Justitie Rusland wil tien jaar cel voor Navalny

Het Russische openbaar ministerie heeft vrijdag een gevangenisstraf van tien jaar geëist voor oppositieleider Aleksej Navalny. Hij zou samen met zijn broer Oleg een Frans cosmeticabedrijf hebben opgelicht.

Navalny noemt de aanklacht ongegrond. Hij zwoer vrijdag dat hij zich blijft verzetten tegen het bewind van president Vladimir Poetin. Hij verwees naar de roebelcrisis, schoof die in de schoenen van de regering en beschuldigde die ervan 'ons allemaal iedere dag te bestelen'.

Navalny is in 2013 al eens eerder veroordeeld voor zwendel in een andere zaak. Toen kwam hij er met een voorwaardelijke straf van een jaar cel vanaf. De openbaar aanklager betoogde in zijn slotrequisitoir dat de oppositieleider deze straf moet uitzitten bovenop de negen jaar gevangenisstraf die hij voor de cosmeticazaak zou verdienen. Oleg Navalny moet volgens de aanklager voor acht jaar achter de tralies verdwijnen.

De straf die Navalny vorig jaar boven het hoofd hing viel mild uit nadat duizenden demonstranten voor hem in de bres waren gesprongen en hun ongenoegen over de vervolging kenbaar hadden gemaakt. Op clementie lijkt hij, gezien de ongebruikelijk zware strafeis, ditmaal niet te mogen rekenen. Poetin voelt zich sterk omdat het vertrouwen in zijn bewind volgens opiniepeilers het afgelopen jaar sterk is toegenomen.

De mondige Navalny is al jaren een luis in de pels van het Kremlin. Sinds hij corruptiepraktijken van de Russische bestuurselite aan het licht bracht is Navalny zelf voortdurend het mikpunt van justitie.

Het bedrijf dat de twee broers zouden hebben benadeeld heeft zich zelf nooit als gedupeerde gemeld.