Wens van de mens...

Steeds meer huizen worden tegenwoordig gebouwd met een mechanisch ventilatie systeem. De gedachte hierachter is simpel: zuig schone buitenlucht het huis in, verwarm deze en blaas de lucht, via filters ontdaan van de laatste rotzooi, het huis in. Tegelijkertijd werkt een tegengesteld systeem de vette en vervuilde binnenlucht het huis uit. Lekker makkelijk, ventileren hoeft niet meer want dat doet het systeem voor je.

Mooi toch?
Nou nee, want nu blijkt dat het aantal gezondheidsklachten in deze huizen aanzienlijk hoger ligt dan in huizen zonder dit systeem. De meest gehoorde klachten zijn: geïrriteerde slijmvliezen, hoofdpijn en vermoeidheid. Deze reeks klachten doen sterk denken aan de klachten die zich voordeden en doen bij het zogenaamde "sick building syndrome". Bij deze gebouwen was gekozen voor een gesloten klimaatsysteem waardoor de omstandigheden altijd ideaal waren, niet te warm, niet te koud, geen tocht en perfecte lichtval. De geldende verklaring was dat het gebouw zichzelf uiteindelijk vervuilde omdat er geen of weinig contact was met de buitenwereld.

Wijlen Piet Vroon gooide het echter over een andere boeg. Hij schreef in de "Tranen van de Krokodil": "In een ideaal gebouw is alles altijd hetzelfde, er verandert te weinig om onze zintuigen ‘wakker’ te houden. Zoals we een tikkende klok al heel snel niet meer horen omdat hij steeds hetzelfde tikt, zo verdwijnt bij gebrek aan tochtende gangen en afwisselende lichtinval onze complete omgeving. Een sick building is een plek waarvan onze zintuigen niet meer merken dat ze bestaan, een gebouw dat een gat in ons bewustzijn wordt. Dat is niet iets waar we acuut last van krijgen, maar na weken of maanden vertaalt het zich in hoofpijnen, rugklachten en zelfbedachte griepjes". Vroon voegde er later nog aan toe dat we bij zulke gebouwen te weinig contole hebben op onze omgeving.

Ook bij de huidige problemen omtrent de nieuwbouwwoningen wordt gewezen op de vervuiling van het huis. In dit geval veroorzaakt door de filters die niet tijdig worden vervangen omdat men even was vergeten dat de buitenlucht in steden minder schoon is dan men dacht.

Wellicht, maar ik neig toch sterk naar de theorie van Vroon. Een huis moet niet perfect zijn. We willen zelf dingen kunnen regelen. Te koud? Verwarming aan. Te warm? Raam open of desnoods een airconditioner. Zolang je er maar invloed op kan uitoefenen.
Het huidige advies dat wordt gegeven tegen de de problemen die zich voordoen in de nieuwbouwhuizen is: ramen open, liefst tegen elkaar, zodat het huis lekker kan doorluchten. Juist!