FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 20 februari 2001

Moordenaar Bulger maakt uitstapjes

Eén van de moordenaars van James Bulger, Rober Thompson, heeft in het geheim bezoekjes gebracht aan een winkelcentrum, vertelt een voormalige gevangene. Een man die een tijd lang in een jeugd-afdeling heeft gezeten met Robert Thompson, zegt dat de dader, samen met zijn familie, tripjes mocht maken naar het Trafford Centre in Manchester.

Managers van het winkelcentrum verklaarden geschokt te zijn door de uitspraken van de ex-gedetineerde, Leon McEwan. McEwan, die een straf uitzat voor brandstichting en een overval, doet deze uitspraken over Thompson in de Manchester Evening News.

Hij meldde:"Bobbie ging over het algemeen twee keer per week met z'n familie er op uit. Ze gingen overal naartoe, parken en plaatsen als het Trafford Centre." Een woordvoerder van het winkelcentrum wilde geen commentaar geven, maar de krant haalt een bron aan die zegt: "Het management is angstig om de naam van Thompson aan haar winkelcentrum te hebben kleven, vanwege diens daden en het feit dat hij James Bulger uit een winkelcentrum mee heeft genomen."

Een woordvoerder voor het ministerie van binnenlandse zaken weigerde commentaar te geven op vragen omtrent uitstapjes in openbare ruimten door jeugd-delinquenten en het beleid van een specifieke gevangenis. Hij voegde wel toe: "We bekijken de situatie altijd per geval. Er is hieromtrent geen eenduidige richtlijn. Er is geen specifieke regel vanuit het ministerie van binnenlandse zaken."

James Bulger werd in 1993 in Engeland door 2 kinderen van 10 jaar meegenomen uit een winkelcentrum en bij een nabije spoorlijn om het leven gebracht. De moord op het 2-jarige jongetje bracht een immense schok in heel Groot Brittanië teweeg en zorgde voor verschillende uitbarstingen van woede onder het volk.

FBI-agent spioneerde voor Rusland

In de VS is FBI-agent Robert Hanssen gearresteerd op verdenking van spionage voor de Russen. Ook zou hij de KGB de namen van drie Russen hebben doorgespeeld die voor de VS werkten. In ruil voor die informatie kreeg Hanssen contant geld en diamanten.

Hanssen is de derde FBI-agent die ooit wegens spionage is opgepakt. Hij werkte voor de contra-spionagedienst en zoch in 1985 op eigen initiatief contact met de Russen. Zijn identiteit bleef echter tot vandaag ook voor Moskou onbekend.

President Bush zegt de zaak hoog op te nemen. Hanssen kan ter dood veroordeeld worden of levenslang krijgen.

Postbank wil van schuld aan staat af

De Postbank heeft via de Raad van State de versnelde aflossing geëist van een lening die de bank in 1988 bij het ministerie van Financiën afsloot. De bank wil versneld aflossen om van de, in de ogen van de bank, te hoge rentelast af te komen.

De Postbank leende bij de privatisering in 1988 f. 1,3 miljard bij de staat. De bank zegt jaarlijks 17 miljoen gulden te veel aan rente te betalen. Ook ergert de Postbank zich aan het gemak waarmee Financiën het verzoek heeft afgewezen.

Volgens Financiën is de Raad van State niet het geëigende college om in deze zaak uitspraak te doen.

China's laatste keizer was homoseksueel

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De laatste keizer van China, Pu Yi, was homoseksueel en impotent. Hij had binnen de muren van de Verboden Stad in Peking een verhouding met een eunuch, een van de gecastreerde paleiswachten. Dat blijkt uit een publicatie van de Chinese historicus Jia Yinhua. Daarin doet oud-personeel van Pu Yi een boekje open over de keizer, meldt de krant The Straits Times dinsdag.

De homoseksualiteit van de laatste Chinese keizer wordt onthuld door eunuch Sun Yaoting. Hij zegt in het boek dat Pu Yi in zijn jongensjaren een relatie had met "een knappe eunuch met rode lippen en witte tanden". De seksuele voorkeur en de impotentie van de keizer trokken volgens het boek overigens ook een wissel op de verscheidene huwelijken van Pu Yi.

Pu Yi werd op 3-jarige leeftijd uit zijn functie gezet, maar hij leefde daarna nog jaren in de Verboden Stad. Hij stierf in 1967. In de veelgeprezen film The Last Emperor schetst regisseur Bernardo Bertolucci een beeld van het leven van Pu Yi.

Dure ministriële grijns

De Australische minister van financiën Peter Costello heeft dinsdag ontkend dat hij 45.000 Australische dollar (57.000 gulden) aan overheidsgeld heeft uitgegeven aan een imago-adviseur om een hooghartige grijns van zijn gezicht te halen.

Analisten zijn het erover eens dat Costello's grijns een hinderpaal is voor diens ambitie ooit premier te worden. Ambtenaren van het ministerie van financiën ontkenden maandag echter voor een senaatscommissie dat er geld was uitgetrokken voor het gladstrijken van Costello's gezicht. Absoluut onwaar, zei Costello dinsdag voor ABC-radio, zonder dat er enige vrolijkheid doorklonk in zijn stem. Volgens de bewindsman had senator John Faulkner van de Labour-oppositie het bericht bij de media ingefluisterd, zodat die er vragen over kon stellen in de senaatscommissie. Het is onderdeel van de smerige-strekenmachine, aldus Costello.

Zendertje test doeltreffendheid slangenvanger

In een poging vast te stellen of het werk van slangenvangers nuttig is, gaan Australische wetenschappers microzendertjes aanbrengen in giftige slangen die in tuinen en op woonerven zijn gevangen.

Stadsbewoners die een slang in hun achtertuin signaleren roepen vaak de hulp van een slangenvanger in, die de dieren na de vangst weer vrijlaat op het platteland. Nagegaan wordt nu of de dieren niet opnieuw naar de stad trekken, om weer in een achtertuin op te duiken, zei onderzoeker Nick Clemann in een interview met de krant The Age. Deskundigen menen dat het verplaatsen van de slangen schadelijk kan zijn voor de dieren; die zouden er kwetsbaarder door worden voor ziekten en roofdieren.

Woeste varkens verwonden bejaarde

Een aanval van een stel varkens heeft een 67-jarige Roemeen een van zijn oren, een deel van zijn hoofdhuid en een testikel gekost. De bejaarde man was zijn varkensstal aan het uitmesten toen de dieren hem te lijf gingen, verklaarde een dokter dinsdag.

De man, die tijdens de aanval het bewustzijn verloor, is maandagavond in het ziekenhuis van de westelijke stad Arad opgenomen. Na twee operaties is zijn toestand niet langer levensbedreigend. Op het Roemeense platteland houden veel mensen hun eigen kippen en varkens.

Nederlandse dotcoms doen het goed

Nederlandse internetbedrijven maken een grotere kans om te ontkomen aan de kaalslag onder de 'dotcoms' dan hun Europese collega's. Dit komt naar voren uit een onderzoek van PricewaterhouseCoopers.

Internetbedrijven moeten nu de goudkoorts voorbij is, wel veel meer opereren als gevestigde bedrijven. De dotcom van morgen stelt klantgerichtheid voorop en heeft zijn financiële zaken op orde. Dat zijn lessen die zij volgens de onderzoekers snel moeten leren van die gevestigde bedrijven.

Omdat Nederlandse internetbedrijven op een aantal punten beter scoren, kunnen zij gemakkelijker hun bedrijfsvoering en strategie in die zin veranderen. Zo besteden zij meer en geregelder aandacht aan hun liquiditeitspositie en zijn minder afhankelijk van financiering met risicokapitaal. Nederland telt ook het grootste aantal 'veteranen in de nieuwe economie' (bedrijven die twee jaar of langer actief zijn).

Dido-CD eindelijk uit in Europa!

DidoOp No Angel presenteert Dido zich als een begenadigd singer-songwriter, die qua stemgeluid enigszins doet denken aan Dolores O'Riordan (Cranberries). Bekendste nummer op het album is Thankyou, dat door rapper Eminem is gebruikt als soundbed voor zijn huidige wereldhit Stan. Toch wordt niet Thank You maar Here With Me - thema van de Amerikaanse sciencefictionserie Roswell - hier als eerste single uitgebracht.

Het plotselinge Europese succes gaat Dido echter niet in de koude kleren zitten. Zij zou eerder deze week een optreden doen in een HMV Mega Store in de Londense Oxford Street. Toen zij echter hoorde dat er veel pers aanwezig was en er een heel leger fotografen op haar stond te wachten, heeft zij het optreden op het laatste moment afgelast. "Er stonden zo'n 25 fotografen te wachten tot zij naar buiten kwam, en we kregen te horen dat zij niet op haar gemak was met al die persaandacht", aldus een fan van de zangeres.

Ondertussen is ook haar populariteit in Nederland ongekend groot aan het worden. Onlangs stond ze in een stijf uitverkochte Melkweg en op 29 april keert de zangeres terug voor een optreden in het Tilburgse 013.

KLM in verkoop reisverzekeringen

KLM begint vandaag met het aanbod van een online af te sluiten reis- en annuleringsverzekering, ook zonder dat de verzekerde een vlucht bij KLM boekt.

Enkel KLM Nederland biedt de verzekering nog aan, maar andere Europese landen volgens spoedig. Het blijkt dat het afsluiten van de verzekering via een beveiligde Britse site. Dat is de site van ACE Insurance, de partij die in feite de verzekering aangaat. KLM krijgt een bedrag per afgesloten verzekering, en hoeft in feite enkel de hyperlink aan te bieden.

KLM wil online steeds meer een allround reisbureau worden, en biedt al boeking van overnachting en 'complete vakanties', zoals dat heet in marketingjargon, via KLM-Holidays. Dat is de site van ACE Insurance, de partij die in feite de verzekering aangaat. KLM krijgt een bedrag per afgesloten verzekering, en hoeft in feite enkel de hyperlink aan te bieden.

KLM wil online steeds meer een allround reisbureau worden, en biedt al boeking van overnachting en 'complete vakanties', zoals dat heet in marketingjargon, via KLM-Holidays en luxe reis- en geschenkartikelen in KLMshop.nl.

Ideale versleuteling gevonden!

Een computerwetenschapper aan de Harvard Universiteit zegt een manier te hebben gevonden om boodschappen zo te versleutelen dat ze niet zijn te kraken.

Dat gaat in tegen alle wiskundigen die zeggen dat iedere code theoretisch is te kraken. Maar de professor, Dr. Michael Rabin, zegt zijn bewering te kunnen bewijzen. Zelfs de snelste supercomputer die alle rekentijd van de wereld zou hebben zou de code niet kunnen kraken, stelt Rabin.

Als de professor gelijk zou hebben zou dit de eerste praktische manier zijn om boodschappen 100 procent veilig via het internet te versturen. De professor heeft samen met een student van hem een theoretisch ouder idee nu praktisch toepasbaar gemaakt. De sleutel waarmee een boodschap wordt versleuteld verdwijnt tijdens het gebruik ervan.

Bestaande encryptiemethodes werken met een vaste sleutel die onder dwang of door diefstal boven water zijn te kijgen. Bij de vinding van Rabin wordt de encryptie toegepast middels een stroom aan willekeurige (miljoenen) cijfers die in de sleutel worden opgenomen om te ver- en ontsleutelen. Die nummers worden niet opgeslagen op een harde schijf of iets dergelijks maar verdwijnen na de versleuteling.

Het idee van Rabin gaat uit van de geheugenbeperking van (super) computers. Iedere computer in de wereld heeft namelijk een beperking aan het geheugen zitten. Niets kan een oneindige stroom aan data opslaan. En juist dat zou nodig zijn om de versleuteling van Rabin's techniek ongedaan te maken.

Zowel ontvanger en zender bepalen welk deel van een willekeurige cijferreeks zij gebruiken. Dat deel wordt dan gebruikt voor de versleuteling en ontsleuteling. Een derde kan alleen de boodschap ontcijferen als hij op het zelfde moment als de twee gebruikers bepaalt dat hij het zelfde deel van dezelfde cijferreeks als encryptie-sleutel wil gebruiken.

Morgen stille tocht voor Bouleij

De gemeente 's Hertogenbosch houdt woensdagavond de adem in. Dan wordt een stille tocht gehouden voor Pierre Bouleij, de man die op 16 december door een politieman werd gedood. Burgemeester Rombouts wil er alles aan doen om ongeregeldheden te voorkomen en behoudt zich het recht voor om de tocht alsnog af te gelasten.

Rombouts zegt ook dat de politie indien nodig "keihard zal optreden." De burgemeester weet nog niet of hij zelf zal meelopen.

Mede vanwege de angst voor rellen mogen de deelnemers aan de tocht niet door de binnenstad lopen. De tocht begint om 19 uur bij de Brabanthallen en eindigt bij het Paleis van Justitie. De stoet mensen moet na de tocht meteen worden ontbonden.

De weduwe van Bouleij wil met de stille tocht haar man op "waardige wijze" herdenken, maar ze wil er ook een protest mee laten horen omdat ze vindt dat het onderzoek van Justitie naar de toedracht veel te lang duurt. Bij het Paleis van Justitie willen de deelnemers van de tocht een petitie overhandigen aan hoofdofficier mr. R. Craemer met het dringende verzoek zo snel mogelijk het onderzoek af te ronden.

Hannibal beter dan voorganger?

Hannibal Lecter is terug in HannibalVanaf donderdag 22 februari draait Hannibal in de Nederlandse bioscopen. Is het mogelijk een vervolg op Silence of the Lambs te maken dat minstens zo goed is? Hannibal is in ieder geval niet minder luguber dan zijn voorganger.
Vervolgfilms zijn vrijwel nooit sterk. Moet deel 2 spannender zijn? Bloediger? Hoe kan een vervolgfilm nog verrassen? Een ding is zeker: vergeleken wordt er altijd.


Silence of the Lambs deed het bioscooppubliek sidderen. Het bloed en de ingewanden in Hannibal doen de bezoekers gruwelen. Prachtige, soms droefgeestige muziek zorgt voor de spanning. Dat is ook nodig, want een goede spanningsopbouw ontbreekt in het verhaal over dr. Lecter. Tien jaar geleden ontsnapte hij uit een psychiatrische inrichting, nu loopt hij vrij rond in Europa. Lecter zet zijn macabere activiteiten voort in het schilderachtige Florence. FBI-agent Clarice Starling is dr. Lecter nooit vergeten. Ze denkt nog dagelijks aan hem. Ook Mason Verger herinnert zich dr. Lecter nog heel goed. Hij was het laatste slachtoffer van de dokter. Mason, gruwelijk verminkt, wil zich wreken op `Hannibal the Cannibal` en weet dat er maar een persoon is die dr. Lecter niet kan weerstaan: Clarice Starling.

Het is begrijpelijk dat Jodie Foster niet wilde meewerken aan de vervolgfilm. De Clarice in Hannibal is minder boeiend dan de Clarice in Silence of the Lambs. In Hannibal is en blijft ze een professional - ze laat welgeteld een keer zien dat een ervaring haar emotioneel raakt. Niet dat Julianne Moore niet goed acteert. Zij is uitermate geschikt als stoere FBI-agente. In het verhaal is gewoon geen ruimte voor een uitdieping van haar personage. Maar Hannibal gaat ook niet over Clarice, Hannibal gaat over Hannibal.

Anthony Hopkins is natuurlijk een fantastische psychopaat - het lijkt erop dat hij daar niet eens zijn best voor hoeft te doen. Maar wat ontbreekt in het verhaal is een dr. Lecter die geraffineerd is. Uit de film is niet op te maken dat de kannibaal buitengewoon intelligent is. Dit hiaat moet helaas worden opgevuld met bloederige en plastische beelden. Hannibal leunt zwaar op schokkende scenes, niet op de verrassende genialiteit van dr. Lecter, wat een veel interessantere spanning zou opleveren.

Pornosites ondanks filters toegankelijk

astra had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ondanks het instellen van een filter op het internet, is meer dan de helft van de pornosites toch gewoon op te vragen. Niet een van de acht onderzochte internetfilters verdient het predikaat 'veilig'.

Dat zegt de Consumentenbond dinsdag na een eigen onderzoek dat eind deze week verschijnt in de Consumentengids. Hoewel nog steeds onvoldoende, zijn de filters van omroepverenigingen NCRV en EO het beste. Zij houden respectievelijk 89 en 84 procent van de opgeroepen pornosites tegen en kregen van de bond het eindoordeel 'redelijk'.

De andere filters; Safekidszone, Compuserve, CyberPatrol, McAfee en Sumantec en RSACi-filter werden ronduit als slecht beoordeeld. Voor het predikaat 'veilig' moet 95 tot 100 procent van de sites onopvraagbaar zijn.

Ook kinderen kunnen de filters zonder veel moeite passeren, zo blijkt uit het onderzoek. De Consumtenbond vroeg twintig kinderen van 8 tot 12 jaar op zoek te gaan naar 'verboden' websites. Binnen een kwartier wisten alle kinderen op een sekssite te komen.

In totaal werden duizenden webpagina's getest, waarvan 62 procent binnen het .nl-domein.

Tja, en dan vinden ze het bij de EO gek dat bijna niemand gebruik maakt van hun filternet. Iedere beetje internetter weet dit allang, en heeft volgens mij dus ook geen zin om (extra) te betalen voor iets wat bijna niet werkt...

Zie ook

Muzikanten tegen nieuwe belastingwet

barenski had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ongeveer 100 muzikanten hebben vandaag een petitie aangeboden aan staatssecretaris Bos van Financiën. De musici demonstreren tegen de Artiestenregeling 2001, een onderdeel van de nieuwe belastingwetgeving.

Nederlandse muzikanten en artiesten tekende de afgelopen weken massaal de e-mail petitie op de website MusicFrom.nl. Deze actie leverde ruim 14.500 reacties op.

De muzikanten uitten op deze manier hun ongenoegen over de
belastingmaatregel. Die maakt het door een forse kostenstijging en administratieve rompslomp vooral voor kleine podia bijna onmogelijk (amateur-)bands te programmeren.

Staatssecretaris Bos zei, na het aannemen van de petitie, dat hij zou proberen de onbedoelde effecten van de
maatregelen te verzachten.

Stompé betrapt op doping-gebruik

KELDER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Nederlandse darter Co Stompé is bij een dopingcontrole na het door hem gewonnen toernooi om de open belgische kampioenschap betrapt op het gebruik van cannabis. De test vond plaats op 6 augustus vorig jaar plaats, maar is nu pas bekend geworden.

De NDF (Nederlandse Dart Federatie) heeft echter nog geen standpunt ingenomen.

Er schijnen in de procedure van de controle veel fouten te zijn gemaakt. Dat moet eerst worden uitgezocht. Aldus een woordvoerder.

Groninger rijdt 16 jaar zonder rijbewijs

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 30-jarige automobilist uit Groningen is maandagavond bij een routinecontrole tegen de lamp gelopen na zestien jaar zonder rijbewijs rond te hebben gereden. Op een provinciale weg bij het Noord-Groningse Adorp hield de politie de man aan, omdat hij met een defecte koplamp rondreed.

Toen de agenten hem naar zijn rijbewijs vroegen, bleek hij dat niet te bezitten. De Groninger verklaarde al ruim zestien jaar zonder rijbewijs auto te rijden. De politie maakte proces-verbaal op. De auto is voorlopig aan de kant gezet.

Dat komt er op neer dat hij al vanaf zijn veertiende auto rijdt

Politie vindt goederen op parkeerplaats

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Politiemensen in een surveillanceauto hebben vanmorgen rond twee uur op een parkeerplaats in Wijchen een grote hoeveelheid goederen gevonden. Hieronder waren zonnebrillen, rollen plakband, zaklantaarns en claxons gevonden. Er moest een ME-bus aan te pas komen om de berg spullen af te voeren naar het politiebureau.

De agenten zagen de berg spullen, deels verpakt in dozen, toevallig liggen volgens een woordvoerder.
De politie heeft geen idee hoe de goederen op de parkeerplaats terechtkwamen en van wie ze zijn. De woordvoerder zegt dat de ME-bus moest worden volgestouwd om alle spullen af te voeren. Dinsdagmorgen had zich nog niemand gemeld die de goederen kwijt is.

Nou, ik snap het wel. Da's een typisch geval van van de vrachtwagen gevallen!

Anti Raket systeem voor Rusland/Europa?

FOX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Igor Sergejev, de Russische minister van Defensie, pleitte vandaag voor een mobiel, niet-strategisch antiraketsysteem voor Europa. Sergejev heeft het voorstel aan de secretaris-generaal George Robertson van de NAVO overhandigd.

De topman van de NAVO verklaarde na afloop van de ontmoeting "zeer tevreden te zijn met het Russische voorstel voor raketafweer". Russische deskundigen zullen binnenkort in het hoofdkwartier van de alliantie in Brussel de plannen nader toelichten.

Bovendien wil Robertson met de Russen spreken over het Amerikaanse plan voor een antiraketschild (NMD) in de ruimte. De Amerikanen willen zich daarmee beschermen tegen aanvallen van zogeheten 'schurkenstaten' als Irak en Noord-Korea. Rusland is fel tegen het Amerikaanse plan. Moskou vindt het in strijd met het ABM-verdrag dat de toenmalige Sovjetunie in 1972 met de Verenigde Staten sloot en dat beperkingen oplegt aan raketafweersystemen.

Napster een dreiging of de toekomst?

De omstreden muziekuitwisselingsdienst Napster heeft steun gekregen uit onverwachte hoek. De Amerikaanse senator Orrin Hatch beschouwt Napster als “de populairste software in de geschiedenis van internet.”
Hatch vindt dat de diverse platenmaatschappijen met Napster moeten samenwerken om zo een legaal muzieknetwerk te creëren. De senator waarschuwt zijn collega’s voor het feit dat 50 miljoen Napster-gebruikers wel eens massaal zouden kunnen demonstreren…

Vorige week bepaalde de rechter dat Napster moet stoppen met het verspreiden van illegale muziek. Napster heeft inmiddels al maatregelen aangekondigd die het de gebruiker onmogelijk moet maken om de gedownloade mp3’s op een cd te branden. Vanaf juni moeten de miljoenen Napster-gebruikers abonnementsgeld gaan betalen. Het zal gaan om een bedrag van zo rond de 15 gulden.

Clinton als model

Een Chinees mannenmodebedrijf heeft ex-president Bill Clinton gevraagd model te worden van hun kledingmerk met de naam 'Fapai'. Hij zou het boegbeeld moeten worden voor de hoge kwaliteit van Chinese kleding.

Het beroemde gezicht van Bill moet de kleding flink gaan promoten. Hiervoor is hem een bedrag van 5 miljoen gulden geboden. Dit geld kan hij, na al die eeuwige rechtzaken met zijn ex-stagiaire Monica Lewinsky, zeer goed gebruiken. Het toekomstige Chinese model toch nog even nadenken. Hillary Clinton heeft al laten weten dat haar man het aanbod serieus overweegt. Is natuurlijk best flatteus: een fotomodel als man!

Handje helpen?

Voor de tweede keer in de geschiedenis is in Amerika een hand getransplanteerd. In 13 uur is bij Jerry Fisher een heel nieuw lichaamsdeel aangezet. Jerry is de derde man ter wereld die zo'n hand heeft gekregen. Hij raakte zijn hand kwijt toen vuurwerk in zijn hand ontplofte, in 1996 op 'the fourth of july'.

Zijn linkerhand moest worden geamputeerd. Sindsdien heeft Jerry zijn werk (hij was rioolinstallateur) met een haak gedaan. De donor van de hand is een man die hersendood verklaard is. Jerry is nu veroordeeld tot het slikken van anti-afstotingsmedicijnen voor de rest van zijn leven. Voor de operatie heeft hij met de eerste Amerikaan met een donorhand gesproken. Deze is nog altijd bezig met revalidatie.

Drank maakt meer kapot dan je lief is

Alcohol blijkt de belangrijkste doodsoorzaak te zijn onder jongens tussen de 15 en 29 jaar. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte dit onlangs bekend. Ruim een kwart van de sterfgevallen in deze leeftijdsgroep zijn namelijk alcohol-gerelateerd. De alcoholconsumptie onder jongeren is sowieso flink toegenomen.

In Europa schijnt veruit het meest gedronken te worden. In 1999 hier 55.000 jongens om het leven door alcoholgebruik, direct en indirect. In West-Europa valt het nog mee, maar in Oost-Europa neemt het alleen nog maar toe. De WHO denkt dat de toename in de alcoholconsumptie komt door de agressieve reclamevoering van de producenten.

Snor verplicht in Indiaas dorp

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De dorpsraad van Khanpur Jabil in de buurt van de Indiase hoofdstad New Delhi wil dat alle mannen een snor hebben. Wie het haar boven de lip wegscheert, krijgt volgens de krant Hindu voortaan een boete van 501 roepia (ruim 26 gulden).
Een snor geldt in India als symbool van mannelijkheid. Jongeren hebben daar vaak geen boodschap aan. Zij laten zich leiden door gladgeschoren filmsterren.

Hehehe, dat zouden ze in Nederland ook moeten instellen. Iedereen een baard!

Vrouwen vergeten vaak de pil

peenhaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het innemen van de anticonceptiepil is niet voor iedere vrouw de ideale manier om ongewenst zwangerschap tegen te gaan. Maar liefst één op de vijf vrouwen vergeet minimaal twee keer in de maand de pil te slikken. Hierdoor zijn ongewenste zwangerschappen in Groot Brittannië aan de orde van de dag. Met name onder tienermeisjes. Britse onderzoekers denken dat sommige vrouwen beter af zijn door een ander soort anticonceptie te nemen. Maar, zeggen ze, vrouwen krijgen gewoonweg geen keuzemogelijkheid.

En ik maar denken dat ze die pil slikken om niet te vergeten wat voor dag het is vandaag

VVD wil wetboek op internet

De VVD wil dat alle Nederlandse wetten op het internet gepubliceerd worden. De liberalen eisen dat de regering er nog voor de zomer werk van maakt.

De VVD vindt dat het kabinet een kans laat liggen. "De Nederlander wordt geacht de wet te kennen. En toch is die niet gratis op het internet beschikbaar", zegt Kamerlid Weekers.

De liberalen vinden dat Nederland een voorbeeld kan nemen aan Engeland en Wales. Daar zijn alle wetboeken gratis te downloaden. Weekers: "Bovendien wordt er verwezen naar websites waar commentaar wordt gegeven op de regels. Dat moet hier ook kunnen."

Britse politiekorpsen kopen illegale software

Een softwarehandel uit het Britse Hampshire wordt vervolgd omdat het politiekorpsen illegale software heeft aangesmeerd. Meer dan de helft van de Britse korpsen blijkt de illegale programma's te hebben gekocht.

De oplichting kwam aan het licht toen de politie in Hampshire in oktober werd betrapt op gebruik van illegale kopieën van Microsoft Office. De Londense politie begon daarop een onderzoek naar de leverancier, Protocol Systems. Een woordvoerder van de Londense politie bevestigt dat 23 korpsen in 1999 illegale software hebben gekocht van het bedrijf.

De directeuren van het inmiddels failliete Protocol Systems moeten 19 maart voor de rechter verschijnen.

Luke Perry blowt zich suf in Amsterdam

De Amerikaanse acteur Luke Perry, vooral bekend als Dylan uit de tv-serie Beverly Hills 90210, heeft zijn weg gevonden in Amsterdam. De Amerikaan filmt momenteel in Nederland maar hij steekt hier ook graag een joint op.

Volgens het Britse persbureau WENN was hij afgelopen weekeinde zo versuft na het blowen dat hotelpersoneel hem uit een coffeeshop moest ophalen en terugbrengen naar zijn hotelkamer. Perry speelt in de film Fogbound van regisseur Ate de Jong. De opnamen hebben plaats in een filmstudio in Almere. Ook Jeroen Krabbé vertolkt een hoofdrol in de thriller over drie vrienden die in een dikke mist stranden op een gevaarlijke berghelling.

Kotsende Calista Flockhart

Calista Flockhart (Ally McBeal) heeft ooit de hoofdrol gespeeld in een naar de Amerikaanse standaarden schokkende film over het gevaar van boelimia. In de film is in een scene een etende Calista te zien, die vervolgens haar vinger in haar keel stopt en overgeeft ().

De 30 minuten durende video is negen jaar geleden gemaakt en geldt nog steeds als de manier om discussie's tussen ouders en kinderen over eten op te starten.

Belg overleeft stroomschok

Een man in de Belgische plaats Chaumoint-Gistoux bij Waver heeft een stroomschok van 11.000 volt overleefd. Medici noemen het een wonder dat de man het incident kan navertellen.

Het slachtoffer verrichtte op tien meter hoogte werkzaamheden aan een elektriciteitspaal toen hij door nog onbekende oorzaak onder stroom kwam te staan. De stroom schoot langs zijn schouderblad omlaag en verliet zijn lichaam weer langs een knie, stelde een ambulancemedewerker maandag.

De schok van 11.000 volt is ruim vier maal zo hoog als bij executies met een elektrische stoel gebruikelijk is. De man moest met zware brandwonden worden opgenomen in een brandwondencentrum.

Boxtel in gesprek met Molukse jongeren

Een stevige maar waardige gedachtenwisseling. Zo typeerde minister Van Boxtel (Integratiebeleid) maandag het eerste gesprek dat hij voerde met Molukse jongeren over de Nederlandse opstelling ten opzichte van het conflict op de Molukken.

Op de Vrije Molukse Jongeren en RMS-jongeren na, toonde het merendeel van de jongeren zich tevreden. Dat lieten vertegenwoordigers van de groep na afloop van het besloten gesprek weten. De tevredenheid gold vooral het feit dat Van Boxtel een open oor had getoond en dat er afspraken zijn gemaakt over een vervolggesprek, eind maart.

Minder te spreken waren de jongeren over de weigering van de minister om een gesprek te regelen met premier Kok en minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken. Dat zijn volgens de jongeren degenen met wie ze eigenlijk hadden moeten praten, omdat zij verantwoordelijk zijn voor het beleid rond Indonesië.

Ook vertegenwoordigers van de Vrije Molukse Jongeren (VMJ) en de RMS-jongeren namen deel aan het gesprek. Zij verklaarden na afloop dat de gedachtewisseling met Van Boxtel 'geen fluit' had opgeleverd. "Hier zijn de Molukken niets mee opgeschoten", zei George Makatita van de VMJ. Zijn beweging blijft waarschijnlijk weg bij het vervolggesprek, maar die beslissing moet de achterban nog nemen. De RMS-jongeren overwegen om wel mee te doen.

Wintersportgangers wacht barre reis

De honderdduizenden Nederlanders die aanstaande vrijdag naar de wintersport vertrekken, moeten onderweg rekening houden met barre omstandigheden. Zo worden in Duitsland op de wegen rond München files van dertig tot 80 kilometer verwacht. Ook in Frankrijk wordt het op de wegen van en naar de skistations extreem druk.

Daarnaast gaat het volgens de weersverwachtingen aan het einde van deze week na lange tijd weer flink sneeuwen in de Alpen. De wegen in het zuiden van Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk kunnen hierdoor, en ook door ijzel of bevriezing, glad worden. Het advies is dan ook om bij het inpakken van de auto niet te vergeten om de sneeuwkettingen bovenop te leggen.

Anti-rookmiddel in opspraak

Het anti-rookmiddel zyban is in Groot-Brittannië in opspraak gekomen. Het middel wordt met achttien sterfgevallen in verband gebracht.

Het Britse ministerie van Volksgezondheid wijst er op dat de slachtoffers wellicht gezondheidsproblemen hadden en dat derhalve niet vaststaat of zyban daadwerkelijk met het overlijden te maken heeft.

De fabrikant GlaxoSmithKline stelt dat er geen enkele bewijs is dat het middel de kans op overlijden vergroot. Volgens de Nederlandse woordvoerder van Glaxo, mevrouw S. Doornweerd, zijn in Nederland geen sterfgevallen bekend onder gebruikers van zyban.

Wel zijn artsen onlangs gewaarschuwd voor het risico op epilepsie. Sinds de introductie van het middel in december 1999 zijn in Nederland zeven meldingen van een epileptische aanval bij het gebruik van zyban geregistreerd. Bij vier patiënten was geen enkele voorgeschiedenis bekend van epilepsie.

Italianen doodziek van Hannibal

Vier bezoekers van een bioscoop in het Noord-Italiaanse Legnano zijn zo misselijk geworden van de film Hannibal dat ze eerste hulp nodig hadden.

Drie van hen moesten zelfs na het ziekenhuis omdat ze flauw waren gevallen, meldt de Corriere della Sera maandag. In de film, opvolger van de thriller Silence of the Lambs, is onder meer te zien hoe seriemoordenaar Hannibal Lecter delen van menselijke hersenen opeet.

Ik ga maar eens kaartjes reserveren...

Cantona verkozen tot beste Mancunian

Frankster had ons via de newssubmit het volgende te melden:
Eric Cantona is door de fans van Manchester United gekozen tot beste voetballer uit de clubgeschiedenis.

Deze verkiezing werd gehouden ter ere van het uitkomen van 100e editie van het officiële clubblad "United".

Tweede werd George Best en Ryan Giggs werd derde. De legendarische Bobby Charlton werd slechts vierde. Roy Keane, samen met Jaap Stam de best verdienende speler op dit moment in Manchester werd zevende, net voor teamgenoot David Beckham.

Alternatieve verdeling Etherfrequenties

barenski had ons via de newssubmit het volgende te melden:
De directeur van Kink FM, Jan Hogenstein, heeft naar aanleiding van de ophef rond de herverdeling etherfrequenties een brief geschreven waarin hij pleit voor een alternatieve verdelingswijze van de etherfrequenties:

“Er moet nu ruimte worden gemaakt voor radiostations die daadwerkelijk iets toevoegen en zich niet richten op de "grote massa". Ik heb het vooral over landelijke stations als Kink FM en Slam FM die ­ in afwachting van een toegezegde herverdeling van etherfrequenties - jarenlang ternauwernood op de kabel wisten te overleven.”

“De kabel is nu de enige vorm van distributie en dat is te beperkt. Het is van levensbelang voor stations als Kink dat er bij de nieuwe verdeling van etherfrequenties, naar toegevoegde waarde (inhoud!) en opgebouwde goodwill bij de luisteraars wordt gekeken in plaats van een zo hoog mogelijke veilingopbrengst.”

Over zijn eigen station, Kink FM, schrijft Jan Hogenstein:
“Als enige radiostation in Nederland richt Kink FM zich met haar alternatieve popmuziek op dezelfde grote groep mensen die festivals als Lowlands, Pinkpop en Dynamo Open Air bezoeken. Het station heeft de afgelopen vijf jaar een lans gebroken voor nieuwe, progressieve popmuziek in Nederland. De gepassioneerde eigenaren (w.o. Mojo Concerts) en alle vrijwilligers geloven heilig in een station dat niet alleen maar hits en debiliserende spelletjes uitzendt, maar op een volwassen manier met haar luisteraars omgaat.”
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.