Ideale versleuteling gevonden!

Een computerwetenschapper aan de Harvard Universiteit zegt een manier te hebben gevonden om boodschappen zo te versleutelen dat ze niet zijn te kraken.

Dat gaat in tegen alle wiskundigen die zeggen dat iedere code theoretisch is te kraken. Maar de professor, Dr. Michael Rabin, zegt zijn bewering te kunnen bewijzen. Zelfs de snelste supercomputer die alle rekentijd van de wereld zou hebben zou de code niet kunnen kraken, stelt Rabin.

Als de professor gelijk zou hebben zou dit de eerste praktische manier zijn om boodschappen 100 procent veilig via het internet te versturen. De professor heeft samen met een student van hem een theoretisch ouder idee nu praktisch toepasbaar gemaakt. De sleutel waarmee een boodschap wordt versleuteld verdwijnt tijdens het gebruik ervan.

Bestaande encryptiemethodes werken met een vaste sleutel die onder dwang of door diefstal boven water zijn te kijgen. Bij de vinding van Rabin wordt de encryptie toegepast middels een stroom aan willekeurige (miljoenen) cijfers die in de sleutel worden opgenomen om te ver- en ontsleutelen. Die nummers worden niet opgeslagen op een harde schijf of iets dergelijks maar verdwijnen na de versleuteling.

Het idee van Rabin gaat uit van de geheugenbeperking van (super) computers. Iedere computer in de wereld heeft namelijk een beperking aan het geheugen zitten. Niets kan een oneindige stroom aan data opslaan. En juist dat zou nodig zijn om de versleuteling van Rabin's techniek ongedaan te maken.

Zowel ontvanger en zender bepalen welk deel van een willekeurige cijferreeks zij gebruiken. Dat deel wordt dan gebruikt voor de versleuteling en ontsleuteling. Een derde kan alleen de boodschap ontcijferen als hij op het zelfde moment als de twee gebruikers bepaalt dat hij het zelfde deel van dezelfde cijferreeks als encryptie-sleutel wil gebruiken.