Beveiliging & privacy Orange

Spons had ons via de newssubmit het volgende te melden en herschreef het voor ons:

Orange heeft toestellen die voorzien zijn van een soort 'simlock', die moet voorkomen dat gebruikers hun eigen programma's installeren.

Volgens de Britse internetjournalist Guy Kewney kan deze beperking vrij makkelijk verwijderd worden waardoor gebruikers hun eigen programma's op hun telefoon kunnen zetten. Het versturen van programma's naar andere SPV's is niet mogelijk.

Orange probeert met een 'software-simlock' te voorkomen dat allerlei programma's op het toestel geïnstalleerd kunnen worden. Volgens Kewney staat de beschrijving hoe de software-simlock te verwijderen is op de Orange SPV-pagina voor ontwikkelaars.

Bovendien verwijst Kewney ook naar een site waar - met een programmaatje - de gewone simlock verwijderd kan worden. Hierdoor wordt het mogelijk om het toestel te gebruiken met een andere operator dan Orange.

De SPV is de eerste smartphone, een combinatie van een handcomputer en een telefoon, die in Nederland op de markt is en die draait op software van Microsoft. Het gaat om een tri-band toestel van High Tech Computer (HTC) uit Taiwan dat werkt met gprs en een kleurenscherm.