Als je...niet klaar

Stefan (Skinkie)
Als je werk niet om vijf uur klaar is, is het ook om acht uur niet klaar.

Die gedachte speelde door mijn hoofd toen ik de afgelopen dagen een chronisch dag is nacht en visa versa ritme had op gebouwd. Een aantal mensen hebben me op basis van een klein schetsje getekend op een lullig A4tje gebombardeerd tot Streaming Media Open Source Guru. Buiten dat m'n telefoon van een Postbank blauwe kleur een TPG postbus rode kleur krijgt is er eigenlijk niets veranderd. Het HBO blijkt toch op het bedrijfsleven te lijken, (of het is anders om), hoe dan ook, je bent een inspirater dan wel manager cq loonslaaf, die in mijn geval zelf het aantal nulletjes op z'n factuur kan zetten. (Voor de mensen die nu jaloers worden, als je zes nulletjes neer zet en er komt geen ander cijfer voor is het nog bar weinig).

Daar bij wordt een zogenaamde "Total Commitment" vereist. Je profiel voldoet een het type faster than tiepmiep, innovatie sur plus en vijf uur is voor jouw niet dag einde. Een volledige werkweek bestaat voor jou uit zeven dagen.

Sommige mensen denken daar anders over. Des ochtends omstreeks acht uur komen ze aanzetten, ze drinken koffie, praten wat, drinken nog wat koffie, praten nog wat, inmiddels is het elf uur en beginnen is met werken. Die zelfde groep mensen reageren op een mededeling: "Als ik om vijf uur nog niet thuis ben, reken dan maar niet op me", met: "Het is nu pas kwart voor vijf om zeven uur staat hij er echt wel."

Om weer even terug te komen op "the law", ga voor je zelf is na, je moet een klusje opknappen, meestal zijn er twee mogelijkheden. Het klusje klaar je in een kwartiertje of je bent er de hele dag aan bezig en bent dan nog niet klaar.
Programmeurs noemen het "debuggen", huisvrouwen noemen het "zoeken" en studenten noemen het "blokken". Het vervelendste is natuurlijk dat niemand je eventjes wilt helpen, omdat ze het zelf druk hebben of omdat ze het dom weg niet weten. Waarna dat jij de volgende dag uitvond dat "SMIL" best handig is, de sok van je zoon/dochter gewoon in z'n broek zat of dat de cursus ECDL toch net iets te hoog gegrepen was.

Des nacht hoort men te slapen, ook al is de klok verzet kijken mensen je toch wat raar aan als je vertelt dat de presentatie, die je rond twee uur hebt gemaakt, er voor gezorgd heeft dat je nog een beetje moe bent en alvast een uitslaapdag hebt ingepland. Op een gegeven moment word je toch gedwongen je bij het werk neer te leggen en wat anders te gaan doen, wat in sommige gevallen de activiteit slapen kan zijn.

Maar goed, overwerk betekent uit eten en zo begaf ik mijzelf gisteravond toch nog in een sociale leefomgeving in Rotterdam. Waarna, hoe sociaal ook, de dakloze medemens ook maar eens naar huis ging.

Spelvaut?