De beste vriend

On_air die onlangs stopte, wilde ook het volgende nog kwijt:

De beste vriend, zoals zo mooi door onze eigen Insomaniac beschreven, komt ook in meerdere verschijningen voor. Bij deze wil ik twee vormen van de beste vriend in beeld brengen die ook buiten MSN vrij in de wereld rond lopen.

De doorzichtige beste vriend.
Deze persoon is leuk, aardig, attent en als hij je een cd geeft, zegt hij er nadrukkelijk bij: niet naar de teksten luisteren ... Heel lief. Heel doorzichtig. Ondanks alle pogingen vriendschappelijk te zijn, straalt door alles maar één ding heen: ik wil je!! Bij deze beste vriend is het duidelijk dat al zijn goed bedoelde interesse in je verder gaan dan een platonische interesse. Maar dat is goed, het is duidelijk. Sommige dingen hoeven niet uitgesproken te worden. De doorzichtige is blij als je er bent, hij belt je graag om zijn problemen met je te bespreken en ondanks zijn bijbedoelingen, luister jij ook en steunt hem. Want iemand die zo doorzichtig is en zo zijn best doet, die verdient wel je vriendschap.

Tot hij wanhopig wordt, gaat drammen en denkt dat je de ware bent, omdat je zo goed luistert en helpt. Hij stort zijn hart bij je uit en als klap op de vuurpijl vertelt hij je dat hij je wilt. Verrassing! Je bent het spelletje wel zat en deelt deze vriendelijke beste vriend mede dat je daar al van op de hoogte was, maar dat het nooit zou gaan werken. Huilend druipt hij af en je bent weer een beste vriend armer.

De, ik ben oprecht, beste vriend
Deze vriend gaat een stap verder dan de beste vriend die Inso beschreef. Deze zegt niet alleen dat hij geen bijbedoelingen heeft, hij zal dit ook op iedere manier laten blijken. Dit voorbeeld kijkt glashard de andere kant op, als je voor zijn neus je staat uit te kleden. Krijgt het voor elkaar om de badkamer niet in te lopen met een glas drinken als jij in bad ligt. Allemaal onder het mom; ik ben een vriend, ik heb geen interesse in je, vertrouw me en voel je veilig bij me. Verleidelijk en verradelijk.

Je beste vriend is er voor jou en jij bent er voor je beste vriend. Je beste vriend wil alles van je weten, zodat hij je kan helpen, zodat jij je beter voelt, zodat jij zoveel mogelijk tijd met hem doorbrengt. De beste vriend wil veel over zichzelf vertellen, zodat jij inzicht krijgt in het diepe, ingewikkelde, oprechte persoon die hij wel niet is. Maar zijn diepe, ingewikkelde persoon vraagt wel erg veel aandacht en heeft wel heel veel problemen. Zielig als de beste vriend overkomt, sta jij voor hem klaar. De troostknuffel die eruit voortkomt duurt net iets te lang.

Ook de enige echte beste vriend raakt gefrustreerd in de loop van de tijd. Wordt opdringeriger en legt zoveel klachten, hulproepen en aandacht bij je, dat je op een gegeven moment niet meer het gevoel hebt dat je het goed doet. Dat alles wat je doet te weinig is. Langzaam voel je een drempel tussen jullie instaan en dat zit je dwars, want het is immers je beste vriend en tussen vrienden mogen geen drempels ontstaan.

Voila! Daar het punt waar de beste vriend, de begrijpende vriend, de ik wil alles voor je doen vriend, op gewacht heeft. De spreekwoordelijke drempel. Wat zou die drempel nou toch zijn ... denkt de beste vriend gniffelend. En de oplossing is snel geboden; misschien is er meer tussen ons dan we eerst dachten. Klinkt logisch, op papier. Je deelt veel, je doet veel samen, waarom zou er niet iets zijn? Rede nummer één waarom er niets is; je voelt niets voor hem op die manier, wilt geen verbintenis aangaan, maar een test-run, ach, dan weet je het zeker.

En ja, je weet het zeker, beste vrienden is wat jullie zijn. Alleen je had geen rekening gehouden met het onophoudelijke gejammer, gezeur en geclaim van de beschadigde “beste vriend”. Je bent zo bijzonder, betekent zoveel, het doet zo’n pijn, je zou het haast gaan geloven. Maar aan het eind, ben jij de enige die steun biedt, die luistert, die klaar staat. De beste vriend wil alleen maar bij je zijn en weten, voelen, merken dat je er bent en dat je wel om hem geeft.

En dan en daar is het duidelijk; het is je beste vriend niet. Het is een, hoe zullen we het noemen, oja, een parasiet. Iemand die er ten koste van alles, er alles voor over heeft om je maar in de buurt te hebben.

Beste vrienden doen dat niet.