De Landmacht en FOK! schieten met scherp

8. Wonju compagnie

Na deze briefing terug het veld in. Delta Compagnie 42 Bataljon Limburgse Jagers onder leiding van majoor Van Der Werf staat op baan klaar met de Fenneks. Als boordgeschut heeft dat voertuig een zware mitrailleur, de .50, waar men boven- en onderluiks mee gaat vuren. Op mijn vraag aan de majoor of ons bezoek niet verstorend werkt voor zijn drukke oefenprogramma kan hij niks anders zeggen dat dat inderdaad zo is. Maar het hoort er bij volgens hem. Hij en zijn personeel zien ook zeker de waarde van deze bezoeken in en werken daarom toch graag mee. Het personeel is, ondanks de tekorten, nog erg loyaal. "En heel erg trots op hun werk," volgens Van der Werf. De Fenneks die uit 2004 stammen hebben nog geen midlife update gehad. Men hoopt erop dat dit snel gaat gebeuren.

Schietserie SOB/SOMS (foto: FOK!)
Schietserie SOB/SOMS (foto: FOK!)

Na een paar schietsessies verhuizen we naar de naastgelegen schietbaan. Daar is de Bravo "Wonju" compagnie van 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel bezig met het certificeren op pelotonsniveau. De naam "Wonju" draagt men omdat deze compagnie de tradities van het regiment Van Heutsz voortzet. Wonju was een locatie waar dat regiment heeft gevochten in Korea.

Voor de certificering moet men met een compleet peloton (27 personen) het oefenterrein in. Doel is een gesprek met een lokale leider in een dorpje. Richting dorp lopend krijgt men doelen gepresenteerd die met scherpe munitie moeten worden aangegrepen. Aan de pelotonscommandant om de plannen voor de actie uit te voeren. Op een korte afstand voor ons gaat het peloton over tot actie. Bij waarnemen van het eerste doel gaat men plat en brengt vuur uit. De pelotonscommandant herverdeelt zijn groepen en verplaatst zich na een groot aanbod van doelen terug naar een verdedigingslinie die bestaat uit loopgraven. Vanuit deze positie brengt iedereen vuur uit en slaat zo de aanval af. Men heeft de standaard hoeveelheid munitie mee. Runners rennen heen en weer om munitie te verdelen. Toch komen er een paar vroegtijdig zonder munitie te zitten. De teleurstelling is zichtbaar op het gezicht van een mitrailleurschutter. Hij zit zonder munitie en moet toezien hoe zijn maten de aanval verder afslaan.

Schietserie SOB/SOMS (foto: FOK!)
Schietserie SOB/SOMS (foto: FOK!)

Na "Einde oefening" trekt het peloton zich terug om de inzet te bespreken. Waarnemers van SICT overleggen onderling over de resultaten. Minimaal 60% van de doelen moest om en er mogen geen gevaarlijke situaties voor eigen personeel zijn ontstaan. Een half uur later krijgt het peloton het resultaat. Geslaagd. Het peloton is nu gecertificeerd en kan in oktober voor stationering naar Curaçao.

Na een korte lunch is het dan voor ons voorbij. Rest nog de terugreis en het verwerken van alles wat we hebben gezien. Voor mij was dit een unieke kans SOB/SOMS van de andere kant te bekijken. Tevens veel op kunnen steken van de insteek van de Landmacht in het huidige wereldbeeld en wat zij voor ogen hebben voor de toekomst. En goed om te zien dat de militair van hoog tot laag benaderbaar was voor gesprekken en geen blad voor de mond nam.

qltel zal op korte termijn een fotospecial maken met zijn foto's en video's. Ikzelf zal later nog een special maken over de geschiedenis van het oefenterrein en de omgeving. 

En voor de medewerkers van Sectie Communicatie die vast meelezen; goed georganiseerde persreis en ik hou mij van harte aanbevolen om ook SOMS eens te bezoeken. De tank mag dan de Koning van het Slagveld zijn, mijn oude dienstplichtige hart ligt toch meer bij de Koningin van het slagveld; de Artillerie.