FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 3 april 2003

Clara, Amman (Jordanië) - 02/04

IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

TV staat al lang niet meer aan
Een erg aandoenlijk verhaal in de krant, gisteren, dat aansluit bij iets dat ik eerder schreef in dit dagboek. Van de 400.000 Irakese vluchtelingen in Jordanië zijn er sinds het begin van de oorlog al 6.700 teruggekeerd naar Irak. Het artikel begint met het relaas van de 27-jaar oude Ghanem Rahim, die zegt dat zijn reden om terug te keren naar zijn geboortestad Basra alles te maken heeft met het feit dat hij zijn 11 broers en zussen niet alleen kan laten in hun strijd tegen de Anglo-Amerikaanse troepen die oorlog voeren tegen hun land. In een fenomeen dat regelrecht indruist tegen de verwachtingen van de internationale hulporganisaties sluit Ghanem zich aan bij de duizenden andere Irakezen die hebben besloten naar hun land terug te keren en om zich te voegen bij hen die actief weerstand bieden. Ghanem zei: "Ik wil hier niet blijven toekijken terwijl mijn land uit mekaar wordt gerukt. Het is een kwestie van het redden van onze eer, onze waardigheid en ons land."

Busrit
Het transport kost heel veel geld omdat geen enkele eigenaar van een busmaatschappij bereid is het leven van zijn chauffeurs noch zijn bussen te riskeren. Enkel een aantal taxi’s of privé-transportbedrijven willen nog het traject van aan de grens tot Bagdad afleggen. Aan USD 2.000 per rit! Maar de ‘omgekeerde’ migranten zoals Ghanem Rahim kunnen die prijs uiteraard niet betalen. Zij rijden in bussen die hen tot aan de grens brengen, alwaar ze dan de 3 km no-man’s-land met nog eens een andere bus oversteken. Aan de Irakese kant van de grens, in Triebil, staan bussen klaar om hen tot Bagdad of andere bestemmingen te brengen. Die busritten worden gratis aangeboden door Uday, de zoon van Saddam Hussein.

De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.

Gevangenisstraf voor doelman AC Milan

De Braziliaanse eerste doelman van AC Milan, Dida, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 maanden.

Door papieren te vervalsen wilde hij zo in aanmerking komen voor een Portugees paspoort. Toch hoeft hij niet de gevangenis in omdat de Italiaanse wet afwijkt van de Nederlandse wetgeving. Indien Dida binnen vijf jaar wederom de wet overtreed zal hij wel moeten boete voor zijn fouten.

Dit jaar is Dida gekozen als eerste doelman van AC Milan omdat hij in topvorm is. Binnenkort mag hij zijn vorm laten zien als AC Milan in de Champions League tegen Ajax moet voetballen, want ondanks zijn straf zal hij dus gewoon in het doel staan.

Aanval op luchthaven Bagdad

IrakDe strijd om Bagdad lijkt te zijn losgebarsten:

De aanval op de internationale luchthaven van Bagdad, Saddam International Airport, is geopend door de Derde Infanteriedivisie van de VS, zo melden militaire bronnen. Irak heeft vier divisies van de Republikeinse Garde vanuit Bagdad zuidwaarts gedirigeerd om de luchthaven te verdedigen.

De geallieerde troepenmacht verwacht zware gevechten met de eenheden van de Garde bij de strijd om het vliegveld.

Tegelijkertijd met de aanval op de luchthaven waren er zware explosies te horen aan de rand van Bagdad. Ook viel in vrijwel de gehele stad de elektriciteit uit. De Amerikanen ontkennen dat elektriciteitscentrales zijn bestookt.

Update 23:10

Troepen van de VS hebben zonder veel tegenstand de internationale luchthaven van Bagdad ingenomen, meldt een journalist van ABC.

Hij rapporteerde vanaf een landingsbaan van Saddam International Airport

David Beckham in Japanse 1 april grap

JuStInUz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een belangrijke krant uit Tokyo zal zich zijn 1-aprilgrap van dit jaar nog lang heugen. De krant had gepubliceerd dat David Beckham, de sterspeler van Manchester United, getransfereerd zou worden naar Japan.

Meteen na de publicatie leek de hele vrouwelijke bevolking van Tokyo enkel nog maar aan Beckham te denken. Toen de krant nadien verklaarde dat het om een grap ging, werd de redactie overstelpt met klachten van teleurgestelde vrouwelijke fans.
Beckham werd na de Wereldbeker van vorig jaar nog uitgeroepen tot sekssymbool nummer één.

Sji'itische ayatollah: 'Pleeg géén verzet'

Ayatollah Sistani, een hoge sji'itische geestelijke uit de heilige stad Najaf, heeft de Irakese bevolking middels een fatwa opgeroepen om geen verzet te plegen tegen de troepen van de geallieerden. Een sjiitische groep in Londen heeft de melding bekend gemaakt.

Eerder had Sistani, die sinds 1991 onder huisarrest in Najaf stond na een door Saddam Hussein bloedig neergeslagen opstand, wél opgeroepen tot verzet tegen de Amerikaanse invasie. De bewakers van de geestelijke zijn echter gevlucht waardoor Sistani weer vrij is.

DSM-ontploffing: menselijke fout lijkt waarschijnlijk de oorzaak

ChrisJX en NLBADBOY hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De explosie binnen het Limburgse chemieconcern DSM, afgelopen dinsdag, is waarschijnlijk te wijten aan een menselijke fout. Op het moment dat de drie slachtoffers op de oven stonden, zou iemand anders de oven hebben willen opstarten. Daardoor zou een explosie veroorzaakt zijn, waardoor de drie mannen in de oven zouden zijn gevallen.

Althans, FNV Bondgenoten en regiovakbond ABW gaan hiervan uit. Volgens DSM wordt er in het lopende onderzoek van het Openbaar Ministerie, de Provincie en de Arbeidsinspectie echter nog niets gezegd over een mogelijke oorzaak.

De drie slachtoffers, een medewerker van DSM, een steigerbouwer van het bedrijf IVM uit Born en een werknemer van GTI Installatietechniek, zijn nog niet geborgen. Om bij de lichamen te komen moet namelijk eerst een deel van het bedrijf ontmanteld worden. Daarbij wil justitie zoveel mogelijk sporen intact laten, wat de berging ook bemoeilijkt. Van de lichamen zal echter niet al te veel meer over zijn, aangezien de temperatuur in de oven zo'n 900 graden Celsius bedroeg.

Dorpsbewoners willen geen olifanten

De inwoners van een dorp op het Indonesische eiland Sumatra willen niet dat een kudde wilde olifanten naar hun omgeving wordt verhuisd. De inwoners hebben de boswachters die de dieren naar hun nieuwe leefgebied wilden verhuizen met geweld tegen gehouden.

De autoriteiten vinden het Sungai Pakis bos de meest geschikte plek voor de olifanten. De dieren zijn elkders op Sumatra gevangen. De dorpelingen vrezen echter dat hun dorp verstoord zal worden door de grote dieren.

In het noorden van Sumatra wordt het leefgebied van de olifanten steeds kleiner door ontbossing. Dorpsbewoners en olifanten zitten elkaar daardoor steeds vaker in de weg.

Nederlands vliegtuigje stort neer in Spanje

Donderdag is een Nederlandse Cessna 210 neergestort in Noord-Spanje. Bij het ongeluk kwamen de twee inzittenden, de piloot en een passagier, om het leven. De Spaanse politie heeft hun identiteit nog niet bekend gemaakt.

Een woordvoerder verklaarde dat het sportvliegtuigje neerstortte in een weiland bij het plaatsje Orokieta. De oorzaak van het ongeval is niet bekend. De slachtoffers, een man en een vrouw, waren onderweg van Malaga naar San Sebastian.

De la Rosa officieel testcoureur McLaren

De kogel is eindelijk door de kerk, vanaf heden is Pedro de la Rosa, vorig jaar nog coureur bij Jaguar, officieel testrijder bij McLaren. Er is een meerjarig contract getekend door beide partijen.

Kleffe_Dop wist ons vandaag het volgende te melden:

Al eerder mocht de Spanjaard plaats nemen in een McLaren, maar op dat moment was er (officieel?) geen sprake van een contract, het was een tijdelijke functie voor De la Rosa. McLaren was echter dusdanig onder de indruk van het werk wat hij heeft laten zien, dat hem een full-time contract is aangeboden.

"We hebben na de races in Australië en Maleisië al enkele keren beroep gedaan op Pedro en het team was echt onder de indruk van zijn prestaties en zeer goede feedback. Pedro heeft bovendien vrij veel F1 ervaring en hij past daarom zeer goed in ons team. Op deze manier kunnen we ons testwerk optimaliseren," aldus managing director Whitmarsh.

Alexander Wurz, mede-testcoureur bij McLaren, blijft reservecoureur.

Inwoners ontvluchten Bagdad

IrakDe hevige bombardementen op Bagdad lijken veel Irakezen te doen besluiten om hun stad te verlaten.

Volgens een verslaggever van de Amerikaanse omroep ABC verlaten Irakese burgers en militairen bij honderden de hoofdstad Bagdad. Ten zuiden van de stad geven de vluchtelingen zich over aan de militairen. Volgens de reporter gaat het om zeker zestig bussen vol Irakezen, onder wie ook gedeserteerde soldaten.

De stroom vluchtelingen verstoort de opmars van de coalitietroepen, die naar eigen zeggen tot op 10 kilometer van Bagdad zijn genaderd. Een eenheid is gestopt en heeft in allerijl een kamp voor oorlogsgevangenen opgezet.

Vlaams Blok wil beter imago

De Belgische politieke partij het Vlaams Blok van voorman Filip DeWinter wil een softer imago. Daartoe heeft de als extreemrechts gekenschetste partij afscheid genomen van de affiches met een bokshandschoen. In de aanloop naar de Belgische verkiezingen op 18 mei kiest de partij nu voor een aanplakbiljet met een blonde vrouw die het V-teken geeft.

Het lijkt erop dat het Blok een wat vriendelijkere uitstraling wil krijgen. Eerder al nam de omstreden partij afstand van een plan om vreemdelingen te laten terugkeren naar hun landen van herkomst. Om het Vlaams Blok hangt al jaren een 'cordon sanitaire'; een afspraak om op geen enkele wijze samen te werken met het Blok. Vooralsnog blijft die afspraak gewoon intact.

De Belgische media trekken zich niet veel meer aan van het 'cordon sanitaire' zo lijkt het. Vlaams Blok leider Dewinter mag nu verschijnen in praatprogramma's op tv en een weekblad plaatste zijn portret zelfs op de omslag.

Omwonenden mogen lancering bijwonen

Dunk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteren is een Molnia-M communicatie satelliet vanaf de Plesetsk space center in Rusland gelanceerd. Het was de eerste keer dit jaar dat er een sateliet gelanceerd werd en 222ste keer in de geschiedenis van de cosmodrome.

De lancering van gisteren was wel een ongewone. Het was namelijk de eerste keer in 45 jaar van dat inwoners van de distrikten rondom Mezensky en Leshukovsky een lancering mochten bijwonen. De districten grenzen aan Plesetsk en zijn zeer vervuild vanwege de vele lanceringen.

Het idee om de inwoners uit te nodigen komt van gouveneur van Arkhangelsk, Anatoly Yefremov. Het is waarschijnlijk een manier om de steeds luider wordende kritiek op de autoriteiten die maar niets doen om een ecologische ramp te verkomen, in de kiem te smoren.

Al-Jazeera stopt met uitzending uit Irak

Dunk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Al-Jazeera stopt met de nieuwsvoorziening vanuit Irak nadat de Irakeese regering twee journalisten van de zender Irak heeft uitgezet. Het station zegt geen reden van de regering te hebben gekregen van diens beslissing de correspondenten eruit te gooien.

"De Irakeese ministerie van Informatie heeft correspondent Diyar al-Omar en zijn collega Tayseer Alouni Irak per direct moeten verlaten zonder enig opgave van reden", aldus al-Jazeera, "Al-Jazeera vindt het spijtig te moeten vermelden dat, tot nadere kennisgeving, de nieuwsvoorziening van alle correspondenten in Irak gestopt zullen worden."

Jazeera's hoofdredakteur, Ibrahim Helal, vertelde dat alle correspondenten wel in Baghdad zullen blijven totdat de Irakeese autoriteiten de beslissing hebben heroverwogen. "Ze kunnen ons niet vertellen hoe we ons werk moeten doen" vertelde hij."

Acht Al-Jazeera verslaggevers zitten in Irak, vijf van hun in Baghdad.

Gratis 'BH cursus' in lingeriewinkel

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dames van Nederland opgelet: de lingeriebranche houdt dit weekend open huis en geeft vrouwen die dat willen een gratis 'BH cursus'. In de cursus krijgen vrouwen te horen welke BH bij ze past en hoe ze de juiste BH kunnen vinden.

De zoektocht naar de juiste beha is er eentje bezaaid met valkuilen, voetangels en klemmen. Een beetje hulp is dus volgens de branche nooit weg. De lingeriebranche zette 10 tips voor op een rijtje. Tijdens het open huis dit weekend krijg kun je bovendien een persoonlijk advies krijgen.

Onenigheid bij Real Madrid

De keuze waar Real Madrid zich voor ziet gesteld is niet makkelijk, het bestuur wil David Beckham van Manchester United aantrekken, maar de trainers opteren voor Christian Chivu van Ajax.

Real Madrid kan beide spelers wel gebruiken, maar beschikt niet over de middelen om beiden te kunnen aanschaffen. De belangrijkste reden voor het bestuur om voor Beckham te kiezen zou diens 'imago' zijn. De 22-jarige verdediger Chivu brengt dat niet. Voorzitter Perez schaft graag aan wat het aanzien van de club goed doet. Bovendien heeft hij de supporters beloofd ieder jaar een topper aan te schaffen, Beckham zou beter in het volgende rijtje passen: Figo (2000), Zidane (2001), Ronaldo (2002).

De selectie kent echter voldoende middenvelders, maar kan een centrale verdediger nog goed gebruiken. Christian Chivu, die nog tot 2005 bij Ajax vastligt, hoeft slechts 19 miljoen euro te kosten bij een tussentijdse transfer. Voor Beckham zou bijna het drievoudige betaald moeten worden.

Video Review: Piratenplaneet

Piratenplaneet is de Disney bewerking van Robert Louis Stevenson's meesterwerk Treasure Island. Walt Disney Studio's besloot dit verhaal te gebruiken voor zijn nieuwste animatie en nog geen half jaar na de release van Piratenplaneet in de bioscoop komt deze al uit op DVD en video.

Een must voor de Disney liefhebber.

Let op: Dit is een bewerkte versie van de filmrecensie die destijds op de FP stond!






GenreAnimatie
UitgeverDisney/Buena Vista Home Entertainment
TaalNederlands
StemmenJohnny de Mol, Jan Decleir, Jacob Derwig, Frits Lambrechts e.a.
Releasedatum23-04-2003
Speelduur91 minuten
Kijkwijzer
Adviesprijs¤ 15,00

Donna, Seattle (VS) - 03/04

IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

Geen woorden voor hun verdriet
Sinds de eerste oorlogsdag is er een echte media-hype rondom de strijd ontstaan. Via de "embedded" journalisten, die hun leven riskeren om ons te laten zien hoe de strijd vordert, begint de oorlog meer op een "reality-show" dan op een nieuwsuitzending te lijken.

Grote steun voor oorlog
Het afgelopen weekend hebben veel families (waaronder oorlogsveteranen) "rallies" georganiseerd om de soldaten te steunen. Toen ik door de stad reed zag ik veel mensen langs de kant van de weg. Ze zwaaiden met vlaggen en spandoeken waarop stond "God Bless America" en "God Bless our soldiers". Veel mensen zijn begonnen met het dragen van gele linten (een symbool dat wordt gebruikt als ondersteuning van de troepen, red.). Zelfs mijn collega's dragen ze. Ook bedrijven laten hun steun voor de oorlog nu duidelijk zien.

De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.

Houseparty's op IJsselmeer omzeilen regels

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Vereniging van Zuiderzee Gemeenten wil een verbod op het houden van feesten op party- en salonschepen. Volgens de gemeenten worden er steeds meer feesten op het IJselmeer gehouden om de regels voor evenementen op het vasteland te ontduiken. De feestgangers worden door de organisator kort van tevoren via internet opgeroepen om zich ergens te verzamelen. Vervolgens gaat men snel aan boord.

De KLPD behoort toezicht te houden maar 's avonds varen zij niet. De VZG heeft middels een brief aan de Vereneging van Nederlandse Gemeenten haar bezordgheid geuit over de ontwikkelingen en om maatregelen gevraagd.

Man schrijft naam vrouwen op geslachtsdeel

Dunk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 22-jarige man uit Richmond heeft een uniek voorstel staan op zijn website: Als vrouwen een foto van hun borsten opsturen dan schrijft hij haar naam op zijn geslachtsdeel. Hij kwam op dit plan omdat hij vaak op internet naakte webcamvrouwen tegen kwam en hij vond dat hij er iets tegenover moest stellen. Volgens Igor vinden vrouwen het leuk dat hun naam op zijn geslachtsdeel te zien is. Hij weigert echter wel namen die te lang zijn.

Zijn website is hier te vinden.

Antisemitisme op internet groeit

ErnstM had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) noemt dit in haar jaarverslag het jaar 2002 'het jaar van antisemitisme en moslimhaat'. 'De hetze tegen de moslims krijgt veel aandacht, maar op internet is antisemitisme minstens zo'n grote bron van haat', zegt MDI-directeur R. Eissens. MDI registreerde in 2002 291 anti-islam uitingen, nog eens 316 gericht tegen Marokkanen en Turken en 584 antisemitische (tegen joden gerichte) teksten, waaronder 51 holocaust-ontkenningen.
Antisemitische uitingen, zoals de joodse wereldoverheersing, joodse nazi's, joodse samenzweringen en het joodse flitskapitaal, komen vooral uit moslimhoek. Maar niet uitsluitend. Ook linkse kringen die zich solidair verklaren met "de Palestijnse zaak", en in toenemende mate autochtone leerlingen, zien niet altijd het verschil tussen de repressie van Israël en joden in het algemeen.
Frustratie over Israël wordt uitgeleefd op joden. En wel in de vorm van dreigbrieven, -faxen en -mails, scheldpartijen, fysiek geweld en het bekladden van synagogen en joodse kerkhoven.

Coalitie aan de poort van Bagdad

IrakDe slag om Bagdad kan nu ieder moment van start gaan. De coalitietroepen staan tien kilometer voor de Iraakse hoofdstad.

Tot nu toe is het nog niet tot een gewapend treffen gekomen met de Republikeinse Garde, de elitetroepen van Saddam Hussein. De coalitietroepen zouden op het punt staan om de internationale luchthaven van Bagdad in te nemen. Het vliegveld ligt twintig kilometer ten zuidwesten van Bagdad. Saddam zou ongeveer vier divisies van de Republikeinse Garda naar het vliegveld hebben gestuurd.

De stad Karbala zou nu helemaal ingenomen zijn door de derde divisie van de coalitietroepen. De stad ligt iets ten zuiden van Bagdad.

De strijd om Bagdad lijkt nu ieder moment te beginnen.

Ahold wil weg uit Zuid-Amerika

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Supermarktconcern Ahold trekt zich helemaal terug uit Zuid-Amerika. Het bedrijf heeft op dit moment belangen in Brazilië, Argentinië, Peru en Paraguay. Met de verkoop hoopt Ahold de schulden terug te brengen. Het supermarktconcern heeft zichzelf geen termijn opgelegd waarbinnen dochters moeten worden verkocht, omdat het "de maximale opbrengst" wil binnenhalen.

De Argentijnse dochter 'Disco' bracht Ahold ernstig in de verlegenheid door geknoei in de boeken. Op dit moment onderzoekt Ahold deze boeken nog. Het concern in Zaandam zegt deze dochter pas in de verkoop te doen als de jaarcijfers zijn goedgekeurd. Ahold heeft de presentatie van Disco's cijfers vorig week uitgesteld tot 12 mei.

Sport op tv mogelijk gedeeltelijk achter de decoder

ThunderCracker had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een grote groep partijen werkt onder de naam 'Platform Sport en Media' aan plannen voor een of meerdere sportkanalen achter de decoder. Mediamagnaat John de Mol heeft samen met marketingbureau Pro Sport het initiatief genomen voor de kanalen sinds eind oktober doen ook de NOS, SBS, HMG, Canal+, de KNVB, UPC, Casema en de voetbalclubs Ajax, Feyenoord en PSV mee. Ook de overige voetbalclubs doen mee in de besprekingen.

Het kanaal, dat gedeeltelijk betaald en gedeeltelijk gratis moet blijven, is nodig om meer geld voor de sport binnen te halen.

Directeur Ruurd Bierman van de NOS zegt dat hij geheel vrijblijvend meepraat. "Er is niets besloten, en we zitten alleen te brainstormen. Ik acht het zo goed als uitgesloten dat wij participeren in een betaalde sportzender."

Het is niet de eerste keer dat er sport achter de decoder wordt gestopt. In 1996 werd het kanaal Sport 7 opgericht. Maar die zender flopte gigantisch.

In mei zal de club haar plannen presenteren.

Voetbal: Romario vier miljoen rijker

De Braziliaanse voetbalclub Flamengo moet vier miljoen Euro betalen aan Romario. Dat is door een gerechtshof in Rio de Janeiro bepaald. De oud-PSV'er klaagde in 1998 Flamengo aan, omdat de club zijn portretrechten schond.

Zonder toestemming van de Braziliaanse vedette had Flamengo een reclamecampagne opgezet met Romario in de hoofdrol. De 37-jarige spits eiste schadevergoeding en schakelde de rechter in. Vijf jaar later is hij in het gelijk gesteld en zijn inmiddels ex-werkgever moet vier miljoen Euro aan hem betalen.

Momenteel speelt Romario in Qatar. Hij verdient daar 1,5 miljoen Euro in drie maanden.

Voor meer voetbalnieuws kijk je op FOK! Competitiemanager

[Het weer] Natje of droogje?

De weersverwachting voor de komende dagen stemt iedereen hoopvol voor een echte regenachtige Grand Prix. Zeker omdat dan de echte coureurs naar boven komen drijven.

Maestro1980 wist ons vandaag het volgende te melden:

Als we de vooruitzichten mogen geloven wordt het drie dagen feest in Sao Paulo. Zowel op vrijdag, zaterdag als zondag worden flinke buien verwacht. Dit was ook het geval in Maleisië, maar de buien komen daar aan het einde van de middag.

Laten we hopen dat het komend weekend eerder gaat regenen, dan kunnen we genieten van een mooie race. We weten dat een zekere Jos Verstappen niet ontevreden zou zijn met regen, dan heeft hij de kans om te laten zien wat hij echt waard is.

Vooruitzichten Sao Paulo @ uk.weather.com

Doden door aardverschuiving

Butt_Plugg had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij aardverschuivingen, gevolgd door modderlawines en overstromingen, zijn op het Indonesische eiland Flores, 21 mensen omgekomen. Het dodental zal waarschijnlijk nog oplopen. Nog 35 mensen worden vermist en er is weinig hoop dat zij levend terug gevonden worden.

Honderden huizen op het eiland zijn verwoest. Ook de telefoonverbindingen en de electriciteit is er uitgevallen en het vliegveld is gesloten.

Een dorpje langs de kust is het zwaarst getroffen. Daar spoelden 17 huizen in de zee.

Sinds eind november, het begin van de regentijd, zijn bij overstromingen al meer dan honderd mensen opgekomen.

Amsterdam zet lokfietsen in

Gemeente en politie Amsterdam hebben een nieuw middel gevonden om fietsendieven op te sporen: lokfietsen. De fietsen worden beschikbaar gesteld door rijwielvereniging RAI en worden op willekeurige plaatsen in de stad geplaatst. Als ze verdwijnen worden ze opgenomen in een databank waarin alle gestolen fietsen zijn opgeslagen. Verkoop of bezit van zo'n fiets leidt tot onmiddelijke aanhouding.

Vanaf 26 juni gaat het OM een aantal geclusterde fietsendiefstalzittingen houden. Mensen die regelmatig zijn opgepakt wegens fietsendiefstal, kunnen straffen variëren van enkele weken tot twee jaar cel verwachten.

Duits meisje nog steeds vermist

ChrisJX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het 9-jarige Duitse meisje Sonja Spreeberg is nog steeds niet gevonden.
Sonja verdween zondagavond samen met haar 11-jarige broer Tom, nadat ze hadden gespeeld in een voormalig mijngebied. Maandag werd het lijk van de jongen op een parkeerplaats ontdekt, vermoedelijk is hij gewurgd. Van het meisje ontbreekt tot op dit moment nog ieder spoor.

Rond de 500 agenten begonnen vanochtend nieuwe stukken bos te doorzoeken, ook al heeft de politie geen enkel aanknopingspunt. Het gebruik van warmtedetectiecamera's had niets opgeleverd. De politie hoopt dat het meisje nog steeds in leven is. "Het is mogelijk dat het meisje later vrijgelaten werd en zich nu in hulpeloze toestand bevindt", aldus een woordvoerder van de politie.

Inmiddels zijn er zo'n 10.000 flyers uitgedeeld waarop de foto van Sonja staat, met het verzoek goed uit te kijken naar het meisje.

Ook politiekorpsen in Nederland en België zijn gevraagd om mee te helpen. De 2 kinderen komen namelijk uit de buurt van Aken, wat weer in de buurt van het drielandenpunt ligt.

Al-Jazeera hotel Basra beschoten

victorv8 had ons via de newssubmit het volgende te melden en vertaalde voor ons het bericht:

Irak** Een hotel in Basra, dat door Al-Jazeera wordt gebruikt als uitvalsbasis, is gisteren ochtend beschoten. Dat maakte het Arabische televisiestation bekend.**



Het Sheraton in Basra, dat op dit moment enkel de verslaggevers van Al-Jazeera te gast heeft, heeft vier direct-hits moeten weerstaan gedurende een hevig artilleriegevecht.

Er zijn geen berichten over mogelijke slachtoffers.

Onbekend object bij Columbia mogelijk een "access panel"

Op de tweede dag in de ruimte vloog er een mysterieus object naast de space shuttle Columbia. Onderzoekers geven toe dat ze nog steeds niet weten wat de oorzaak is van het exploderen van het ruimteveer, toen het op 1 februari de atmosfeer binnen kwam.

Na het verlies van de Columbia hebben onderzoekers beelden van de militaire radar onderzocht, en zagen een object vlakbij de shuttle vliegen. Dit gebeurde op de tweede dag dat de shuttle in de ruimte was. De beelden toonden onder andere dat het ongeïdentificeerde object van de shuttle wegvloog.

Radartesten bij een luchtmachtlaboratorium hebben aangetoond dat het object geen hittewerende platen konden zijn, noch de koolstof platen van de vleugel, noch iets van de 26 andere materialen van de shuttle.

Een nieuwe theorie is, is dat het een losgeraakt toegangspaneel op de linkervleugel van het ruimteveer was. Hoe het toegangspaneel losgeraakt kan zijn is volslagen onduidelijk; het paneel zit aan de vleugel vast met dikke bouten bedekt met hittewerende schilden.

VS-gevechtsvliegtuig Hornet neergehaald

swoepi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Irak**Boven het zuiden van Irak is een gevechtsvliegtuig F/A 18 Hornet van het US leger neergehaald. Dat werd toegegeven door het Centraal Commando (Centcom) in Qatar. Eerder werd al een Blackhawk-helicopter neergehaald.**



De Hornet was woensdagavond opgestegen vanaf een vliegdekschip. Men vermoedt dat het toestel werd neergehaald door een raket. De piloot van de Hornet kwam om het leven, net als 6 bemanningsleden van de Black Hawk.

Brits consulaat beschadigd na bomaanslag

Butt_Plugg had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Donderdag heeft kort na middernacht een bomexplosie het Britse consulaat in Istanbul beschadigd. Er werd een lichte schade vastgesteld aan enkele muren, de toegangspoort en een paar ruiten. Gelukkig was er niemand in het pand op het ogenblik van de ontploffing.

De aanslag werd nog niet opgeëist. Het is echter niet uitgesloten dat de aanslag werd gepleegd door boze Turkse hooligans. 2 uur voor de aanslag was een belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tussen Turkije en Engeland namelijk geëindigd in een 2-0 overwinning voor de Britten na een omstreden strafschop.

De aanslag kan echter ook verband houden met de oorlog in Irak. Negen van de tien Turken zijn tegen de oorlog in hun buurland.

Microsoft wil Google overtroeven

sop had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Microsoft is van plan Google naar de kroon te steken.

Bob Visse, Marketing directeur bij MSN internet Services Division zei : "Wij beschouwen Google meer en meer als een concurrent. Wij zijn er van overtuigd dat wij onze klanten een beter product kunnen bieden en dat we beter op de hoogte zijn van de noden van de surfers."

Microsoft heeft ondertussen zwaar geïnvesteerd in de ontwikkeling van een betere zoekmachine maar het bedrijf heeft nog geen specifieke gegevens vrijgegeven.

Microsoft is niet de eerste die zich wil profileren in het Web Portal segment. Vorige maand sloot Yahoo nog een deal van 235 miljoen dollar af met Inktomi Corp.

Game Review: Tom Clancy's Ghost Recon

Publisher:Ubisoft
Developer:Red Storm
Website:Tom Clancy's Ghost Recon
Platform:PS2


Tom Clancy's Ghost Recon, een spel dat, op het moment, gevoelig kan liggen bij bepaalde mensen, nu de oorlog volop bezig is in Irak. Maar als fanatiek gamer weerhoudt mij dat er absoluut niet van dit soort games met veel plezier te ontvangen. Nadat het spel op PC al enige tijd aanwezig was is hij nu ook verschenen op de PS2. En nu komt dan de grote vraag, kan het tippen aan de PC versie?

Ghost Recon!

Kapers veerboot eisen brandstof

Spons had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De kapers van een veerboot, die woensdag gekaapt werd nabij Havanna, eisen genoeg brandstof om de oversteek naar de Verenigde Staten te kunnen maken. Als niet aan hun eisen wordt voldaan, beginnen ze met het overboord gooien van hun gijzelaars. Volgens schatting zijn er ongeveer 50 mensen aan boord.

Het is de derde kaping van een Cubaans vervoermiddel in enkele weken tijd. Dinsdag nog kaapte een Cubaan een passagiersvliegtuig om naar Florida te vliegen.

[UPDATE]
NLBADBOY meldt ons dat de kaping van de Cubaanse boot ondertussen beëindigd is. "Het ziet er naar uit dat de Cubanen het zelf geregeld hebben", aldus een Amerikaanse politiewoordvoerder.

De Cubanen zelf hebben nog niet bevestigd dat de veerboot is teruggekeerd.

Twee doden bij ongeval Brouwersdam

Toofast had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vanochtend rond zes uur kreeg de politie een melding dat er twee mensen geschept waren door een auto op de Brouwersdam. Hierbij vielen 2 doden.

Naar alle waarschijnlijkheid zijn de twee met hun wagen te water geraakt. Toen ze weer op het droge waren en naar boven klommen zijn ze op de rijbaan door een auto of vrachtwagen geschept.

Bouwvakker verijdelt ontsnapping

Swolly had ons via de newssubmit het volgende te melden en herschreef het bericht voor ons:

Door een oplettende bouwvakker is gisteren voorkomen dat een gedetineerde ontsnapte uit het Huis van Bewaring in Groningen. Hij zag een man zich verdacht ophouden bij het Huis van Bewaring en zag dat hij probeerde een touwladder over het hek te gooien.

De man, die zijn zoon wilde helpen ontsnappen, staakte zijn poging toen hij merkte dat de bouwvakker hem in de gaten hield. De man is aangehouden.

Belgische genocidewet afgezwakt

JuStInUz en Butt_Plugg hadden ons via de newssubmit het volgende te melden en herschreef het voor ons:

Vandaag heeft de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers de zogenaamde genocidewet, waardoor oa. oorlogsmisdadigers in België vervolgd kunnen worden, sterk afgezwakt. In een nieuw wetsontwerp is de meerderheid van de volksvertegenwoordigers overeengekomen dat mensen die een klacht willen indienen, minstens drie jaar in België moeten verblijven, en dat er Belgen bij de feiten betrokken moeten zijn. Indien dit niet het geval is wordt het dossier doorverwezen naar de staat waar de dader van afkomstig is. Dit land moet wel een gelijkaardig rechtssysteem hebben.

Er was een grote druk op de genocidewet ontstaan, nadat enige tijd geleden klachten waren ingediend tegen Collin Powell en George Bush Sr., voor hun aandeel in de vorige golfoorlog. De Belgische minister van Buitenlandse zaken noemde de wet onlangs nog "hinderlijk voor de diplomatieke betrekkingen".

Beveiliging & privacy Orange

Spons had ons via de newssubmit het volgende te melden en herschreef het voor ons:

Orange heeft toestellen die voorzien zijn van een soort 'simlock', die moet voorkomen dat gebruikers hun eigen programma's installeren.

Volgens de Britse internetjournalist Guy Kewney kan deze beperking vrij makkelijk verwijderd worden waardoor gebruikers hun eigen programma's op hun telefoon kunnen zetten. Het versturen van programma's naar andere SPV's is niet mogelijk.

Orange probeert met een 'software-simlock' te voorkomen dat allerlei programma's op het toestel geïnstalleerd kunnen worden. Volgens Kewney staat de beschrijving hoe de software-simlock te verwijderen is op de Orange SPV-pagina voor ontwikkelaars.

Bovendien verwijst Kewney ook naar een site waar - met een programmaatje - de gewone simlock verwijderd kan worden. Hierdoor wordt het mogelijk om het toestel te gebruiken met een andere operator dan Orange.

De SPV is de eerste smartphone, een combinatie van een handcomputer en een telefoon, die in Nederland op de markt is en die draait op software van Microsoft. Het gaat om een tri-band toestel van High Tech Computer (HTC) uit Taiwan dat werkt met gprs en een kleurenscherm.

Dot.tk domeinen slachtoffer van DDOS

Layla666 , ROLLENDE_BABBA en danino hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dot.tk meldde woensdag dat op 1 april alle drie de root servers down waren door een DDOS aanval.

Dot.TK is de root server operator voor het eilandje Tokelau in de Stille Zuidzee. Eén van deze root servers staat in San Fransisco en de twee anderen staan in Amsterdam. Meer dan 400.000 domeinen zijn geregistreerd bij Dot.TK.

Bij de DDOS van 1 april (nee, geen grap) ontvingen de upstream providers meer dan 1 gigabyte per seconde aan pakketjes. Bij zo een grote aanval hebben de upstream providers geen andere keuze dan de root servers te "blackholen". Dit heeft als resultaat dat de 400.000 .tk adressen onbereikbaar zijn.

Het FBI onderzoekt de aanvallen omdat één van de rootservers op Amerikaans grondgebied staat.

Ondertussen zijn de servers weer up.

Enorme inktvis gevonden bij Antarctica

Psycho_Taz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nieuw Zeelandse vissers keken wel erg raar op toen ze een enorme, 150 kilogram wegende, inktvis ophaalden uit de koude wateren rond Antarctica. Het dier heeft ogen zo groot als schoteltjes, acht armen en twee tentakels die voorzien zijn van zuignappen en weerhaken. Het opgeviste dier is nog maar half volgroeid en het is pas het tweede exemplaar van de mesonychoteuthis hamiltoni die ooit intact werd bovengehaald.

Het is een zeer zeldzaam dier waar nog zeer weinig over bekend is. Nochtans omschrijven zeebiologen het als "bijzonder gevaarlijk". Zijn enige vijand is de potvis die met beperkt succes jacht houdt op deze dieren.

De mesonychoteuthis hamiltoni is de enige inktvissoort met weerhaken aan armen en tentakels. De kolos is nu te bezichtigen in het nationale museum van Wellington in Nieuw-Zeeland.

CD Review: Idols - Greatest Moments

Kan je maar geen genoeg krijgen van Idols? Vond je Jamai niet de beste kandidaat? Wil je alle 10 de finalisten nog een keertje terug horen? Dan is nu je kans! Onlangs verscheen namelijk Idols - Greatest Moments met daarop alle 10 de finalisten en ook nog eens 2 nieuwe nummers met alle 10 de kandidaten samen.



TitelGreatest Moments
ArtiestenIdols (various)
LabelBMG
Releasedatum28 maart 2003
Lengte42:57
GenrePop

Grote aantallen nep artikelen in Nederland

De Stichting Namaakbestrijding (SNB) heeft in de eerste drie maanden van dit jaar al één miljoen nep artikelen in beslag genomen. Nederland zou worden overspoeld met nep artikelen. De 'nepperds' die in beslag worden genomen zijn voornamelijk kleding, speelgoed en parfums.

Er is sprake van een enorme groei aldus de SNB. In het hele vorige jaar werden er 1.8 miljoen artikelen in beslag genomen. De directeur van de SNB, Ronald Brohm, noemde de aantallen heel groot. Bij de SNB, die als doel heeft illegale artikelen voor fabrikanten te onderscheppen, zijn onder meer Gucci, Unilever, Benneton en Feyenoord aangesloten.

Doordat de fabrieken in Oost-Europa en Azië, die door de fabrikanten vroeger zelf zijn gebruikt, blijven door produceren. Door de tegenvallende economie is de vraag minder. De fabrieken maken daarom veel producten voor de illegale markt om zo de omzet te behouden.

Auto na ongeluk rechtop in tuin

mikkey72 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 45 jaar oude man uit Voorburg is dinsdagnacht in Leidschendam rond half drie 's nachts in een tuin aangetroffen. De man zat in zijn auto. De auto op zijn beurt stond rechtop tegen een boom, met de neus in de grond. Het dak van de auto steunde tegen een aantal bomen.

Volgens een woordvoerder van de politie Haaglanden heeft de man eerst een lantaarnpaal geraakt, die werd honderd meter verderop aangetroffen. In een straal van 150 meter zijn brokstukken van de auto gevonden.

De man was verward en wist niet meer wat er gebeurd is. Hij is met onbekend letsel opgenomen in het LUMC-ziekenhuis in Leiden. Duikers van de brandweer hebben uit voorzorg gezocht in water in de omgeving naar eventuele medepassagiers, er werd echter niemand meer aangetroffen.

Kunfuth maakt grap over nucleaire explosie in Irak

Tijdens de persconferentie op 1 april meldde de Iraakse ambassadeur Abbas Khalaf Kunfuth dat het Pentagon door een ongeluk een nucleaire raket op een Britse militaire troep heeft afgevuurd.

Volgens Kunfuth was dit een nieuwsflash afkomstig van het persbureau Reuters. Bij de nucleaire explosie zijn alle zeven militairen om het leven gekomen. Hij zei dit met zo'n stalen gezicht dat de zaal geshockeerd doodstil was. Kunfuth verbrak de stilte door te zeggen: "1 April!". Dit schrijft the Moscow Times.

Minardi-rijders willen meer testen

Zowel Jos Verstappen als Justin Wilson willen meer testen.

HPoi wist ons vandaag het volgende te melden:

Verstappen wil graag, net als andere teams, meer kilometers maken in de auto. Dit in een poging om wat te doen aan de anderhlave seconde die hij afgelopen race per ronde langzamer was dan de concurrentie. "De test op vrijdag is qua tijd vrij beperkt en die probeer je zo optimaal mogelijk te benutten voor een goede afstelling op het desbetreffende circuit," zo merkte hij op.

Wilson, die naar alle waarschijnlijkheid toch wel in actie komt op Interlagos, klaagt over een gebrek aan ervaring met de auto, niet alleen over het verschil met de concurrentie. Zijn grootste probleem is dat hij nog geen volledige race-afstand heeft gereden in zijn Minardi. Hij wijdt ook de problemen die hij met HANS had hieraan. "Voor Maleisië had ik nog niet langer dan 16 ronden achter het stuur gezeten. Op die korte periode kan je niet merken of er iets fout loopt."

Wurz in quarantaine

Alexander Wurz, testrijder van McLaren, heeft 24 uur in quarantaine gezeten wegens SARS.

rachid.nl wist ons vandaag het volgende te melden:

Afgelopen week heeft de Oostenrijker 24 uur in een ziekenhuis in Monaco doorgebracht, zo maakte hij bekend. Bij thuiskomst in Monaco voelde hij zich niet goed en nadat de dokter hoorde dat hij uit Maleisië kwam werd Wurz meteen naar het ziekenhuis doorverwezen. Nadat de belangrijkste bloedtests aantoonden dat SARS niet het geval was mocht hij weer naar huis.

Ondanks de gehaaste opname maakte Wurz zich geen zorgen. "Ik verbleef in een kamer met een eigen ventilatiesysteem, en werd continu met camera's in de gaten gehouden. Ik wist dat het geen SARS kon zijn, omdat Maleisië niet in de gevarenregio ligt, maar toch werd ik als een gevaar voor de samenleving gezien. Ik was een van de zeven mensen in Frankrijk."

Lauda wil kwalificatie anders

Niki Lauda heeft onlangs zijn visie op de veranderingen binnen de F1 laten horen aan het grote publiek.

The_Japser wist ons vandaag het volgende te melden:

Volgens de Oostenrijker moet de huidige zaterdagkwalificatie aangepast worden. Over het tankverbod is hij het echter wél eens met de FIA.

"Ik vind de kwalificatie volgens de nieuwe reglementen verschrikkelijk saai voor de toeschouwers. Geen informatie, geen tijden, geen tussenstanden, wat je op televisie wel te zien krijgt, heb je niet op de tribune. Je ziet altijd maar een auto op het circuit en je weer niet of die sneller of langzamer is dan die daarvoor is gestart."

De Oostenrijker wil de coureurs verplicht laten rijden zodat er geen rustige momenten meer zijn tijdens de sessie. "Een regel die iedereen dwingt om in twee maal te rijden in het eerste half uur en in de tweede dertig minuten nog eens twee, kunnen dat verhelpen."

"De beste tijden van die sessies moeten dan worden opgesteld en het gemiddelde daarvan bepaalt de startpositie. Het tankverbod is echter een hit, dat zorgt voor krankzinnig veel spanning. We zien nu startopstellingen die eerder ondenkbaar waren. Bovendien zien we de race zich ontwikkelen zoals nog nooit eerder tevoren."

"Ook Michael Schumacher draagt eraan bij dat de spanning stijgt. Ik wil het belang daarvan niet overschatten. Zulke uitglijders horen er gewoon bij. Niettemin geloof ik dat hij ook zonder de fouten niet had gewonnen. Daarvoor was McLaren te goed. Ook in Brazilië zullen de Zilverpijlen het team dat verslagen moet worden."

Nieuw helmdesign voor Montoya

Tijdens de komende Grand Prix in Brazilië zal Juan-Pablo Montoya met een (tijdelijk) nieuw helmdesign te zien zijn. Het design is ontworpen door een 16 jarige Colombiaanse.

FCDB wist ons vandaag het volgende te melden:

Dit jaar organiseert Montoya, voor de tweede keer, een wedstrijd voor de raceliefhebbende jeugd in zijn thuisland. Iedereen onder de 16 jaar mag een ontwerp voor de helm van Montoya maken. De twee winnaars mogen beiden bij de Grand Prix aanwezig zijn als speciale gast bij Williams. Na afloop van de race wordt de helm geveild voor een goed doel.

Als je...niet klaar

Als je werk niet om vijf uur klaar is, is het ook om acht uur niet klaar.

Die gedachte speelde door mijn hoofd toen ik de afgelopen dagen een chronisch dag is nacht en visa versa ritme had op gebouwd. Een aantal mensen hebben me op basis van een klein schetsje getekend op een lullig A4tje gebombardeerd tot Streaming Media Open Source Guru. Buiten dat m'n telefoon van een Postbank blauwe kleur een TPG postbus rode kleur krijgt is er eigenlijk niets veranderd. Het HBO blijkt toch op het bedrijfsleven te lijken, (of het is anders om), hoe dan ook, je bent een inspirater dan wel manager cq loonslaaf, die in mijn geval zelf het aantal nulletjes op z'n factuur kan zetten. (Voor de mensen die nu jaloers worden, als je zes nulletjes neer zet en er komt geen ander cijfer voor is het nog bar weinig).

Daar bij wordt een zogenaamde "Total Commitment" vereist. Je profiel voldoet een het type faster than tiepmiep, innovatie sur plus en vijf uur is voor jouw niet dag einde. Een volledige werkweek bestaat voor jou uit zeven dagen.

Sommige mensen denken daar anders over. Des ochtends omstreeks acht uur komen ze aanzetten, ze drinken koffie, praten wat, drinken nog wat koffie, praten nog wat, inmiddels is het elf uur en beginnen is met werken. Die zelfde groep mensen reageren op een mededeling: "Als ik om vijf uur nog niet thuis ben, reken dan maar niet op me", met: "Het is nu pas kwart voor vijf om zeven uur staat hij er echt wel."

Om weer even terug te komen op "the law", ga voor je zelf is na, je moet een klusje opknappen, meestal zijn er twee mogelijkheden. Het klusje klaar je in een kwartiertje of je bent er de hele dag aan bezig en bent dan nog niet klaar.
Programmeurs noemen het "debuggen", huisvrouwen noemen het "zoeken" en studenten noemen het "blokken". Het vervelendste is natuurlijk dat niemand je eventjes wilt helpen, omdat ze het zelf druk hebben of omdat ze het dom weg niet weten. Waarna dat jij de volgende dag uitvond dat "SMIL" best handig is, de sok van je zoon/dochter gewoon in z'n broek zat of dat de cursus ECDL toch net iets te hoog gegrepen was.

Des nacht hoort men te slapen, ook al is de klok verzet kijken mensen je toch wat raar aan als je vertelt dat de presentatie, die je rond twee uur hebt gemaakt, er voor gezorgd heeft dat je nog een beetje moe bent en alvast een uitslaapdag hebt ingepland. Op een gegeven moment word je toch gedwongen je bij het werk neer te leggen en wat anders te gaan doen, wat in sommige gevallen de activiteit slapen kan zijn.

Maar goed, overwerk betekent uit eten en zo begaf ik mijzelf gisteravond toch nog in een sociale leefomgeving in Rotterdam. Waarna, hoe sociaal ook, de dakloze medemens ook maar eens naar huis ging.

Spelvaut?

Mark Webber vraagt om geduld

De fans van Mark Webber zullen nog geduld moeten hebben, want de prestaties van Jaguar zijn op dit moment niet om over naar huis te schrijven. Volgens de Australiër zal Jaguar dit jaar vooral aan zichzelf werken om volgend jaar met de R5 toe te kunnen slaan.

HPoi wist ons vandaag het volgende te melden:

In beide races van dit seizoen wist geen enkele bolide van Jaguar de finish te halen. Webber vraagt de fans nu om geduld te hebben en het team niet direct op deze prestaties af te schrijven.

"Laten we vooral niet vergeten dat het ontwerpen van de R4 pas laat begonnen is. Als je daarbij ook nog eens rekening houdt met alle veranderingen binnen het team ben ik echt wel onder de indruk van het potentieel dat ons pakket te heeft," aldus de Australiër.

"Dit seizoen tellen eigenlijk maar twee dingen. We willen opnieuw respect verdienen op het circuit door competitief te zijn en mee te strijden in het middenveld. Verder willen we ons zo goed mogelijk voorbereiden op volgend seizoen, want dan willen we een grote stap voorwaarts maken met de R5."

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.