Verlaten vliegbasis

Aerodrom ´eljava, oftewel vliegbasis ´eljava is een oud en verlaten militair vliegbasis op de grens van Bosnië en Kroatië, vlakbij de Bosnische stad Bihać. Het was een van de grootste militaire basissen in Europa en het bijzondere is dat het grootste gedeelte ondergronds is. Er zijn vier ingangen in de basis, waarvan drie daarvan landingsbanen zijn voor vliegtuigen. De landingsbanen zijn ook de enige dingen die buiten te zien zijn, aangezien ze redelijk uitgestrekt zijn.

 

De bouw was begonnen in 1957 en in 1965 was "Objekat 505", zoals de codenaam luidde, voltooid. De bedoeling was dat de basis een early warning radar netwerk opereerde in de tijd van de Koude Oorlog, netzoals NORAD in de VS ook zoiets deed. Het kon dan ook een inslag van een 20 kiloton atoombom weerstaan. Ter vergelijking: Fat Man die op Nagasaki viel was 21 kiloton.

Tijdens de burgeroorlog begin jaren 90 werd de basis nog volop gebruikt, maar uiteindelijk werd het zelfvernietingssysteem aangezet en alles van binnen werd verwoest door middel van explosieven. Tegenwoordig is het verlaten gebied een soort toeristentrekker voor zogenaamde urban explorers.Dat zijn mensen die door verlaten gebouwen en gebieden lopen uit nieuwsgierigheid, en meestal ook foto's maken.

Al ligt het gebied rondom de basis nog vol met landmijnen, dat weerhoudt mensen er niet van om toch een kijkje te nemen.