FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 4 maart 2015

Aantal ebolagevallen stijgt in Guinee en Sierra Leone

In Guinee en Sierra Leone zijn vorige week 132 nieuwe gevallen van ebola vastgesteld, 34 meer dan in de week ervoor. Dat maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag bekend. Uit buurland Liberia kwam beter nieuws. Voor het eerst sinds 26 mei afgelopen jaar zijn er geen nieuwe ziektegevallen gemeld.

"Het aantal vastgestelde doden door het ebolavirus in Guinee en Sierra Leone blijft hoog. Dat suggereert dat de noodzaak van snelle isolatie en behandeling (van patiënten) nog niet begrepen, geaccepteerd wordt of dat daar naar gehandeld wordt", aldus de WHO in een verklaring. "Onveilige begrafenissen blijven plaatsvinden."

Bijna 10.000 mensen zijn in de drie landen aan de dodelijke ziekte overleden.

'Kamer onjuist geïnformeerd over deal Teeven'

Minister Ivo Opstelten heeft de Tweede Kamer verkeerd geïnformeerd over de deal die staatssecretaris Fred Teeven (beiden Veiligheid en Justitie) in 2000 als aanklager sloot met drugshandelaar Cees H. Dat concludeert het tv-programma Nieuwsuur woensdag op basis van eigen onderzoek. Uit documenten zou blijken dat H. toch meer geld heeft gekregen dan Opstelten aan de Kamer meldde. De oppositie in de Tweede Kamer eist snel opheldering.

Vorig jaar moest Opstelten al in de Kamer op het matje komen vanwege onduidelijkheden over deze omstreden deal. Hij is politiek verantwoordelijk voor het optreden van Teeven destijds. In april vorig jaar hield Opstelten vol dat met de deal 2 miljoen gulden was gemoeid en niet 5 miljoen, zoals H.'s voormalige advocaat Piet Doedens beweerde. Van die 2 miljoen moest H. nog een schikking van 750.000 gulden betalen. De rest kreeg hij inderdaad 'belastingvrij' terug.

Later gaf Opstelten aan dat Teeven "onvoldoende herinneringen aan de feitelijke financiële ontwikkeling van de schikking'' had. Ook meldde de minister dat hij geen bonnen heeft kunnen vinden van de deal. Maar Nieuwsuur zegt dat het zelf meerdere documenten heeft ingezien via mensen binnen het Openbaar Ministerie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Daarin staan de exacte details, aldus Nieuwsuur. Uit de documenten blijkt dat er op 10 september 2001 in één keer ruim 4,7 miljoen gulden buiten de belastingdienst om is overgemaakt aan H. Nieuwsuur stelt dat Teeven helemaal geen goedkeuring voor deze deal had. De top van het OM had slechts goedkeuring gegeven voor een bedrag van 2 miljoen.

Opstelten hield donderdag in een verklaring vol dat hij de Tweede Kamer niet verkeerd heeft geïnformeerd over een schikking. Volgens de minister is niet precies bekend hoeveel precies is overgemaakt aan Cees H. Uit onderzoek naar de schikking blijkt dat "er géén financiële gegevens meer beschikbaar zijn: er zijn geen bankafschriften meer als gevolg van verlopen bewaartermijnen en veranderingen van ICT-systemen. Er zijn ook geen andere documenten meer voorhanden.''

Volgens oppositiewoordvoerders heeft Opstelten nu heel veel uit te leggen en moet de onderste steen boven komen. De regeringspartijen VVD en PvdA hebben nog niet gereageerd.

Doe ook even onze poll. Moeten Teeven en Opstelten opstappen?

FOK! sportfoto-onderschrift week 10

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was Ouwesok met het volgende onderschrift: "CTO Amsterdam-speelsters weten oksel-offensief nog niet ten volle te benutten."

De opgave van deze week:

 Pierre-Emerick Aubameyang en Marco Reus vieren het doelpunt voor Borussia Dortmund tegen Schalke op een bijzondere manier. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Witters)
Pierre-Emerick Aubameyang en Marco Reus vieren het doelpunt voor Borussia Dortmund tegen Schalke op een bijzondere manier. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Witters)

Young redt United in slotminuten, Chelsea weer stapje dichter bij titel

Het Manchester United van Louis van Gaal wist vandaag wederom niet te overtuigen. In de slotminuten redde Ashley Young, weliswaar gelukkig, toch nog de overwinning voor United; 0-1

Het Manchester United van Louis van Gaal heeft de laatste weken de nodige kritiek te verduren gekregen. Menig supporter van the Red Devils is het niet eens met de verdedigende speelstijl. Het voetbal is onaantrekkelijk, en ook spitsen Robin van Persie en Radamel Falcao renderen niet. United bekleedde echter wel de vierde plaats, met slechts vijf punten minder dan nummer twee Manchester City.

Ook Newcastle United heeft het de laatste weken moeilijk. Het nam de aan het begin van de tweede seizoenshelft afscheid van trainer Alan Pardew, maar desondanks bekleedden The Magpies voor het duel tegen United de elfde plaats. The Toon Geordies snakten daarom naar een overwinning. Tegen een verdedigend Manchester United, was dit verre van een koud kunstje.

Manchester United begon het duel met de insteek de wedstrijd te gaan controleren, maar na vijf minuten werd het spel van de thuisploeg al rommelig. Met name Angèl Di Maria begon zwak aan het duel en zorgde dikwijls voor balverlies. Newcastle was hierop gehaaid en werd verscheidene keren gevaarlijk uit de counter. Via Moussa Sissoko brak de thuisploeg enkele keren goed uit, maar topschutter Papiss Cissé en Emanuelle Rivière hadden het vizier niet op scherp bij de spaarzame kansen die zij kregen.

Na een half uur spelen waren er nog niet veel kansen geweest op een doelpunt. Beide ploegen waren slordig in balbezit, en met name The Red Devils verspeelde knullig de bal. Di Maria liet in het eerste bedrijf niets zien, en ook Wayne Rooney benutte de luttele kansen die hij kreeg. De beste kans van de eerste helft was voor Marouane Fellaini die op aangeven van Antonio Valencia vrij kon inkoppen. Tim Krul stond echter op de goede plek, waardoor er met 0-0 gerust werd.

In de tweede helft gingen beide ploegen met meer risico spelen. Er kwam daardoor meer ruimte wat resulteerde in kansen voor Fellaini en Ashley Young. Tim Krul stond echter goed te keepen waardoor hij zijn doel schoon hield. Rooney liet zich ook meer gelden, maar werd enkele keren ten onrechte teruggefloten voor buitenspel. Na een uur spelen werd de zeer zwak spelende Di Maria van het veld gehaald. Adnan Januzaj, die al enkele keren goed inviel, was zijn vervanger.

Enkele minuten later vond een mooi moment in de wedstrijd plaats. Jonas Gutierrèz won na negen maanden strijd het gevecht tegen teelbalkanker, en maakte een half uur voor tijd zijn rentree. Onderen daverend applaus kwam de cultheld van Newcastle het veld op, en gaf na enkele minuten spelen meteen zijn visitekaartje af met een flinke tackle op Januzaj.

Zo leuk als de tweede begon, zo matig eindigde deze. Na een kwartier goed te hebben gespeeld zakte het United van Louis van Gaal weer in elkaar en viel het weer terug op het slordige combinatiespel. Newcastle United trok zich ver terug en hoopte op een fout van de bezoekers. Een enkele keer werd de bal verspeeld en was Papiss Cissé snel uitgebroken, maar ook hij speelde niet zijn beste wedstrijd. De inzet van de spits ging een meter naast.

Van Gaal probeerde in de laatste tien minuten nog wat te forceren door Michael Carrick en Juan Mata in te brengen. Lange tijd leek het niet meer te gaan lukken voor United, maar na goed drukken van Rooney op Krul ging de doelman toch nog in de fout. Het wegwerken was onvoldoende waardoor Young de bal in de 89ste voor een leeg doel binnen kon tikken; 0-1. United komt daarom met een zwak optreden met de schrik vrij, en blijft het in de race om Champions League voetbal.


Chelsea is weer een stapje dichter bij de Engelse titel gekomen. Het elftal van trainer José Mourinho won woensdagavond ook de uitwedstrijd bij West Ham United (0-1). Edin Hazard, de Belg in vorm, vierde zijn tiende competitietreffer. Koploper Chelsea houdt een voorsprong van vijf punten op nummer twee Manchester City, dat ook nog eens een wedstrijd meer heeft gespeeld.

City zorgde in de gewonnen thuiswedstrijd tegen Leicester City (2-0) dat de achterstand op Chelsea niet verder opliep. David Silva zorgde voor de openingstreffer voor de ploeg waar Wilfried Bony voor het eerst mocht beginnen. James Milner trof doel in de slotfase.


Overige uitslagen - Premier League 4/3/2015

Liverpool FC 2-0 Burnley FC
Queens Park Rangers 1-2 Arsenal
Stoke City 2-0 Everton FC
Tottenham Hotspur 3-2 Swansea City

Andere politieprocedure na 'portemonneetest'

De politie van de eenheid Oost-Nederland heeft de procedures voor gevonden voorwerpen aangepast na een test door het VARA-tv-programma Rambam. Dat gaf zogenaamd gevonden portemonnees af bij Gelderse politiebureaus. Later bleek dat uit drie portemonnees geld ontbrak geld en er twee waren verdwenen.

De politie schorste in verband hiermee een maand geleden al een politiemedewerker. Nu zijn ook de procedures veranderd in Oost-Nederland, meldde de politie woensdag. Op politiebureaus komen afsluitbare enveloppen waar burgers gevonden spullen in kunnen stoppen. Vervolgens deponeert de burger zelf de envelop in een afgesloten bak, die naar de afdeling gevonden voorwerpen van de gemeente gaat.

Sinds 2013 zijn gemeenten verantwoordelijk voor verloren en gevonden voorwerpen. Als service neemt de politie soms nog wel voorwerpen in ontvangst.

'Mylan werkt niet bewust mee aan executies'

Het Nederlands-Amerikaanse bedrijf Mylan levert geen stoffen voor executies in de Verenigde Staten. Het middel rucoronium bromide dat geleverd wordt aan Amerikaanse ziekenhuizen, is bedoeld voor verdoving bij medische behandelingen.

Dit stelde Mylan woensdag in een reactie op een klacht die advocaat Bart Stapert dinsdag indiende. "Mylan is het enige in de VS gereguleerde farmaceutische bedrijf dat weigert maatregelen te nemen om te voorkomen dat haar producten worden ingezet bij executies'', aldus Stapert. "Andere bedrijven doen dit inmiddels wel.''

Mylan zegt dat het rucoronium bromide "niet rechtstreeks aan gevangenissen levert''. Ook is het bedrijf niet ervan op de hoogte dat zijn product voor dodelijke injecties zou worden doorverkocht, aldus de woensdag uitgegeven verklaring.

Republikeinen VS bijten in het zand om oliepijp

De Republikeinen in de Amerikaanse Senaat zijn er woensdag niet in geslaagd het veto van president Barack Obama over de aanleg van een oliepijpleiding van Canada naar de Verenigde Staten aan de kant te schuiven. Ze kwamen vijf stemmen te kort voor de vereiste tweederdemeerderheid.

De Republikeinen hebben het al lange tijd aan de stok met Obama over het zogeheten Keystone XL-project. De Republikeinen en oliebedrijven redeneren dat Keystone XL banen schept en Amerika minder afhankelijk maakt van fossiele brandstoffen uit het Midden-Oosten. De Democraten en milieubeschermers zien de olie die door de pijpleiding zou vloeien juist als voorbeeld van het soort brandstof dat klimaatverandering verergert.

De voorvechters van Keystone XL gaven vooraf al toe dat ze de tweederdemeerderheid die nodig is om een presidentieel veto opzij te kunnen schuiven niet op de been zouden krijgen.

Obama's veto over de oliepijpleiding is een van de vele in de laatste anderhalf jaar van zijn presidentschap die de Republikeinen in het Congres willen aanvechten. Ze maken sinds november in beide huizen van de volksvertegenwoordiging de meerderheid uit.

Libië smeekt Veiligheidsraad om opheffing embargo

Libië heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties met klem gevraagd het wapenembargo tegen het land in te trekken. Dat is nodig om het groeiende gevaar van Islamitische Staat (IS) en andere militante groepen het hoofd te kunnen bieden, stelt de door het Westen gesteunde regering in Tobruk. Ook als de Veiligheidsraad uitzonderingen op het embargo toestaat is er volgens Tobruk al veel gewonnen.

Volgens diplomaten heeft Libië de afgelopen dagen gevraagd om een groot aantal gevechtsvliegtuigen en andere militaire middelen. VN-ambassadeur Ibrahim Dabbashi wilde niets loslaten over zijn verlanglijst. Wel zei hij tegen verslaggevers dat 'wie niet genoeg gevechts- en patrouillevliegtuigen en dergelijke heeft, dit probleem niet kan bedwingen'. Dabbashi doelde op de moslimextremisten die zich volgens de regering in Tobruk steeds zichtbaarder roeren in Libië.

Libië kan de VN vragen om een uitzondering te maken op het wapenembargo, maar het VN-comité dat daarover beslist stemt zelden toe. Libië is ernstig verdeeld en zit niet alleen met twee rivaliserende regeringen, maar ook met een groot aantal strijdgroepen en extremistische bewegingen opgescheept. De VN zijn bang dat wapens voor de Libische regering eenmaal in Libië in verkeerde handen vallen.

In een poging de Veiligheidsraad voor zijn standpunt te winnen deelde Dabbashi mee dat de chef-staf van het leger voortaan moet tekenen voor iedere wapenleverantie. Ook de VN-missie in Libië zou toestemming moeten geven. Desnoods wil Libië een internationale waarnemer toelaten die zou kunnen nagaan of de wapens bij de juiste personen belanden.

Een commissie van deskundigen van de VN raadde de Veiligheidsraad maandag nog aan het wapenembargo juist te verzwaren.

Oudste mensenkaak ooit gevonden in Ethiopië

Wetenschappers hebben in Ethiopië het oudste overblijfsel van een mens ooit gevonden. Het gaat om een 2,8 miljoen jaar oude fossiele onderkaak. De kaak is 400.000 jaar ouder dan de oudste overblijfselen die tot nu toe zijn opgegraven. Dat meldde de BBC woensdag.

De linker onderkaak met vijf tanden en kiezen werd ontdekt in het noorden van Ethiopië.

De fossiele kaak legt mogelijk een link met de overblijfselen van een mensachtige, een voorloper van het geslacht homo, die in hetzelfde gebied zijn gevonden en die 3,2 miljoen jaar oud zijn. Die resten zijn in 1974 gevonden en zijn door wetenschappers 'Lucy' gedoopt. De grote vraag is of het ras van Lucy in het geslacht homo is geëvolueerd.

Robben bekert verder met Bayern München

Eintracht Braunschweig heeft niet weten te stunten op bezoek bij Bayern München. Met Arjen Robben in de ploeg plaatste Die Bayern zich voor de kwartfinale van de DFB Pokal: 2-0.

Braunschweig hield verrassend goed stand op bezoek in de Allianz Arena. De bezoekers stonden verdedigend prima en frustreerden zo de thuisploeg. Maar in de blessuretijd van de eerste helft was één briljant moment van David Alaba genoeg voor de Beierse voorsprong: 1-0. De verdediger krulde het leder uit een vrije trap in de rechterbovenhoek.

De gasten waren er niet blij mee. Na het rustsignaal verzamelden de spelers van Braunschweig zich bij de scheidsrechter. Arjen Robben zou de vrije trap, waaruit de score werd geopend, hebben versierd met een schwalbe. Na de rust nam Bayern de touwtjes nog steviger in handen.

Na nog geen uur spelen zorgde Mario Götze voor de verdubbeling van de score. De Duitse spelmaker ontweek een tackle van Decarli, om daarna de bal hard achter doelman Gikiewicz te knallen, 2-0. In het resterende halfuur ging Bayern op zoek naar een grotere score, maar die kwam er niet: 2-0.

Ook Borussia Mönchengladbach schaarde zich bij de laatste acht van het Duitse bekertoernooi. De club won de uitwedstrijd bij Kickers Offenbach (0-2), dat uitkomt op het vierde niveau. Max Kruse benutte een strafschop en Patrick Herrmann bepaalde in de slotfase de eindstand.

Kelderman geniet van 'Koers naar de Zon'

Mooi en onvoorspelbaar. Het zijn omschrijvingen die Wilco Kelderman toedicht aan Parijs-Nice, de rittenkoers die zondag begint met een proloog in Maurepas. Een tijdrit aan het begin, een klimtijdrit op de slotdag en daartussen tal van uitdagingen. "Van alles wat, dat is het mooie aan die wedstrijd", zegt de kopman van LottoNL-Jumbo woensdag na een trainingsritje in de buurt van zijn woonplaats Veenendaal.

Veel wedstrijdkilometers heeft de 23-jarige Kelderman nog niet in de benen. Hij reed de Ruta del Sol, meer niet. "De Tour Down Under is te vroeg voor mij en verder hadden we daarvoor met de ploeg geen wedstrijden. Het maakt me niet uit. Ik heb goed getraind, onder meer op Tenerife en thuis en heb bovendien niet veel koersdagen nodig om goed te zijn."

Kelderman onderscheidde zich in de Catalaanse rittenkoers met de tweede plaats in de individuele tijdrit over ruim 9 kilometer achter de Spanjaard Javier Moreno, maar voor bijvoorbeeld Alberto Contador. "Het was gewoon een goede tijdrit en ik weet dat het nog beter kan." Zijn betrokkenheid bij een massale valpartij in de eerste rit (",de schade viel mee, ik kwam op mijn fiets terecht") maakte hem kansloos voor een goed klassement.

In december waren de gevolgen bij een val tijdens een training in Spanje erger. Kelderman brak zijn rechtersleutelbeen. "Dat heeft gelukkig niet veel tijd gekost. Het gebeurde net voor een rustweek. Erna zat ik weer snel weer op de roller en binnen een half weekje reed ik weer op de weg. Er is een plaatje ingezet. Dat laat ik er na mijn carrière wel weer uithalen."

Het deelnemersveld van de Tirreno-Adriatico met Contador, Froome en Nibali mag dan aansprekender zijn, Kelderman verkiest de Franse Koers naar de Zon boven de Italiaanse rittenkoers. "Ik heb Parijs-Nice altijd een supermooie wedstrijd gevonden. Alles zit erin: tijdrijden, klimmen, lastige waaierritten. Het is veel onvoorspelbaarder dan de Tirreno."

Vorig jaar verloor hij het zicht op een mooie eindklassering door een botsing met landgenoot Tom-Jelte Slagter. "Ik reed mijn voorwiel kapot, hij zijn derailleur. We waren niet echt boos op elkaar maar het was voor ons allebei wel klote omdat we in de top vijf hadden kunnen eindigen. Dat is nu het doel. Zeker ook dankzij een afsluitende klimtijdrit is het parcours dit jaar op mijn lijf geschreven."

EA sluit de deuren van ontwikkelaar SimCity

EA heeft vandaag de deuren van de Maxis vestiging in Emeryville gesloten. Hoewel Maxis meerdere locaties heeft, was juist dit team verantwoordelijk voor grote games zoals SimCity en Spore. 

De teams in Redwood Shores, Salt Lake City, Helsinki en Melbourne blijven voorlopig nog wel open. De ontwikkelaars die in Emeryville werkten kunnen ervoor kiezen om of in een andere vestiging door te gaan of een andere positie in EA in te nemen. EA geeft wel aan dat de support voor The Sims en SimCity door gaat. 

 

Gouverneur Russische Sachalin opgepakt om corruptie

De gouverneur van het Russische eiland Sachalin is woensdag aangehouden voor het aannemen van steekpenningen. Aleksander Chorosjavin is naar Moskou overgebracht waar hij voor de duur van het gerechtelijk onderzoek is opgesloten. Ook een aantal medeverdachten van de gouverneur is ingerekend.

Aanklager Sergej Tsjernov stelde woensdag in de rechtszaal dat Chorosjavin omgerekend 5 miljoen euro aan smeergeld in zijn zak heeft gestoken. De gouverneur spreekt de beschuldigingen tegen en vroeg de rechter hem op borgtocht vrij te laten. Als de rechtbank van Basmanny Chorosjavin schuldig bevindt hangt hem volgens de Russische pers een gevangenisstraf van vijftien jaar boven het hoofd.

Volgens de Russische Onderzoekscommissie zijn er grote sommen aan contanten en grote hoeveelheden juwelen uit Chorosjavins kantoren en woningen in beslag genomen. Ruslands hoogste onderzoeksorgaan verklaarde woensdag dat de arrestatie van Chorosjavin de vastbeslotenheid toont van de regering om de corruptie aan te pakken. Moskou zou zich daarbij niets gelegen laten liggen aan ambt of rang.

Sachalin ligt in het verre oosten van Rusland.

Barcelona bereikt finale Copa del Rey

Barcelona staat in de finale van de Copa del Rey. In de halve eindstrijd werd Villarreal over twee wedstrijden verslagen. Na een 3-1 overwinning voor Barcelona in de heenwedstrijd, stonden de Catalanen al met een been in de finale van de Copa del Rey. In Camp Nou hoefde Barça zich niet buitensporig in te spannen om Villarreal opzij te zetten.

The Yellow Submarine wist dat het weinig kans had om alsnog de finale te bereiken, maar wilde zich van hun beste kant laten zien voor Camp El Madrigal. De ploeg van trainer Marcelino begon scherp aan de wedstrijd en pakte Barcelona direct bij de keel. Maar de hoop was al snel vervlogen toen binnen drie minuten de 0-1 op het scorebord stond.

Na een afgeslagen aanval van Villarreal kwam Barcelona er op de linkerflank uit via Luis Suárez. De Uruguayaan opende naar de rechterflank, waar hij Lionel Messi vond. Hij had een ongelofelijk mooie en vooral knappe assist op Neymar. Hij lepelde de bal precies achter acht verdedigers van Villarreal. Neymar hoefde alleen maar zijn voet tegen de bal aan te zetten om alweer zijn vijfde in het bekertoernooi te maken.

Villarreal knokte voor wat het waard was en scoorde vijf minuten voor rust de verdiende gelijkmaker. Vanaf links gaf Jaume Costa een perfecte voorzet. Bij de tweede paal liep Jonathan Dos Santos de bal binnen. Doelman Marc-Andre Ter Stegen was kansloos. Sergio Busquets lag inmiddels kermend van de pijn op de grond. Bij het opzetten van de aanval beging Tomás Pina een zware overtreding op de speler van Barcelona. Dit ontging scheidsrechter David Fernandez Borbalan. Busquets moest het veld per brancard verlaten.

Net als Busquets zou ook Tomás Pina het einde van de wedstrijd niet halen. 25 minuten voor tijd maakte hij een smerige overtreding op Neymar waar maar één straf op stond: de rode kaart. In een poging Neymar een halt toe te roepen sprong hij van achteren richting de Braziliaan en schaarde hem met twee benen neer. Het duurde niet lang voordat Barcelona profiteerde van de man-meer-situatie. Javier Mascherano stuurde Suárez een kwartier voor tijd de zestien in en de voormalige speler van Ajax tekende voor de 1-2.

In de slotfase geloofde Barcelona het wel en spaarde het de krachten. Op aangeven van Xavi bepaalde Neymar de eindstand op 1-3. De finale van de Copa del Rey (30 mei) is bereikt en daardoor maakt de ploeg van Luis Enrique dit seizoen nog altijd kans op de treble: de beker, het kampioenschap en de Champions League. Villarreal kan zich volledig richten op de competitie.

UEFA bestraft AS Roma

AS Roma heeft woensdag een boete van 10.000 euro van de UEFA gekregen omdat het afgelopen donderdag iets te laat aan de aftrap verscheen voor het uitduel met Feyenoord in de Europa League. Daarnaast heeft aanvaller Adem Ljajic een waarschuwing ontvangen voor het provoceren van fans van de thuisclub uit Rotterdam na zijn doelpunt.

AS Roma won de wedstrijd uiteindelijk met 2-1 en plaatste zich voor de achtste finales van de Europa League. Feyenoord moet zich op 19 maart bij de UEFA verantwoorden voor incidenten tijdens het duel met AS Roma. De club is in staat van beschuldiging gesteld voor racistisch gedrag van fans en het gooien van voorwerpen op het veld. Ook zouden veel trappen in de Kuip tijdens de wedstrijd niet door toeschouwers zijn vrijgelaten.

Het duel tussen Feyenoord en AS Roma werd in de tweede helft een klein kwartiertje onderbroken nadat fans van Feyenoord voorwerpen op het veld hadden gegooid.

Pre-olympisch zwemtoernooi in Eindhoven

De Swim Cup krijgt volgend jaar van 3 tot en met 10 april het karakter van een pre-olympisch toernooi. De Nederlandse zwembond wil in Eindhoven zo veel mogelijk de omstandigheden op de Olympische Spelen van later in het jaar in Rio de Janeiro nabootsen. Dat heeft technisch directeur Joop Alberda van de bond woensdag bekendgemaakt.

Om alvast te wennen aan de Spelen worden de finales in Eindhoven pas tussen 21.00 en 23.00 uur afgewerkt. In Rio strijden de zwemmers ook pas 's avonds laat om de medailles, op dringend verzoek van de machtige Amerikaanse televisiemaatschappij NBC, die veel voor de uitzendrechten betaalt. Op het pre-olympisch toernooi wordt gecontroleerd op doping. Er worden alleen olympische afstanden gezwommen.

De Nederlandse ploeg zal aan het pre-olympische toernooi deelnemen. De zwembond wil ook veel internationale toppers naar Eindhoven lokken.

Politie doet onderzoek naar 'jodenzeep'

De politie in Friesland doet onderzoek naar 'jodenzeep' die een inwoner van Dokkum op Marktplaats te koop had aangeboden. Dit bevestigde een politiewoordvoerder woensdagavond na berichtgeving van de Volkskrant.

De politie was getipt door een antifascistische organisatie. De verkoper, "een fervent verzamelaar'' van spullen uit de Tweede Wereldoorlog, bracht de jodenzeep op verzoek van een agent vrijwillig naar het politiebureau. "De zeep is ingenomen en wordt op menselijke resten onderzocht'', aldus de zegsman.

Het verhaal dat de nazi's van in concentratiekampen vermoorde Joden zeep maakten en verkochten, is onder historici omstreden en volgens menigeen een fabeltje.

Als uit onderzoek blijkt dat de Friese zeep inderdaad menselijke resten bevat, is het aan het Openbaar Ministerie om te bepalen welk misdrijf mogelijk is gepleegd door de aanbieding op internet, aldus de politiewoordvoerder.

Geen goals Dost in bekerzege Wolfsburg, Arminia Bielefeld verrast Werder Bremen

Bas Dost heeft een keer niet gescoord voor VfL Wolfsburg, dat in het bekerduel met Red Bull Leipzig zorgeloos overeind bleef en de wedstrijd probleemloos zich toe trok: 0-2

Leipzig zorgde in de eerste twintig minuten voor veel heisa in de buurt van het Wolfsburg-doel. Toch wist de tweedeklasser niet toe te slaan, en de nummer twee van de Bundesliga wél. Kevin de Bruyne ontving de bal aan de rechterkant, om daarna het leer in te leveren bij Daniel Caligiuri. De middenvelder schoot hard raak in de korte hoek, 0-1.

Na de openingstreffer was er geen wolkje aan de lucht voor Wolfsburg. De eerste helft werd zorgeloos uitgespeeld. Kort na de pauze kreeg Bas Dost een aantal goede kansen. De Nederlandse spits, die in de laatste vier competitieduels liefst negen keer trefzeker was, faalde echter de bal in het netje te leggen. Hij toonde zich meermaals te onrustig.

Timm Klose lukte het wel. Na een klein uur spelen kopte de centrale verdediger een voorzet van Marcel Schäfer binnen. Rodnei probeerde de Duitse mandekker nog tegen te houden, maar Klose torende hoog boven de Braziliaan uit: 0-2. Tien minuten voor tijd werd Dost naar de kant gehaald. De goaltjesdief wist voor de verandering niét het net te vinden.


Voor Werder Bremen is het avontuur in het nationale bekertoernooi voorbij. De huidige nummer negen van de Bundesliga liet zich woensdag in de achtste finales verrassen door Arminia Bielefeld, dat uitkomt op het derde niveau in Duitsland (3-1).

Manuel Junglas (2) en Sebastian Schuppan maakten het verschil voor de thuisclub, waar de Nederlander Koen van der Biezen de hele wedstrijd op de bank zat. Clemens Fritz verkleinde in de 76e minuut de achterstand voor Werder (2-1).

Mama in spe krijgt 'baby in kut'-taart

Een zwangere, Noorse vrouw is geschokt door een taart die ze heeft gekregen van haar vriendinnen. Deze hebben haar namelijk een levensechte taart gegeven, waarbij het lijkt of een baby zijn koppie door de vochtige kier naar buiten steekt.

Iedereen die weleens vader is geworden, kent het wel. Terwijl je vrouw ligt te persen, roept de kutdokter ineens: "Het hoofdje staat!" Wat je dan ziet, laat je de zin in seks de komende maanden op een laag pitje zetten: het hoofdje van de spruit steekt door de brievenbus naar buiten.

Een aanstormende moeder kreeg in Noorwegen van haar vriendinnen een taart met bovenstaand tafereeltje. De dames bleken namelijk een babyshower te hebben georganiseerd. "De vrouw was geschokt, maar kon er later wel om lachen", aldus bakker Torny Hesle.

Banketbakker heeft uren lopen kleien met marsepein om een levensechte punani te creëren. Voor het schaamhaar gebruikte hij dropveter, en met behulp van jam werd een plas bloed gemaakt. "Vanbinnen is het een kutcake. Gewoon simpele sponscake met jam en slagroom." De baby was overigens gewoon een pop uit de speelgoedwinkel.

De taart in kwestie

Vraag naar hypotheken nog altijd in de lift

De vraag naar hypotheken blijft toenemen. In februari werden zo'n 18.000 hypotheekaanvragen gedaan, meldde het Hypotheken Data Netwerk (HDN) woensdag. Dat is zo'n 30 procent meer dan dezelfde maand vorig jaar. Ook vergeleken met januari is sprake van een stijging van 30 procent.

In januari telde HDN eveneens meer aanvragen dan een jaar eerder. De vraag naar hypotheken is in de eerste twee maanden van het jaar al jaren niet zo groot geweest.

HDN regelt het elektronisch verkeer tussen adviseurs en aanbieders van hypotheken. "De stijging van het aantal hypotheekaanvragen bevestigt het positieve sentiment in de hypotheekmarkt", aldus HDN-directeur Dorine van Basten.

Oppositie wil opheldering over Teevendeal

De oppositie in de Tweede Kamer wil snel duidelijkheid van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) over berichtgeving in Nieuwsuur over de deal die staatssecretaris Fred Teeven in 2000 als aanklager sloot met drugshandelaar Cees H. Opstelten heeft steeds gezegd dat niet te achterhalen is hoeveel er precies is overgemaakt aan Cees H. Volgens Nieuwsuur is dat wel bekend: 4,7 miljoen, veel meer dan de 2 miljoen die Opstelten eerder meldde.

D66-Kamerlid Magda Berndsen zei woensdag in het NOS Journaal dat Opstelten daarmee de Kamer op het verkeerde been gezet en 'echt heel veel' heeft uit te leggen. Het CDA constateert dat de gegevens die Opstelten de Kamer eerder gaf 'mogelijk niet kloppen'. Volgens de ChristenUnie moet de onderste steen boven komen om duidelijk te krijgen 'dat dit geen doofpot was'.

Griekse competitie hervat zonder publiek

ATHENE De Griekse voetbalcompetitie (Super League) mag komend weekeinde van de regering worden hervat, maar toeschouwers zijn daarbij niet welkom. De autoriteiten schortten vorige week woensdag alle wedstrijden op wegens de ernstige ongeregeldheden tijdens de Atheense derby tussen Panathinaikos en koploper Olympiakos Piraeus (2-1). Aan het eind bestormden supporters het veld.

Tijdens een spoedberaad van de Super Leagueleiding met de clubvoorzitters over de rellen liep het een paar dagen later eveneens uit de hand. Vangelis Marinakis, preses van Olympiakos, zou een fles water naar Giannis Alafouzos (Panathinaikos) hebben gegooid.

Volop conflict in nieuwe Avengers: Age of Ultron trailer

Na maanden van sfeerbeelden, teasers en posters heeft Marvel vandaag een eerste concrete trailer vrijgegeven voor de elfde film in het Marvel Cinematic Universe.

De tweede Avengers draait natuurlijk om de kunstmatige intelligentie gecreëerd door Tony Stark die vervolgens een iets té eigen wil krijgt: Ultron. Deze nieuwe trailer focust meer dan in de eerdere promoties op de door James Spader vertolkte robot en zijn plan om de wereld te genezen van... de mensheid. Oh, en er is een lading kick-ass momenten. Natuurlijk.

De trailer volgt op een week waarin de sterren uit de film, één voor één, via hun eigen social media accounts hun eigen personageposter vrijgaven. Robert Downey Jr. begon er vorige week mee en hintte dat de trailer op donderdag zou verschijnen; die kwam dus een dagje eerder. Zijn collega-avengers postten na hem ook allemaal hun eigen poster, en die posters hebben we voor je verzameld.

Avengers: Age of Ultron poster - Iron Man

Avengers: Age of Ultron poster - Captain America

Avengers: Age of Ultron poster - Hulk

Avengers: Age of Ultron poster - Thor

Avengers: Age of Ultron poster - Black Widow

Avengers: Age of Ultron poster - Hawkeye

Avengers: Age of Ultron poster - Nick Fury

De posters zijn niet zo internationaal georiënteerd en geven daarom 1 mei aan als releasedatum voor Avengers: Age of Ultron; dat is echter de Amerikaanse datum. In Nederland verschijnt de film ruim een week eerder in de bioscoop: vanaf 22 april is het avontuur te zien in reguliere en IMAX-bioscopen.

Geen strafvervolging voor 1000 alcomobilisten

Ongeveer duizend bestuurders die de afgelopen tijd zijn betrapt met te veel alcohol op, krijgen daar geen straf voor. Het Openbaar Ministerie (OM) seponeert de nog lopende zaken waarvoor al een alcoholslot is opgelegd. Dat liet het woensdag weten.

Dit is een gevolg van de uitspraak van de Hoge Raad van dinsdag, die oordeelde dat iemand niet ook nog strafrechtelijk mag worden vervolgd als hij al een alcoholslot heeft moeten nemen. Dan is volgens de Hoge Raad sprake van dubbele bestraffing voor eenzelfde feit, en dat mag niet.

Mensen die dronken een ongeluk hebben veroorzaakt, kunnen daar overigens wel voor worden vervolgd, omdat het dan gaat over twee verschillende strafbare feiten.

Voor rijden onder invloed kunnen mensen straffen krijgen variërend van 300 euro boete tot 110 uur taakstraf en een rijontzegging van ruim twee jaar.

UEFA doet onderzoek naar incidenten bij Ajax

Ajax verwacht opnieuw een geldboete van de UEFA. De Europese voetbalbond is een onderzoek begonnen naar incidenten tijdens het thuisduel met Legia Warschau (1-0) van vorige maand.

Na de treffer van Arkadiusz Milik zou een voorwerp op het veld zijn gegooid. Ajax is op zoek naar de dader zodat het een eventuele boete op hem kan verhalen. Tijdens de wedstrijd blokkeerden supporters enkele trappen op de Zuid-tribune. Dat gebeurde eerder dit seizoen ook al tijdens het thuisduel met Apoel Nicosia in de Champions League. Ajax werd daarvoor destijds bestraft.

Ajax benadrukt nogmaals het belang van vrije trappen in het stadion. Ze zijn volgens de club van groot belang bij een eventuele ontruiming van het stadion. Als er veel supporters op de trappen blijven staan, blokkeren ze hulpverleners bij eventuele calamiteiten.

Facebook gaat accounts binnen zonder wachtwoord

Een Fin die een bezoekje bracht aan het Facebookkantoor in Los Angeles voor zakelijk advies kwam erachter dat werknemers van Facebook wel erg veel mogelijkheden op de site hebben. Zonder wachtwoord kon een Facebook-medewerker zijn account laten zien, zoals hij dat zelf ook ziet als hij inlogt.

De man heeft hier vervolgens melding van gemaakt op Facebook zelf. Hij maakt zich zorgen, de man zegt: "Hoe weten gebruikers zeker dat er niet is ingelogd op hun profiel door Facebook zelf en zijn hier wel regels voor?"

Facebook heeft gereageerd op het bericht en bevestigde dat het personeel toegang heeft tot alle accounts. Volgens het bedrijf zijn er regels om te zorgen dat machtsmisbruik wordt voorkomen. Zo zou het bedrijf streng optreden tegen werknemers die misbruik maken van deze mogelijkheid en zou de mogelijkheid alleen gebruikt mogen worden voor het oplossen van problemen, bijvoorbeeld het vinden van bugs.

Als blijkt dat een werknemer de regels overtreedt, dan wordt hij direct ontslagen. Of deze regels ook echt nageleefd worden, is niet onderzocht, dus voorlopig zullen mensen Facebook op zijn woord moeten geloven.

LottoNL-Jumbo mikt op Kelderman en Hofland

Wilco Kelderman en Moreno Hofland zijn de kopmannen van LottoNL-Jumbo in Parijs-Nice, de rittenkoers die zondag van start gaat. Kelderman mikt op een goede eindklassering. Sprinter Hofland, vorig jaar al ritwinnaar, gaat voor de dagsuccessen.

"Iedereen heeft zich intensief op deze wedstrijd voorbereid", meldde ploegleider Merijn Zeeman woensdag. "Alles zal moeten samenkomen volgende week, want er worden resultaten verwacht. Moreno had een vlekkeloze voorbereiding tot de Ruta del Sol, waar hij viel. Vervolgens is hij ziek geworden, maar we hebben er vertrouwen in dat hij fit genoeg is tijdens Parijs-Nice. Met Wilco gaat het hartstikke goed. Hij heeft zich dit seizoen al bewezen en we hebben een ploeg die hem perfect kan ondersteunen."

De ploeg bestaat verder uit Jos van Emden, Steven Kruijswijk, Bram Tankink, Maarten Tjallingii, de Belg Maarten Wynants en de Nieuw-Zeelander George Bennett.

Held SBS Probleemwijken gedood in bajes

Dikkie Siegers is niet meer. De held uit de SBS-serie 'Probleemwijken', aflevering Oosterparkwijk te Groningen, is afgelopen weekend overleden in de gevangenis. De beste man heeft het loodje gelegd na een blunder van het gevangenispersoneel in Veenhuizen.

Het is inmiddels tien jaar geleden dat SBS 6 de beste serie aller tijden maakte. De campingzender hield vele FOK!kers aan de buis gekluisterd met het briljante programma 'Probleemwijken'. Nog steeds rept men op het forum over Kees Kankerkachel, Geert Glas en 'Het is de schuld van de Rabobank'.

Ook Dikkie Siegers werd in één klap beroemd. Dikkie bleek geen onbekende van de politie. Hij had al eens eerder gezeten en had geen goed woord over voor justitie. "Ze dumpen je gewoon", luidde zijn klacht.

Nu is Dikkie er niet meer. Op zijn Facebook-pagina wordt melding gemaakt dat de 49-jarige boef is overleden. Door een fout van het personeel van een van de vele gevangenissen in het Drentse Veenhuizen.

De Oosterparker moest zitten omdat hij had getankt zonder te betalen. In Veenhuizen kreeg hij methadon toegediend, om zogenaamd af te kicken van een heroïneverslaving. En dat terwijl Dikkie helemaal niet verslaafd was aan heroïne!

"Hij heeft van de verpleging medicijnen van meneer B. gekregen, in plaats van meneer S", aldus zijn dochter aan RTV Drenthe. "Hij was hart- en nierpatiënt. Ik denk dat dit zijn dood is geworden." De Groninger werd ziek van de rommel, en werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Hier is hij de volgende dag overleden.

Uit lijkschouwing is gebleken dat Dikkie inderdaad is overleden als gevolg van deze blunder. Zijn dochter heeft nu een advocaat in de arm genomen.

De bewuste aflevering met Dikkie in de hoofdrol. RIP Dikkie!

Oranje voetbalsters verliezen van Australië

De Nederlandse voetbalsters zijn woensdag slecht begonnen aan de Cyprus Cup. Australië was in Lanarca met 1-0 te sterk voor Oranje.

Larissa Crummer tekende in de 73e minuut voor de enige treffer. Zij passeerde doelvrouw Loes Geurts, die haar honderdste interland speelde. Het elftal van bondscoach Roger Reijners stuit in de groepsfase nog op Finland (6 maart) en Engeland (9 maart).

Scholen New York dicht tijdens Suikerfeest

Scholen in de Amerikaanse metropool New York sluiten voortaan hun deuren op twee islamitische feestdagen. Leerlingen krijgen vrij op het Suikerfeest en het Offerfeest, maakte burgemeester Bill de Blasio woensdag bekend.

"Dit is een verandering ingegeven door gezond verstand, erkent onze groeiende moslimgemeenschap en eert haar bijdragen aan de stad", aldus de burgervader. In andere schooldistricten, in de staten Vermont, Massachusetts en New Jersey, hebben leerlingen ook al vrij op die dagen.

Moslimleiders reageerden verheugd op het besluit. "Dit is waar New York City om draait", zei Linda Sarsour, een pleitbezorger van de New Yorkse moslimgemeenschap. "Erkenning, maatschappelijke insluiting en respect."

Op joodse en christelijke feestdagen kregen leerlingen in het openbaar onderwijs al jaren vrij. Het totaal aantal vrije dagen blijft gelijk.

Zeventien doden door mijnexplosie Oekraïne

Zeker zeventien mijnwerkers zijn woensdag door een gasexplosie in een kolenmijn bij het Oost-Oekraïense Donetsk om het leven gekomen. Tientallen anderen zijn ingesloten in de mijn, aldus de plaatselijke autoriteiten. De mijn ligt in een gebied dat wordt beheerst door pro-Russische rebellen. Regering en rebellen hebben woensdag tegenstrijdige berichten over de explosie en het aantal slachtoffers verspreid.

Bij de ingang van de mijn wachten wanhopige familieleden op nieuws. Op het moment van de explosie zouden tweehonderd mensen aan het werk zijn geweest. De meesten konden ontkomen, maar tientallen worden vermist en zijn waarschijnlijk nog onder de grond.

De explosie was ongeveer 1,5 kilometer beneden de oppervlakte in de kolenmijn van Zasjadko, volgens het persbureau van de rebellen. De mijn ligt vlakbij de rebellenhoofdstad Donetsk en wordt gerund door een pro-Russisch lid van het Oekraïense parlement. De Oekraïense president Petro Porosjenko eiste van de rebellen dat die reddingsploegen van de regering toelieten. Rusland zou ook hulp hebben aangeboden.

Zoals in meer vroegere Sovjetstaten wordt de mijnbouw in Oekraïne geplaagd door ongelukken. Die zijn vaak te wijten aan de slechte veiligheidsvoorzieningen en de verouderde schachten en andere infrastructuur.

Zeventien doden door mijnexplosie Oekraïne
Zeventien doden door mijnexplosie Oekraïne (Foto: ANP)

Manor definitief in Formule 1

Manor mag over anderhalve week aan het nieuwe seizoen van de Formule 1 beginnen. Dat heeft de Britse renstal woensdag bekendgemaakt. Eerder had de internationale autosportfederatie FIA het team al op de officiële deelnemerslijst gezet voor het F1-seizoen 2015, dat op 15 maart in Melbourne begint.

Manor, dat de Brit Will Stevens als eerste coureur heeft gecontracteerd, moest nog wel de technische goedkeuring krijgen. Ook was het nog wachten op de benodigde superlicentie voor Stevens. Het is nog niet bekend wie de tweede coureur wordt. In de geruchtenmolen worden onder meer de Nederlanders Giedo van der Garde en Robin Frijns genoemd als kanshebbers.

Marussia, de voorganger van Manor, ging vorig jaar failliet en kon de laatste drie wedstrijden niet meer rijden. Ook Caterham, waarvoor Stevens in Abu Dhabi de laatste race reed, ging ten onder door financiële problemen, maar kon geen geschikte overnamekandidaat vinden. Manor maakte woensdag bekend dat het in Stephen Fitzpatrick, de oprichter en directeur van de Britse energiemaatschappij Ovo Energy, een geldschieter heeft gevonden.

Agent VS die zwarte tiener doodschoot niet vervolgd

De blanke politieagent die in augustus een zwarte tiener doodschoot in het Amerikaanse Ferguson wordt niet vervolgd. Justitie is tot de slotsom gekomen dat er geen bewijs is dat de uitleg van agent Darren Wilson onderuithaalt.

Wilson houdt vol dat hij handelde uit noodweer, omdat hij vreesde voor zijn veiligheid. Het slachtoffer, Michael Brown, zou hem in het gelaat hebben geslagen en in de daaropvolgende worsteling hebben geprobeerd zijn dienstwapen te grijpen. Wilson ontkende dat Brown zijn handen omhoog had toen hij werd doodgeschoten. Justitie vond geen bewijs dat met die lezing in tegenspraak was.

Het besluit om van vervolging af te zien komt niet onverwacht. De voorwaarden voor strafvervolging wegens de schending van burgerrechten zijn erg streng.

Brown heeft de politie inmiddels verlaten.

Magicka 2 krijgt releasedatum en hilarische trailer

Paradox Interactive heeft vandaag de releasedatum voor Magicka 2 aangekondigd in een hilarisch filmpje, dat lijkt te zijn geinspireerd door een zekere populaire fantasyserie. Op 26 Mei kunnen we weer onze gewaden aantrekken en terugreizen naar Midgård.

Ook heeft Paradox meer informatie vrijgegeven over de extras die je krijgt als je de game pre-ordert. Mensen die de game nu alvast kopen krijgen toegang tot een sneak peek-weekend voor jou en drie vrienden, plus de Headmaster’s Robe set die gebruikt kan worden in de gratis MOBA van Magicka, Magicka: Wizard Wars. Mensen die de deluxe editie kopen krijgen naast het bovenstaande nog twee extra robe sets (de Warlord en de Cultist), een digitale interactieve kaart en de soundtrack van Magicka 2.

Magicka 2 komt uit voor PlayStation 4 en PC en kost 15 dollar. De prijs voor Europa wordt nog bekend gemaakt.

Magicka2preorder
Magicka 2 krijgt releasedatum en hilarische trailer

ING investeert in recyclingbedrijf

ING neemt via zijn investeringspoot Corporate Investments een belang van 20 procent in Van Scherpenzeel. Dit bedrijf zamelt afval in om het vervolgens een tweede leven te geven als grondstof voor onder andere de kunststofindustrie. Partijen maakten de deal woendag bekend. Financiële details over de transactie worden niet verstrekt.

Van Scherpenzeel bestaat in zijn huidige vorm sinds januari 2014 en draaide het afgelopen jaar een omzet van 50 miljoen euro. Het bedrijf telt momenteel vijftig werknemers.

De andere 80 procent van de aandelen blijft in handen van een groep privépersonen, van wie Ruud Sondag de belangrijkste is. Sondag was jarenlang bestuursvoorzitter van afvalverwerkingsbedrijf Van Gansewinkel. Hij stapte daar in 2012 op, wegens een meningsverschil over het te voeren beleid.

Opa's en oma's met bijstand mogen oppassen

Opa's en oma's met een bijstandsuitkering mogen gewoon op hun kleinkinderen passen. Wel moeten ze zich beschikbaar houden voor de arbeidsmarkt en als ze voor het oppassen geld krijgen, moeten ze dat opgeven aan de sociale dienst.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) zei dat woensdag in de Tweede Kamer. De SP had Klijnsma om een reactie gevraagd op een uitzending van het KRO-NCRV-programma De Monitor van afgelopen weekend. Daarin vertelde de schoonmoeder van rapper Lange Frans dat ze door de sociale dienst is beboet voor het oppassen op haar kleinkinderen en een boete van 34.000 euro moet betalen.

Klijnsma verwijst voor dit specifieke geval naar de sociale dienst in Amsterdam, maar stelde wel dat als je kleinkind het weekend te logeren komt, er dan "natuurlijk'' niet gekort wordt op de bijstand.

Marokkaantje ript dierenzaak in Gouda

Een ongeveer 12-jarig Marokkaantje heeft maandag 2 maart een dierenzaak in Gouda van de dagopbrengst af geholpen. De minimoslim betrad even na het middaguur de dierenspeciaalzaal Pets & Co aan de Karnemelksloot.

In plaats van een beestje of eventueel de benodigde verzorgingsartikelen schreeuwde het lichtgetinte blaagje om de inhoud van de kassa. Om zijn eis kracht bij te zetten gijzelde hij, naar goed terroristisch gebruik, met een mes een vrouwelijke klant.

De vrouw, die eerst nog moest lachen om de blaag en zijn geschreeuw, verging het lachten daarna al snel. Hierop heeft de verkoopster van de winkel de kassa opengezet waarna de Ali Baba-volgeling het papiergeld in zijn AH-tas overhevelde.

De politie is zoekende naar een lichtgetinte jongen die is gekleed in een zwarte jas, zwarte ijsmuts met witte vlakjes, zwarte schoenen met witte zolen en een Appie Heijn-tas.

Na de onvrijwillige transactie is hij gevlucht in de richting van Goudse binnenstad. De politie heeft er nog een helikopter op ingezet bij de zoektocht, maar is toch nog op zoek naar getuigen. Die mogen zich met hun spannende verhaal melden via 112.

Russische dopingcoach: "Ik antwoord na ons goud op Spelen Rio"

De Russische atletiekcoach Viktor Chegin wil na de Olympische Spelen van 2016 uitgebreid antwoorden over de beschuldigingen aan zijn adres. De Rus, hoofdcoach van de Russische snelwandelaars, is de afgelopen jaren en vooral maanden vaak in opspraak gekomen. Zo zijn rond de 20 van zijn pupillen beschuldigd van dopinggebruik, samen goed voor een waslijst aan WK- en olympische medailles.

Het Russisch antidopingagentschap is al een disciplinair onderzoek naar Chegin begonnen en sinds februari geldt hetzelfde voor wereldatletiekbond IAAF. Toch weet de coach, oprichter van het nationale trainingscentrum in Saransk, van geen wijken. "Ik heb er geen enkele behoefte aan om met de vijand in discussie te gaan", zegt hij tegenover ITAR-TASS"Ik wil gewoon werken. Of ik van plan ben om ooit meer antwoorden te geven? Ja, ik denk dat ik dat doe na onze overwinningen op de Spelen van Rio de Janeiro volgend jaar."

In de afgelopen maanden werden er onder meer schorsingen uitgesproken voor snelwandelgrootheden als Olga Kaniskina, Elena Lashmanova, Valery Borchin, Sergey Bakulin en Sergey Kirdyapkin. De hele zaak begon rond de jaarwisseling te rollen toen Lashmanova bij een lokale wedstrijd in Saransk opdook, terwijl ze geschorst was. Later bleek dat ook Bakulin meedeed terwijl dat niet mocht, waardoor op dat moment pas bekend werd dat hij een zogenaamde silent ban uitzat. Kaniskina is inmiddels aangetreden als directrice van het "Viktor Chegin Trainingscentrum" in Saransk, nadat de oude directeur - Viktor Kolesnikov - weinig verrassend vanwege dopingbezit ontslagen werd.

D66: snel weg met m/v-vermelding

Als de vermelding van je geslacht op een document geen enkel doel dient, moet het daar ook niet meer op komen te staan. Dat vindt D66. De partij brengt dit donderdag in tijdens een debat over emancipatie.

Het is in steeds meer landen mogelijk om sekseregistratie achterwege te laten, aldus D66. Het kabinet heeft in 2013 al wel opdracht gegeven voor een onderzoek naar de mogelijkheden van het onbepaald laten van het geslacht in officiële documenten, zoals je paspoort of ID-kaart, maar er is nog niks gebeurd.

Beruchte drugsbaas Mexico opgepakt

De Mexicaanse politie heeft een kopstuk van het beruchte Zetas-drugskartel gearresteerd. Omar Trevino Morales, alias Z-42, werd voor dag en dauw opgepakt in San Pedro Garza Garcia, een rijke buitenwijk van Monterrey.

De Mexicaanse regering had een prijs van omgerekend 1,8 miljoen euro op Trevino Morales' hoofd gezet. De Amerikaanse narcoticabrigade deed er nog eens 4,5 miljoen bovenop. Trevino Morales werd in Mexico gezocht voor wapenbezit en georganiseerde misdaad. De VS wilden de drugsbaas berechten voor drugssmokkel.

Omar is de broer van Miguel Angel Trevino Morales, die geldt als de bloeddorstigste leider van de Zetas, Mexico's gewelddadigste drugsbende. Miguel Angel werd in juli 2013 opgepakt, bijna een jaar na de liquidatie van Heriberto 'El Lazca' Lazcano, die samen met hem de Zetas leidde.

De Zetas trekken al jaren een spoor van wreedheden, bloedvergieten en verminkte lijken door Noord-Mexico. Ze vechten daar een machtsstrijd uit met het rivaliserende Golf-kartel.

Perez: "Force India ligt meerdere stappen achter"

Het Formule 1-team Force India ligt volgens coureur Sergio Perez een stukje achter op de concurrentie. De renstal uit Silverstone introduceerde door financiële problemen de 2015-auto pas tijdens de laatste wintertest, terwijl de concurrentie dit al tijdens de eerste wintertest deed en zo de auto door kon ontwikkelen.

Perez: "We hadden maar twee dagen. We liggen door het beperkte aantal rijdagen achterop, maar het begin was veelbelovend en we moeten er het maximale uit de huidige situatie halen. Het zal een aantal races duren voordat we er bij zullen zitten, want we hebben nog veel werk te verzetten. We liggen enkele stappen achter op de concurrentie."

Force India was niet aanwezig bij de eerste wintertest en kwam bij de tweede met de 2014-bolide in actie. Dat het team hier aanwezig was werd mogelijk gemaakt door Mercedes dat Pascal Wehrlein ervaring op wilde laten doen. Tijdens de derde test werden er door Perez en teamgenoot Nico Hülkenberg 365 ronden afgelegd, maar vijftien minder dan McLaren dat bij alle drie wintertests aanwezig was.

"We weten waar we aan moeten werken en de aerodynamica-afdelingen werken goed samen aan de zwakke punten van de auto. Ik ben bij McLaren eerder in een soortgelijke situatie geweest en toen duurde het tot de vijfde race tot we wisten waar we stonden en we de data begrepen. Om dat al op de tweede testdag te kunnen zeggen is een geweldige inspanning van het team geweest en vanaf daar moeten we hard werken om op het niveau te komen waarop we willen geraken."

Kluivert nieuwe bondscoach Curaçao

Patrick Kluivert heeft een nieuwe baan gevonden. Hij wordt bondscoach van Curaçao. De voormalig aanvaller van onder meer Ajax, AC Milan en FC Barcelona vertrok vandaag richting Curaçao en zal donderdag worden gepresenteerd. Kluivert krijgt de opdracht mee om zich met het land te plaatsen voor het wereldkampioenschap voetbal in Rusland.

Het bondscoachschap van Curaçao wordt voor Kluivert zijn eerste klus als zelfstandig hoofdcoach. Tussen 2012 en 2014 was hij in dienst bij de KNVB als assistent-bondscoach van het Nederlands elftal. Daarvoor was hij in Nederland al assistent-trainer bij FC Twente, N.E.C., PSV en AZ.

Curaçao heeft sinds 2010 weer een zelfstandig voetbalteam, nadat in hetzelfde jaar de Nederlandse Antillen werd opgeheven als land. Curaçao nam deel aan de kwalificatie voor het WK in 2014 maar kwam niet verder dan de tweede kwalificatieronde. Wel deed Curaçao datzelfde jaar mee aan de Caribbean Cup. Daarin eindigde het land als laatste in een groep met Trinidad en Tobago, Cuba en Frans-Guyana.

Kluivert zal eind maart debuteren op de bank bij Curaçao. Het land speelt dan zijn eerste WK-kwalificatiewedstrijd in de CONCACAF-zone tegen Montserrat. Bij winst volgt een tweekamp in juni tegen Cuba. Curaçao staat op dit moment 160ste op de wereldranglijst van de FIFA. Wil het land zich echt plaatsen voor het WK, dan zou het nog een derde tweekamp en daarna twee groepsfasen door moeten komen. 

Patrick Kluivert hier rechts naast Louis van Gaal in dienst van Oranje. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Patrick Kluivert hier rechts naast Louis van Gaal in dienst van Oranje. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Poolse en Amerikaanse leger oefenen samen

Poolse en Amerikaanse troepen zijn woensdag begonnen aan NAVO-oefeningen in het Noordwest-Poolse Drawsko Pomorskie. Met de oefening wil het bondgenootschap zijn tanden laten zien tegen vooral Rusland, dat de veiligheid van Oost-Europa zou bedreigen.

De zogeheten Operatie Atlantische Vastberadenheid ging in april vorig jaar in Polen van start. Aan de deeloefening die woensdag in Drawsko Pomorskie begon nemen 550 man van het Amerikaanse tweede regiment cavalerie, 75 Stryker-gevechtsvoertuigen en gemotoriseerde troepen van het thuisland deel.

De vergrote aanwezigheid van Amerikaanse troepen aan de oostgrens van het NAVO-territorium 'duurt minstens voort tot het eind van 2015', liet de Amerikaanse ambassade in Polen woensdag weten.

Larsson en Van den Berg dicht bij rentree

 SC Heerenveen rekent op een snelle terugkeer van Sam Larsson en Joey van den Berg. Beide spelers van de Friese ploeg hebben na blessures de groepstraining gedeeltelijk hervat. Donderdag ondergaat het duo een test die bepalend is voor het eventuele meespelen zaterdag tegen ADO Den Haag, meldde de eredivisionist woensdag.

Larsson (hamstring) en Van den Berg (knie) raakten geblesseerd tijdens het uitduel tegen SC Cambuur op 15 februari. De aanvaller en de middenvelder misten daardoor de wedstrijden tegen FC Groningen en Excelsior. "Ik verwacht dat Sam en Joey vrijdag weer volledig aan kunnen sluiten, maar de test van donderdag is bepalend", meldde fysiotherapeut Erik ten Voorde. Lerin Duarte is hersteld van zijn tegen FC Groningen opgelopen hamstringblessure en is komend weekend weer inzetbaar.

UvA-docenten dreigen met meer bezettingen

Het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) moet de universiteit democratischer maken, de vertrouwensrelatie herstellen en een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de financiële situatie. Gebeurt dat niet voor vrijdag 16.00 uur dan volgen er nog meer acties, bijvoorbeeld door nog meer panden van de UvA te bezetten. Dat meldt een groep UvA-docenten die zich achter de studenten hebben geschaard die momenteel het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de UvA, bezet hebben.

De docenten, die zich Rethink UvA noemen, hebben hun verklaring woensdag voorgelezen. Ze hebben drie eisen die ze direct ingewilligd willen zien en drie lange termijn wensen.

Dopingautoriteit: bijna 2500 controles

De Nederlandse Dopingautoriteit heeft in 2014 in totaal 2483 controles uitgevoerd, waarvan 1961 in 'eigen beheer'. In 1904 gevallen werd urine afgenomen en 57 keer bloed. De andere tests werden gedaan in samenwerking met of in opdracht van (meestal) een internationale sportfederatie. Dat blijkt uit het jaarverslag dat directeur Herman Ram woensdag publiceerde.

De analisten toonden in de stalen 130 keer afbraakproducten aan die op doping zouden kunnen duiden, inclusief de atypische bevindingen. Dat leidde in negen gevallen tot aangifte wegens overtreding van het dopingreglement. Eénmaal is melding gemaakt van gebrekkige medewerking.

Van de verboden stoffen die werden gevonden waren anabole middelen (zes) het 'populairst'. Twee keer ging het om stimulantia. De meeste tuchtzaken (vier) werden aangebracht in de atletiek.

Directeur Fontein stapt op bij ADO Den Haag

Maarten Fontein stapt met onmiddellijke ingang op als directeur van ADO Den Haag. Hij vindt zijn zeggenschap te beperkt nu de club is overgenomen door het Chinese investeringsbedrijf United Vansen.

"Ik heb onvoldoende vertrouwen dat ik de juiste persoon ben om het belang van ADO Den Haag optimaal te dienen gezien de vele onzekerheden die er zijn ontstaan na de overname van de club en de wijze waarop de nieuwe eigenaar ADO Den Haag wil besturen vanuit China met een beperkt zeggenschap van de algemeen directeur", laat hij woensdag weten in een korte verklaring op de website van ADO Den Haag.

Teeven blijft letsel Afghaanse man ontkennen

Een Afghaanse man die onlangs gedwongen werd uitgezet naar Kabul, heeft daarbij geen letsel opgelopen. Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) antwoordde dat woensdag op nieuwe vragen van de ChristenUnie.

Teeven had dat al eerder gemeld, maar Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie vond de kwestie nog steeds niet helder. De dochter van de man hield ook na de uitleg van Teeven vol dat haar vader gewond is geraakt door een hardhandige uitzetting. Zij had hem gevonden in een ziekenhuis.

Maar Teeven houdt eraan vast dat hij niet weet hoe de man, Feda Amiri, verwondingen heeft opgelopen. Dat gebeurde volgens hem niet tijdens de vlucht, ook al zette de marechaussee dwangmiddelen in.

"In de rapportage van de Koninklijke Marechaussee is expliciet aangetekend dat geen sprake is geweest van enig letsel. Dit is opgemaakt uit zowel de eigen waarneming van de Koninklijke Marechaussee als uit het feit dat ook betrokkene zich niet over enig letsel heeft uitgelaten'', schrijft Teeven.

Varkensgriep doodt 300 Indiërs in een week

Het dodental door de uitbraak van varkensgriep in India is gestegen naar 1200, meldden Indiase media woensdag. Dat betekent dat er in een week tijd driehonderd doden zijn bijgekomen. Bovendien steeg het aantal besmette mensen met 7000.

Sinds december stijgt het aantal besmette mensen en daarmee ook het aantal mensen dat bezwijkt aan de uitbraak van het griepvirus in India. Het ministerie van Gezondheid heeft sindsdien herhaaldelijk gezegd dat mensen niet in paniek moeten raken en alert moeten zijn.

Maar inmiddels hebben bijvoorbeeld 10.000 advocaten in de zwaargetroffen miljoenenstad Ahmedabad besloten niet meer naar hun werk te gaan. Die actie volgde kort op de aankondiging dat de ongebruikelijke regenval in India de verspreiding van het griepvirus zou kunnen versnellen.

Varkensgriep doodt 300 Indiërs in een week
Varkensgriep doodt 300 Indiërs in een week (Foto: ANP)

Brussel komt eerder met migratieplannen

De Europese Commissie in Brussel zal eerder dan gepland komen met een nieuw voorstel voor Europees asiel- en migratiebeleid. Dat kondigde vicevoorzitter Frans Timmermans woensdag aan. Concrete plannen deed Timmermans niet uit de doeken, maar "dit is een probleem dat ons allemaal treft''.

"Gezien de ernst van de zaak'' versnelt Brussel het denkwerk, zei Timmermans. In mei wil de commissie al komen met een nieuw asiel- en migratiebeleid. Oorspronkelijk stond dit gepland voor juli.

Het nieuwe beleid zal zijn gestoeld op vier pijlers: het beter op elkaar afstemmen van de nationale asielsystemen, het beter beschermen van de buitengrenzen van de EU, het tegengaan van illegale migratie en dan met name de mensensmokkelaars en het verbeteren van legale migratie naar Europa. Bij dat laatste denkt Brussel onder meer aan het indienen van een asielaanvraag in het eigen land.

De afgelopen weken zijn er steeds meer berichten over overbeladen boten die kapseizen in de Middellandse Zee waarbij honderden mensen om het leven komen.

Warm weer drukt resultaten Eneco

Energiebedrijf Eneco heeft vorig jaar fors minder omzet en winst behaald dan in 2013. Dat kwam vooral door het warme weer.

De omzet zakte met 13 procent tot 4,59 miljard euro, de winst kwam 15 procent lager uit op 206 miljoen euro. Het is voor het eerst sinds 2010 dat Eneco te maken kreeg met een dalende omzet en nettowinst.

Door de hogere temperaturen in 2014 zette Eneco net als zijn branchegenoten aanzienlijk minder gas en warmte af. Bovendien werden de resultaten gedrukt door lagere gas- en stroomprijzen. Verder kreeg het nutsbedrijf minder geld binnen uit het transport van energie omdat de toezichthouder de tarieven daarvan heeft verlaagd.

Wanhopig Australië biedt gevangenenruil aan

Australië heeft Indonesië aangeboden de twee in dat land ter dood veroordeelde Australiërs te ruilen tegen drie Indonesiërs die in Australië zijn veroordeeld voor drugshandel. De minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop deed dat in een nogal gespannen telefoongesprek met haar Indonesische collega Retno Marsudi.

Volgens de Australische krant The Australian werd het aanbod niet aangenomen door Jakarta.

De twee Australiërs zijn woensdag naar het eiland Nusa Kambangan gebracht. Daar wachten zij in een gevangenis op hun executie, meldden Australische media. De twee mannen worden net als acht anderen doodgeschoten, omdat ze veroordeeld zijn voor drugssmokkel.

Het is niet bekend wanneer de executie plaatsvindt. De Indonesische procureur-generaal moet dat uiterlijk 72 uur van tevoren bekendmaken.

De mannen werden woensdag (lokale tijd) in alle vroegte uit hun cel op het Indonesische eiland Bali gehaald en met een pantservoertuig weggevoerd. Met het vliegtuig zijn ze naar Java gebracht, waarna ze met een boot de oversteek maakten naar Nusa Kambangan.

Australië is woedend over de aanstaande executie en heeft de afgelopen weken hemel en aarde bewogen om die te voorkomen. "Ik denk dat miljoenen Australiërs zich ziek voelen vanwege het lot van deze twee mannen die een verschrikkelijke misdaad hebben gepleegd", zei premier Tony Abbott woensdag. "We verwerpen drugscriminaliteit, maar we verwerpen de doodstraf ook", voegde hij eraan toe

De Indonesiërs trekken zich weinig aan van protest en druk van andere landen. Ook Nederland protesteerde tevergeefs tegen de in januari uitgevoerde executie van de Nederlandse drugscrimineel Ang Kiem Soei.

De andere ter dood veroordeelden komen uit Frankrijk, Brazilië, de Filipijnen, Ghana, Nigeria en Indonesië. Zij waren al eerder naar Nusa Kambangan gebracht.

De Nederlander Siegfried Mets is in Indonesië ook ter dood veroordeeld, maar hij wil dat zijn zaak wordt herzien. Mets is veroordeeld voor het smokkelen van honderden xtc-pillen.

Wanhopig Australië biedt gevangenenruil aan
Wanhopig Australië biedt gevangenenruil aan (Foto: ANP)

'Berichten over derde Grieks pakket voorbarig'

Berichten over een mogelijk derde steunpakket voor Griekenland zijn veel te voorbarig. "Het is veel te vroeg nu te praten over een derde programma voor Griekenland'', zei de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker woensdag tijdens een persconferentie. ,,Dat is pure speculatie.''

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel onderstreepte dit tijdens hetzelfde mediamoment in Brussel. Zij benadrukte dat Griekenland eerst werk moet gaan maken van de onlangs gemaakte afspraken met de andere eurolanden. "We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat het tweede steunprogramma een succes is. Nu is niet de tijd om over een derde programma te praten'', zei Merkel.

De geruchten over een mogelijk derde pakket werden aangewakkerd door uitspraken van de Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos, die zei dat de eurolanden bezig zijn met nieuwe hulp van 30 tot 50 miljard euro.

45 tips over vondeling Breda

De politie heeft tot dusver 45 tips gekregen over het babymeisje dat maandagochtend in Breda werd gevonden. De politie besteedde dinsdagavond op televisie uitgebreid aandacht aan de vondst. Een woordvoerder zegt dat de tips vooral gaan over de kleertjes van de baby die werden getoond.

Het babymeisje werd rond 08.00 uur achtergelaten tussen geparkeerde auto's in de Christaan Huygensstraat in Breda. De verdachte die de zwarte tas met het pasgeboren meisje achterliet werd kort ervoor door bewakingscamera's gefilmd. Ook die beelden werden dinsdag getoond in Opsporing Verzocht. De opnamen maken niet duidelijk of het gaat om een man of een vrouw.

De politie denkt dat het meisje vrijdag is geboren. De politie concludeert aan de hand van de navelstreng dat ze zonder deskundige hulp ter wereld is gekomen. De moeder heeft mogelijk medische hulp nodig. Het meisje maakt het goed. Ze is naar een pleeggezin gebracht.

Asbestdeeltjes van dak mogelijk in woningen

De kans is groot dat vezels van oude, asbesthoudende daken in woningen terecht zijn gekomen omdat ze door bewoners onder hun schoenen mee naar binnen zijn genomen. Asbestvezels zijn zeer schadelijk voor de gezondheid en kunnen ernstige ziektes veroorzaken. Het is noodzakelijk dat er snel onderzoek wordt gedaan naar de verspreiding van asbeststof en -vezels op percelen waar gebouwen staan met asbestdaken. Dat zijn vaak boerenerven.

Dat stellen twee onderzoeksbureaus die in opdracht van de provincies Overijssel en Gelderland onderzoek hebben gedaan naar de veiligheid van oude asbestdaken. In Gelderland en Overijssel is vroeger veel asbest gebruikt omdat in deze provincies de grote asbestfabrieken stonden. Vanaf dit jaar zijn de provincies grotendeels verantwoordelijk voor zaken die met asbest te maken hebben. Gedeputeerde Staten van beide provincies besluiten binnen enkele weken over de consequenties van het asbestonderzoek.

De onderzoekers bekeken twintig asbestdaken zonder dakgoot in de twee provincies. Ze raden dringend aan om nu ook de bodem onder daken met dakgoot onder de loep te nemen. Ook afwateringssloten en stallen moeten onderzocht worden op gezondheidsrisico's. Omdat de meeste mensen schrikken van het aantreffen van deels onzichtbaar asbest, moeten de overheden voor goede informatie zorgen.

De onderzoekers berekenen dat 45 procent van de onderzochte locaties onmiddellijk gesaneerd moet worden omdat het risico volgens de geldende regels onaanvaardbaar is. Zij denken dat er in heel Nederland ruim 100.000 spoedeisende locaties zijn.

Daken dekken met asbest is allang verboden. Er zijn in Nederland nog ongeveer 600.000 asbestdaken, die door verwering steeds meer vezels loslaten. Deze week werd bekend dat asbestdaken in 2024 definitief verdwenen moeten zijn.

Wolfenstein: The New Order krijgt standalone uitbreiding

Vandaag kondigt Bethesda aan dat in mei Wolfenstein: The Old Blood verschijnt. Dit is een standalone DLC en speelt zich voor Wolfenstein: The New Order af.

Het verhaal speelt zich af in 1946. In deze alternatieve tijdslijn staan de Nazis op het punt de oorlog te winnen. B.J. Blazkowicz gaat op pad om dit proberen te voorkomen. In het eerste deel van het verhaal genaamd 'Rudi Jäger and the Den of Wolves' infiltreert B.J. een gevangenis om de locatie te leren van General Deathsheads hoofdkwartier. In het tweede deel van het verhaal 'The Dark Secrets of Helga Von Schabbs' bevindt hij zich in Wulfburg waar een nazi-archeoloog bezig is met mysterieuze artifacten om een donkere en oude kracht op te roepen.

Wolfenstein: The Old Blood kost €19.99 en is fysiek en digitaal 6 mei beschikbaar voor PlayStation 4, en pc. Op Xbox One komt het alleen digitaal uit.

FC Twente staat voor flinke bezuinigingsslag

FC Twente moet flink bezuinigen. De eredivisionist heeft geen keus, nadat de KNVB de club woensdag bestrafte met het afnemen van drie winstpunten vanwege de financiële wanorde. Twente heeft te lang op te grote voet geleefd en gaat nu "terug naar de basis".

Over het afgelopen jaar leed de landskampioen van 2010 een miljoen euro verlies. Twente had een constructie bedacht waarin dat bedrag gecompenseerd zou worden met afschrijvingen op het stadion, maar daar kon de bond niet mee leven. De equipe uit Enschede kreeg al in januari een 'publieke waarschuwing', omdat afspraken in het plan van aanpak, noodzakelijk omdat de club onder curatele staat, niet werden nageleefd. Toen werd al gedreigd met aftrek van punten, iets dat woensdag waarheid werd. Twente zakte daardoor van de achtste naar de negende plaats waardoor deelname aan de play-offs om Europees voetbal ver weg is. Wel staan de Tukkers in de halve finale van de KNVB-beker.

Twente schaamt zich nu diep. Aldo van der Laan, vanaf volgend seizoen opvolger van Joop Munsterman als voorzitter van de club, noemt de puntenaftrek een "blamage". De nieuwe financiële man Gerald van den Belt vindt dat Twente te ambitieus was in het plan om weer gezond te worden. "Wat in een jaar moest worden bewerkstelligd, had ook over drie jaar kunnen worden uitgesmeerd. Dan hadden we het onszelf makkelijker gemaakt en waren we niet in deze positie terechtgekomen."

De eerste bezuinigingen zijn al aangekondigd. Zo gaat het spelersbudget voor het eerste elftal met zes miljoen omlaag en wordt het tweede elftal vanaf komend seizoen uit de Jupiler League gehaald. Welke ploeg daarin de plek van Jong Twente overneemt, weet de KNVB nog niet. Verder wordt het vrouwenelftal ondergebracht in een aparte stichting. "We moeten ons als club weer klein maken en beperken tot de basis", aldus Van den Belt. "De club staat er slecht voor. Het wordt een flinke bezuinigingsslag."

VVD wil snel duidelijkheid over alcoholslot

Regeringspartij VVD wil dat het kabinet snel duidelijkheid geeft over hoe de veiligheid van weggebruikers kan worden gegarandeerd, nu er geen alcoholslot meer mag worden opgelegd aan automobilisten die te veel hebben gedronken. "Want als je met drank op achter het stuur kruipt, speel je met mensenlevens", zei VVD-Tweede Kamerlid Barbara Visser woensdag in reactie op de uitspraak van de Raad van State.

"Daar hoort straf bij, maar ook een bescherming van de weggebruikers. Zij moeten niet het risico lopen dat een dronken wegpiraat ze het ziekenhuis in rijdt. Het alcoholslot valt wat dat betreft te vergelijken met een stadionverbod voor hooligans. Dat is geen extra straf, maar een bescherming van gewone mensen die met hun kinderen of vrienden een leuke middag in het stadion willen hebben, zonder het risico te lopen door een hooligan te worden belaagd. De straffen voor verkeersovertredingen zijn blijkbaar te licht als het alcoholslot al als zo?n zware straf wordt gezien."

Bij ongeveer een kwart van de 30.000 sterfgevallen op Europese wegen is alcohol in het spel.

Licentiecommissie UCI geeft Astana twee weken

Wielerploeg Astana krijgt tot 20 maart de tijd om te reageren op het door de internationale wielrenunie UCI gedane voorstel de licentie voor de WorldTour in te trekken. Dat heeft de onafhankelijke commissie die over de licenties gaat volgens cyclingnews bepaald. De website beroept zich op berichtgeving van de Franse sportkrant L'Équipe.

Astana kreeg vorige week te horen dat het zijn WorldTour-licentie voor 2015 alsnog dreigt te verliezen. Daardoor zou het team van Tourwinnaar Vincenzo Nibali en de Nederlanders Lars Boom en Lieuwe Westra niet langer zeker zijn van deelname aan grote koersen. De UCI wil de ploeg weren omdat onderzoek zou hebben uitgewezen dat onder meer het antidopingbeleid en de structuur niet overeenkwamen met het eerder door de ploeg geschetste beeld. Bij intrekking kan Astana nog beroep aantekenen bij sporttribunaal CAS.

'Kris en Lisanne omgekomen door valpartij'

Een ongelukkige valpartij is waarschijnlijk de doodsoorzaak van de twee Nederlandse vrouwen Kris Kremers en Lisanne Froon. Dat is de uitkomst van het laatste onderzoek van forensische specialisten, de Panamese autoriteiten en een team met leden van stichting Reddingshonden RHWW.

Lisanne en Kris verdwenen op 1 april toen zij een wandeling maakten in de jungle van Boquete in Panama. Na intensieve zoektochten werden eerder al stoffelijke resten van beide vrouwen gevonden.

Tijdens de laatste zoektocht zijn geen nieuwe resten gevonden. De onderzoekers kwamen wel tot de conclusie dat verdwalen op het pad waar de vrouwen liepen zeer onwaarschijnlijk is. Ook een misdrijf wordt nagenoeg uitgesloten. "Wat rest is een noodlottig ongeval, mogelijk veroorzaakt door een ongelukkige valpartij", zo laat de familie van Kremers, initiatiefnemers van de laatste zoektocht, via een woordvoerster weten.

Het team forensisch specialisten houdt er rekening mee dat Lisanne en Kris van een helling zijn afgegleden, en dat terug omhoog klimmen uitgesloten is zonder de juiste hulpmiddelen. "Bij een val op deze plek is er een enorm hoogteverschil van dertig tot veertig meter, wat de kans op letsel zeer waarschijnlijk maakt. Bovendien is de stroom aan beide kanten omgeven door watervallen en is de bedding omgeven door steile rotswand van enkele meters", aldus de onderzoekers. De plek waar dit gebeurd kan zijn, werd door verscheidene personen, onafhankelijk van elkaar, aangewezen.

"We zijn als familie opgelucht dat we nu toch eindelijk een mogelijke en plausibele verklaring hebben voor alle vragen die we rond het overlijden van Kris hadden", aldus de familie Kremers.

Agente niet vervolgd voor vals proces-verbaal

Een agente die vorig jaar fouten maakte in een proces-verbaal over de vernieling van een auto in Heusden, wordt niet vervolgd. De officier van justitie gelooft namelijk niet dat ze dat met opzet heeft gedaan, meldde het Openbaar Ministerie in Den Bosch woensdag.

Naar aanleiding van het proces-verbaal werd een vrouw vervolgd. Ze werd vrijgesproken omdat de rechter concludeerde dat de agente informatie bewust verkeerd had opgeschreven. De vrouw overweegt nog om aangifte te doen tegen de agente wegens meineed of valsheid in geschrifte, kondigde haar advocaat woensdag aan.

Onder strafrechtadvocaten wordt regelmatig getwijfeld over de juistheid van processen-verbaal. Eind vorig jaar noemde driekwart van honderd advocaten de betrouwbaarheid van processen-verbaal een groot probleem.

Een proces-verbaal geldt voor de rechter als wettig bewijs. De inhoud ervan is moeilijk te betwisten.

'Policor oorzaak massale uitbuiting Britse meisjes'

Dankzij een overdaad aan tolerantie en politiek correct wegkijken en negeren door de politie in Oxfordshire heeft een bende Britse moslims vijftien jaar lang 373 kafir-meisjes in de leeftijd van elf tot vijftien jaar oud ongehinderd op alle mogelijke manieren kunnen drogeren, prostitueren, verkrachten en mishandelen.

Diverse autoriteiten schoven signalen, meldingen en aangiftes af uit angst om voor racist, islamofoob of intolerant uitgemaakt te worden. Verder werd er gesteld dat de meisjes er om vroegen en dit dus zelf graag wilden of gewoon lastige meisjes waren.

De 373 kafir-meiden lijken echter het topje van de berg te zijn. Al eerder was er in Groot-Brittannië in Rotherham sprake van 1400 kafir-meiden die kennis mochten maken met het respect van de islam voor vrouwen en naar ongelovige vrouwen in het bijzonder.

De schokkende ontdekkingen van onmenselijkheid kwamen onder het tapijt vandaan na de veroordeling in 2013 van zeven allah-fans die zes jonge meisjes als huisdier onder de knoet van het geloof van de vrede hielden.

De zes islamieten kregen allen minimale straffen opgelegd die varieerden van vijftien tot twintig jaar. De voorzitter van de onderzoekscommissie heeft sorry gezegd.

IS valt garnizoen olieveld Libië aan

Strijders van Islamitische Staat (IS) hebben in Libië militairen aangevallen die een olieveld bij Sirte bewaakten. Andere troepen van de islamistische regering in Tripoli zetten daarop een tegenaanval in, waarbij onder meer gevechtsvliegtuigen werd ingezet, liet minister van oliezaken Mashallah al-Zewi woensdag weten.

De gevechten concentreerden zich rond het olieveld van Al-Dhahra, even ten zuiden van Sirte, een kuststad in Midden-Libië. Al-Zewi wist naar eigen zeggen niet hoe groot de verliezen aan beide zijden zijn.

De door islamisten gesteunde regering in Tripoli heeft niet alleen te kampen met extremisten en strijdgroepen, maar ook met een tegenregering in Tobruk die de steun van het Westen geniet. Met beide kampen verbonden milities vechten al maanden een bloedige machtsstrijd uit. De wanorde biedt terreurbewegingen als IS de ruimte om in Libië voet aan de grond te krijgen.

Poetin noemt moord op Nemtsov schandelijk

De moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov is een schande voor het land. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin woensdag gezegd.

Poetin sprak zijn afkeuring over de moord uit tegenover een groep medewerkers van het ministerie van binnenlandse zaken. De bijeenkomst werd uitgezonden op de Russische televisie. Het waren de eerste openbare uitlatingen van Poetin sinds Nemtsov vrijdagavond op steenworp afstand van het Kremlin werd doodgeschoten.

"De meeste aandacht moet uitgaan naar serieuze misdaden, vooral die misdaden waaraan een politiek motief ten grondslag ligt", zei Poetin. "We moeten Rusland eindelijk verlossen van de schande en tragedie die gepaard gaan met wat we recent hebben gezien. Daarmee bedoel ik de brutale moord op Boris Nemtsov in het centrum van de hoofdstad."

Nemtsov had enkele uren voordat hij werd vermoord nog een interview gegeven waarin hij Poetin veroordeelde wegens diens 'krankzinnige, agressieve' beleid in Oekraïne. Tot dusver zijn er geen verdachten van de moord aangehouden.

Blokker ontslaat minder werknemers

Blokker gaat vijftig werknemers minder ontslaan dan de winkelketen aanvankelijk van plan was. Dat heeft het bedrijf woensdag aan de vakbonden laten weten, zei FNV-bestuurder Twan van Lieshout na afloop van een overleg met de directie.

Dat zou betekenen dat Blokker niet 440 arbeidskrachten ontslaat, zoals het vorige maand had aangekondigd, maar 390. Volgens Van Lieshout heeft het bedrijf besloten minder werknemers te ontslaan als tegemoetkoming aan de bonden. Bij de huishoudketen werken ongeveer 7200 mensen.

'Rumoer bij lessen over Holocaust melden'

Als op een school lessen over de Holocaust verkeerd uitpakken door reacties van leerlingen, dan moet de leerkracht dat melden aan de leiding. Zo kan het via de inspectie bij de politiek terechtkomen en krijgt iedereen een beeld van wat verkeerd gaat en in welke mate. Dat vindt het Centrum Informatie en Documentatie over Israël (CIDI), dat een dergelijke meldplicht woensdag bepleitte in de Tweede Kamer.

Het CIDI was deelnemer aan een rondetafelgesprek, georganiseerd door de ChristenUnie. De partij wil meer actie tegen antisemitisme en radicalisering op scholen. De partij maakt zich er zorgen over dat er docenten zijn die zich niet vrij voelen om in de klas over de Holocaust te spreken uit angst voor felle reacties van leerlingen.

De politiek wil intussen de holocaust bespreekbaar maken. Op scholen krijgen onderwijzers steeds meer negatief commentaar van - vooral - islamitische kinderen. "Zegt de leraar 'Joden', zeggen de leerlingen 'Gaza', en zegt de leraar 'Holocaust' dan is de reactie 'Allemaal bullshit', zo meldt het AD.

"Als ik dan hoor dat Holocaustoverlevende Bloeme Evers op sommige scholen geen gastlessen meer durft te geven, dan schrik ik daarvan," zegt ChristenUnie-leider Arie Slob. "Het is niet te verkroppen dat in het jaar van de zeventigste herdenking van de Holocaust het antisemitisme in Nederland toeneemt."

Rumoer bij lessen holocaust (C) ANP
Rumoer bij lessen holocaust (C) ANP

Romeins schip arriveert in Leidsche Rijn

Het Romeinse binnenvaartschip De Meern I arriveert volgende week woensdag in Leidsche Rijn bij Utrecht. Het schip uit 150 na Christus is de afgelopen twaalf jaar geconserveerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Lelystad, aldus een woordvoerster van de gemeente Utrecht.

Het schip werd in 1997 toevallig gevonden bij graafwerkzaamheden voor de stadsuitbreiding in Leidsche Rijn. Het kostte bijna zes jaar om de voor Nederland unieke vondst uit te graven en te bergen. In 2003 is de boot naar het maritiem depot van de dienst gebracht en daar in een speciaal voor het schip gebouwd conserveringsbassin gelegd. Tijdens de conservering is onder andere het water in het eeuwenoude hout vervangen door een kunstwas, een methode die ook voor de RCE nieuw was.

De dienst noemt het schip een archeologisch pronkstuk, omdat ook de meubels, het gereedschap en persoonlijke spullen van de schipper aan boord bewaard zijn gebleven. De Meern I komt in het nieuwe museum Castellum Hoge Woerd te liggen, op de plek waar vroeger een Romeins fort stond.

Kleine uitbreiding KLM-aanbod naar China

KLM versterkt haar samenwerking met Xiamen Airlines. De Chinese luchtvaartmaatschappij biedt vanaf komende zomer vluchten aan tussen Xiamen, een stad met 4,3 miljoen inwoners aan de zuidoostkust van China, en Schiphol. Dankzij een zogenoemde codeshareovereenkomst kunnen tickets ook bij KLM worden geboekt. Dat maakte het luchtvaartbedrijf woensdag bekend.

Nieuw is de bestemming niet, want KLM vliegt zelf al drie keer per week op en neer naar Xiamen. De vluchten van Xiamen Airlines, een dochterbedrijf van partner China Southern Airlines, vullen dat aanbod aan. Om hoeveel extra vluchten per week het gaat, is volgens een woordvoerster nog niet bekend.

Samen met China Southern biedt KLM in totaal 57 vluchten per week aan naar bestemmingen in Groot-China (inclusief Taiwan en Hongkong). Met acht directe bestemmingen is KLM van alle Europese luchtvaartmaatschappijen het best vertegenwoordigd in de Volksrepubliek.

'Brit gesneuveld in strijd tegen IS in Syrië'

Een Britse staatsburger die in Syrië meevocht aan de zijde van de Koerden is omgekomen in gevechten met terreurbeweging Islamitische Staat. Dat heeft een bevelhebber van de Koerdische peshmerga woensdag bekendgemaakt. De Britse regering is op de hoogte van het bericht, maar kan het niet bevestigen.

Konstandinos Eric Scurfield werd maandag doodgeschoten in het dorp Tel Khuzela, aldus de Koerdische commandant. Een Amerikaan binnen de gelederen van de peshmerga zei bezig te zijn Scurfields lichaam terug naar Groot-Brittannië te krijgen.

Het Britse ministerie van buitenlandse zaken liet weten het bericht over Scurfields dood te hebben meegekregen. "Aangezien we geen vertegenwoordiging in Syrië hebben is het extreem lastig berichten over doden of gewonden bevestigd te krijgen of Britse staatsburgers ondersteuning te bieden", aldus het ministerie.

Bootvluchtelingen verdronken bij Italië

Tien bootvluchtelingen zijn tijdens hun oversteek van Afrika naar Europa voor de kust van Italië verdronken. De Italiaanse kustwacht wist een kleine duizend vluchtelingen te redden.

De kustwacht zette dinsdag zeven verschillende operaties op poten om de vluchtelingen te helpen. De migranten waren in vijf gammele bootjes en twee grotere boten vertrokken. Een van de boten kapseisde. De reddingsoperaties, waarbij 941 mensen werden gered, werden woensdag afgerond, zei de kustwacht.

Duizenden migranten proberen jaarlijks vanuit Libië de oversteek naar Europa, en daarmee naar een beter leven, te maken. Ze komen niet alleen uit Afrika, maar ook uit conflictgebieden in het Midden-Oosten. Volgens de kustwacht waren onder de deze week geredde migranten onder meer Syriërs, Palestijnen, Libiërs en Tunesiërs.

'Automobilisten met alcoholslot houden dat'

De meeste automobilisten die nu rondrijden met een alcoholslot, houden dat. De uitspraak van de Hoge Raad, die woensdag bepaalde dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) geen alcoholsloten meer mag opleggen, verandert niets voor hen. Dat meldde het ministerie van Infrastructuur en Milieu woensdag in een reactie op het oordeel van de hoogste bestuursrechter.

Ongeveer 5200 bestuurders hebben nu een alcoholslot. Bij de meesten is hun zaak onherroepelijk. Zij blijven in het alcoholslotprogramma, aldus het departement. Er wordt nog bekeken wat er moet gebeuren met gevallen die nog niet onherroepelijk zijn.

Samenwerking Nederland-België tegen terreur

Nederland en België gaan nauwer samenwerken op het gebied van terrorismebestrijding. Dat hebben regeringsdelegaties van de twee landen woensdag afgesproken tijdens overleg in Den Haag. Ook over meer samenwerking op het gebied van de energiemarkt, de bestrijding van bosbranden en het delen van ambassades zijn afspraken gemaakt.

Het was de derde keer dat Nederland en België zo'n apart regeringsoverleg hadden. Namens Nederland deden behalve premier Mark Rutte acht ministers en drie staatssecretarissen mee aan het overleg. België leverde behalve premier Charles Michel een vergelijkbaar aantal bewindslieden.

Vorige week werd al bekend dat Nederland en België samen het luchtruim van de Benelux gaan bewaken. Het gaat dan over het onderscheppen van burgervliegtuigen die mogelijk door terroristen zijn gekaapt.

Saudi-Arabië levert zo veel olie als nodig

Saudi-Arabië is niet van plan om zijn olieproductie ook maar enigszins terug te schroeven. Minister van Olie Ali al-Naimi zei woensdag op bezoek in Berlijn dat het land zo veel olie levert als zijn afnemers nodig denken te hebben.

Saudi-Arabië is 's werelds grootste olieproducent. Mede door een overaanbod van de grondstof halveerde de olieprijs in de afgelopen maanden. Landen binnen het kartel van olie-exporterende landen OPEC riepen daarop de andere leden op de productie terug te schroeven, om de prijsval tegen te gaan.

Al-Naimi wil echter niets weten van een lagere productie "tenzij klanten weigeren het product aan te schaffen", zo zei hij. De minister acht die optie echter onwaarschijnlijk omdat in zijn ogen Saudi-Arabië wordt beschouwd als de meest betrouwbare leverancier te wereld.

CBS: stijging aantal daklozen lijkt voorbij

Aan de stijging van het aantal daklozen in Nederland lijkt een einde te zijn gekomen. Dat liet het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag weten.

Tussen begin 2010 en begin 2012 steeg het aantal daklozen nog van 23.000 naar 27.000. Maar begin 2013 waren er naar schatting 25.000 daklozen. Voor het eerst in drie jaar is er geen stijging van het aantal daklozen, constateert het CBS.

Daklozen hebben geen vaste verblijfplaats en slapen in de opvang, op straat of in openbare gebouwen. Ook personen zonder vaste verblijfplaats die tijdelijk bij familie of vrienden verblijven, worden tot de daklozen gerekend. Tijdens de economische crisis werden steeds meer mensen dakloos.

Vier mensen hebben beelden van rellen in Rome

Vier Nederlanders hebben tegenover de Rotterdamse politie verklaard beelden te hebben van relschoppers rond de wedstrijd AS Roma-Feyenoord in Rome. Die mensen zochten contact na de oproep van de politie in Rotterdam dinsdag in het programma Opsporing Verzocht om beelden bij de politie af te geven.

"De beelden zijn nog niet binnen, maar zij zeggen ze te hebben", verklaart een woordvoerster van de politie in Rotterdam. Die is volop bezig met het bekijken van beelden uit Rome die ze al heeft. Aan de hand daarvan wil de politie het tuig aanhouden. Vorige week reisde een team van rechercheurs en vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie (OM) naar de Italiaanse hoofdstad om het beeldmateriaal op te halen.

Feyenoordhooligans raakten bijna twee weken geleden slaags met de Italiaanse politie rond de wedstrijd van de Rotterdamse club tegen AS Roma. Bij de Spaanse Trappen werd een fontein zwaar beschadigd.

'Constructief gesprek' vakbonden en V&D

De vakbonden en de directie van V&D hebben dinsdagavond een urenlang, maar constructief gesprek gevoerd over eventuele loonmatiging voor het personeel van het warenhuisconcern. Dat zeggen de bestuurders van FNV en CNV.

Afgesproken is dat V&D eerst met de 5000 medewerkers in overleg treedt, alvorens de onderhandelingen over eventuele loonmaatregelen met de bonden te bespreken.

"We hebben verkend hoe we verder kunnen", zegt Martijn den Heijer van CNV Dienstenbond. "Maar eerst moet er iets worden gedaan aan het onbegrip over de loonmatiging onder het personeel."

Volgens Niels Suijker van FNV Handel moet het vertrouwen tussen personeel en directie eerst worden hersteld. "Daarna kunnen we verder praten. We hebben altijd de bereidheid gehad over loonmatiging te onderhandelen", aldus Suijker.

Meer auto's verkocht in februari

De verkoop van nieuwe personenauto's in Nederland zat in februari in de lift ten opzichte van een jaar geleden. In totaal werden er 33.944 verkocht, bijna 2 procent meer dan in februari 2014. Dat maakten de brancheorganisaties Bovag, RAI Vereniging en RDC woensdag bekend.

De autoverkopen in januari en februari bij elkaar genomen zijn met in totaal 81.596 stuks goed voor een stijging met 5,1 procent ten opzichte van de eerste twee maanden vorig jaar.

EU-landen beperken goedkoper bellen

De extra kosten voor bellen, sms'en en mobiel internetten in een ander Europees land kunnen lager, maar ze hoeven niet helemaal te verdwijnen. Dat stellen de lidstaten van de Europese Unie woensdag.

Zij nemen daarmee een ander standpunt in dan het Europees Parlement. Het EU-parlement wil de zogenoemde roamingkosten helemaal afschaffen, en het liefst nog eind dit jaar.

De lidstaten vinden dat consumenten uitsluitend binnen een nog te bepalen limiet moeten kunnen bellen en internetten zonder extra kosten. Als klanten dit roamingtegoed hebben opgebruikt, mag een telecommaatschappij wel wat in rekening brengen. Dat bedrag moet wel aanzienlijk lager liggen dan de huidige tarieven.

Grafische pracht en praal in Witcher 3-beelden

The Witcher 3: Wild Hunt kwam langs tijdens Nvidia's presentatie op de Games Developer's Conference in San Fransisco. Nvidia maakt namelijk een eigen console waarop je pc-games kunt streamen.

Om de kracht van de deze streaming-techniek te tonen, bekend als Nvidia Grid, werd er kort The Witcher 3 gespeeld. In de onderstaande beelden wordt er vooral gevochten. We zien een aantal van Geralts vaardigheden, zoals de mogelijkheid om pijlen weg te slaan.

The Witcher 3: Wild Hunt komt op 19 mei uit voor pc, PS4 en Xbox One.

'Vreemdeling moet actievere houding aannemen'

Vreemdelingen moeten meer doen om in beeld te blijven bij vreemdelingeninstanties en zo in aanmerking te komen voor de kinderpardonregeling. Dat een vreemdeling alleen te traceren is, is niet genoeg. Dat heeft de Raad van State woensdag geoordeeld in vier uitspraken.

Staatssecretaris Fred Teeven had in de vier zaken geweigerd om op grond van de kinderpardonregeling verblijfsvergunningen te verlenen omdat de vreemdelingen zich zouden hebben onttrokken aan het toezicht. Dat onttrekken aan toezicht mag niet, zo staat in de kinderpardonregeling.

Een vreemdeling voldoet aan de kinderpardonregeling, volgens de staatssecretaris, als hij in beeld is bij de instanties die zich bezighouden met het vreemdelingenbeleid. Zoals de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, de Dienst Terugkeer & Vertrek, de Vreemdelingenpolitie of voogdijinstelling Nidos.

Chauffeurs bierfietsen krijgen training

De exploitanten van bierfietsen in Amsterdam nemen maatregelen om de overlast terug te dringen. Zo gaan ze bijvoorbeeld chauffeurs trainen zodat deze hun verantwoordelijkheid voor de groep beter kunnen nemen, gaan ze de duur van de ritten verkorten, komt er een limiet op het gebruik van alcohol en een verbod op versterkte muziek.

Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan de gemeenteraad. Amsterdammers ervaren al lange tijd overlast van de bierfietsen in het centrum. Deze voertuigen met plek voor zeker tien personen en een biertap in het midden houden het verkeer geregeld op. Bovendien zijn de dronken inzittenden vaak behoorlijk luidruchtig. Dit was voor de burgemeester aanleiding in gesprek te gaan met de bierfietsexploitanten.

De gemeente onderzoekt ook of bierfietsen verboden kunnen worden. Als blijkt dat de maatregelen van de exploitanten niet werken, overweegt de hoofdstad de bierfietsen te verbieden.

'Pas wet aan voor schietende agent'

Er is een wetswijziging nodig om ervoor te zorgen dat agenten die noodgedwongen hun dienstwapen hebben moeten gebruiken, niet meer in hetzelfde juridische hokje terechtkomen als een burger of een crimineel. Dat bepleit korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie in een gesprek met het ANP.

"Een burger kan weglopen bij een confrontatie, maar een politieagent heeft die keus niet"", aldus Bouman. Hij wijst erop dat agenten "niet de straat opgaan om te schieten, maar om te beschermen".

Bouman is het er dan ook niet mee eens dat er voor de wet geen onderscheid bestaat tussen een agent die uit veiligheidsoverwegingen geweld gebruikt en gewelddadig gedrag door criminelen.

Het stoort de hoogste politiebaas ook dat agenten die in een noodsituatie hun wapen gebruiken, meteen worden aangemerkt als verdachte als er gewonden of doden vallen. Volgens hem is een agent geen gewone verdachte, al is het alleen maar omdat die zwijgrecht heeft terwijl een politiemedewerker de plicht heeft alles te vertellen.

Bouman vindt het vanzelfsprekend dat een agent die zich niet aan de voorschriften houdt, verantwoording moet afleggen. Maar als een schietende agent wordt vervolgd, dan is daar volgens de korpschef wetgeving voor nodig die is toegesneden op de bijzondere bevoegdheden van agenten.

Bouman pleit voor een zogeheten rechtvaardigingsgrond en een wetswijziging. Dat zou betekenen dat de agent niet direct als verdachte van een ernstig misdrijf wordt gezien, maar dat wordt gekeken of hij de geweldsinstructie heeft gevolgd of overtreden.

Als een agent moet schieten, dan heeft dat sowieso al enorme consequenties, aldus Bouman. "Wat dat doet met agenten, dat zien mensen niet", aldus de korpschef. Politiemensen lopen volgens hem soms een posttraumatische stressstoornis (ptss) op, of worden zelfs thuis bedreigd na een schietincident, vertelt hij.

Dat staat nog los van de soms jarenlange juridische nasleep van een beslissing die een agent in een fractie van een seconde heeft moeten nemen, aldus Bouman.

Oplossen druk in spoortunnel 'duurt nog even'

Het zal nog zeker tot na het weekend duren voor er een oplossing is voor het luchtdrukprobleem in de nieuwe spoortunnel in Delft. Dat heeft Huub Veeneman van spoorbeheerder ProRail woensdag gezegd.

Kort na de opening van de tunnel bleek dat de draaideuren in de stationshal op hol sloegen door de luchtdruk die doorgaande treinen veroorzaken als ze 140 kilometer per uur rijden. Die treinen, waaronder goederentreinen, mogen daarom tijdelijk maar 80 rijden.

De komende dagen worden enkele maatregelen uitgeprobeerd. Zo zijn de draaideuren al 'stroever' gezet, zodat ze niet meer zo makkelijk draaien. Ook worden de schotten opengezet tussen de twee tunnelbuizen, waarvan er een nog niet in gebruik is.

Woensdagochtend liepen enkele treinen vertraging op doordat in de tunnel borden werden geplaatst met een snelheidswaarschuwing voor machinisten.

Ziekenhuispersoneel krijgt meer loon

Na een jaar onderhandelen, elf rondes van overleg en dreigende acties, is woensdag een principeakkoord gesloten voor een nieuwe cao van ziekenhuismedewerkers. Dat hebben vakbond FNV Zorg & Welzijn en werkgeversorganisatie Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) laten weten.

De nieuwe cao, die nog wel aan de achterban en leden voorgelegd moet worden, loopt tot januari 2017. De ongeveer 190.000 ziekenhuismedewerkers krijgen onder meer twee keer een loonsverhoging van 1,5 procent en twee eenmalige uitkeringen.

Belgische groente- en fruitreus in de maak

In België onderzoeken drie grote groente- en fruitbedrijven de mogelijkheid om samen te gaan. Het fusiebedrijf moet met een gezamenlijke omzet van ruim 3,7 miljard euro een ,,Belgische wereldleider'' op het gebied van groenten en fruit opleveren.

Het gaat om de bedrijven Greenyard Foods, Univeg en Peatinvest. Bij elkaar werken er 6600 mensen bij de bedrijven, in tientallen landen.

Het beursgenoteerde Greenyard Foods is actief in de markt van diepvriesgroenten en conserven. Univeg is leverancier van verse groenten en fruit. En Peatinvest is actief in de tuinbouwsector, als leverancier van kunstmatige ondergronden en potgrond voor de teelt van fruit en groenten.

Volgens Hein Deprez, die voorzitter is van alle drie de afzonderlijke ondernemingen, zal het creëren van een gecombineerde groep gunstig zijn voor telers, retailers, consumenten, medewerkers en aandeelhouders.

VVD'ster mogelijk langer in de cel

Voormalig VVD-fractievoorzitter Kathalijne de Kruif van de gemeente Stichtse Vecht hoort donderdag van de rechter in Utrecht of ze nog langer in de cel moet blijven zitten. Het Openbaar Ministerie denkt dat ze betrokken is bij grootschalige hennepteelt en witwassen van geld. De VVD-politica zit al twee weken vast.

De Kruif kwam twee weken geleden in opspraak toen bekend werd dat ze wordt verdacht van lekken van informatie over een nieuwe burgemeester voor Stichtse Vecht. Dit kwam aan het licht doordat haar telefoon al geruime tijd werd getapt vanwege het hennepteeltonderzoek.

De Kruif zit niet in de cel voor het mogelijke lekken, maar is daarvoor wel aangehouden. De VVD zette haar meteen op non-actief.

De politie pakte in februari samen met De Kruif nog zeven verdachten op, van wie er zes in de cel zitten. Er zijn huiszoekingen gedaan in Maarssen, waar De Kruif woont, Utrecht, De Bilt, Voorthuizen en Haarlem. Op meerdere adressen zijn hennepkwekerijen ontmanteld. Ook zijn boten, auto's en een waterscooter in beslag genomen. Het onderzoek is nog lang niet klaar.

Wrak Japans superslagschip gevonden

Een van de oprichters van Microsoft zegt het wrak van een Japans slagschip uit de Tweede Wereldoorlog te hebben gevonden. De Musashi werd ruim zeventig jaar geleden door de Amerikaanse marine tot zinken gebracht voor de kust van de Filipijnen.

Filantroop en Microsoft-man van het eerste uur Paul Allen zocht de afgelopen acht jaar in zijn vrije tijd naar het wrak van de Musashi, samen met zusterschip Yamato de grootste slagschepen die ooit gemaakt waren. Allen en zijn team van onderzoekers vonden het wrak naar eigen zeggen afgelopen weekeinde.

De Musashi werd in oktober 1944 verslagen door de Amerikaanse marine bij de slag om Leyte. De helft van de 2400 bemanningsleden eindigde in een zeemansgraf.

Zwemmer Phelps mogelijk toch naar WK

Michael Phelps mag mogelijk toch meedoen aan de WK zwemmen die in augustus in Kazan worden gehouden. De achttienvoudig olympisch kampioen zit nu een schorsing van zes maanden uit vanwege rijden onder invloed. De Amerikaanse zwembond wilde aanvankelijk niet dat de 29-jarige Phelps aan het titeltoernooi zou deelnemen.

"Het ligt ingewikkeld, maar het kan zomaar gebeuren", zei bondsvoorzitter Chuck Wielgus tegen ESPN. "We kunnen altijd zaken heroverwegen." Phelps heeft al aan de kwalificatie-eisen voldaan op de 100 meter vrij en vlinderslag en de 200 meter wisselslag. De Amerikaan maakt volgende maand als zijn schorsing erop zit, zijn rentree bij de Grand Prix in Mesa.

KNVB wil plek Jong FC Twente weer opvullen

De KNVB streeft ernaar om de opengevallen plek van Jong FC Twente in de Jupiler League weer op te vullen. De clubleiding van Twente trekt het tweede elftal na dit seizoen terug uit financiële overwegingen. "Het is heel teleurstellend dat het zover komt", meldde een woordvoerder van de bond. "Twente was juist een van de clubs die tot de Jupiler League is toegetreden om talent te laten rijpen."

De KNVB hoopt zo spoedig mogelijk tot een oplossing te komen. "We houden nog open of er een ploeg uit de amateurs doorstroomt, of dat er een ander beloftenteam bijkomt. Dat hangt af van wat er mogelijk is. We zijn twee jaar geleden in het belang van de Jupiler League naar twintig ploegen gegaan. Dat is wel het mooiste, want dan hoeft er niet één ploeg een weekend thuis te zitten."

KNVB zet Dordrecht in zorgwekkende categorie

FC Dordrecht is door de licentiecommissie van de KNVB teruggezet naar categorie 1, waar clubs in zitten die de financiën onvoldoende op orde hebben. De club heeft het beroep tegen die beslissing verloren en legt zich neer bij de uitspraak.

Volgens algemeen directeur Ad Heijsman is Dordrecht op formele gronden teruggezet in de zorgwekkende categorie. De club had onbedoeld de beginstand van de liquiditeitspositie foutief weergegeven en dat te laat gecorrigeerd. "Nu worden wij afgestraft op een formaliteit en geslachtofferd binnen een niet optimaal functionerend systeem, terwijl er materieel gezien sprake is van financieel verantwoord beleid."

Dordrecht moet uiterlijk volgende week maandag met een plan van aanpak komen. Heijsman rekent erop dat de affaire snel wordt afgesloten. "Per 1 juli zitten wij weer in categorie 2."

'Teken geen Spock op Canadese dollars'

De Canadese centrale bank heeft dinsdag Star Trek-fans opgeroepen briefjes van vijf niet meer te bekladden. Op de briefjes staat oud-premier Sir Wilfrid Laurier die wat weg heeft van Mister Spock uit de Star Trek-serie. Uit eerbetoon aan de vrijdag overleden acteur Leonard Nimoy, die de rol vervulde, hebben de Canadezen de oud-premier met pen bewerkt tot een echte Spock.

Op de briefjes zijn aan Laurier stijl haar en de kenmerkende wenkbrauwen van Spock toegevoegd om de gelijkenis compleet te maken. Sommige Canadezen voegden ook een Star Trek-logo toe, of de uitspraak Live long and prosper. De Canadese bank is daar niet blij mee, meldden Canadese media.

Het tekenen op de briefjes is niet verboden, liet een woordvoerder van de bank weten. Wel kan het ervoor zorgen dat het minder makkelijk is vast te stellen of een bankbiljet echt is. Daardoor kan geld worden geweigerd. Ook gaat het mogelijk minder lang mee.

spock dollar
spock dollar

Raad van State verbiedt alcoholslot

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) mag asociale alcomobilisten die te veel gedronken hebben, geen alcoholslotprogramma meer opleggen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Tot nog toe was het zo dat bestuurders die met tussen de 1,3 en 1,8 promille alcohol in hun bloed betrapt werden, verplicht deel moesten nemen aan het alcoholslotprogramma. Deden ze dat niet, dan mochten ze vijf jaar lang niet rijden. Voor jonge bestuurders lag de ondergrens op 1 promille.

Volgens de Raad van State heeft het CBR door de te algemene wetgeving te weinig ruimte om een individuele afweging te maken van de individuele gevolgen voor de betrokken bestuurders. Daardoor leidt het programma in de praktijk tot "ongelijkheid en willekeur, omdat het voor de een veel ernstiger gevolgen heeft dan voor de ander", aldus de Raad van State.

Met de gevolgen voor overige weggebruikers die regelmatig dood worden gereden door dit asotuig heeft de RvS - uiteraard - geen rekening gehouden.

'Daden misdaadduo tekenen leven slachtoffers'

Veel slachtoffers van het misdaadduo Antonio van der P. en Enise B. kunnen, ruim een jaar na de arrestatie van de twee, hun leven niet meer oppakken. Ze hebben zich ziek gemeld op hun werk, lopen bij een psycholoog, slapen slecht, zijn nog steeds bang en hebben relatieproblemen gekregen. Dat bleek woensdag op de derde zittingsdag tegen Van der P. en B. voor de rechtbank in Assen, die 's ochtends in het teken staat van slachtofferverklaringen.

De daden van Van der P. en B. waren gruwelijk en gewelddadig en hebben levenslange gevolgen voor hun slachtoffers, psychisch en lichamelijk, betoogden verscheidene advocaten.

"Ik was zo sterk als een leeuw, kon de hele wereld aan. Nu is mijn leven kapot. Ik zit in een tunnel en zie geen licht", vertelde een slachtoffer dat in het Brabantse Lage Mierde urenlang vastgebonden in een badkuip lag in een vakantiewoning, onder bedreiging van een vuurwapen.

Het eerste slachtoffer van het duo, een man uit het Drentse Ruinen die op 10 februari kort werd ontvoerd, vertelde zei dat hij "uit balans is gebracht en het ergste, met mij het hele gezin". "Mijn zoontje vraagt elke avond of de deur wel op slot is."

Antonio van der Ploeg en Enise Merve Bircan
Antonio van der Ploeg en Enise Merve Bircam

Steam Machines komen in November

Valve heeft meer informatie vrijgegeven over de hardware waarmee ze straks van plan zijn het offensief te openen op consoles zoals Xbox One en PlayStation 4. Zo is er uitgebreid informatie gegeven over een nieuw streamingapparaat genaamd Steam Link, en kan worden verwacht dat de eerste Steam Machines verkrijgbaar zijn vanaf november.

De Steam Link is een apparaat dat gebruikt maakt van Valve’s Streaming technologie, en kan dus gebruikt worden om games uit je bibliotheek naar bijvoorbeeld de TV in je huiskamer te streamen. Volgens Valve werkt het concept heel simpel: je sluit de Steam Link aan op je televisie of monitor, je maakt verbinding met het internet en de Steam Link zal automatisch de bibliotheek op je Steam-account vinden. Alle games worden gestreamed op een resolutie van 1080p met een ververssnelheid van 60 Hertz. De Steam Link zal in Amerika 50 dollar kosten, wat overigens ook de prijs is van Valve's nieuwe Steam Controller.  De Steam Link is te zien op het plaatje onderaan dit bericht.

Verder is er dus ook meer informatie gekomen over de Steam Machines, die moeten gaan concurreren met andere consoles. Valve claimt dat de meest goedkope Steam Machines ongeveer even prijzig gaan worden als een PlayStation 4 en een Xbox One, maar dat deze wel een flink stuk krachtiger zijn dan de huidige consoles. De Steam Machines worden ontwikkeld door bekende hardwarebedrijven zoals Alienware en Falcon Northwest en zullen gebruik gaan maken van SteamOS, het besturingssysteem van Valve. De releasedatum voor de Steam Machines kunnen we ergens verwachten in november.

 Steam Link
Steam Machines komen in November

Mad Max releasedatum bekendgemaakt

Mad Max, de open wereld-game ontwikkeld door Avalanche Studios, komt op 3 september uit voor PS4, Xbox One en pc. Oorspronkelijk zou het ook uitkomen voor PS3 en Xbox 360, maar die versies zijn geschrapt.

De game komt dus later uit dan de nieuwe Mad Max-film, die op 15 mei in de bioscopen draait. In de game moet Max met behulp van zijn voertuig overleven in The Wasteland.

Er is ook zoals gebruikelijk een pre-order bonus aangekondigd. Pre-orders krijgen een extra auto genaamd 'The Ripper'. Gezien de recente geschiedenis van gamereleases raden we echter af om te pre-orderen.

Hawks na moeizame zege naar play-offs

De basketballers van Atlanta Hawks hebben zich dinsdagavond (plaatselijke tijd) geplaatst voor de play-offs van de NBA. De koploper van de Eastern Conference klopte voor eigen publiek Houston Rockets met 104-96 en is daarmee met nog 22 duels te spelen de eerste equipe die mee mag strijden om de titel.

De Hawks keken in het vierde kwart nog tegen een achterstand van vijftien punten aan, maar die werd volledig weggewerkt. Spelmaker Jeff Teague onderscheidde zich met 25 punten en hielp zijn ploeg zo aan de 48e overwinning van het seizoen.

Overige uitslagen
New York Knicks - Sacramento Kings 86-124
Charlotte Hornets - Los Angeles Lakers 104-103
Cleveland Cavaliers - Boston Celtics 110-79
Chicago Bulls - Washington Wizards 97-92
Memphis Grizzlies - Utah Jazz 82-93
Denver Nuggets - Milwaukee Bucks 106-95

Aantal startende ondernemers neemt af

Het aantal startende ondernemers lag in februari 10 procent lager dan een jaar eerder. Dat bleek woensdag uit een maandelijks rapport van de Kamer van Koophandel (KvK).

De KvK telde afgelopen maand 16.208 starters. Daartegenover stonden 8865 bedrijfsbeëindigingen. In het merendeel van de branches nam het aantal starters af in vergelijking met een jaar eerder. Dat gold evenwel niet voor de logistiek, bouw, industrie en de horeca, waar het aantal startende ondernemers steeg.

Uitgesplitst in segmenten was de grootste groei voor zzp'ers, en specifiek voor zzp'ers in de bouw en ICT/media. In het midden- en kleinbedrijf (mkb) waren de logistiek, bouw, industrie en horeca de positieve uitschieters.

Het aantal faillissementen daalde afgelopen maand met 33 procent, tot 406. Een jaar eerder moesten 602 bedrijven noodgedwongen de activiteiten stoppen.

Tientallen doden door explosie in mijn Oekraïne

Een explosie in een steenkolenmijn in het oosten van Oekraïne heeft woensdag aan zeker 32 mensen het leven gekost. Dat heeft de voorzitter van het Oekraïense parlement gezegd. Tientallen kompels zitten bovendien ondergronds vast, meldde het persbureau van de separatisten in Donetsk.

De explosie vond plaats nadat een dodelijke cocktail van aardgas en zuurstof was ontstaan in de Zasjadko-mijn in Donetsk - een gebruikelijk oorzaak van ongelukken in mijnen. Een woordvoerder van de reddingsdiensten benadrukte dat het ongeluk niet ontstond als gevolg van de strijd in het oosten van Oekraïne.

Fin wil emigreren na torenhoge boete

Soms hoor je mensen om je heen eens klagen over de hoogte van de Nederlandse boetes. Die mensen zullen de Fin Reima Kuisla goed begrijpen. In 2013 reed de rijke Finse zakenman 103 kilometer per uur waar 80 de maximaal toegestane snelheid is. De boete? 54.000 euro.

In Finland is het zo geregeld dat boetes inkomensafhankelijk zijn en op die wijze is de op het oog exorbitante boete vastgesteld. Misschien plaatst het feit dat de man dat jaar 6.5 miljoen verdiende het een en ander in perspectief. Kuisla is het in ieder geval helemaal zat met Finland: 'Ik had tien jaar geleden nooit gedacht dat ik zou willen emigreren, maar nu denk ik er serieus over na. Het is voor mensen met hoge inkomens onmogelijk om in Finland te wonen.'. In Nederland zou de hoogte van de boete voor dit vergrijp 205 euro zijn.

Kuisla is niet de enige Fin die met dit probleem geconfronteerd werd. In 2002 moest de topman van Nokia 116.000 euro boete betalen omdat hij wat te hard reed.

Cissé steunt Feyenoord: het was geen racisme

Sekou Cissé steunt zijn oude club Feyenoord. De aanvaller uit Ivoorkust heeft zijn landgenoot Gervinho van AS Roma gebeld om uit te leggen dat Nederlandse fans hem vorige week niet racistisch hebben bejegend.

Supporters van Feyenoord gooiden afgelopen donderdag tijdens het duel met AS Roma in de Europa League een grote plastic banaan naar het veld. "Maar ik ken die plastic bananen nog van mijn eigen tijd bij Feyenoord en weet dat die niks te maken hebben met racisme", vertelt Cissé aan Voetbal International. "Daarvan heb ik ook nooit iets gemerkt in De Kuip. Ik vond dat Gervinho moest weten hoe het zit en heb hem gebeld."

China steekt tien procent meer in defensie

Het defensiebudget van China neemt komend jaar met tien procent toe. Dat heeft een woordvoerster van het Nationale Volkscongres woensdag gezegd. Het is het vijfde opeenvolgende jaar dat de Chinese defensiebegroting met dubbele cijfers groeit. In totaal wordt dit jaar omgerekend zo'n 130 miljard euro in defensie gestoken.

Volgens de woordvoerster, Fu Ying, is de toename van het budget in lijn met de groei van de voltallige overheidsgaven, die ook met zo'n tien procent toenemen.

Het groeicijfer van de Chinese economie is vorig jaar gedaald tot 7,4 procent en zal naar verwachting dit jaar verder afnemen.

RIVM krijgt honderden meldingen hoofdluis

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft sinds zaterdag 750 meldingen gekregen over kinderen met hoofdluis. Dat liet het RIVM woensdag weten.

De instantie deed eerder een oproep om hoofdluis te melden via de website. Het RIVM wil op deze manier te weten komen hoe vaak hoofdluis voorkomt en wat de beste aanpak van het probleem is. Woensdag is het landelijke luizendag. Scholen is gevraagd hun leerlingen extra op luizen te controleren.

Politie vermoedt opzet brand winkel Rotterdam

De politie gaat ervan uit dat de brand die woensdagochtend een winkel in de Gerrit van de Lindestraat in Rotterdam-West in de as legde, is aangestoken. Hoe het vuur is aangestoken is nog niet bekend, zei een woordvoerster woensdag.

Buurtbewoners hebben tegen het AD gezegd dat het gaat om een aanslag op de winkel, een Indiase speciaalzaak. Zij zeggen twee verdachten te hebben gezien die een brandbom naar binnen gooiden. De politie gaat woensdag sporenonderzoek doen.

De brand brak uit in de nacht van dinsdag op woensdag. De zes bovengelegen woningen hebben alleen rook- en waterschade. De brandweer heeft de woningen boven de winkel ontruimd. Voor negen bewoners is nachtopvang geregeld. Negen andere bewoners waren niet thuis, zei de politie. De brandweer bekijkt woensdag of de bewoners weer terug kunnen.

Er zijn geen gewonden gevallen.

'Veiligheidsregels spoortunnels te streng'

Het treinverkeer in spoortunnels ligt veel te vaak stil. Dat komt door te strenge veiligheidsregels en dat moet snel veranderen, vinden de NS, ProRail, reizigersorganisatie Rover en het ministerie van Infrastructuur. Een woordvoerder van Rover bevestigt woensdag berichtgeving daarover in De Telegraaf.

Doordat het treinverkeer in tunnels zo vaak stilligt, is de economische schade groot. Zo kiezen bijvoorbeeld steeds meer mensen die naar Schiphol moeten ervoor om niet met de trein te reizen. De kans dat ze stil komen te staan in de Schipholtunnel is te groot, waardoor ze hun vliegtuig kunnen missen.

Bij een brandalarm wordt het verkeer in spoortunnels nu direct stilgelegd. In bijna alle gevallen is het loos alarm. Bij opdwarrelend stof of een aanlopende rem van een trein kan al een brandalarm worden gegeven.

Bijna 1,3 miljoen kijkers voor 'Supernanny'

De eerste aflevering van het nieuwe opvoedprogramma van Jo Frost heeft dinsdagavond bijna 1,3 miljoen kijkers getrokken, zo blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Frost helpt in haar nieuwe RTL-programma, Nanny On Tour, Nederlandse gezinnen die het moeilijk hebben bij het opvoeden van hun kinderen. Nanny On Tour staat in de top tien van best bekeken programma's van de dinsdag. Een ander nieuw RTL4-programma staat ook in de top tien: Herman en Martijn op de proef gesteld. Herman den Blijker en Martijn Krabbé zijn goed voor ruim 1,1 miljoen televisiekijkers.

In de top drie van best bekeken programma's van de dinsdag staan het Journaal van 20.00 uur (bijna 1,9 miljoen), Goede tijden, slechte tijden (bijna 1,7 miljoen) en De rijdende rechter (bijna 1,6 miljoen).

Sony's VR-bril komt volgend jaar uit

Sony heeft de meest recente versie van Project Morpheus tijdens de Game Developer's Conference in San Fransisco getoond. De virtual reality headset moet in de eerste helft van 2016 uitkomen.

Sony heeft ook onthuld wat voor specs we in de consumenten-versie mogen verwachten. Morpheus heeft een 5.7 inch OLED scherm die een resolutie van 1920x1080 hanteert. Volgens Sony is met het nieuwe scherm, die het gezichtsveld vergroot, ook de motion blur iets teruggedrongen.

De refresh rate is verhoogd van 60Hz naar 120Hz. Hiermee  doen ze het op dit moment beter dan de concurrentie. De Oculus Rift DK2 heeft 75Hz en de recent aangekondigde Valve VR-bril heeft 75Hz. Volgens Sony hebben ze de latency ook weten te verlagen tot 18 milliseconde, ongeveer de helft van wat de concurrentie doet.

Een prijs is nog niet bekendgemaakt.

PlayStation 4 ruim twintig miljoen keer verkocht

De game developers conference is in volle gang en ook Sony is hier aanwezig. Een mooie gelegenheid om ons een update te geven over de verkoop van PlayStation 4, die blijkbaar al ruim twintig miljoen keer is verkocht. Het gaat hier om globale verkoopcijfers en niet om verschepte eenheden.

De vorige update van Sony stamt uit begin januari. Toen waren er nog 18,5 miljoen stuks verkocht. In iets minder dan twee maanden heeft Sony dus bijna twee miljoen eenheden verkocht. Sony is uiteraard erg tevreden en dankbaar voor de steun van de PlayStation-fans.

PlayStation Plus-titels van maart bekendgemaakt

Met enige vertraging heeft Sony de gratis PlayStation Plus-titels van maart bekendgemaakt. Mensen met een PSN Plus-abonnement kunnen onder andere aan de slag met het nieuwe OlliOlli 2.

De complete lijst met games is hieronder te vinden. Alle games moeten vandaag nog beschikbaar komen als gratis download. 

De volgende games zijn niet meer gratis te downloaden:
4 Maart: Apotheon
4 Maart: Transistor
4 Maart: Thief
4 Maart: Yakuza 4
4 Maart: Rogue Legacy
4 Maart: Kick and Fennick

De volgende games zijn na de update juist gratis te downloaden:
4 Maart: Oddworld: New ‘n’ Tasty (PS4)
4 Maart: Valiant Hearts (PS4)
4 Maart: Papo and Yo (PS3)
4 Maart: Sherlock Holmes: Crimes and Punishments (PS3)
4 Maart: OlliOlli 2: Welcome to Olliwood (PS4/PS Vita)
4 Maart: CounterSpy (PS4/PS3/PS Vita)

'Griepgolf kost Duitsland 2,2 miljard'

De griepgolf die ook Nederland treft, kan in Duitsland zo'n 2,2 miljard euro schade aanrichten aan de economie. Experts van het onderzoeksinstituut RWI in Essen denken dat het bruto binnenlands product van Duitsland in het eerste kwartaal van het jaar met 0,3 procentpunt afneemt door de griepepidemie. Daarover berichtte de krant Die Welt woensdag.

In Duitsland zijn naar verluidt meer dan 10 miljoen mensen getroffen door de griep. Die melden zich ziek en kunnen dus geen bijdrage leveren aan de Duitse economie. Omdat ze over het algemeen minder eten en drinken, geven ze tegelijkertijd minder uit.

In een normaal griepjaar zijn er tussen de 2 en 10 miljoen Duitsers ziek. De huidige griepgolf is vrij zwaar, maar aantallen kon het RWI nog niet geven. Bij een echte pandemie, waarbij honderdduizenden mensen moeten worden opgenomen en er sterfgevallen zijn, kan de Duitse economie zo'n 25 a 75 miljard euro schade oplopen.

De griep is dit jaar extra veel aanwezig doordat het vaccin niet werkte. Griep bestaat uit duizenden verschillende strengen en bij het vaccineren moet vooraf worden bepaald welke streng dat jaar de overhand gaat krijgen. Dit jaar is dat mislukt, waardoor het vaccin minder effectief was. Dit resulteerde in vrijwel heel Europa in veel meer griepgevallen en dodelijke slachtoffers dan normaal. In de meeste jaren wordt gewoon het juiste vaccin uitgedeeld. Het is - zeker voor de kwetsbare doelgroepen - verstandig om zich te vaccineren. Vaccinatie voorkomt jaarlijks vele duizenden sterfgevallen.

'Griepgolf kost Duitsland 2,2 miljard'
'Griepgolf kost Duitsland 2,2 miljard' (Foto: ANP)

Beloften FC Twente niet meer in Jupiler League

Na de straf van de KNVB heeft FC Twente verdere bezuinigingsmaatregelen aangekondigd. De begroting wordt flink teruggeschroefd en daarmee verdwijnt het beloftenteam uit de Jupiler League. 

"We zijn genoodzaakt alles langs een financiële meetlat te leggen. De liquiditeit is afgedekt, maar volgend jaar zullen we toch echt een forse bezuinigingsslag moeten maken. Dat is onvermijdelijk", zegt financieel bestuurder Gerald van den Belt. Twente gaat ook kritisch kijken naar het personeelsbeleid, ook buiten het veld. "Aflopende contracten worden opgezegd en aan het einde van het seizoen opnieuw bekeken. Dit geldt niet alleen voor het voetbalbedrijf. Dat zijn harde beslissingen om te moeten nemen, maar financiële gezondmaking van FC Twente heeft nu absolute topprioriteit."

FC Twente wordt bestraft omdat het plan van aanpak volgens de licentiecommissie van de KNVB onvoldoende was om de financiën op orde te krijgen. "Het plan van aanpak is destijds te ambitieus opgesteld. Wat in een jaar moest worden bewerkstelligd, had ook over drie kunnen worden uitgesmeerd. Dan hadden we het onszelf makkelijker gemaakt en waren we niet in deze positie terecht gekomen. We moeten deze moeilijke bezuinigingsoperatie nu eerst voltooien en een nieuwe financiële balans vinden. Pas dan kunnen we weer gaan bouwen. We moeten en willen weer naar een normale situatie. Dat betekent dat we ook in begroting substantieel terug moeten. Een begroting die sluitend moet zijn zonder transferopbrengsten en Europees voetbal.”

Door deze bezuinigingen zal Jong FC Twente niet meer uitkomen in de Jupiler League. In plaats daarvan staat het team volgend seizoen weer in de beloftencompetitie. De club wil hiermee ook de dramatische grasmat in de Grolsch Veste ontlasten. Het vrouwenteam zal worden ondergebracht in een stichting. 

Van den Belt realiseert zich dat er moeilijke tijden aankomen voor de club uit Enschede. "Zeker nu we ook sportief een mindere fase doormaken, maar we moeten deze weg inslaan. Dat gaat in de komende periode zwaar worden en hier en daar pijn doen, maar  we zijn ervan overtuigd dat dit nodig is."

Twente werkt dit seizoen met een begroting van 44,5 miljoen euro. Onder voorzitter Joop Munsterman, die na dit seizoen vertrekt, is de club afgelopen jaren flink opgeklommen in de eredivisie. In 2010 werden de Tukkers nog landskampioen, maar sinds die tijd zijn de kosten enorm gestegen. 

KNVB straft FC Twente

De licentiecommissie van de KNVB straft FC Twente met drie punten in mindering. Dit is het gevolg van het niet behalen van de normstelling zoals deze in het plan van aanpak is afgesproken. De drie punten aftrek geldt voor het huidige seizoen. 

De licentiecommissie is het niet eens met de afschrijvingsmethodiek op het stadion die is toegepast in het jaarverslag van 2013/2014, welke wel is goedgekeurd door de accountant. Doordat dat moet worden teruggedraaid is het netto verlies negatiever, wat betekent dat de normstelling hiervan niet wordt gehaald. 

Aldo van der Laan: “Dit is een blamage voor de club. We betreuren de beslissing, maar zullen op grond van formele onderbouwing geen beroep aantekenen. FC Twente zal met de licentiecommissie en de KNVB over het vervolg van plan van aanpak in overleg treden, waarbij de afschrijvingsmethodiek ook een onderdeel is.”

Trainer Alfred Schreuder: “In een eerder stadium zijn wij als staf op de hoogte gesteld dat dit scenario zou kunnen gaan spelen. We weten dat we met de club een zware financiële tijd doormaken, maar het is wel heel vervelend om daar op deze manier mee te worden geconfronteerd. De spelers zijn ingelicht over de situatie. We moeten het accepteren en als team blijven knokken. Dat zijn we verplicht aan onszelf, maar zeker aan de supporters.”

Metal Gear Solid V releasedatum gelekt

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain komt op 1 september uit. Dat blijkt uit een gelekte IGN-video. De officiële aankondiging zou vanmiddag plaatsvinden. In de video belooft Kojima wederom dat het zijn laatste Metal Gear is.

"I always say this will be my last Metal Gear, but the games in the series that I've personally produced - Metal on MSX, Metal Gear 2, Metal Gear Solid 1, 2, 3, 4 and Peace Walker - and now Metal Gear Solid 5 constitute a single Metal Gear saga", zegt Kojima in de video.

"With Metal Gear Solid 5 I'm finally closing the loop on that saga. In that sense, this will be the final Metal Gear Solid. To me, this is the last Metal Gear."

Waarom je wél moet vaccineren part 2

Afgelopen week was het natuurlijk het gesprek van de dag op FOK! tussen mensen die hun kinderen beschermen tegen gevaarlijke ziektes en mensen die dat niet doen. Insteek was een stukje van Jimmy Kimmel, die een aantal artsen had opgetrommeld om duidelijk te maken dat je een fucking idiot bent als je je kinderen niet vaccineert.

Ja er zijn bangmakers die roepen dat je autistisch wordt van vaccinaties, waar natuurlijk geen drol van klopt. De bangmakers maken misbruik van de 1 op de 100,000 ofzo gevallen waarbij bijwerkingen optreden. Die zo goed als te verwaarlozen kans weegt natuurlijk in het geheel niet op tegen de voordelen van het beschermen van je kinderen tegen gevaarlijke en potentieel dodelijke ziektes.

De reacties die Kimmel kreeg van complotgekkies zijn op zich al reden genoeg om te vaccineren, dus hier deel 2.

Hieronder een berg linkjes naar vage onderzoeken, niet kloppende junk science, beschuldigingen dat ondergetekende wel betaald zal worden om dit te zeggen en bronnen die geen echte bron zijn. Non-discussie in 3.. 2.. ....

Update:

Opvallende bronnen-die-geen-echte-bron-zijn (lijst kan worden aangevuld naarmate meer onzinbronnen gepost worden):

http://healthwyze.org/ - Site die helemaal draait om alternatieve geneeskunde en hierbij échte geneeskunde wegzet als slecht. Eigen agenda prima, maar feiten hoef je daar niet te zoeken natuurlijk. Lezen vanuit humoristisch oogpunt kan natuurlijk wel. Vooral het stuk over hoe kanker kan worden genezen met kaas is hilarisch.

http://www.globalresearch.ca/ - Site voor gekkies die geloven in World Domination. Amerika sponsort het IS terrorisme en probeert stiekem de hele wereld te veroveren is maar een van de alugekkieclaims die de site maakt. Paranoid much?

> http://wanttoknow.nl/ - Site voor complotgekkies. Zo zijn er zeer wetenschappelijk ogende artikelen over het belang van communicatie met aliens: http://www.wanttoknow.nl/agenda/#het-belang-van-buitenaards-contact en het genezen van kanker met alöe ( )

> Harry Sylvia Videler / Boinkk.nl - Gevaarlijke gek die mensen abrikozenpitten aansmeert om hun kanker te genezen.

FOK! Wat een weer....Afscheid van het wisselvallige weer

Goeiemoggel! De weerkaarten zien er voor de meeste van ons echt prachtig uit. Vanaf morgen voltrekt zich een overgang van wisselvallig naar stabiel weer. En in het weekend kan het zomaar 13 graden worden. Liefhebbers van regen, zoals ik, zullen vanaf dan op een houtje moeten gaan bijten, want dit stabiele weer lijkt zich voor langere tijd te gaan handhaven.

Het lijkt niet alleen een aangename periode te worden qua temperatuur, maar ook qua zonneschijn. De zon lijkt echt overuren te gaan maken de komende tijd. De natuur zal vermoedelijk een groen-explosie gaan krijgen met de komende vooruitzichten.

Vandaag is het nog niet zover, want er kunnen op deze woensdag nog enkele maartse buien vallen, al zullen die al niet meer zoveel in aantal en activiteit zijn als de afgelopen dagen. Toch is het nog fris met 6 a 7 graden. Het waait nog flink vandaag met kracht 5 tot 7 uit een westelijke richting.

En vanaf donderdag kan de lente beginnen...

Fijne dag!

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 LeDe
De lente barst al (bijna) los in de tuin van D_tje in Terneuzen.

 Mono


Meester Monopoly had vanuit de trein een prachtig uitzicht op de Maartse buien in het noorden van ons land.

Verdachte die baby achterliet werd gefilmd

De verdachte die maandagochtend een tas met een pasgeboren meisje achterliet in Breda is kort ervoor door bewakingscamera's vastgelegd. De beelden zijn dinsdagavond getoond in Opsporing Verzocht. De opnamen maken niet duidelijk of het gaat om een man of een vrouw. Ook de kleertjes van het meisje en de zwarte tas werden op televisie getoond.

Het babymeisje werd achtergelaten tussen geparkeerde auto's in de Christaan Huygensstraat in Breda. Een getuige zag dat maandagochtend rond 08.00 uur gebeuren. Het is strafbaar om een baby te vondeling te leggen. Via Opsporing Verzocht zijn dinsdagavond meer dan twintig tips binnengekomen. Deze gingen voornamelijk over de babykleding.

De politie denkt dat het meisje vrijdag is geboren. De politie concludeert aan de hand van de navelstreng dat de baby zonder deskundige hulp ter wereld is gekomen. De moeder heeft mogelijk medische hulp nodig. Het meisje maakt het goed en is naar een pleeggezin gebracht.

In de buurt in Breda is de politie dinsdagochtend op zoek geweest naar getuigen die maandag mogelijk meer hebben gezien. Tientallen fietsers en voetgangers werden ondervraagd, aldus een politiewoordvoerder. Ook met een lichtkrant wordt aan getuigen gevraagd om zich te melden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.