'Hillary Clinton overtrad regels met eigen mailserver'

De voormalige Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton moet mails openbaar maken die zij tijdens haar dienstjaren op het ministerie verstuurde en ontving. Dat heeft het Huis van Afgevaardigden besloten. Clinton gebruikte tijdens haar ministerschap een privémailaccount voor officiële zaken, waarmee ze mogelijk in strijd handelde met federale regels.

Een commissie van het Huis dwong woensdag via een dagvaarding openbaarmaking af van mails over de aanslag op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi in 2012.

Uit onderzoek van AP blijkt dat Clinton er een eigen mailserver op nahield, die kon worden getraceerd naar haar woonplaats Chappaqua, in de staat New York. De server stelt Clinton in staat grote controle uit te oefenen over het beheer van haar werkmails.

De verwachting is dat Clinton zich uiteindelijk kandidaat zal stellen voor de presidentsverkiezingen van 2016. Vermoedelijk heeft ze er om die reden voor gekozen om geen post in de huidige Amerikaanse regering te bekleden. Maar met de openbaarmaking van de mails kunnen tegenstanders wel beter haar eerder ambtsperiode als minister napluizen.