De Landmacht en FOK! schieten met scherp

5. Eten

Na het gesprek met overste Wijnhoud en de maaltijd krijgen we uitleg over de logistiek rond de oefening. Majoor Hummel (Commandant NSE), kapitein Lysanne (Medische Dienst) en luitenant Guus (Technische Dienst) geven uitleg over hun werkzaamheden tijdens de oefening. Hierna bezoeken wij de werkplaats van de Technische Dienst, de Medische Dienst (inclusief rijdende tandartspraktijk), het munitiecomplex en de mobiele keukens.

Schietserie SOB/SOMS (foto: FOK!)
Schietserie SOB/SOMS (foto: FOK!)

In de mobiele keukens valt het mij op dat men werkt met stoomovens. Goed opgeleide koks (op de Belgisch/Nederlandse kokschool van de Marine in Brugge) staan dus stoommaaltijden in ovens te stoppen om die na 90 minuten er weer uit te halen. Een militair waar ik mee sprak gaf aan dat dit zeker wel demotiverend werkt. Om de motivatie wat hoger te krijgen werkt men nu mee aan een pilot. Deze pilot, "Klein Fresh", bestaat uit het maken en serveren van diverse verse salades naast de stoommaaltijden. Hiervoor zijn er wat keukencontainers van de Luchtmacht overgenomen. Het is nog niet alles aldus een militair. "Maar we kunnen ook spareribs in de ovens bereiden. Dat doen we soms voor onszelf. Dat maakt het wel weer leuk." De oude veldkeuken waar 2 koks een 3-gangenmaaltijd voor 250 man op kookten is dus echt verleden tijd.

Op het munitiecomplex kunnen wij zien dat de bunkers inderdaad goed gevuld zijn. Tussen enorme bliksemafleiders staan 28 bunkers vol met munitie. Het complex is eigendom van Nederland en de Nederlandse driekleur wappert dan ook fier bij de poort. Bijna 30 mensen werken hier 24 uur per dag aan het verstrekken, vervoeren en weer in ontvangst nemen van munitie. Van pistoolpatronen tot artilleriegranaten. Alles is voorradig. De commandant van het munitiecomplex, luitenant Poels, geeft tijdens de veiligheidsbriefing een duidelijk advies mocht er iets fout gaan op het complex: "Zo snel mogelijk die kant op rennen!" zegt ze, terwijl ze naar een plek een paar honderd meter verder wijst. Ik kijk om me heen en zie sommigen van de groep lachen om de opmerking, maar toch ook vanuit hun ooghoek de route richting veilig gebied verkennen. De boodschap van de luitenant is goed overgekomen.