De Landmacht en FOK! schieten met scherp
4. Pang Pang
Op de naastgelegen Niedersachsen-Kaserne ontmoeten wij overste Bert Wijnhoud. Hij is commandant SOB/SOMS en hoofd van het Schiet Instructie en Controle Team (SICT). Aan de hand van een grote maquette geeft hij uitleg over het ontstaan van het oefenterrein en de ligging van de schietbanen. 3 x 4 weken per jaar is hij hier aanwezig tijdens de oefeningen van de Landmacht. Ook de Luchtmacht oefent op het terrein. 2 x 2 weken per jaar vliegen de Apaches hier af en aan om te oefen met boordkanonnen en raketten.
Schietserie SOB/SOMS (foto: FOK!)
De eenheden geven jaren van te voren al aan wanneer zij naar het oefenterrein willen komen en waarmee ze willen gaan schieten. De staf van Wijnhoud zorgt er dan samen met het National Support Element (NSE - ditmaal onder leiding van majoor Hummel) voor dat er voldoende legering, voeding en munitie aanwezig is. Ook onderhoudspersoneel en reserveonderdelen komen naar de locatie. Het soort monteurs wordt steeds aangepast aan de voertuigen die deelnemen. Onnodig om een CV90 monteur naar Duitsland te sturen als die voertuigen niet deelnemen. Soms gooien omstandigheden de zaak wel eens in de war. Een aankomende uitzending zorgt er voor dat de eenheden die uitgezonden gaan worden voorrang krijgen op het oefenterrein. Andere eenheden moeten dus soms onverwacht thuis blijven.
Het Nederlandse munitiecomplex in de omgeving ligt zo vol dat "Pang Pang" roepen al jaren niet meer nodig is. Wijnhoud geeft aan dat er wel een korte periode is geweest dat dat gebeurde. Nu ligt er zoveel munitie voor oefeningen met de Klein Kaliber Wapens (KKW) dat de schutters de munitie haast niet op krijgen. Voordeel van een eigen munitiecomplex naast het oefenterrein is dat in Duitsland gekochte munitie voor de SOB/SOMS niet geïmporteerd hoeft te worden naar Nederland en dus goedkoper te verkrijgen is. Ook de inzetvoorraden (de oorlogsmunitie) zijn bijna op orde. Hiervoor heeft Defensie €2 miljard extra gekregen. "Pang pang" blijft echter hardnekkig vastplakken en komt nog regelmatig onnodig, ook hier op FOK!, voorbij in de media en op fora.
Elke week oefenen er rond de 1.500 tot 2.000 militairen op het terrein. Waarbij alle 30 schietbanen beschikbaar zijn. Mochten er schietbanen niet benodigd zijn dan worden die teruggegeven aan de beheerder en gaat de huurprijs van het totaal af. Tijdens de schietserie strijdt men ook om de "Van Uhm Trophy", een prijs voor de best presterende eenheid. Dit is de opvolgers van de Canadian Army Trophy. Hier streden NAVO-partners om de hoofdprijs. Tot grote ergernis van o.a. de VS waren het erg vaak die langharige Nederlandse dienstplichtigen die de hoofdprijs wonnen.
Militairen die voor het eerst naar SOB/SOMS komen krijgen allemaal een bezoek aan het nabij gelegen voormalig concentratiekamp Bergen-Belsen. Onder leiding van een geestelijk verzorger krijgen zij een rondleiding over het terrein om die zwarte plek in de geschiedenis niet te vergeten.