dat toe.

'Heinekenfilm gebruikt verkeerde flesjes'

De Amerikaanse film Kidnapping Mr. Heineken, over de ontvoering van de Hollandse biermagnaat, bevat een grote fout. In de film, die zich afspeelt in 1983, worden groene bierflessen getoond die Heineken pas in 2012 introduceerde.

Dat onthulde het Radio 1programma Tim in de Morgen donderdag. De fout is opmerkelijk omdat de producenten bij aanvang van de productie claimden dat ze het verhaal zo realistisch mogelijk wilden maken. Patrick Bennis, Nederlands grootste Heinekenverzamelaar, bevestigde de fout donderdag in de ochtendshow: "Het is een blunder van de bovenste plank." Volgens Bennis komt de verwarring waarschijnlijk doordat er in Amerika nooit een bruin flesje is geweest.

De Amerikaanse thriller, met in de hoofdrol Anthony Hopkins, ligt sowieso onder vuur. De Amerikaanse recensenten hebben geen goed woord over voor de film en stellen dat de Nederlandse verfilming die regisseur Maarten Treurniet eerder maakte, veel beter is. Ook Peter R. de Vries, die het afgelopen jaar doorlopend opschepte over de filmbewerking van zijn boek, erkende onlangs dat het resultaat niet was wat hij ervan had gehoopt.

Dodental mijnongeluk Oekraïne naar 32

Het dodental als gevolg van een ongeluk in een kolenmijn in het oosten van Oekraïne is opgelopen tot 32. Dat heeft de zelfbenoemde regering in Donetsk donderdag bekendgemaakt. Eén kompel wordt nog vermist.

Woensdag vond op ongeveer duizend meter diepte in de Zasjadko-mijn in Donetsk een explosie plaats. Het ongeluk zou zijn veroorzaakt door vrijkomend methaan.

De voorzitter van het parlement in Kiev zei woensdag in eerste instantie dat er 32 doden waren gevallen, maar stelde zijn verklaring later bij, omdat hij maar zekerheid kon geven over één dode.

'Efficiënter en schoner vervoer' door lange zware vrachtwagens

Langere en zwaardere vrachtvoertuigen leiden tot een betere doorstroming van het verkeer en tot efficiënter en schoner vervoer van goederen over de weg. Ze veroorzaken ook geen extra problemen.

Dat blijkt uit een bericht van Rijkswaterstaat. Al sinds 2001 worden langere en zwaardere vrachtauto's ingezet om met minder auto's evenveel te kunnen vervoeren. De vrachtwagens wijken af van normale vrachtvoertuigen doordat ze 10 ton zwaarder en bijna 7 meter langer mogen zijn (maximaal 25.25m).

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) is blij met de goede resultaten: "Nederland loopt hiermee voorop en laat zien dat deze vrachtvoertuigen op een veilige manier kunnen deelnemen aan het verkeer. Ik verwacht dat deze positieve ontwikkeling een voorbeeld is voor de rest van Europa."

'Russische media geweerd in Oekraïne'

Russische media zijn niet langer welkom bij officiële evenementen in Oekraïne. Dat meldt het Russische persbureau Tass donderdag.

"Sinds deze week krijgen Russische media geen accreditatie meer", tekende Tass op uit de mond van een bron bij het Oekraïense ministerie van buitenlandse zaken.

Het Oekraïense parlement stemde op 12 februari voor een verbod op accreditatie voor Russische media in het land. De Oekraïense veiligheidsdienst stelde vorige week een lijst op met honderd Russische nieuwsorganisaties die worden geweerd, maar de lijst is niet openbaar gemaakt.

Russische media worden er door Kiev van beschuldigd de vijandigheid tegen Oekraïne aan te wakkeren.

Monstertruckchauffeur ontkent eerder ongeluk

Stuntman Mario Doornink (50) ontkent dat hij in 2010 tijdens een evenement in Asten een ongeluk heeft veroorzaakt met een zware dragracemotor. Publiek werd volgens hem onder de voet gelopen in de drukte.

Doornink is bekend als de bestuurder van een monstertruck die vorig jaar in Haaksbergen in het publiek reed waardoor drie toeschouwers overleden.

Tijdens verhoor onder ede bij de rechtbank in Den Bosch over het incident in Asten vertelde hij donderdag dat de dragracemotor extreem veel lawaai maakt. Bezoekers kwamen op het startgeluid af maar deinsden terug toen ze de motor zagen. "Het kan dat ik met het stuur mensen heb geraakt maar ik ben niet over mensen heen gereden."

Een vrouw uit Apeldoorn zegt dat ze door de dragracer is overreden waardoor ze blijvend gewond raakte aan haar schouder. De vrouw wil de uitkomst van het getuigenverhoor gebruiken in een rechtszaak over schadevergoeding.

Dijsselbloem: extra bezuinigingen onzinnig

De "vervelende" maatregelen die zijn genomen voor economisch herstel, werpen nu hun vruchten af, aldus minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën donderdag in reactie op de nieuwste CPB-cijfers. Hij is "heel tevreden." Hij noemde voorstellen van D66 en CDA om nog eens 13 miljoen te bezuinigen "onzinnig" en "onnodig".

Een dergelijke bezuiniging zou het consumentenvertrouwen en de koopkracht van grote groepen schaden. "Dan ga je de economie weer afremmen." De ruimte die we zien verschijnen in deze cijfers, kan worden gebruikt voor de verlaging van de belasting op arbeid die in het nieuwe belastingplan is voorzien, aldus de minister.

Ex-minister Oekraïne opgepakt in Spanje

De politie in Spanje heeft de voormalige minister van financiën van Oekraïne Joeri Kolobov opgepakt. Kobolov wordt verdacht van het verduisteren van miljoenen euro's aan overheidsgelden.

Kolobov werd aangehouden in de oostelijke kustplaats Altea, liet de Guardia Civil donderdag weten. Interpol vaardigde in oktober een arrestatiebevel tegen hem uit.

Volgens de autoriteiten in Oekraïne hebben Kolobov (41) en andere functionarissen zo'n zeven miljoen euro aan publiek geld doorgesluisd naar een particulier bedrijf.

Kolobov was minister in de regering van voormalig president Viktor Janoekovitsj, die in februari 2014 ten val kwam. Janoekovitsj en meerdere leden van zijn regering ontvluchtten daarop het land.

Uitgeruste Wüst wil wraak in Calgary

Het zit schaatskoningin Ireen Wüst al een tijdje dwars. Haar erelijst puilt uit, maar een wereldrecord ontbreekt nog op haar naam. Dat zou dan komend weekeinde bij de WK allround moeten gebeuren op de 1500 meter. Het supersnelle ijs op de Olympic Oval in Calgary ligt er klaar voor. De vraag is echter of Wüst, die aan het begin van het seizoen al droomde van een wereldrecord op de schaatsmijl in Canada, momenteel een mondiale toptijd in de benen heeft.

Zelf vindt ze van niet, al weet je het bij Wüst nooit helemaal zeker. In de aanloop naar het toptoernooi in Calgary nam ze in elk geval een duidelijk standpunt in. "Die grote ambitie van een wereldrecord op de 1500 meter heb ik hier losgelaten", liet de titelverdedigster donderdag weten op schaatsen.nl. "Wellicht dat ik zondag ineens de sterren van de hemel rijd, maar die kans lijkt me klein."

Iets minder dan drie weken geleden, na de WK afstanden in Thialf, gaf de 28-jarige Brabantse al ronduit toe dat ze niet in topvorm verkeerde. Ze had voor de vierdaagse in Heerenveen minimaal op drie keer goud ingezet, maar stelde ook zichzelf teleur met drie keer zilver en een vierde plaats. "Voor de WK allround zal ik een slim plannetje moeten verzinnen om alsnog te kunnen pieken", concludeerde Wüst een tikje beteuterd.

Volgens de scheidende kopvrouw van Team Continu, die zich door haar oud-coach Gerard Kemkers laat adviseren over haar toekomst, kwam het bij haar nu vooral op rust aan. "Ik heb aan het begin van het seizoen mogelijk toch iets te veel wereldbekers gereden. Maar ja, ik schaats tien keer liever een wedstrijd dan dat ik ga trainen."

De doorgewinterde sportvrouw van het jaar droomt natuurlijk nog wel van het felbegeerde wereldrecord, dat op de 1500 meter sinds 2005 in handen is van de Canadese Cindy Klassen (1.51,79, gereden in Salt Lake City). Titelprolongatie, voor de vierde keer op rij, is echter haar belangrijkste doelstelling. Sinds 2007 stond Wüst onafgebroken op het podium bij het WK allround, met in totaal vijf titels, een keer zilver en twee keer brons.

"Ik ben vorig jaar bij Team Continu begonnen met champagne, ik wil er ook graag mee afsluiten", zei de Europees kampioene een maand geleden, toen ze haar verrassend snelle afscheid van de coaches Marianne Timmer en Gianni Romme aankondigde. Tijdens haar goudjacht in Calgary, met of zonder wereldrecord, zullen haar revanchegevoelens in elk geval goed van pas komen.

Iraanse commando's bevrijden diplomaat in Jemen

Iraanse speciale eenheden hebben in Jemen een Iraanse diplomaat bevrijd die meer dan negentien maanden geleden werd ontvoerd. Dat meldt het Iraanse staatspersbureau IRNA op gezag van onderminister van buitenlandse zaken Hossein Amirabdolahian.

Mensen van de inlichtingendiensten hebben een ‘moeilijke en gecompliceerde operatie’ uitgevoerd om Nour Ahmad Nikbakhat te bevrijden uit de ‘handen van terroristen’, zei de onderminister. Nikbakhat keerde donderdag terug naar Iran.

Gewapende mannen hielden in juli 2013 de auto van de diplomaat tegen in Sanaa. Ze dwongen Nikbakhat in hun voertuig en gingen ervandoor. De ontvoering werd in verband gebracht met Al-Qaida.

CDA wil late betalingen aan mkb aanpakken

Grote bedrijven betalen hun leveranciers in het midden- en kleinbedrijf nogal eens te laat. Dat is een groot knelpunt voor het mkb, aldus het CDA. De partij wil daarom in de wet vastleggen dat grote bedrijven rente moeten gaan betalen als ze na zestig dagen de rekening aan een leverancier uit het mkb nog niet hebben voldaan.

Het mkb is afhankelijk van opdrachten van grote ondernemingen. Het is niet in staat om bij overeenkomsten met grootbedrijven haar recht op een normale leveringstermijn af te dwingen,Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt en Agnes Mulder.

Volgens hen rekken grote ondernemingen de betalingstermijnen bewust, omdat ze dan minder krediet van de bank nodig hebben.en kleinbedrijf heeft hierdoor echter minder kapitaal om te investeren in onder meer groei en innovatie. De jaarlijkse kosten van achterstallige betalingen worden geraamd op 2,5 miljard euro, aldus de opstellers van het plan.

Het laten betalen van rente na zestig dagen is een "effectieve en eenvoudige manier om de financiële prikkel weg te nemen" bij de grote bedrijven om te laat te betalen, aldus Omtzigt en Mulder. Ze presenteren hun plan donderdag samen met Hans Biesheuvel van ondernemersorganisatie ONL.

De overheid valt buiten de regeling omdat er al een aantal initiatieven zijn genomen om de betalingsdiscipline van de overheid te verbeteren. De indieners willen het effect van deze initiatieven afwachten.

Holland Casino maakt weer winst

Holland Casino heeft vorig jaar een winst in de boeken gezet, na een negatief resultaat in 2013. Dat bleek donderdag uit de voorlopige jaarcijfers van het staatsbedrijf.

Holland Casino boekte een winst van 12 miljoen euro, nadat een jaar eerder nog een verlies van 22,3 miljoen euro in de boeken was gezet. Na een neerwaartse trend van zeven jaar zag het bedrijf de omzet weer groeien, met 3 procent, en de bedrijfskosten verder dalen. Ook werd het bijzonder beheer van de banken opgeheven en is Holland Casino nu schuldenvrij.

De onderneming investeerde de afgelopen tijd veel in 'vernieuwing en innovatie' en zag het aantal bezoeken toenemen. De flinke omzetgroei bij de speelautomaten kwam onder meer doordat Holland Casino veel apparaten verving en investeerde in rookruimtes. Bij de tafelspelen groeide de omzet licht.

Hogeschool Utrecht onderzoekt angstcultuur

De Hogeschool Utrecht laat een onderzoek uitvoeren naar de oorzaak van de angstcultuur binnen de hogeschool. De hogeschool bezuinigt op ondersteunend personeel, ofwel alle medewerkers die niet voor de klas staan.

Ruim 200 van de 1100 arbeidsplaatsen verdwijnen, maar per wanneer en om wie het gaat, zou niet duidelijk zijn. Dat zorgt voor heel veel onrust: medewerkers zouden zelfs onder druk worden gezet om in te stemmen met hun ontslag.

Dat meldt het Onderwijsblad, het tijdschrift van onderwijsvakbond AOb, op basis van eigen onderzoek. Volgens de AOb hebben meerdere medewerkers van de HU bij de vakbond aangeklopt voor juridische bijstand. "instemmen met hun ontslag", meldt het Onderwijsblad.

'Hillary Clinton overtrad regels met eigen mailserver'

De voormalige Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton moet mails openbaar maken die zij tijdens haar dienstjaren op het ministerie verstuurde en ontving. Dat heeft het Huis van Afgevaardigden besloten. Clinton gebruikte tijdens haar ministerschap een privémailaccount voor officiële zaken, waarmee ze mogelijk in strijd handelde met federale regels.

Een commissie van het Huis dwong woensdag via een dagvaarding openbaarmaking af van mails over de aanslag op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi in 2012.

Uit onderzoek van AP blijkt dat Clinton er een eigen mailserver op nahield, die kon worden getraceerd naar haar woonplaats Chappaqua, in de staat New York. De server stelt Clinton in staat grote controle uit te oefenen over het beheer van haar werkmails.

De verwachting is dat Clinton zich uiteindelijk kandidaat zal stellen voor de presidentsverkiezingen van 2016. Vermoedelijk heeft ze er om die reden voor gekozen om geen post in de huidige Amerikaanse regering te bekleden. Maar met de openbaarmaking van de mails kunnen tegenstanders wel beter haar eerder ambtsperiode als minister napluizen.

Juf in cel voor tonen horrorporno

Sheila Kearns draait voor drie maanden de bak in. De 58-jarige invaljuf uit Ohio verdwijnt achter de tralies omdat ze haar pupillen een snoeiharde pornofilm heeft laten zien.

Kearns, werkzaam als invaldocente Spaans op de East High School in Columbus, had in april 2013 een briljant idee. Zij wilde de scholieren de film 'The ABCs of Death' laten zien. Deze horrorfilm heeft voor iedere letter van het alfabet een apart, 'schokkend' woord.

Helaas bevat de letter 'O' een voor de Amerikanen verboden woord. Het staat namelijk voor 'Orgasme', en dat mag natuurlijk niet. De hele klas was dan ook geschokt na het zien van de film, en de leerlingen besloten hun beklag te doen.

Na het zien van de film, besloot de jury dat Kearns inderdaad haar boekje te buiten is gegaan. De film blijkt daadwerkelijk te schokkend voor kindertjes. De rechter heeft haar daarom negentig dagen cel opgelegd.

Een scène uit deze snoeiharde horrorpornofilm

OM wil schade eierfraude bestraft zien

Fraude met eieren: het beschadigt het consumentenvertrouwen en de exportpositie én het drukt op dierenwelzijn en het milieu. Na onderzoek naar zulke fraude tussen 2009 en 2011 concludeert het Openbaar Ministerie dat broederijen meer leghennen aan kippenhouders leverden dan op facturen vermeld staat.

Kippenhouders overschreden zo hun pluimveerechten en lieten eieren ten onrechte bestempelen en verpakken als scharrelei of vrije uitloop-ei.

In een landelijke voorbeeldzaak tegen een broederij uit Gelderland en 3 pluimveehouders uit Friesland, Limburg en Noord-Brabant wil het OM dat de rechtbank boetes tot 150.000 euro oplegt. De eigenaren en leidinggevenden moeten werkstraffen tot 240 uur plus voorwaardelijke celstraffen tot acht maanden krijgen. Dat heeft de aanklager donderdag geëist bij de rechtbank in Arnhem.

De broederij uit Babberich heeft naar schatting van het OM in de onderzochte periode 550.000 hennen te veel geleverd aan ongeveer 120 pluimveehouders en daarvoor 535 facturen gemaakt die mogelijk frauduleus waren. Uitgaande van 300 eieren per hen betekent dat 165 miljoen eieren: een doosje van 10 per inwoner van Nederland. Die frauduleuze eieren zijn echter niet allemaal in de strafzaak terechtgekomen.

Het OM heeft uit een veel breder onderzoek enkele opvallende kwesties uitgewerkt tot strafzaak. Daarbij is een landelijke spreiding gekozen. Voor de strafzaak zijn negen valse facturen aan 3 kippenhouders uitgewerkt. In de onderzochte periode telde Nederland duizend leghennenhouders en 5 broederijen. Andere broederijen zijn bekeken maar niet verdacht. Het onderzoek is wel gebruikt voor verbetering van toezicht, controles en regelgeving.

De advocaten stellen dat 2 procent overschrijding mocht, als compensatie voor de ‘opstartfase’, waarin een hen niet goed legt. De willekeur in vervolging vinden ze stuitend en het bewijs te mager, terwijl hun cliënten zijn afgeschilderd als criminele dierenbeulen, met zielige televisiebeelden die de waarheid geweld aandeden.

Duizenden mensen tegen gasboring Terschelling

TERSCHELLING In nog geen drie weken tijd hebben bijna 14.000 mensen de petitie getekend tegen gasboringen op of rond Terschelling. ,,Het loopt storm", zei Annet van Essen van Gas(t)vrij Terschelling donderdag. De actiegroep zette de petitie op 16 februari online.

De bedoeling is de petitie aan te bieden aan minister Henk Kamp van Economische Zaken. Wanneer dat zal zijn, kan Van Essen nog niet zeggen. ,,We gaan met de petitie door zolang het nodig is."

De actiegroep keert zich tegen plannen van oliemaatschappij Tulip Oil om gas te winnen voor de kust van Terschelling. Ze kreeg onlangs bijval van de gemeenteraad van het Waddeneiland. Die riep burgemeester en wethouders op alles in het werk te stellen om boringen te voorkomen.

Bezwaren tegen gasboringen zijn volgens Gas(t)vrij Terschelling onder meer dat chemicaliën in de grond worden gepompt (fracking) en dat er zwaar vrachtverkeer over het eiland gaat rijden. Ook zou er veel CO2 bij de boringen vrijkomen.

Amsterdam blijft op 10 na meest leefbare stad

Amsterdam staat op nummer elf in de jaarlijkse top van meest leefbare steden ter wereld. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van adviesbureau Mercer.

De Nederlandse hoofdstad stond vorig jaar ook op die plek in de internationale ranglijst. Wenen (Oostenrijk) voert, net als vorig jaar, de lijst aan. Zürich (Zwitserland) staat op de tweede plaats, gevolgd door Auckland (Nieuw-Zeeland), München (Duitsland) en Vancouver (Canada).

Het bureau bekijkt de onderzochte steden uit het oogpunt van expats, inwoners die er geplaatst zijn door hun werkgever. Er wordt onder meer gekeken naar prijzen, criminaliteit en luchtverontreiniging. Amsterdam scoort volgens de onderzoekers goed vanwege onder andere het hoge niveau van de kennis in de gezondheidszorg en de bereikbaarheid van de stad.

Wilders te ziek voor verkiezingsdebat

Geert komt niet naar het verkiezingsdebat, omdat hij griep heeft. Dat heeft zijn woordvoerder laten weten. De PVV stuurt geen vervanger naar het televisiedebat in de Rode Hoed in Amsterdam.

Tijdens de bijeenkomst, die rechtstreeks wordt uitgezonden op RTL4, zouden de politiek leiders van de zes grootste partijen in de Tweede Kamer tegenover elkaar in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart. Dat zijn er nu dus vijf. Mark Rutte (VVD), Diederik Samsom (PvdA), Emile Roemer (SP), Alexander Pechtold (D66) en Sybrand Buma (CDA) gaan met elkaar in debat over landelijke onderwerpen, zoals werk en inkomen, veiligheid, integratie en de toekomst van dit kabinet.

Van der Garde eist racestoeltje voor Australische GP

Giedo van der Garde eist een plekje op de Formule 1-grid in Australië. De 29-jarige Nederlandse coureur is naar het Victorian Supreme Court in Australië gestapt om zijn plaats bij het Zwitserse team Sauber op te eisen. Dat wil over ruim een week in Melbourne met Felipe Nasr en Marcus Ericsson aan de start gaan verschijnen.

Van der Garde racete in 2013 voor het inmiddels failliete Caterham en stapte vorig jaar over naar Sauber waar hij test- en reserverijder werd. De Nederlander heeft bij de Australische rechtbank documenten overlegd waarin staat dat hij op 28 juni vorig jaar een racecontract voor dit jaar op zak heeft. Begin november vorig bleken deze echter niets waard te zijn omdat Sauber mede door financiële problemen in zee ging met twee andere coureurs. Dit ging ook ten koste van Adrian Sutil die naar verluidt ook al een contract voor dit seizoen op zak had.

Volgens de door Van der Garde ingediende documenten heeft een rechter in Zwitserland al geoordeeld dat zijn contract rechtsgeldig is en dat hij 'gewoon' in dienst van Sauber moet zijn. Van de Zwitserse rechter mocht Sauber geen actie ondernemen die de Nederlander uitzicht op een stoeltje voor 2015 zou ontnemen. Dit heeft het team wel gedaan door vorige week voor de race in Australië Nasr en Ericsson als coureurs aan te kondigen en Ferrari-protegé Raffaele Marciello als derde rijder.

Komende maandag wil Van der Garde via een hoorzitting afdwingen dat hij in Australië voor Sauber mag gaan racen.

Gesink laat Tirreno schieten

Robert Gesink van Team LottoNL-Jumbo verliet vorige maand de Ronde van de Algarve omdat zijn pasgeboren zoon in het ziekenhuis was opgenomen. De onrust die dat teweeg bracht bij de Achterhoeker heeft zijn voorbereiding dermate in de war geschopt, dat hij besloot de Tirreno te laten schieten.

"Ik ben blij dat mijn zoontje Bram het ziekenhuis verlaten heeft", liet Gesink donderdag weten. "De afgelopen tijd draaide alles om mijn familie en daardoor kan ik in de Tirreno niet mijn gewenste niveau halen. Ik heb in de Algarve een valse start gemaakt en niet de intensiteit kunnen opdoen die ik wilde. Nu Bram weer thuis is, hoef ik mij minder zorgen te maken en kan ik weer meer tijd en aandacht besteden aan de fiets. Ik ga me nu via andere koersen voorbereiden op de Ronde van het Baskenland."

Het ontbreken van Gesink betekent dat de ploeg de klassementsambities in Italië laat varen. "Maar we hebben nu andere mooie plannen", zei ploegleider Erik Dekker, zelf in 2002 winnaar van de koers die voert van de Tyrreense naar de Adriatische Zee. "Ons doel was om met Robert top tien te rijden. We zijn echter flexibel en gaan met goede nieuwe doelstellingen van start. Met Tom Van Asbroeck bijvoorbeeld gaan we de uitdaging aan in de sprint. Winnen wordt met Kittel, Cavendish en Sagan aan het vertrek lastig, maar meedoen om de derde of vierde plaats is een mooi streven."

De volledige ploeg van LottoNL-Jumbo voor Tirreno-Adriatico: Tom Van Asbroeck, Laurens ten Dam, Rick Flens, Tom Leezer, Paul Martens, Sep Vanmarcke, Robert Wagner en Kevin De Weert.

Laatste kans voor Stevens bij Stuttgart

Huub Stevens zit vrijdag mogelijk voor het laatst op de bank bij VfB Stuttgart. De 61-jarige trainer staat onder zware druk vanwege de tegenvallende prestaties. Volgens de Duitse krant Bild heeft de clubleiding van Stuttgart met Alexander Zorniger al een vervanger klaar staan. Zorniger (47) zou overeenstemming hebben bereikt over een contract voor drie jaar, dat uiterlijk komende zomer in gaat. Mogelijk stapt hij eerder in als Stevens blijft verliezen.

Stevens keerde eind november terug bij Stuttgart na het ontslag van Armin Veh. De Limburger kreeg de taak om, net als vorig jaar, de club uit de degradatiezone te leiden.international vooralsnog echter niet gelukt, want met negentien punten staan Die Schwaben onderaan. De thuiswedstrijd vrijdag tegen Hertha BSC wordt cruciaal voor de bekritiseerde hoofdtrainer.

"Hoe minder wedstrijden we hebben, hoe moeilijker het wordt", weet Stevens. "We concentreren ons volledig op het komende duel." Daarin mist Stuttgart de geschorste topscorer Martin Harnik.

Ontmoet de Perzen in Swords & Soldiers II

Het strategische Swords & Soldiers II komt exclusief naar Nintendo Wii U en brengt twee nieuwe facties met zich mee. De eerste nieuwe factie is bekendgemaakt: de Perzen. Bekijk de trailer hieronder voor een eerste kennismaking.

In Swords & Soldiers moet je door middel van het tactisch inzetten van troepen en strategische locaties innemen je tegenstander overrompelen. De game onderscheidt zich door zijn humor en simpele gameplay, waarbij strategisch nadenken nog wel nodig is. De game moet dit jaar nog verschijnen, maar een precieze datum is nog niet bekend.

Basketballer Westbrook in spoor Jordan

De Amerikaanse basketballer Russell Westbrook heeft historie geschreven in de NBA. Voor de vierde wedstrijd op rij liet de vedette van Oklahoma City Thunder woensdagavond (plaatselijke tijd) een zogeheten 'triple-double' aantekenen. Michael Jordan was in 1989 de laatste NBA-speler die daarin slaagde.

Westbrook leidde Oklahoma City Thunder met 49 punten, 16 rebounds en 10 assists langs Philadelphia 76ers (123-118). De beslissing viel overigens pas in de verlenging, want na de reguliere speeltijd was de stand in evenwicht (110-110). De 26-jarige Amerikaan droeg een beschermend masker vanwege een breuk in zijn kaak, maar dat verhinderde niet dat Westbrook zichzelf de geschiedenisboeken in speelde. "Ik voel me zeer vereerd", zei de basketballer. "Maar het belangrijkste is dat we hebben gewonnen."

Oklahoma City had de overwinning ook hard nodig in de strijd om een plek in de play-offs. De ploeg van Westbrook staat momenteel achtste in de Western Conference, een plek die aan het einde van het reguliere seizoen net genoeg is.

Koploper Golden State Warriors weet zich al bijna zeker van de play-offs. De ploeg uit Oakland versloeg Milwaukee Bucks woensdag met 102-93. Stephen Curry maakte indruk met drie driepunters op rij in iets meer dan een minuut spelen. LeBron James leidde Cleveland Cavaliers met 29 punten en 14 assists langs Toronto Raptors (120-112). Miami Heat was met 100-94 te sterk voor Los Angeles Lakers. Hassan Whiteside trok de aandacht door liefst 25 rebounds te pakken.

Overige uitslagen
Indiana Pacers - New York Knicks 105-82
Orlando Magic - Phoenix Suns 100-105
Boston Celtics - Utah Jazz 85-84
Brooklyn Nets - Charlotte Hornets 91-115
Houston Rockets - Memphis Grizzlies 100-102
Minnesota Timberwolves - Denver Nuggets 85-100
New Orleans Pelicans - Detroit Pistons 88-85
Miami Heat - Los Angeles Lakers 100-94
San Antonio Spurs - Sacramento Kings 112-85
Los Angeles Clippers - Portland Trail Blazers 93-98 (na verlenging)

Indonesië wijst gevangenenruil af

Indonesië heeft het aanbod van Australië officieel afgewezen om twee in Indonesië ter dood veroordeelde Australiërs te ruilen tegen drie Indonesische drugshandelaren die vast zitten in Australië. Dat meldden Indonesische media donderdag.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop deed het aanbod dinsdag in een telefoongesprek met haar Indonesische collega Retno Marsudi. Indonesië staat op het punt de Australiërs Myuran Sukumaran (33) en Andrew Chan (31) samen met acht anderen te executeren vanwege drugsdelicten. Australië zet Jakarta onder druk om de levens van de twee te sparen.

Indonesië wijst gevangenenruil af
Indonesië wijst gevangenenruil af (Foto: ANP)

Vechtsport strenger gereguleerd

Er komen meer regels voor vechtsporten. Zo moet er een keurmerk voor vechtsportscholen komen. Ook zijn er plannen voor duidelijke richtlijnen voor vechtsportevenementen, een vergunningplicht voor het organiseren van vechtsportgala?s en een vergunningensysteem voor trainers, coaches en scheidsrechter.

Minister Edith Schippers (Sport) heeft een plan hiervoor van NOC*NSF en de vechtsportsector donderdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Ze wil er de komende vier jaar 500.000 euro aan besteden.

Vechtsport groeit. 'Helaas zien we negatieve zaken bij vechtsporten, zoals geweld, onveiligheid, slechte kwaliteit trainers, gezondheidsrisico?s en zelfs georganiseerde criminaliteit. Het is tijd om hier met z?n allen de strijd tegen aan te gaan', aldus Schippers.

Een 'vechtsportautoriteit' moet de leiding nemen in de regulering van de vechtsportsector.

Parkeerbelasting verder omhoog

Zo'n 40 procent van de Nederlandse gemeenten hebben hun parkeerbelasting verhoogd met gemiddeld 6 procent. In Haarlem is parkeren op straat zelfs 20 procent duurder geworden, meldde de belangenbehartiger van winkeliers Detailhandel Nederland donderdag. Parkeren is het duurst in garages in Amsterdam. In Zoetermeer, Hoofddorp en Middelburg zijn de parkeergarages het goedkoopst.

De Damsterdiepgarage in Groningen is uitgeroepen tot de beste parkeergarage van het land. Het parkeergeld is en blijft er laag.

Detailhandel Nederland maakt zich samen met onder meer de ANWB hard voor 'betalen per minuut'. De klant betaalt dan alleen voor de daadwerkelijke parkeertijd en parkeergarages kunnen op die manier beter met elkaar worden vergeleken.

Snowden: geen eerlijk proces in VS

Klokkenluider Edward Snowden heeft gezegd dat de Verenigde Staten hem op dit moment geen eerlijk proces kunnen bieden. Zonder die garantie wil de Amerikaan niet terug naar zijn thuisland. Dat zei hij woensdag tijdens een videogesprek met een Canadese universiteit voor journalistiek in Toronto. Daarover berichtte de Canadese zender CBC.

Snowden wordt gezocht in de VS, omdat hij informatie heeft gelekt waaruit bleek dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA op werelwijde schaal burgers afluistert, waaronder ál het internetverkeer en telefoonverkeer. Hij is sinds 2013 in het Russische Moskou. Dinsdag werd bekend dat advocaten "alles wat mogelijk is" doen om een oplossing te vinden om Snowden terug naar huis te halen.

Volgens Snowden kan de Amerikaanse regering tijdens een rechtszaak geheim materiaal aandragen. Uit 'veiligheidsoverwegingen' moet de zaak dan achter gesloten deuren worden behandeld.

Snowden: geen eerlijk proces in VS
Snowden: geen eerlijk proces in VS (Foto: ANP)

Pharrell Williams: Blurred Lines geen kopie

Pharrell Williams heeft ontkent plagiaat te hebben gepleegd bij het schrijven van Blurred Lines. In de rechtszaal getuigde hij woensdag zich niet op zijn gemak te voelen bij de aantijging van de nabestaanden van Marvin Gaye, die vinden dat de hit uit 2013 teveel lijkt op Gayes hit Got To Give It Up.

Pharrell gaf toe in interviews te hebben gezegd dat hij "probeerde te doen alsof" hij Gaye was, maar zei dat dit alleen was omdat hij zich achteraf realiseerde dat hij een lied in dezelfde stijl als Gaye had gecreëerd. "Ik respecteer zijn werk meer dan ik in woorden kan uitdrukken", zei Pharrell volgens Los Angeles Times.

Op de vraag of hij heeft geprobeerd het gevoel van Gayes muziek uit de late jaren 70 op te roepen, antwoordde Pharrell, die ongeveer een uur in het getuigenbankje zat: "Gevoel, maar dat is geen inbreuk op het auteursrecht."

Verder bevestigde Williams dat hij het lied vrijwel alleen heeft geschreven, ondanks dat de tekst aan zowel hem als zanger Robin Thicke is toegeschreven. Thicke gaf vorige week al toe in de rechtbank dat het lied min of meer af was op het moment dat hij in de studio arriveerde.

Rapper T.I., die ook in Blurred Lines te horen is, wordt donderdag in de getuigenbank verwacht.


Oordeel zelf

Method Man: Wu-Tangs album-voorwaarden stom

Method Man is het absoluut niet eens met de voorwaarden rond het nieuwe album van Wu-Tang Clan. De koper van het album, waarvan maar één exemplaar bestaat, mag de muziek pas na 88 jaar verspreiden. "Stom", vindt de rapper, die ook op de plaat te horen is.

Maandag gaven rapper RZA en producent Cilvaringz de eerste en laatste openbare presentatie van het album in New York, waar ze 13 minuten aan muziek lieten horen aan een aantal journalisten. Once Upon A Time In Shaolin bestaat uit 31 nummers waarop naast alle negen leden van de hiphopformatie gastartiesten als Carice van Houten en Cher te horen zijn. Het enige exemplaar, dat nu in een kluis in Marokko ligt, wordt na een wereldwijde tour langs musea geveild. Tijdens de presentatie van het album werd bekendgemaakt dat er geen digitale back-up zal zijn en dat de uiteindelijke eigenaar de muziek pas na 88 jaar mag vrijgeven.

"Ik vond het in het begin allemaal een goed idee", zei Method Man woensdag in reactie tegen XXL. "Maar dit is belachelijk. 88 jaar? Als dat klopt, dan is het stom." Volgens hem is hij niet de enige die het om deze reden heeft gehad met de plaat, waaraan zes jaar werd gewerkt. "Als muziek niet gewoon muziek kan zijn en jullie er iets anders van willen maken, laat dan maar. Geef het aan de mensen, als ze het willen horen, laat ze het hebben."

Het is nog niet bekend wanneer de het album op tour gaat en wanneer de veiling eindigt.

Politieman ontslagen na rapport Ferguson

De gemeente van de Amerikaanse stad Ferguson heeft een politiemedewerker ontslagen en twee anderen op verlof gestuurd. Dat zei burgemeester James Knowles woensdag. Uit onderzoek van het ministerie van Justitie bleek dinsdag dat de medewerkers racistische grappen hadden gemaakt in interne e-mails.

"Laat me duidelijk zijn: dit soort gedrag wordt niet getolereerd in het politiedepartement of in welk ander departement ook in Ferguson", aldus Knowles. Het ministerie van Justitie deed onderzoek naar de politie in Ferguson, nadat een agent vorig jaar een onbewapende zwarte tiener had doodgeschoten.

Uit het onderzoek bleek dat het politiekorps in de voorstad van St. Louis, Missouri, stelselmatig de grondwettelijke rechten van zwarte inwoners heeft geschonden. Politieagenten hebben jarenlang buitensporig geweld gebruikt tegen zwarten.

Politieman ontslagen na rapport Ferguson
Politieman ontslagen na rapport Ferguson (Foto: ANP)

Guy Sebastian voor Australië naar Eurovisie

De zanger Guy Sebastian gaat Australië dit jaar vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Dat werd donderdag in Sydney bekendgemaakt, zo is te lezen op de website eurovision.tv.

Guy was de winnaar van Australian Idol in 2003 en geldt sindsdien als één van de meest succesvolle artiesten in Australië, met 51 platina en 7 gouden platen. Ook in de Verenigde Staten geniet de 33-jarige, van oorsprong Maleisische zanger succes. Daar werd zijn single Battle Scar in 2013 platina. Met zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival hoopt hij ook de harten van Europese muziekfans te veroveren. "Het is het grootste muziekevenement ter wereld met een geweldige geschiedenis en traditie en ik voel me echt vereerd uitgenodigd te zijn Australië te vertegenwoordigen."

Guy Sebastian is sinds 2008 getrouwd en heeft twee zoontjes van 3 en bijna 1 jaar. Australië doet dit jaar eenmalig mee ter ere van het 60-jarig bestaan van het liedjesfestival. Het Eurovisie Songfestival is razend populair in het land. In 2014 zaten 3 miljoen van de 23 miljoen inwoners voor de televisie.

Het Eurovisie Songfestival vindt dit jaar plaats in Wenen. Nederland wordt vertegenwoordigd door Trijntje Oosterhuis.

FIFA-bobo's moeten FBI vrezen

Dat Sepp Blatter voor een vijfde termijn als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA zal worden benoemd lijkt op voorhand een bekeken zaak. De vraag is echter hoe lang de 78-jarige Zwitser nog kan blijven zitten nu het onderzoek van de Amerikaanse FBI tegen de FIFA nog steeds loopt.

De Amerikaanse federale recherche is al enkele jaren bezig om de gang van zaken binnen de FIFA in kaart te brengen en volgens de NOS wil die de bobo's via de antiwitwaswet MLCA vervolgen in plaats van via de anticorruptiewet FCPA die veel minder streng is. Via de Money Laundering Control Act kan niet alleen de gever maar ook de ontvanger van geld vervolgd worden. Volgens deze wet zijn straffen tot tien jaar mogelijk.

Spil in het onderzoek is de Amerikaan Chuck Blazer die vanwege belastingontduiking tegen de lamp liep. Hij was bestuurder bij de Noord-Amerikaanse voetbalbond CONCACAF en sloot in zijn functie vele lucratieve deals waarbij hij zelf veel geld opstreek. De FBI confronteerde hem met de bevindingen, waarna Blazer informant werd, zo meldde New York Daily News. De Amerikaan gaf veel informatie aan de FBI en ontfrutselde tijdens de Olympische Spelen in Londen diverse voetbalofficials hun informatie.

Ook de kritische FIFA-volger Andrew Jennings heeft veel bijgedragen aan het onderzoek. "Het onderzoek loopt al bijna vier jaar. Ik sprak met een van mijn contacten in Washington en hij fluisterde tegen mij: we zijn er nog steeds mee bezig."

Op het FIFA-hoofdkwartier in Genève wordt het FBI-onderzoek met argusogen gevolgd, zo meldt Mel Brennan, oud-medewerker van Blazer. "Elk lid van het dagelijks bestuur van de FIFA zit in angst, nadat Chuck een informant bleek te zijn. Hun vraag is: hoe lang? Hoe lang heb ik met Chuck gesproken, terwijl ik niet wist dat hij voor de recherche werkte."


Het is nog onduidelijk hoe ver de FBI is met het onderzoek. De organisatie wilde niet reageren op de vragen van de NOS, maar duidelijk is wel dat bestuurders al vervolgd kunnen worden als ze bijvoorbeeld een e-mail verzonden hebben via een bedrijf dat uit de Verenigde Staten afkomstig is.

Blatter en consorten moeten vrezen voor FBI-onderzoek (Pro Shots/Action Images)
Blatter en consorten moeten vrezen voor FBI-onderzoek (Pro Shots/Action Images)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.