Het nutteloze feitje van de dag: De ene dag links rijden, en dag later rechts

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We zijn er allemaal aan gewend dat we in Nederland rechts rijden op de weg en in bijvoorbeeld Engeland links, maar wist je dat er ook landen zijn die geswitcht zijn qua kant van de weg waar gereden wordt? Meer dan twee eeuwen lang was gebruikelijk om in Zweden aan de linkerkant van de weg te rijden maar met de opkomst van de auto begon het onhandig te worden dat er in alle buurlanden aan de andere kant van de weg gereden werd. Via een referendum werd aan de bevolking voorgelegd of alles bij hetzelfde moest blijven of dat beter was om zich aan te passen aan de buurlanden. De Zweedse bevolking stemde in 1955 massaal tegen een mogelijke aanpassing met 82,9%, slechts 15,5% van de Zweden wilde van kant wisselen.

In 1963 besloot het Zweedse parlement toch dat het beter was als Zweden zou overstappen naar rechts rijden en de datum van de grote verandering werd gezet op 3 september 1967, de zogenaamde 'Dagen H'. De grensovergangen zouden simpeler worden en ook het verkeer zou veiliger worden aangezien het stuur in de Zweedse auto's aan de linker kant zat.

Dagen H werd een enorm project, zo werd er overal witte belijning aangebracht die de gele belijning zou vervangen na de verandering en in het hele land stonden ingepakte stoplichten die op het moment supreme allemaal uitgepakt moesten worden. In de nacht van 3 september mocht tussen 1.00 uur en 6.00 uur alleen het noodzakelijke verkeer de weg op en kwart voor 5 was een bijzonder moment voor hen. Ze moesten op dat tijdstip allemaal 5 minuten stil staan, vervolgens voorzichtig oversteken naar de andere kant van de weg om daar te wachten tot 5 uur om vervolgens de reis aan de rechter kant voort te zetten. In steden waar het omzetten van de borden langer duurde, moest de bevolking langer van straat blijven, daar vond de switch in de middag plaats. Een speciale TV-show moest de mensen thuis en aan het beeldscherm gekluisterd houden, dat werkte.

De periode na Dagen H nam het aantal verkeersongelukken in Zweden af, maar dat bleek uiteindelijk vooral omdat iedereen voorzichtig moest wennen. Na twee jaar lag het aantal ongelukken weer op het oude niveau.