De Landmacht en FOK! schieten met scherp

7. Visie 2035

Na een korte nacht snel naar de eetzaal voor het ontbijt en naar de volgende briefing. Majoor Donker (Strategie en Plannen) wacht ons op in de briefingsruimte om informatie te verstrekken over de toekomstvisie van de Landmacht. Let wel; de visie van de landmacht, niet die van de politiek. Die mag zich later uitspreken over de "Visie 2035".

Duidelijk brengt de majoor naar voren dat digitale oorlogsvoering niet meer weg te denken is uit alle plannen. Niet alleen zelf het digitale gevecht voeren maar ook aanvallen afslaan. Als voorbeeld geeft hij aan een verplaatsing van militairen uit de VS naar Europa ingeval van een oorlog. Mochten de verkeerstorens van de vliegbases waar men vertrekt gehackt worden dan staan er tienduizenden militairen daar vast. De manier van oorlog voeren zal dus flink aangepast moeten worden om als winnende partij uit de bus te komen. Recente simulaties wijzen b.v. uit dat met de huidige manier van vechten de VS steeds verliest van China en/of Rusland.

Ook Nederland krijgt steeds meer last van bijvoorbeeld Rusland. Tijdens een oefening in Noorwegen was er actieve spionage door Rusland waar te nemen en was het GPS signaal regelmatig gejamd. Beschikbare netwerken moeten dus beter bestand worden tegen digitale oorlogsvoering maar er moet ook een back-up zijn. "Niet terug naar de postduif," aldus Donker. "Maar een ordonnans zal weer in beeld kunnen komen."

Donker geeft ook aan dat de regelgeving binnen Europa aangepast moet gaan worden richting militairen. "Momenteel reist een toerist makkelijker door Europa dan een militair." Dat moet veranderen.

De visie die de Landmacht heeft voor 2035 is een samensmelting van vast en flexibel personeel. 2/3 vast personeel en 1/3 afroepbare capaciteit. Bijvoorbeeld vervoerscapacitiet die na afspraak met bedrijven vorderbaar is. Burgerchauffeurs en -wagens kunnen ingezet worden om goederen vanuit Nederland richting operatiegebied te brengen. Op een afstand waar het wat gevaarlijker gaat worden nemen militairen de taak dan over. Maar ook samenwerking met de maatschappij bij het opvangen/verwerken van digitale aanvallen is een optie. Civiele bedrijven zijn prima in staat om bijvoorbeeld een digitale aanval op de waterleidingbedrijven tegen te houden.

Volgens Donker wil de Landmacht niet terug naar een dienstplicht. Maar wel richting verplichtingen na de diensttijd. 2 of 4 weken per jaar op oefening bijvoorbeeld om inzetbaar te blijven op de wapensystemen. Ik zelf zie dit als het systeem nadat dienstplichtigen afzwaaiden. Eerst een tijd met "Klein Verlof" en oproepbaar voor herhalingsoefeningen en daarna met "Groot Verlof". Men was dan tot een bepaalde leeftijd oproepbaar bij mobilisatie. De Landmacht heeft dus een wat actievere versie op het oog.

Ook de vuurkracht ziet men graag sterker. De Landmacht werkt richting een compleet Nederlands Tankbataljon in Duitsland. Men spreekt dan over 48 tanks en 550 man. De MLRS, het artillerieraketsysteem, ziet men ook graag weer terug. Een recente uitbreiding van de artillerie met 6 PZH2000's was ook zeer welkom.

De Landmacht kijkt ook breder. Naar de Luchtmacht bijvoorbeeld: "De F35 is het beste met de bommenluiken dicht" volgens Donker. "Dat wapensysteem kan heel veel informatie verzamelen boven een slagveld. Als de doelen dan aangegrepen worden door (raket)artillerie kan de F35 voor de radar onzichtbaar informatie blijven vergaren."

Ook de lijnen in de bevelstructuur moeten korter/anders. Een waarnemer in het veld moet de beschikking kunnen krijgen over het beste wapensysteem dat er voor hem beschikbaar is. Rechtstreeks contact en vuuraanvraag doen. Niet eerst via tig schijven omhoog en omlaag in de structuur.