De Landmacht en FOK! schieten met scherp

6. Vuuroverval

Rond 21:00 uur zijn we weer terug op Baan 9. Waar goed nieuws rond zingt. "Er mag geschoten worden!" De 4 tanks komen weer met brullende motoren aanrollen op hun rupsbanden, nemen stelling in en plaatsen de rode vlaggen. Ze openen de aanval met een vuuroverval. Elke aanwezige tank krijgt een eigen doel toegewezen en na aftellen schieten alle 4 de tanks tegelijk op hun doel. Hierdoor ziet een vijand ineens 4 van hun voertuigen uit elkaar spatten waardoor er flinke verwarring ontstaat. De Nederlandse tanks grijpen dit moment aan om op te rukken en overige doelen uit te schakelen. Erg interessant om dit eens van dichtbij mee te mogen maken. We gaan weer richting bus, een breed grijnzende majoor Reinders en ritmeester Poelakker achterlatend.

Schietserie SOB/SOMS (foto: FOK!)
Schietserie SOB/SOMS (foto: FOK!)

Volgend onderdeel van het programma is een bezoek aan Baan 5. Hier staat 44 Pantser Infanterie Bataljon klaar om met verminderde zichtbaarheid (avondschieten) te gaan schieten met de CV90. Deze jongere en sterkere neef van de YPR beschikt over een Bushmaster 35mm kanon en een MAG 7.62 mitrailleur in de koepel. Dit kanon is geschikt om ook de oude voorraad van 35mm patronen voor de uitgefaseerde PTRL's te kunnen verschieten. Achterin is er ruimte voor 7 tot 8 volledig omgehangen infanteristen. Op baan 5 schieten ze met kanon en mitrailleur op de doelen die in het terrein verschijnen. Onderhand traditiegetrouw moet ook hier even gestopt worden met schieten omdat er brand is in het voorterrein. Al snel komt er weer een Duitse brandweerwagen voorbij om de brand te blussen.

Om de oefeningen goed te kunnen beoordelen werkt men bij 44 Pantser Infanterie Bataljon met camera's op de loop van de kanonnen van de CV90. De beelden van deze camera's worden naar een speciale vrachtwagen verstuurd waar men de beelden bekijkt en opslaat. Na de oefening kan de bemanning van de CV90's de beelden terugkijken en ervan leren.

Na het avondschieten is het tijd voor de nachtrust. Op de kazerne slapen we, ik voel me weer een dienstplichtige, op kamers met 5 stapelbedden. Snel een plekje bemachtigd en onder de lakens. Terwijl het steeds rustiger aan het worden is op de kamer horen we buiten zacht het gerommel van de tanks van 414 die weer op de kazerne arriveren.