De Landmacht en FOK! schieten met scherp
2. Duits/Nederlandse tanks
qltel vergezelde mij op deze reis. Dit voor de foto's en filmpjes maar ook omdat hij, zoals hij het zelf zegt, als "potentieel dienstweigeraar" het nu toch ook wel eens van dichtbij wilde bekijken. Nog zo'n 18 anderen voegde zich bij ons. De landelijke en regionale pers was goed vertegenwoordigd.
In de bus kregen we wat feitjes en weetjes over het programma. Welke schietbanen we zouden bezoeken, welke briefings we bij zouden wonen en wat de huisregels waren. Gelukkig geen Noord-Koreaanse praktijken met aangewezen woordvoerders maar bij de te bezoeken eenheden gewoon vrij in beweging en vragen mogen stellen aan iedereen die aanwezig was. Van Jan Soldaat tot de hoogste officier, iedereen was benaderbaar.
Aangekomen op het oefenterrein reden wij over de Panzerringstrasse naar Baan 9. Deze schietbaan is 4 km lang en 800 meter breed en speciaal bedoeld voor het oefenen met meerdere tanks tegelijk. Daar troffen wij de Duitse overste Ruppelt. Hij is commandant van Panzerbataillon 414. Een Nederlands eskadron met Leopard 2A6 tanks maakt hier sinds 2015 deel van uit. Na een welkomstwoordje van hem namen majoor Reinders, de Nederlandse eskadroncommandant,en zijn plaatsvervanger ritmeester Poelakker het van hem over. Zelden heb ik twee mensen zo vol trots over hun werk horen vertellen. Echte tankers waarvan de ogen gaan glinsteren als zij over hun vak praten.
De tanks waar zij in rijden zijn voormalig Nederlandse tanks die in 2011 weg zijn bezuinigd. Een aantal is toen aan Duitsland geschonken om een platform te kunnen bieden aan Nederland om de kennis m.b.t. inzet van tanks te kunnen behouden. Inzet door Canada van (ook weer ex-Nederlandse) tanks in Afghanistan zorgden, volgens Poelakker, voor een enorme vermindering in slachtoffers onder de Canadezen. De vijand durfde na het zien van een Leopard 2 niet meer aan te vallen of ze richtten zich compleet op die tanks waardoor de Canadese grondtroepen de kans kregen zich relatief veilig te ontplooien en de vijand uit te schakelen. Ook in Den Haag begon men daarna de meerwaarde van tanks weer in te zien.
Schietserie SOB/SOMS (foto: FOK!)
In 2015 vertrokken er 100 Nederlandse militairen naar Duitsland om een eskadron te gaan vormen met 17 tanks. In voormalig Nederlandse tanks, nu voorzien van het Maltezer Kruis op de koepel. Deze vorm van samenwerking tussen 2 landen is redelijk uniek te noemen. Een Nederlands eskadron in een Duits Panzerbataljon welk valt onder de Nederlandse 43ste Gemechaniseerde Brigade welk weer valt onder de Duitse 1ste Panzer Division. Om het maar makkelijk te maken.
Nederland en Duitsland werken op meerdere vlakken hecht samen. Soms zo hecht dat, volgens majoor Donker (Strategie en Plannen) Duitsland op uitnodigingen vanuit de VS reageert met: "Wie Duitsland uitnodigt, nodigt ook Nederland uit". Beide landen zijn zo met elkaar verbonden dat los opereren lastig is.