OM wil schade eierfraude bestraft zien

Fraude met eieren: het beschadigt het consumentenvertrouwen en de exportpositie én het drukt op dierenwelzijn en het milieu. Na onderzoek naar zulke fraude tussen 2009 en 2011 concludeert het Openbaar Ministerie dat broederijen meer leghennen aan kippenhouders leverden dan op facturen vermeld staat.

Kippenhouders overschreden zo hun pluimveerechten en lieten eieren ten onrechte bestempelen en verpakken als scharrelei of vrije uitloop-ei.

In een landelijke voorbeeldzaak tegen een broederij uit Gelderland en 3 pluimveehouders uit Friesland, Limburg en Noord-Brabant wil het OM dat de rechtbank boetes tot 150.000 euro oplegt. De eigenaren en leidinggevenden moeten werkstraffen tot 240 uur plus voorwaardelijke celstraffen tot acht maanden krijgen. Dat heeft de aanklager donderdag geëist bij de rechtbank in Arnhem.

De broederij uit Babberich heeft naar schatting van het OM in de onderzochte periode 550.000 hennen te veel geleverd aan ongeveer 120 pluimveehouders en daarvoor 535 facturen gemaakt die mogelijk frauduleus waren. Uitgaande van 300 eieren per hen betekent dat 165 miljoen eieren: een doosje van 10 per inwoner van Nederland. Die frauduleuze eieren zijn echter niet allemaal in de strafzaak terechtgekomen.

Het OM heeft uit een veel breder onderzoek enkele opvallende kwesties uitgewerkt tot strafzaak. Daarbij is een landelijke spreiding gekozen. Voor de strafzaak zijn negen valse facturen aan 3 kippenhouders uitgewerkt. In de onderzochte periode telde Nederland duizend leghennenhouders en 5 broederijen. Andere broederijen zijn bekeken maar niet verdacht. Het onderzoek is wel gebruikt voor verbetering van toezicht, controles en regelgeving.

De advocaten stellen dat 2 procent overschrijding mocht, als compensatie voor de ‘opstartfase’, waarin een hen niet goed legt. De willekeur in vervolging vinden ze stuitend en het bewijs te mager, terwijl hun cliënten zijn afgeschilderd als criminele dierenbeulen, met zielige televisiebeelden die de waarheid geweld aandeden.