Boxtel in gesprek met Molukse jongeren

Chris (MrBig)
Een stevige maar waardige gedachtenwisseling. Zo typeerde minister Van Boxtel (Integratiebeleid) maandag het eerste gesprek dat hij voerde met Molukse jongeren over de Nederlandse opstelling ten opzichte van het conflict op de Molukken.

Op de Vrije Molukse Jongeren en RMS-jongeren na, toonde het merendeel van de jongeren zich tevreden. Dat lieten vertegenwoordigers van de groep na afloop van het besloten gesprek weten. De tevredenheid gold vooral het feit dat Van Boxtel een open oor had getoond en dat er afspraken zijn gemaakt over een vervolggesprek, eind maart.

Minder te spreken waren de jongeren over de weigering van de minister om een gesprek te regelen met premier Kok en minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken. Dat zijn volgens de jongeren degenen met wie ze eigenlijk hadden moeten praten, omdat zij verantwoordelijk zijn voor het beleid rond Indonesië.

Ook vertegenwoordigers van de Vrije Molukse Jongeren (VMJ) en de RMS-jongeren namen deel aan het gesprek. Zij verklaarden na afloop dat de gedachtewisseling met Van Boxtel 'geen fluit' had opgeleverd. "Hier zijn de Molukken niets mee opgeschoten", zei George Makatita van de VMJ. Zijn beweging blijft waarschijnlijk weg bij het vervolggesprek, maar die beslissing moet de achterban nog nemen. De RMS-jongeren overwegen om wel mee te doen.