Goedemorgen!

Iedere ochtend werpt Driek Oplopers een blik op het nieuws, om een lastige vraag te stellen aan een (zijdelings) betrokkene. Vandaag iets over schadevergoeding na vandalisme:

Je bent een enorme stakker als je het nodig vindt om op straat geparkeerde auto’s te bekrassen, of er zelfs hakenkruisen in te kerven. Het is erg zielig, wanneer je een ander niet iets moois gunt. En de schade die je veroorzaakt is gigantisch.

Een probleem is, dat het erg lastig is, de daders op heterdaad te betrappen en aan te houden. Maar in sommige gevallen lukt het wel. Zoals gisteren. Toen werd in Amsterdam iemand betrapt op het bekrassen van auto’s, en lukte het de politie, deze meneer ook op te pakken.

Het repareren van de vernielde auto’s kost veel geld. En dat wordt hoe dan ook door de eigenaren van die auto’s betaald. Ze betalen de herstelkosten zelf, of declareren die bij hun verzekeraar, wat weer leidt tot een hogere premie.

Maar de oplossing is in zicht. Iemand is opgepakt wegens het bekrassen van auto’s. Daarmee zou hij verantwoordelijk moeten worden gesteld voor de schade aan alle bekraste auto’s in de stad. De rekensom is eenvoudig: als er in een bepaald jaar in totaal voor € 100.000 aan schade aan auto’s is veroorzaakt door vandalisme, en er zijn in dat jaar vier mensen opgepakt, dan dient ieder van de gepakte vandalen € 25.000 te betalen, nog los van de verdere straf die wordt opgelegd. Kan justitieminister Hirsh Ballin mij even laten weten, per wanneer hij strafwetsartikel 140, dat gaat over deelname aan een criminele organisatie, ook van toepassing verklaart op de vandalen die klaarblijkelijk lid  zijn van Het Geheime Nederlandse Genootschap Van Autovernielers? En kan de minister mij ook even laten weten, per wanneer hij in de wet vastlegt, dat niet alleen dader, maar ook diens familie verantwoordelijk wordt voor het terugbetalen van schade?