FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 28 september 2021

Nederlands 'wonderhuisje' op La Palma alsnog door lava verzwolgen

Een huisje van Nederlandse architectuur dat op La Palma op wonderbaarlijke wijze als enige in de omgeving ontsnapte aan de kolkende lavastromen, is alsnog door de lava verzwolgen. Dat bevestigen familieleden van de bewoners op Facebook. "We zijn erachter gekomen dat het huis er niet meer staat”, schrijft een dochter van de eigenaren van het huis, dat 30 jaar geleden op La Palma is gebouwd. Meer hierover bij de Gelderlander.

Sinds de uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja op 19 september stroomt gloeiende lava langzaam richting de Atlantische Oceaan. De stromen lava hebben op het eiland bijna zeshonderd woningen, kerken en bananenplantages verwoest. Duizenden mensen op La Palma zijn geëvacueerd.

WHO-medewerkers beloofden baan tijdens ebola-uitbraak in ruil voor seks

Terwijl de WHO een ebola-uitbraak in Congo bestreed, gebruikten een aantal werknemers hun positie om vrouwen en mannen tot seks te dwingen. Het eindrapport van een onderzoekscommissie welke is ingesteld door het WHO brengt weerzinwekkende praktijken aan het licht. De leiding eist verbetering.

Volgens een onderzoek hebben humanitaire hulpverleners tientallen vrouwen en enkele mannen seksueel uitgebuit of verkracht tijdens hun ebola-operatie in de Democratische Republiek Congo. Dat meldt de onderzoekscommissie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag in Genève. "Dit is een schrijnend rapport", zei WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus. De commissie sprak met 63 getroffen vrouwen en 12 mannen.

De onderzoekers beschreven negen gevallen van vrouwen die verkrachting meldden en 29 ongewenste zwangerschappen. Er zijn 83 mogelijke daders in kaart gebracht - 21 van hen hebben zeker voor de WHO gewerkt. De meeste mannen ontkenden het misbruik botweg of beweerden dat de seks met wederzijdse toestemming had plaatsgevonden. Het werkelijke aantal daders en slachtoffers ligt waarschijnlijk veel hoger.

De vrouwen hebben beschuldigingen geuit tegen WHO-artsen en hoger personeel, waaronder lokale werknemers en buitenlanders. De zaken kwamen ongeveer een jaar geleden via berichten in de media aan het licht. Meer dan 50 vrouwen meldden dat mannen hen tijdens de ebola-uitbraak van 2018 tot 2020 dwongen tot seks in ruil voor een baan of promotie, of dreigden met ontslag als de vrouwen weigerden seks te hebben. Volgens het rapport van de "New Humanitarian" en de "Thomson Reuters Foundation" werden vrouwen die werkten als koks, schoonmaaksters of in voorlichtingsprogramma's voor de bevolking misbruikt. Ze zouden korte contracten hebben gekregen voor ongeveer $ 50 tot $ 100 per maand, meer dan twee keer zoveel salaris dan een lokale baan zou opleveren.

"Om vooruit te komen in je werk baan, moest je instemmen met seks. Iedereen had seks in ruil voor iets", citeerde de commissie slachtoffer Nadira. Lisianne vertelde over een van de verdachten: "Hij dreigde dat ik mijn baan zou verliezen als ik geen seks met hem zou hebben." Severine zei dat ze naar een hotel was geroepen nadat ze had gesolliciteerd, dat ze de baan kreeg aangeboden in ruil voor seks, maar toen ze weigerde, verkrachtte de man haar. Isala meldde dat een arts in wiens team ze werkte haar een keuze had gegeven: seks of ze moest hem de helft van haar salaris geven, ze heeft hem betaald.

WHO-chef vraagt de slachtoffers om vergiffenis
De WHO heeft zich gefocust op het bestrijden van de ziekte, de risico's van seksuele uitbuiting genegeerd en hadden geen systeem aanwezig om klachten te registreren, aldus de commissie. "We zijn vernederd, van slag en onze harten zijn gebroken", zegt Matshidiso Moeti, regionaal directeur van de WHO voor Afrika. Volgens de Commissie is echter noch Tedros, noch Moeti, noch de coördinator voor noodhulp Mike Ryan persoonlijk verantwoordelijk.

Tedros vroeg de slachtoffers om vergeving. "Er is geen excuus voor wat jullie is overkomen," zei hij. Hij wil ervoor zorgen dat de daders ter verantwoording worden geroepen. Vier mannen zijn inmiddels vrijgelaten. Beschuldigingen van verkrachting gaat de WHO doorgeven aan de wetshandhavende instanties in Congo en de thuislanden van de daders. De WHO zal ervoor zorgen dat de slachtoffers en hun kinderen medische en psychologische hulp krijgen. De WHO gaat direct aan de slag met interne maatregelen, zodat dergelijke misstanden nooit meer voorkomen.

Random Pics van de Dag #427

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

D66 betichtte informateur van drankgebruik

Nu informateur Johan Remkes moet concluderen dat na een meerderheidscoalitie ook een traditionele minderheidscoalitie er niet inzit gooien politieke partijen over en weer met modder. Daarbij is de door de Tweede Kamer aangestelde informateur Remkes ook mikpunt. Een NOS verslaggever vangt aan het adres van Remkes de volgende beschuldiging op; "er was drank in de man" als mogelijke reden van de mislukte poging op maandag. Remkes zou het maandag echter gehouden hebben bij 2 borrels, 1 voor en 1 tijdens het diner. 

De D66 woordvoerder heeft inmiddels excuses aangeboden. Hoofd voorlichting van D66 zegt: "Natuurlijk neem ik dat meteen terug" waarmee hij schuld bekend. Wellicht zullen we morgen, na een laatste wanhoopspoging om tot een regering te komen, de reactie van Remkes horen. 


Ruim 160.000 ingezameld voor Waku Waku, ze zijn deels open, ME gearriveerd situatie rustig

Gisteravond was het al hommeles bij restaurant Waku Waku. De eigenaar, als 'andersdenkende'een tegenstander van het Nederlandse coronabeleid werd gecontroleerd op naleving van het controleren op het coronatoegangsbewijs. Van enige naleving was geen sprake, wel kwamen er tientallen mede-andersdenkenden op de consternatie af die het werk van de inmiddels gearriveerde politie bemoeilijkten. De politie wilde de sleutels van het pand om 23.00 uur in ontvangst nemen, maar dat wilde de eigenaar (en zijn demonstranten) niet. Hierop werd een compromis gesloten, de eigenaar van het restaurant zou om 23.00 uur zijn restaurant sluiten, weggaan en zijn sleutels meenemen.

De eigenaar verwachtte dat zijn zaak zou worden dichtgetimmerd en riep 'zijn demonstranten' op om elke nacht met honderden voor het restaurant te komen zitten, eventueel in toerdienst, net zolang tot zijn zaak weer open mocht. "We gaan de boa's niet wegslaan, we gaan ze uitputten". Tevens attendeerde hij dat de camera's rond zijn zaak functioneel moesten blijven en riep hij mensen op zoveel mogelijk te filmen (zie filmpje 4e tweet).

De gemeente Utrecht had gisteren al aangekondigd dat als het restaurant het naleven van de coronamaatregelen niet zou respecteren men het onmogelijk te maken voor de eigenaar om het pand fysiek te betreden. Vanmorgen voerde de gemeente deze krasse maatregel uit en verving de sloten van het restaurant Waku Waku, zodat de eigenaar zijn eigen restaurant niet meer in kan. De demonstranten waren al aanwezig maar het vervangen van de sloten verliep, weliswaar onder gemopper, maar zonder problemen.

Eigenaresse Naphassa van het veganrestaurant, overigens lokale lijstduwer van de PvdD, heeft haar ongenoegen over de actie uitgesproken op Instagram en zegt elders een nieuwe start te willen maken. Waar ze uiteraard donaties voor vraagt, omdat financieel ze zijn uitgekleed. Het terras wil ze open laten blijven als signaal naar buiten toe.

Update 20.40 uur: De teller staat inmiddels op 162.983 euro door zo'n 10.900 donateurs en het is ontzettend druk bij het deels illegaal geopende restaurant. Het lijkt nog nooit zo gezellig te zijn geweest bij Waku Waku. Er wordt nog steeds opgeroepen om te komen demonstreren. Inmiddels mengt Esther Ouwehand van de PvdD zich ook in de discussie, zij verschijnt vanavond bij Op1 om haar ongenoegen over de gedwongen sluiting van Waku Waku uit te spreken. Mordechaï Krispijn van Viruswaarheid heeft zijn 'volgers' toegesproken en gevraagd om vooral om 23.00 uur af te taaien en naar huis te gaan. Er zijn inmiddels wat ME busjes gearriveerd, maar de politie lijkt nog niet in te gaan grijpen.

Update 17.00 uur:  De donaties voor Waku Waku op gofundme stromen binnen. Zojuist is bekend gemaakt dat er al 90.000 euro is opgehaald voor het onder last gesloten Utrechtse vegan restaurant. De eigenaars ontvangen veel support van de aanwezige 'demonstranten', die er een gezellig onderonsje van weten te maken. 

Inmiddels bezorgt Waku Waku de naburige restaurants problemen. Kiprestaurant Kloek besloot vanavond de deuren dicht te houden. "Door de situatie voor onze deur twijfelen we of we de veiligheid van onze gasten en het personeel vanavond kunnen waarborgen. Op sociale media is opgeroepen om vanavond rond openingstijd te demonstreren. Omdat we redelijk wat geluiden horen over deze oproep en protesten in andere steden weleens uit de hand gelopen zijn, durf ik het niet aan om personeel neer te zetten dat aan de deur gaat scannen, terwijl er zo'n grote groep staat die daar erg fel op tegen is." Ook het Mexicaanse restaurant Lucy Lou heeft getwijfeld maar gaat toch open. "Ik vind het heel lastig", zegt de eigenaar. "Ik kan eigenlijk niet dicht, we hebben reserveringen staan. Maar het terras kan ik niet opengooien." 

Eerdere berichtgeving:

Ajax te sterk voor Besiktas in CL

Ajax heeft ook zijn tweede groepswedstrijd in de Champions League gewonnen. In Amsterdam werd met 2-0 het Turkse Besiktas verslagen.

De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Besiktas. In de tiende minuut stond Batshuayi oog in oog met keeper Pasveer maar de spits schoot de bal op de paal. Even daarna kregen ook de Amsterdammers een grote kans. Antony kreeg de bal en probeerde vervolgens de verre hoek te zoeken, maar zijn lage inzet scheerde langs de paal. In de zeventiende minuut kwamen de Amsterdammers op voorsprong. Na een actie van Tadic schoot Berghuis hard raak. Een paar minuten later wederom een kans voor Ajax nadat de bal voor de voeten van Antony kwam maar de Turkse doelman is nu wel bij de les. Ajax kreeg nog meer kansen om de score te verdubbelen in de eerste helft. Zo was Haller dicht bij de 2-0 maar hij kopte van dichtbij op de handschoenen van de doelman. Vlak voor rust werd het wel 2-0. Het was Haller die na een voorzet van Berghuis de Amsterdammers op rozen helpt.

In de 63e minuut wordt een doelpunt van Besiktas afgekeurd. Karaman passeerde Pasveer maar daarvoor maakte hij een overtreding door een duw in de rug van Timber te geven. Ook in de tweede helft waren het de Amsterdammers met de meeste kansen. In de 69e minuut miste Haller de 3-0. De voorzet van Tadic was een paar centimeter te hoog, waardoor Haller te veel onder de bal kwam en zijn kopbal over het lege doel ging. In de 85e minuut haalde Neres uit. Doelman Destanoglu kon de bal pas in tweede instantie naast het doel werken. Ook in het resterende deel van de wedstrijd werd er niet meer gescoord.

In dezelfde groep speelt om 21:00 uur Borussia Dortmund tegen Sporting Portugal.

Draaideurcrimineel: 'Celstraf is risico van 't vak'

Een 54-jarige man uit Eindhoven is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Hij maakte zich schuldig aan een reeks winkeldiefstallen.

De verdachte pleegde de diefstallen tussen januari en juni jl. in onder meer Best, Veghel en Veldhoven. Hij bezocht steeds andere filialen van vaak dezelfde winkelketeneigenaar in de provincie, soms zelfs in twee verschillende plaatsen op één dag. De verdachte gebruikte bij zijn diefstallen een hoogstwaarschijnlijk geprepareerde tas. Daardoor gingen de alarmpoortjes niet af toen hij de winkel verliet. De verdachte maakte onder meer grote hoeveelheden douchegel, koffie, zeep, shampoo en huidverzorgingsproducten buit.

De rechtbank oordeelt dat sprake is van mobiel banditisme. Bij het bepalen van de straf weegt mee dat de verdachte een zeer omvangrijk strafblad heeft. Ook is hem in het verleden een zogeheten ISD-maatregel (Inrichting Stelselmatige Daders) opgelegd. Dit alles heeft de verdachte er niet van weerhouden opnieuw de fout in te gaan. Bij de rechter-commissaris verklaarde hij zelfs dat celstraf een risico van het vak is. Het lijkt er dan ook op dat de verdachte niet bereid is zijn criminele gedrag te veranderen. Mede hierom legt de rechtbank, anders dan de officier van justitie eiste, geen ISD-maatregel maar een langdurige celstraf op. Aan het voorwaardelijke strafdeel koppelt de rechtbank als stok achter de deur een proeftijd van 3 jaar.

NFL: Chiefs en Buccaneers onderuit tegen LA-teams

De derde speelweek in de NFL is achter de rug en het was een lekkere voor de ploegen uit Los Angeles. De Rams wonnen in eigen huis van de Tampa Bay Buccaneers, terwijl de Chargers in Kansas City afrekenden met de Chiefs.

Quarterback Matthew Stafford van de Rams zorgde vroeg in het tweede kwart met een touchdown pass op Tyler Higbee voor een voorsprong, waarna het even over en weer ging: touchdowns van Chris Godwin (Buccaneers), Cooper Kupp (Rams), DeSean Jackson (Rams) en quarterback Tom Brady (Buccaneers) zorgden voor 21-14.

Stafford, die Jackson al bediende met een 75 yard pass, bracht Kupp nog eens in stelling over 10 yards en dat bleek de beslissende zet. Tampa Bay kwam er niet echt meer aan te pas, ondanks een late touchdown pass van Brady op Giovani Bernard: 34-24.

De Chargers bezochten Kansas City en gingen goed van start: quarterback Justin Herbert stelde Keenan Allen (4 yards) en Austin Ekeler (16 yards) in staat om te scoren, kicker Harrison Butker deed als enige iets terug: 3-14 bij rust. In het derde kwart kwamen de Chiefs op gang en quarterback Patrick Mahomes bediende Jody Fortson (2 yards) en Clyde Edwards-Helaire (10 yards) om de wedstrijd om te keren: 17-14.

Herbert wist Mike Williams over 20 yards te bereiken voor 17-21, waarna Mahomes met minder dan zeven minuten te spelen een pass bezorgde bij Mecole Hardman: 24-21. Kicker Tristan Viczaino trapte de stand gelijk en na een late turnover van de Chiefs kregen de Chargers toch nog een kans. Herbert vond Williams nog maar eens en de touchdown was beslissend: 24-30.

Uitslagen NFL week 3
Houston Texans - Carolina Panthers 9-24
Buffalo Bills - Washington Football Team 43-21
Cleveland Browns - Chicago Bears 26-6
Detroit Lions - Baltimore Ravens 17-19
Tennessee Titans - Indianapolis Colts 25-16
Kansas City Chiefs - Los Angeles Chargers 24-30
New England Patriots - New Orleans Saints 13-28
New York Giants - Atlanta Falcons 14-17
Pittsburgh Steelers - Cincinnati Bengals 10-24
Jacksonville Jaguars - Arizona Cardinals 19-31
Denver Broncos - New York Jets 26-0
Las Vegas Raiders - Miami Dolphins 31-28 OT
Los Angeles Rams - Tampa Bay Buccaneers 34-24
Minnesota Vikings - Seattle Seahawks 30-17
San Francisco 49ers - Green Bay Packers 28-30
Dallas Cowboys - Philadelphia Eagles 41-21

Rotterdam roept noodtoestand uit voor klimaat

In navolging van steden als Parijs, Londen en New York heeft Rotterdam de noodtoestand voor het klimaat uitgeroepen. Met het uitroepen van de noodtoestand onderstreept het stadsbestuur de urgentie van een daadkrachtige klimaataanpak en roept het ook het nieuwe kabinet op om haast te maken met de nodige investeringen om de gewenste klimaatdoelen te behalen.

De gevolgen van klimaatverandering komen volgens het stadsbestuur steeds dichterbij. ‘Rotterdam ligt middenin een rivierdelta en is dus extra kwetsbaar voor klimaatverandering’, zegt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid). ‘Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat onze stad ook een deel is van het probleem, we zijn op dit moment nog verantwoordelijk voor 20 procent van de landelijke CO2-uitstoot. Daarom voelen we een morele verantwoordelijkheid om voorop te lopen in het aanpakken van de klimaatcrisis’.

Rotterdams Klimaatakkoord
Rotterdam sloot drie jaar geleden samen met meer dan honderd bedrijven en maatschappelijke organisaties het Rotterdams Klimaatakkoord met daarin 55 klimaatdeals om de CO2-uitstoot in de komende tien jaar te halveren. De stad wil de industrie vergroenen met grootschalige elektrificatie en het gebruik van groene waterstof. Woningen worden aangesloten op een collectief warmtenet met industriële restwarmte.

Just Transition Fund
Om de energietransitie te versnellen heeft de stad een investeringsfonds van 130 miljoen euro in het leven geroepen om bedrijven, verenigingen en inwoners te helpen groene investeringen te doen. Daarnaast heeft de Europese Commissie via het Just Transition Fund 58,5 miljoen ter beschikking gesteld voor vergroening van de haven. ‘Alleen de nationale overheid blijft tot nu toe nog achter. Onze hoop is gevestigd op groene investeringen van het nieuwe kabinet.’

WeerWoord
Naast het verminderen van de CO2-uitstoot werkt Rotterdam ook aan het klimaatbestendig maken van de stad. Met het programma WeerWoord investeert de stad in het klimaatadaptief maken van wijken, met de vergroening van straten en tuinen en de aanleg van waterpleinen. Begin deze maand opende koning Willem-Alexander het drijvende kantoor van het VN Klimaatadaptatiecentrum in de Rotterdamse Rijnhaven, het internationale expertisecentrum dat landen, steden en bedrijven ondersteunt om ze voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering.

Remkes: minderheidskabinet niet mogelijk, laatste poging met 9 partijen

Remkes acht de 'vorming van een traditioneel minderheidskabinet' op dit moment onmogelijk  Zijn voorganger Hamer heeft een meerderheidskabinet al afgeschreven.

Voor morgen heeft Remkes de partijleiders van VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, Volt, SGP en fractie-Den Haan uit om opnieuw te komen praten over de formatiemogelijkheden.

Antistoffen COVID-19 nog maanden na besmetting te meten in neusvocht

Mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus, hebben maanden later nog antistoffen in hun neusvocht. Die ontdekking hebben onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen gedaan. Ze concluderen dat door het onderzoeken van neusvocht de afweer tegen het virus goed in de gaten te houden valt. Een bloedtest is daar dus niet per se voor nodig.

De wetenschappers onderzochten totaal 130 personen die vorig jaar tijdens de eerste coronagolf besmet raakten. Geen van de deelnemers werd ernstig ziek, geen van de onderzochte personen is voor COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen geweest. Uit metingen bleek dat de deelnemers in de eerste maand na de besmetting steeds meer antistoffen in hun neusvocht hadden. Daarna nam de hoeveelheid aan antistoffen langzaam af, maar na negen maanden hadden de deelnemers aan de studie allen nog steeds antistoffen in hun neusvocht. Dat inzicht kan van pas komen, volgens immunoloog Dimitri Diavatopoulos. "Omdat neusvocht heel eenvoudig af te nemen is kunnen we hierdoor ook simpel antistoffen meten, zelfs bij jonge kinderen. Dit is voor veel mensen fijner dan bloed afnemen." Lees verder bij Skipr.

Niet eerder uitgebrachte song van John Lennon onder de hamer

Een cassettebandje met opname van een interview door Deense schooljongens met John Lennon en Yoko Ono en waarop Lennon een niet eerder uitgebracht nummer "Radio Peace" zingt, wordt binnenkort geveild in Kopenhagen. De waarde van het bandje wordt door experts geschat op 27.000 tot 40.000 euro.

De 33 minuten durende audiotrack werd opgenomen door vier tieners als onderdeel van een rapport voor hun schoolkrant in januari 1970, slechts enkele maanden voordat de Beatles uit elkaar gingen.

De opname vond plaats in de periode dat Lennon en Ono opriepen om een einde te maken aan de oorlog in Vietnam. In 1969 had het stel hun iconische 'bed-ins for peace' opgevoerd in het Hilton hotel in Amsterdam en het Queen Elizabeth hotel in Montreal. Ze waren naar Thy gekomen, een afgelegen district van Jutland in het noordwesten van Denemarken, om afspraken vast te leggen met Ono's ex man over de vijfjarige dochter Kyoko van Ono.

Het bezoek aan Thy verliep aanvankelijk zonder incidenten, maar de media-gekte kwam al snel op gang. Lennon en Ono voelden zich gedwongen een geïmproviseerde persconferentie te houden. De vier Deense tieners haalden hun leraar over om hen een vrije dag te geven om het evenement voor hun school te verslaan en leenden hiervoor een bandrecorder van de plaatselijke hifi-winkel. 

Karsten Hoejen (68), die de opname maakte, herinnerde zich dat toen ze eindelijk ter plaatse kwamen, de persconferentie van Lennon en Ono al was afgelopen en de media al waren vertrokken. Maar de vier jongens werden desondanks binnen uitgenodigd. "We waren een stel 16-jarige hippies", vertelde hij aan de BBC. “Toen we aankwamen, ging iedereen weg... We gingen naar de woonkamer en zagen John en Yoko op de bank zitten, het was fantastisch. We gingen bij ze zitten en zaten redelijk dicht bij elkaar.”

"We hebben gezellig gekletst en hadden een leuke tijd", zei Hoejen. "John vroeg me, 'waar werk je voor? Een radiostation?' 'Nee, voor een schoolblad,' antwoordde ik".

Op de band is de onmiskenbare stem van Lennon te horen die antwoordt op de vraag hoe vier jonge jongens zouden kunnen bijdragen aan de vredesbeweging. “Als je zelf niets kunt bedenken, doe dan wat wij doen”, zegt hij. "Ga zitten en denk 'wat kunnen we hier ondernemen'?"

Hoejen zei dat de bijeenkomst "erg gezellig" en "ontspannen" was, waarbij Lennon en Ono op een bank zaten, naast Kyoko, Cox en zijn vrouw Melinda. "[Ze] zaten met hun voeten op de tafel in hun wollen sokken."

Het paar deed mee aan een Deense traditie en danste rond een kerstboom, waarna Hoejen Lennon vroeg om een nummer op een gitaar te spelen. Hij gaf een vertolking van Give Peace a Chance, met een paar ad libs, voordat hij een kort deuntje opvoerde genaamd Radio Peace, dat het thema zou worden voor een radiostation dat Lennon in Amsterdam hoopte te lanceren.

"Het radiostation is echter nooit geopend en het nummer is nooit uitgebracht", zei Hoejen. "Voor zover wij weten, hebben wij de enige opname van dit nummer op band."

Pas decennia later besefte Hoejen de waarde van de tape en bewaarde hij deze in een bankkluis. Hij en zijn vrienden zeiden dat ze besloten hadden de cassette te veilen, gezien ze hem niet konden verdelen tussen hun kinderen na hun overlijden.

De cassette wordt geveild samen met een origineel exemplaar van de schoolkrant en 23 foto's, en zal naar verwachting tussen de $ 32.000 en $ 50.000 (27.000 tot 40.000 euro) opleveren in het veilinghuis Bruun Rasmussen in Kopenhagen dinsdag.

Er is geen digitale kopie van de opname en de huidige eigenaren hebben de exclusieve rechten erop behouden, waardoor mediakanalen het niet-uitgebrachte nummer niet kunnen afspelen. Er is echter aanzienlijke belangstelling voor deze opname van een aantal musea, waardoor men hoopt dat de opname straks voor het publiek beschikbaar zal zijn.

"Een opname als deze is inderdaad zeer zeldzaam", zegt veilinghuisdirecteur Alexa Bruun Rasmussen. "We weten niet zeker of er nog meer opnames zoals deze zijn, omdat het een onofficiële opname is."

Marvel's Avengers en Dandy Ace naar Xbox Game Pass

Eerder meldden we al de games die naar Xbox Game Pass komen in september, maar Microsoft heeft nog twee verrassingen in petto.

Zo onthulde Microsoft vandaag dat Marvel's Avengers nog deze week komt naar zowel Xbox Game Pass en Xbox Game Pass for PC. De roguelike Dandy Ace is de andere verrassende toevoeging, aangezien die niet in de aankondiging van eerder deze maand stond. Dandy Ace is nu al speelbaar op beide services.

Games with Gold oktober bekendgemaakt

Ook in oktober kunnen Xbox Live Gold-leden vier games zonder extra kosten downloaden. Dit zijn de games van oktober.

Vanaf 1 oktober is voor Xbox One de muziekgame Aaero beschikbaar gemaakt voor leden. Vanaf 16 oktober kunnen leden de parkourgame Hover gratis downloaden.

De games voor Xbox 360 zijn komende maand klassiekers: Castlevania: Harmony of Despair en Resident Evil: Code Veronica worden ook komende maand toegevoegd. Alle games zijn natuurlijk te spelen op Xbox One en Xbox Series X|S.

Battlefield 2042 demo vanaf oktober te spelen

Vanaf oktober kun je aan de slag met de nieuwe Battlefield 2042 demo. Vanochtend lekte de datum uit via China, en nu heeft EA het dan officieel bekendgemaakt. De early access begint op 6 oktober, de open beta op 8 oktober.

Je zult de poeplap moeten trekken als je in de early access beta groep wilt komen. Een standaard pre-order zal voldoende moeten zijn. Met de demo worden er ook vier operators geïntroduceerd. Een uitgebreide bio van hun is te vinden op de officiële site van EA en Dice.

COVID-19: 1.739 positief getesten en 8 doden, totaal 1.999.592 en 18.162

Opgelet : Op 30 september plaatsen we de laatste dagelijkse COVID-19 update van de coronacijfers in Nederland, vanaf dinsdag 5 oktober wordt hiervan een wekelijkse COVID-19 update geplaatst. Mochten er bijzonderheden zijn zoals bijvoorbeeld een plotselinge stijging/ daling van het aantal positief getesten of een enorme clusteruitbraak dan worden deze tussendoor gemeld.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1.739 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.999.592 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 39 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 321 COVID-19 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 3 patiënten opgenomen, er liggen nu 154 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er is sinds de vorige update 8 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.162 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Het is aannemelijk dat niet alle met COVID-19 besmette personen zich laten testen. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Een deel van de hierboven genoemde data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Weekcijfers RIVM 28 september 2021
Weekcijfers RIVM 28 september 2021

Pokťtch is je beste hulpmiddel in Pokťmon Brilliant Diamond en Shining Pearl

The Pokémon Company kondigt de Pokétch aan voor Brilliant Diamond en Shining Pearl, een veelzijdig apparaat dat jouw tijd in de games gemakkelijker moet maken.

Zo kan de Pokétch geheime items voor je vinden, laten zien hoe bevriend je bent met je Pokémon en zelfs HM-moves gebruiken door wilde Pokémon te roepen. Je hoeft jouw eigen Pokémon dus geen HM-moves meer te leren om te gaan en staan waar je wil.

Daarnaast toont de trailer meer van de personages die je tegenkomt, hoe je Poffins moet maken en waar je rustig kunt ontspannen met jouw Pokémon. Op 19 november komen de games uit op Nintendo Switch.

Pokťmon Legends Arceus toont meer in nieuwe trailer

The Pokémon Company heeft een nieuwe trailer vrijgegeven voor Pokémon Legends Arceus, waarin onder andere meer getoond wordt van de NPC's in de wereld, gameplay-mogelijkheden en een nieuwe Pokémon.

De trailer onthult dat spelers, terwijl ze rijden op een Pokémon, bewegingsvrijheid hebben en zelfs nog acties als Pokémon vangen kunnen ondernemen. In de Hisui Regio kom je Wardens tegen, beschermers van speciale Pokémon. Eén van de speciale Pokémon is de nobele Kleavor, een regio-exclusieve evolutie van Scyther.

Ook is bekend dat je jouw trainer, shop en meer kunt aanpassen. Je kunt het allemaal in onderstaande trailer bekijken. Pokémon Legends Arceus komt op 28 januari naar Nintendo Switch.

Betere man-vrouw verhouding geregeld voor top bedrijfsleven

Het ingroeiquotum voor een betere man-vrouw verhouding in de top van het bedrijfsleven is een feit. Vandaag stemde de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel van ministers Dekker (Rechtsbescherming) en Van Engelshoven (Emancipatie). Dat is nodig omdat de resultaten vanuit het bedrijfsleven voor meer diversiteit al jaren achter blijven. Het streven is de wet in te laten gaan op 1 januari 2022.

Minister Dekker: “Organisaties en bedrijven kunnen het zich niet veroorloven om zich alleen maar op de helft van de Nederlandse talenten te richten. Deze wet zou daarom eigenlijk niet nodig moeten zijn, maar is noodzakelijk als duw in de rug van het bedrijfsleven om nu eens een keer echt werk te maken van diversiteit.”

Minister van Engelshoven: “Met deze historische stap zorgen we voor veel meer gelijke kansen voor vrouwen en mannen in de top van het Nederlandse bedrijfsleven. We rekenen met deze wet af met de oude benoemingscultuur van ons kent ons. Dit is goed nieuws voor de kansengelijkheid en voor de bedrijven zelf, want een diverse top zorgt voor betere bedrijfsvoering.”

Deze nieuwe wet bevat twee maatregelen om diversiteit in de top van het bedrijfsleven te bevorderen. Ten eerste regelt een ingroeiquotum dat ten minste één derde deel van de raad van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven moet bestaan uit mannen en tenminste één derde deel uit vrouwen. Het ingroeiquotum gaat gelden voor nieuwe benoemingen van commissarissen. Daarnaast moeten grote naamloze en besloten vennootschappen verplicht passende en ambitieuze streefcijfers opstellen om de verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen in de (sub)top van de onderneming evenwichtiger te maken. Jaarlijks moeten ze rapporteren over de voortgang.

Met dit wetsvoorstel wordt uitvoering gegeven aan het SER advies ‘Diversiteit in de Top. Tijd voor versnelling’. De wet wordt na vijf jaar geëvalueerd en kent een horizonbepaling: acht jaar na inwerkingtreding vervallen het ingroeiquotum en de streefcijferregeling

Van Doorn krijgt taakstraf voor aanzet tot Jodenhaat op Twitter

Het Haagse raadslid Arnoud van Doorn is dinsdagmiddag veroordeeld voor opruien tot geweld, omdat hij een paar jaar geleden antisemitische tweets heeft verstuurd.

Zowel Van Doorn als zijn advocaat waren niet bij de uitspraak aanwezig.

Op Rechtspraak.nl staat de volgende toelichting bij de uitspraak:
De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een man veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur voor het plaatsen van opruiende teksten op Twitter. De man plaatste tussen mei 2018 en januari 2019 drie berichten op zijn openbare Twitteraccount waarin hij aanmoedigt tot het ‘vernietigen’ van de ‘zionisten’ en ‘de vijanden van de Islam’.

Smeekbeden
De man plaatste de tweets als een reactie op berichten over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Volgens de man waren zijn berichten smeekbedes gericht aan Allah en was het niet zijn bedoeling om anderen aan te zetten tot het plegen van strafbare feiten. Gezien de context waarin de berichten zijn geplaatst, kunnen deze volgens de rechtbank niet alleen als een smeekbede aan Allah worden opgevat.

Aanmoediging tot geweld
Het woord ‘vernietigen’ is concreet gericht op geweld en de berichten kunnen in deze context worden opgevat als een aanmoediging tot het gebruiken van geweld tegen de genoemde groep mensen. Door de berichten te plaatsen op een openbaar Twitteraccount heeft hij volgens de rechtbank bewust de kans aanvaard dat anderen zijn berichten ook zo zouden opvatten. Uit reacties op de Twitterberichten volgt ook dat meerdere mensen de uitlatingen als oproepen tot geweld hebben opgevat.

Vrijheid van meningsuiting
De man kan in dit geval geen beroep doen op het recht op vrijheid van meningsuiting. Berichten die oproepen tot geweld passen niet in een democratische samenleving en de vrijheid van meningsuiting mag daarom in dit geval worden beperkt.

Het nutteloze feitje van de dag: De ene dag links rijden, en dag later rechts

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We zijn er allemaal aan gewend dat we in Nederland rechts rijden op de weg en in bijvoorbeeld Engeland links, maar wist je dat er ook landen zijn die geswitcht zijn qua kant van de weg waar gereden wordt? Meer dan twee eeuwen lang was gebruikelijk om in Zweden aan de linkerkant van de weg te rijden maar met de opkomst van de auto begon het onhandig te worden dat er in alle buurlanden aan de andere kant van de weg gereden werd. Via een referendum werd aan de bevolking voorgelegd of alles bij hetzelfde moest blijven of dat beter was om zich aan te passen aan de buurlanden. De Zweedse bevolking stemde in 1955 massaal tegen een mogelijke aanpassing met 82,9%, slechts 15,5% van de Zweden wilde van kant wisselen.

In 1963 besloot het Zweedse parlement toch dat het beter was als Zweden zou overstappen naar rechts rijden en de datum van de grote verandering werd gezet op 3 september 1967, de zogenaamde 'Dagen H'. De grensovergangen zouden simpeler worden en ook het verkeer zou veiliger worden aangezien het stuur in de Zweedse auto's aan de linker kant zat.

Dagen H werd een enorm project, zo werd er overal witte belijning aangebracht die de gele belijning zou vervangen na de verandering en in het hele land stonden ingepakte stoplichten die op het moment supreme allemaal uitgepakt moesten worden. In de nacht van 3 september mocht tussen 1.00 uur en 6.00 uur alleen het noodzakelijke verkeer de weg op en kwart voor 5 was een bijzonder moment voor hen. Ze moesten op dat tijdstip allemaal 5 minuten stil staan, vervolgens voorzichtig oversteken naar de andere kant van de weg om daar te wachten tot 5 uur om vervolgens de reis aan de rechter kant voort te zetten. In steden waar het omzetten van de borden langer duurde, moest de bevolking langer van straat blijven, daar vond de switch in de middag plaats. Een speciale TV-show moest de mensen thuis en aan het beeldscherm gekluisterd houden, dat werkte.

De periode na Dagen H nam het aantal verkeersongelukken in Zweden af, maar dat bleek uiteindelijk vooral omdat iedereen voorzichtig moest wennen. Na twee jaar lag het aantal ongelukken weer op het oude niveau.

Benzineprijs stijgt naar recordhoogte van bijna 2 euro

De prijs voor een liter benzine is naar een nieuw hoogterecord gestegen door de oplopende olieprijs, een vat Brentolie van 159 liter steeg dinsdag tot boven de 80 dollar. Volgens UnitedConsumers ligt de adviesprijs voor een liter E10 (Euro95) landelijk nu gemiddeld op 1,989 euro. De adviesprijs voor diesel heeft met een literprijs van gemiddeld 1,635 euro de hoogste prijs ooit bereikt. UnitedConsumers houdt dagelijks adviesprijzen bij van vijf grote oliemaatschappijen. De Nederlandse brandstofprijs bestaat een belangrijk deel uit accijns. Meer hierover bij de Gelderlander.

Bij prijsvergelijker brandstof-zoeker.nl lukt het bij enkele goedkope pompen E10 rond de 1,70 euro per liter te tanken.

Tanken (Foto- Pixabay)
Tanken (Foto- Pixabay)

Haags raadslid Van Doorn (PvdE) verdacht van voorbereiding poging moord Rutte

De politie heeft zondag Arnoud van Doorn, de fractievoorzitter van de Haagse streng islamitische Partij van de Eenheid, aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een moordpoging op demissionair premier Mark Rutte. Van Doorn werd zondagochtend door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) aangehouden nadat hij zich 'verdacht' gedroeg in de nabijheid van Rutte en werd na politieverhoor maandagmiddag alweer heengezonden. Meer hierover bij het AD.

Het OM in Den Haag heeft de aanhouding en het heenzenden van Van Doorn via een woordvoerder bevestigd. "Hij vertoonde verdacht gedrag, daarom is hij aangehouden. Het klopt dat hij ook weer is heengezonden. Het onderzoek loopt op dit moment nog, wellicht dat we in de loop van de dag meer kunnen zeggen.” Volgens de woordvoerder luidde de verdenking dat Van Doorn 'trachtte inlichtingen te verschaffen om een ernstig misdrijf te voor te bereiden’. "Dan kom je al snel op poging voorbereiding moord uit.”

De advocaat van Van Doorn, Anis Boumanjal, vindt de aanhouding van zijn cliënt die zondag door Den Haag wandelde een voorbeeld van ‘een doorgeschoten kramp’. "Dit is het voorbeeld van regeren vanuit angst. De wetten die gelden voor het aanhouden van burgers worden dan, zo geeft deze zaak aan, niet voldoende serieus genomen. Er was geen redelijk vermoeden van schuld en om die reden had men mijn cliënt niet mogen aanhouden. Dat het hier gaat om Rutte maakt het niet anders. Ook dan of beter gezegd juist dan dient de wet te worden gerespecteerd.”

Moeder verdacht van moord op 11-jarige zoon

In februari 2020 overleed een 11-jarige jongen uit de gemeente Moerdijk in het ziekenhuis in Rotterdam. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de moeder van het slachtoffer mogelijk betrokken was bij het overlijden van de jongen, door het bewust toedienen van bepaalde middelen.

De verdachte is in juni aangehouden. Tijdens de tussentijdse zitting op 28 september 2021 maakte het Openbaar Ministerie bekend de moeder, die in voorarrest zit voor deze zaak, ervan te verdenken dat zij haar zoon met voorbedachte rade om het leven heeft gebracht.

De verdachte wordt onderzocht door deskundigen van het NIFP.

Donkey Kong gaat Super Nintendo World uitbreiden

Eerder dit jaar ging Super Nintendo World open in Universal Studios Japan. Het pretpark is geheel in Super Mario-stijl, met attracties, merchandise en eten in stijl van de populaire franchise. Vandaag kondigt Nintendo een uitbreiding van Super Nintendo World aan.

In 2024 wordt het pretpark uitgebreid met een stuk dat compleet in het teken staat van Donkey Kong. Dit nieuwe stuk pretpark bevat in ieder geval een achtbaan, interactieve ervaringen en ook hier gethematiseerde merchandise en eten. De uitbreiding zorgt ervoor dat Super Nintendo World zo'n 70% groter wordt in omvang.

Er wordt ook gewerkt aan een Super Nintendo World in Universal Studios Hollywood, Universal's Epic Universe en Universal Studios Singapore. Deze laten nog een paar jaar op zich wachten.

Super Nintendo World Donkey Kong

Fall Guys in Guinness Book of World Records

Fall Guys heeft een record te pakken dat officieel in het Guinness Book of World Records staat. Het spel is namelijk de meest gedownloade PS Plus game ooit. Hoeveel downloads het precies zijn is niet bekend, maar het loopt in de miljoenen want PS Plus heeft wel vaker grote games gehad in het verleden.

Fall Guys gooit maximaal 60 deelnemers online samen in een soort Takeshi's Castle met heel veel chaos totdat er één overwinnaar overblijft. Je moet bizarre obstakels overwinnen, terwijl je het de andere spelers moeilijk maakt en ze in allerlei vallen duwt. Door in minigames hoog te eindigen kun je ook zo hoog mogelijk op de algemene leaderboard komen.


DwarfHeim uit early access

Het RTS genre is niet meer zo populair als vroeger, maar met DwarfHeim hebben de fans weer een spel tot hun beschikking. De game was al langer verkrijgbaar in early access, maar nu is hij dan eindelijk officiëel beschikbaar. Met de officiële release krijgen we meteen een andere UI voor Survival mode.

In DwarfHeim speel je samen met twee anderen. Met z'n drieen controleer je een base waarbij iedereen een eigen rol heeft. Eentje gaat over de units bouwen, de ander over de grondstoffen en de laatste krijgt de leiding over het leger. Mooie extra is dat als jij het spel gekocht hebt twee vrienden kosteloos mee kunnen spelen.


Kwart Nederlandse vrouwen schaamt zich voor kleding partner

Maar liefst 26 procent van alle Nederlandse vrouwen schaamt zich weleens voor de kledingkeuze van hun partner. Onder mannen bedraagt dit percentage slechts dertien procent. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.066 volwassen Nederlanders met een vaste relatie, uitgevoerd door Panelwizard. Het is nog maar de vraag of dit ooit verandert: een derde van alle vrouwelijke respondenten zegt namelijk dat hun partner weinig gevoel heeft voor mode.

Het percentage mannen dat zich kritisch uitlaat over de fashion sense van hun eega, ligt met twaalf procent fors lager. “Vooral op het gebied van kledingkeuze en -stijl lijkt er voor een groot gedeelte van de Nederlandse mannen nog een wereld te winnen”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Zwarte sokken onder een spijkerbroek of een blauw overhemd op een rode pantalon; door de jaren heen zijn bij ons op kantoor alle foute kleurencombinaties weleens de revue gepasseerd. Helaas was de drager ervan in 99 procent van de gevallen een man.”

Harde leerschool
Als een direct gevolg van het gebrek aan stijl onder Nederlandse mannen, bemoeit een groot gedeelte van de ondervraagde vrouwen zich actief met de kledingkeuze(s) van hun partner. Zo stelt maar liefst zestig procent van alle Nederlandse vrouwen hem of haar weleens te hebben behoed voor een ernstige fashionflater. Maar ook mannen (37 procent) voorzien hun partner geregeld van noodzakelijk modeadvies. Ondanks de scherpe keuring lukt het veel vrouwelijke respondenten niet om alle potentiële fashion mistakes te voorkomen. Maar liefst 37 procent heeft hun partner namelijk weleens slecht gekleed de deur uit laten gaan. Onder mannen bedraagt dit slechts 22 procent. Franke: “Ondanks dat ik mezelf prima weet te kleden, haal ik sommige combinaties het liefst nog even langs mijn vriendin. Vaak is het zo dat wanneer ik twijfel, zij het sowieso afkeurt. Andersom vraagt zij ook geregeld wat ik van een bepaalde outfit vind. Waar ik haar modeadvies echter blind volg, trekt zij in de meeste gevallen haar eigen plan – ongeacht mijn reactie.”

Modepolitie
Wanneer het om modeadvies gaat, nemen de meeste Nederlandse vrouwen geen blad voor de mond. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst driekwart van hen weleens kritiek heeft gehad op de outfit van hun partner. Omgekeerd is het echter een ander verhaal; zo vindt 39 procent van de Nederlandse vrouwen het vervelend wanneer hun wederhelft iets aan te merken heeft op hun kledingkeuze. Onder mannen geldt dit slechts voor een vijfde van alle respondenten. Franke: “Ik heb liever dat mijn vriendin eerlijk aangeeft dat ik even iets anders moet aantrekken, dan dat ze me slecht gekleed de deur laat uitgaan. Daarbij geloof ik wel in zelfredzaamheid. Het kan namelijk niet de bedoeling zijn dat je partner iedere dag een outfit voor je uitzoekt. Dat lijkt me geen goede basis voor een gezonde relatie.”

Kleren maken de man (Afbeelding: Pixabay)
Kleren maken de man (Afbeelding: Pixabay)

Resident Evil 4 VR volgende maand beschikbaar

Capcom heeft aangekondigd dat Resident Evil 4 VR op 21 oktober beschikbaar komt. De game is voorlopig alleen exclusief te spelen op Oculus Quest 2. Daarnaast is er ook meteen een nieuwe gameplay-trailer online gekomen. 

Voor de VR versie van het spel zijn alle puzzels opnieuw gemaakt en is het bijvoorbeeld gemakkelijker om van items te switchen. Resident Evil 4 VR is de VR-versie van de originele game uit 2005..


Seksuologe Ellen Laan weet wat ze wil: "De clitoris in de biologieboeken"

De clitoris, de rode draad in de carrière van hoogleraar seksuologie Ellen Laan. In 1988 studeerde ze cum laude af aan de UVA met een proefschrift over seksuele opwinding bij vrouwen. Het bleek een schot in de roos. Sindsdien zet ze zich in als feministisch activist om gelijkheid tussen de lakens te bevorderen, zo schrijft AT5. 

"Het kan haar na al die jaren nog steeds verbazen, dat niet iedereen de clitoris weet te herkennen. "Ik hoor nog steeds dat mensen denken dat het een kleerhanger is", vertelt de Diemense als ze een nagemaakte laat zien.

Sinds het begin van haar carrière richt Laan zich op gelijkheid tussen mannen en vrouwen, er is in al die jaren veel veranderd. "Toen ik begon in de jaren 80 begon als seksuoloog, hadden wij nog het beeld van de clitoris als dat kleine knopje aan de buitenkant." Maar na een herontdekking van de Australische uroloog Helen O'Connel in 1998, blijkt dat de clitoris inwendig veel groter is dan gedacht. Dat drijft Laan om er bekendheid aan te geven. "Juist omdat je het niet aan de buitenkant kan zien, moet je er onderwijs in krijgen."

Vier jaar geleden is er bij Laan borstkanker geconstateerd. Ze wordt behandeld maar in maart dit jaar keert het uitgezaaid terug. Ze voelt zich ziek, maar laat zich niet uit het veld slaan en heeft duidelijk voor ogen wat ze nog wil bereiken. Nadat de kanker in maart dit jaar is terug gekomen, 'valt de bullshit weg' zoals ze dat zelf zegt. Als je eindigheid in zicht is, geeft dat volgens Laan een reden om prioriteiten te stellen. "Ik weet wat ik wil en dat is de clitoris in de biologie boeken."

In de laatste tijd die ze nog heeft wil ze zich daarop gaan focussen en ze gaat verder met onderzoek. "We gaan MRI-beelden maken van de clitoris in opgewonden en niet opgewonden toestand en daar een animatie van maken. Een beeld zegt meer dan duizend woorden."

Ondanks haar ziekte blijft ze met passie voor seksuele gelijkheid strijden. "Het is ontzettend belangrijk dat vrouwen leren dat ook hun genot van het grootste belang is."

FOK! Wat een weer: fijn voor de lijn!

herfstbanner

Nee!  

Wat een vreemde titel voor een weerbericht hé? Ik had even titel-writersblock.  

Eindelijk is het vandaag dan gaan regenen. Vanochtend was het echter nog droog en waren er soms nog een paar verrassend brede opklaringen. Daarna kwam de bewolking opzetten en vanaf een uur of 2 begon het in het zuidwesten licht te regenen. Daar viel slechts 1 tot 3 mm, maar hoe verder je naar het noorden ging, hoe actiever het front werd.

Hier bij mij kwam ik uit op 6,5 mm. In de noordoostelijke helft was dit systeem nog actiever met zelfs zware windstoten erbij. Lokaal viel er op sommige plekken zo'n 10 mm. Het ging echter wel erg snel allemaal en daardoor zijn er voor zover nu bekend geen hogere sommen gevallen. Achter het front kwamen de opklaringen weer ons land binnen. Het koelde wel snel af van 21 graden tot 16 graden momenteel.

De regen in het noordoosten trekt nu ook vrij snel weg en het zal daar dan ook snel droog worden. Op de meeste plaatsen zal het dan verder wel droog blijven de komende 24 uur. Alleen aan zee en in het noordwesten kan er een enkele bui vallen. Echter zeker niet van een kaliber die je normaal zou verwachten in dit jaargetijde. Het gaat voornamelijk om enkele losse buien die niet meer dan 1 tot 3 mm kunnen opleveren. Ook zal dat zeker niet overal gebeuren. De kans op een klap onweer is zo goed als 0. Ik heb het toch maar even benoemd.  

Morgen is het dan overwegend droog, al zou er aan zee eerst nog een kleine bui kunnen vallen. Doordat de stroming meer zuidelijk gaat worden zullen de eventuele buien dan op zee blijven. In de rest van het land is het dus vrijwel overal droog. De zon schijnt geregeld, maar er ontstaan ook stapelwolken. De maxima liggen over het algemeen rond de 18 graden. Veel wind is er niet en deze komt net als de bovenstroming uit het zuiden. 

Woensdag zou er plaatselijk zo'n 10 mm regen kunnen vallen. De zon zullen we dan niet veel te zien krijgen. Het koelt dan ook af naar zo'n 16 graden.

Wel thuis!  

 

 
Helaas dit weekend overleden. Alan Lancaster. Dit was de laatste tour in de originele ine-up. R.I.P Alan.  

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Hamlin wint NASCAR-race Las Vegas en gaat door in titelstrijd

Op de Las Vegas Motor Speedway is zondagavond de eerste race van de tweede playoffronde in de NASCAR Cup Series verreden. Nog twaalf coureurs maken kans op de titel, na Las Vegas worden nog twee races verreden alvorens er weer vier af moeten vallen.

Met Kyle Larson en Ryan Blaney op de eerste rij en Kevin Harvick met Denny Hamlin achter hen ging de race van start, met een eerste stage waarin eigenlijk weinig gebeurde. Larson domineerde en pakte de stagewinst, voor Kyle Busch, Blaney, Hamlin en Harvick.

Stage twee kon beginnen met Hamlin, Larson, Blaney en Elliott voorop, maar lang duurde het niet: een klapband voor Joey Gase, een van de mindere goden in het veld, zorgde voor een behoorlijke crash en uiteraard een volgende caution, wat weer tot een rondje pitstops leidde.

Verder gebeurde er ook in stage twee niet veel, behalve dat verschillende momenten voor de pitstops de boel wat overhoop gooiden: Larson domineerde, maar kwam banden en brandstof halen in de slotfase. Hamlin deed dat niet en won de stage, voor Kyle Busch en Tyler Reddick.

Met Hamlin en Martin Truex op kop konden we weer door, Larson en William Byron moesten vanaf het middenveld naar voren komen met hun andere strategie. Vanaf een ronde of 55 voor het einde begon de laatste serie reguliere pitstops, waarbij Byron flink tijd verloor met een lekke band.

Hamlin had ondertussen nog altijd de leiding in handen, Elliott volgde en de rest zat er ver achter - ook Larson kwam nauwelijks naar voren. De winst leek binnen voor Hamlin, maar in de laatste ronden kwam Elliott van toch een forse achterstand in zeer rap tempo naar voren gereden.

Een echte aanval van Elliott kwam er toch net niet meer en dus ging Hamlin er met de winst vandoor, voor Elliott en op flinke achterstand Kyle Busch, Larson werd slechts tiende - Hamlin is met zijn winst ook als eerste zeker van een plekje bij de laatste acht.

1 op 5 jongeren slachtoffer van huiselijk geweld

In 2020 gaf 20 procent van de Nederlandse jongeren tussen de 16 en 24 jaar aan in de voorgaande twaalf maanden slachtoffer te zijn geworden van huiselijk geweld. Jonge vrouwen hebben vaker met huiselijk geweld te maken dan jonge mannen. Bij 12 procent van de 16- tot 24-jarige jongeren ging het om structureel huiselijk geweld, dat wil zeggen maandelijks, wekelijks of zelfs (bijna) dagelijks. Dat blijkt uit een nieuwe analyse door het CBS over jongeren op basis van de Prevalentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel Geweld van het CBS en het WODC, waarvan de gegevens in maart en april 2020 zijn verzameld.

Jongeren hebben relatief vaak te maken met fysiek huiselijk geweld. Hieronder valt onder andere slaan, schoppen en het dreigen met lichamelijke pijn. 12 procent van de 16- tot 24-jarigen gaf aan in de twaalf maanden voorafgaand aan het onderzoek slachtoffer te zijn geworden van een of meerdere vormen van fysiek geweld in huiselijke kring. Ook hebben ze relatief vaak te maken met dwingende controle: 10 procent van de 16- tot 24-jarigen. Dit is een vorm van huiselijk geweld met een structureel karakter, waarbij één persoon de ander sterk domineert. 5 procent werd slachtoffer van stalking door een ex-partner in de twaalf maanden voorafgaande aan het onderzoek. Seksueel geweld in huiselijke kring kwam het minst voor onder jongeren: hiervan werd 3 procent in 2020 slachtoffer.

Jonge vrouwen vaker slachtoffer van huiselijk geweld
Voor alle vormen van huiselijk geweld geldt dat jonge vrouwen in 2020 vaker slachtoffer waren dan jonge mannen. Ze waren met name vaker slachtoffer van seksueel geweld in huiselijke kring: 5 procent, tegenover 1 procent van de mannen. Ook stalking door een ex-partner kwam onder vrouwen van 16 tot 24 jaar met 7 procent vaker voor dan bij mannen (3 procent).

16- tot 24-jarige jongeren die bij hun ouders woonden en hun leeftijdsgenoten die op zichzelf woonden, gaven ongeveer even vaak aan slachtoffer te zijn geworden van huiselijk geweld (20 procent tegenover 19 procent). Wel kregen jongeren die op zichzelf woonden bijna drie keer zo vaak te maken met seksueel geweld als thuiswonende jongeren (6 procent tegenover 2 procent).

Mannen vaker plegers van dwingende controle en fysiek geweld
De jongeren die slachtoffer waren van huiselijk geweld is gevraagd naar kenmerken van de pleger(s). Bij slachtoffers van dwingende controle was volgens 35 procent de pleger man, bij 28 procent vrouw. Volgens 26 procent betrof het personen van beide geslachten. Bij slachtoffers van fysiek geweld was volgens 45 procent de pleger man, bij 24 procent vrouw. 13 procent had zowel met mannelijke als met vrouwelijke plegers te maken.

62.000 meldingen van kindermishandeling bij Veilig Thuis
Bij vermoedens van huiselijk geweld bij minderjarigen kunnen slachtoffers, omstanders en professionals contact opnemen met Veilig Thuis. Veilig Thuis kan advies en ondersteuning geven over wat degene die contact opneemt zelf kan doen. Is dit niet mogelijk of is de situatie te complex of ernstig, dan kan de beller een melding doen en komt Veilig Thuis in actie. In 2020 kregen Veilig Thuis-organisaties 62.000 meldingen van vermoedens van kindermishandeling bij minderjarigen. In veel gevallen (28.000) waren er vermoedens van emotionele of psychische verwaarlozing. Ook vermoedens over het getuige zijn van geweld in het gezin (25.000) en emotionele of psychische mishandeling (23.000) kwamen relatief veel voor.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #134 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Maritiem Museum Rotterdam
special
AI Picture Gallery #59
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #134
special
Random Pics van de Dag #797
review
Sonic Frontiers
©FOK.nl e.a.