Hannibal beter dan voorganger?

Hannibal Lecter is terug in HannibalVanaf donderdag 22 februari draait Hannibal in de Nederlandse bioscopen. Is het mogelijk een vervolg op Silence of the Lambs te maken dat minstens zo goed is? Hannibal is in ieder geval niet minder luguber dan zijn voorganger.
Vervolgfilms zijn vrijwel nooit sterk. Moet deel 2 spannender zijn? Bloediger? Hoe kan een vervolgfilm nog verrassen? Een ding is zeker: vergeleken wordt er altijd.


Silence of the Lambs deed het bioscooppubliek sidderen. Het bloed en de ingewanden in Hannibal doen de bezoekers gruwelen. Prachtige, soms droefgeestige muziek zorgt voor de spanning. Dat is ook nodig, want een goede spanningsopbouw ontbreekt in het verhaal over dr. Lecter. Tien jaar geleden ontsnapte hij uit een psychiatrische inrichting, nu loopt hij vrij rond in Europa. Lecter zet zijn macabere activiteiten voort in het schilderachtige Florence. FBI-agent Clarice Starling is dr. Lecter nooit vergeten. Ze denkt nog dagelijks aan hem. Ook Mason Verger herinnert zich dr. Lecter nog heel goed. Hij was het laatste slachtoffer van de dokter. Mason, gruwelijk verminkt, wil zich wreken op `Hannibal the Cannibal` en weet dat er maar een persoon is die dr. Lecter niet kan weerstaan: Clarice Starling.

Het is begrijpelijk dat Jodie Foster niet wilde meewerken aan de vervolgfilm. De Clarice in Hannibal is minder boeiend dan de Clarice in Silence of the Lambs. In Hannibal is en blijft ze een professional - ze laat welgeteld een keer zien dat een ervaring haar emotioneel raakt. Niet dat Julianne Moore niet goed acteert. Zij is uitermate geschikt als stoere FBI-agente. In het verhaal is gewoon geen ruimte voor een uitdieping van haar personage. Maar Hannibal gaat ook niet over Clarice, Hannibal gaat over Hannibal.

Anthony Hopkins is natuurlijk een fantastische psychopaat - het lijkt erop dat hij daar niet eens zijn best voor hoeft te doen. Maar wat ontbreekt in het verhaal is een dr. Lecter die geraffineerd is. Uit de film is niet op te maken dat de kannibaal buitengewoon intelligent is. Dit hiaat moet helaas worden opgevuld met bloederige en plastische beelden. Hannibal leunt zwaar op schokkende scenes, niet op de verrassende genialiteit van dr. Lecter, wat een veel interessantere spanning zou opleveren.