De Landmacht en FOK! schieten met scherp

12 weken per jaar oefenen er Nederlandse militairen op een enorm oefenterrein rond Bergen-Höhne. Kosten om het terrein te huren? 1 miljoen euro per week. Dat lijkt veel maar gezien de mogelijkheden die er zo ontstaan om te oefenen en met scherp te schieten is het een schijntje.

Schietserie SOB/SOMS (foto: FOK!)
Schietserie SOB/SOMS (foto: FOK!)

Het oefenterrein is ongeveer 280 km2 groot en ligt 60 km ten zuiden van Hamburg. Rond een groot middenterrein liggen in de vorm van spaken van een wiel 30 schietbanen waar men met al de wapens die het Nederlandse leger in het arsenaal heeft kan oefenen en schieten. In Nederland is dat al jaren niet meer mogelijk door de steeds strengere wetten en regels en door de toenemende dracht van de wapens. De huurprijs van het oefenterrein is inclusief gebruik van legering- en stafgebouwen op een naastgelegen kazerne en Duits personeel dat de schietbanen op orde brengt. Wekelijks oefenen er rond de 1500 tot 2000 militairen op het terrein.

Eén van de oefeningen die Nederland op dat oefenterrein draait is Schiet Oefening Bergen/Schiet Oefening Münster-Süd. Zoals militairen vaak doen voor het gemak afgekort tot SOB/SOMS. (SOB is voor cavalerie en infanterie, SOMS is voor de artillerie). SOB/SOMS is onder militairen een begrip. Tijdens deze oefening trainen zij om zich te bekwamen in inzet op elk niveau binnen hun eenheid. Kleine groepen, pelotons, bataljons, er is ruimte genoeg op het terrein. En dan niet "PANG PANG" roepend maar volop schietend met scherpe munitie.

Zelf maakte ik SOB/SOMS in 1992 mee als dienstplichtig korporaal bij de Artillerie. Veel van de oefening zagen we niet. Op bevel van de hogere legerleiding schoten we granaten naar doelen op 18km afstand maar het effect zagen wij nooit. Ook andere oefenende eenheden waren voor ons buiten zicht.

Daarom hoefde ik niet lang na te denken toen de kans kwam om op uitnodiging van de Koninklijke Landmacht 2 dagen af te reizen op een persreis naar het oefenterrein om SOB/SOMS eens van de andere kant te bekijken. Na voortvarend contact met Sectie Communicatie van de Landmacht was het afgelopen dinsdag dan zo ver. Om 0800 uur melden op een kazerne in Stroe waar medewerkers van de Sectie Communicatie, 2 officieren om al onze militaire vragen te beantwoorden, een bus en koffie voor ons klaar stonden.