Feest van Verlichting

Over twee dagen is het weer de donkerste dag van het jaar. Het nieuwe jaar klopt op de deur en we vallen na de jaarlijkse climax met Kerst en Oud en Nieuw weer in het gat dat januari 2015 heet. Dagen waarin het draait om verlichting: van de boom, van de nachtelijke hemel, van de stad, van het afgelopen jaar.

Niet alle plekken zijn voldoende voorzien van verlichting. Zo dreigt er in België  in de komende weken een tekort aan stroom te ontstaan door onvoorziene sluiting van slecht onderhouden kerncentrales pal op de grens met Zeeland. Gelukkig kunnen we onze zuiderburen hierbij te hulp schieten, omdat we in ons land bulken van de stroom. De eerste financiële meevaller voor volgend jaar is dan in elk geval al binnen.

In de studio´s van RTL Late Night bleek er de afgelopen week ook iets te schorten aan de verlichting. De invalvisagiste van Yolanthe was nogal haastig en slordig te werk gegaan en het bleek voor de technici onmogelijk om de belichting nog in de gauwigheid zó aan te passen, dat Yo wat minder op een Turkse drag queen zou lijken. Volgens de officiële lezing dan, waar niet alleen de sociale media deze week nogal mee in de weer zijn geweest.

Die Robbie Hasselt zal overigens wel balen dat hij aan de andere kant van de tafel heeft gezeten en daardoor wel herkenbaar in beeld kwam. Om meerdere redenen. Hij had voor nog wat extra zakcenten een Henk Krol of een Bram Moszkowicz op een zelfde manier pootje kunnen lichten. Hollandser dan Robbie worden de oliebollen deze maand niet meer gebakken, denk ik. Nu iedereen weet hoe hij eruit ziet en waar zijn loyaliteiten liggen, zal iedereen met een beetje verstand in zijn donder voortaan met een wijde boog om hem heen lopen. En Natuurbeheer hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken om de wezelstand in ons land.

In overdrachtelijke zin gaat de verlichting waarschijnlijk op last van de overheid binnenkort uit in Rotterdam. De Erasmus(!) Universiteit wordt misschien genoodzaakt de faculteit filosofie te sluiten, omdat het Ministerie van OCW alleen primaire studies onderhoudt. Filosofie wordt te vaak als bijvak gekozen door studenten om het filosofie-onderwijs rendabel te houden. Waarom zouden ze geld blijven investeren in vakken waar mensen leren na te denken en relativeren als er toch geen meetbaar financieel rendement uit te halen valt?

En gelukkig zitten er nog een paar heldere lichten in de Eerste Kamer, die als één klein dorpje dapper weerstand bieden tegen het bijna onbeheersbare zorgverzekeringsmonster, dat langzaam maar zeker het volledige landsbestuur binnen zijn invloedssfeer heeft weten te krijgen. Als het aan Edith Schippers ligt, moet je straks voor je knie naar Terneuzen en voor je diabetes naar Meppel als je je ziektekosten vergoed wil krijgen. Ziekenhuizen zullen elkaar het graf in concurreren tot er nog maar drie specialisten over zijn. Wanneer dringt het nou eens door dat zaken als gezondheid geen handel zijn. En laat de inrichting daarvan over aan het gilde en niet aan boekhouders. Gezondheid is een onbetaalbaar goed, ga maar na als het die van jezelf betreft. Het zou niet van je woonplaats of de grootte van je portemonnee af moeten hangen.

Tot slot zou je tegen zo’n geflipte idioot als Man Haron Maris, of tegen willekeurig welke andere religieuze fanaat willen zeggen: lees ook eens een ander boek! Denk eens na voor jezelf, voordat je honderd schoolkinderen doodschiet. ’t Is een feest van Verlichting!

Wil je je eigen column submitten? Mail je stuk o.v.v. je username naar bert@fok.nl!