PDC WK: Geplaatste spelers Part en Newton uitgeschakeld

De openingsdag van het wereldkampioenschap darts van de PDC kende de uitschakeling van twee geplaatste spelers. John Part verloor van Keegan Brown en Wes Newton werd verslagen door de onbekende Spanjaard Cristo Reyes. Ook Jelle Klaasen en Michael van Gerwen haalde de tweede ronde.

John Part (30) 2-3 Keegan Brown
Het wereldkampioenschap darts werd geopend met het duel tussen de wereldkampioen van 1994, 2003 en 2008 en de winnaar van het juniorenwereldkampioenschap dit jaar. De eerste stunt leek in de maak. Zonder een leg weg te geven stond het 0-2 voor Brown.

Het leek snel voorbij. Brown kwam ook 0-1 voor in de derde set. Uit het niets kwam Part echter terug. Met finishes van 109, 84 en 115 pakte hij de derde set met 3-1. In de vierde set hield iedere speler zijn leg zodat Part de set met 3-2 kon pakken.

Part kon de comeback niet doorzetten. Brown pakte de derde set met 0-3 en won de partij. Brown had een gemiddelde van 88, terwijl Part niet verder kwam dan 85. De jeugdwereldkampioen neemt het in de tweede ronde op tegen Adrian Lewis of David Pallett.

John Part strandde in de eerste ronde (PRO SHOTS/Actionimages)
John Part strandde in de eerste ronde (PRO SHOTS/Actionimages)

Christian Perez 0-4 Cristo Reyes 
Het voorrondeduel ging tussen de winnaars van de kwalificatietoernooien in Zuidoost-Azië en het Iberisch Schiereiland. Het werd 0-4 voor Reyes, mede door finishes van 142 en 97. Hij speelt later op de avond tegen Wes Newton.

Jelle Klaasen (29) 3-1 Christian Kist
Het duel tussen de Lakesidekampioenen van 2006 en 2012 werd gewonnen door Klaasen. Het werd 3-1. In de volgende ronde wacht voor Klaasen Gary Anderson of een qualifier.

Michael van Gerwen (1) 3-1 Joe Cullen
Van Gerwen heeft met veel moeite Cullen weten te verslaan. Het werd 3-1. Van Gerwen treft in de tweede ronde Stuart Kellett of een qualifier.

Wes Newton (13) 2-3 Cristo Reyes

De eerste set ging verrassend met 1-3 naar Reyes. De Spanjaard pakte na lang gepruts van beide spelers op de dubbels ook de tweede set met dezelfde cijfers. Waar Reyes in het begin van de partij heel goed stond te gooien is daar in set drie en vier niets meer van over. Newton begon ook wat beter te gooien en sleepte er een vijfde set uit. 

Newton, die de beslissende set mocht beginnen, pakte de eerste leg met een 121-finish. Reyes kwam ehcter 1-2 voor. Newton maakte weer gelijk waardoor een tiebreak nodig was. Het werd 3-3, 4-4 en vervolgens 5-5, een beslissende leg was nodig. 

Voor de start van de beslissende leg was er ophef. Er moet normaal gesproken voor aanvang van de laatste leg begonnen met het gooien naar de bull voor wie er aan de laatste leg mag beginnen. De caller zei echter dat Reyes gewoon mocht beginnen en deed dat ook. Halverwege de leg werd de leg afgebroken om alsnog te bepalen wie er aan de laatste leg mocht beginnen. Reyes won het bullen en mocht alsnog beginnen aan de sudden-death leg. De Spanjaard kon het voorval van zich afzetten en wist de partij alsnog te winnen.  

Reyes treft in de volgende ronde Kevin Painter of een qualifier. 

Programma vrijdag 19 december 20.00 uur
Andy Hamilton (12) v Dave Richardson
Kim Viljanen v Sascha Stein (voorronde)
Peter Wright (5) v Gerwyn Price
Phil Taylor (2) v Jyhan Artut
Stuart Kellett (32) v Kim Viljanen/Sascha Stein